REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Hervis Sport REFUZĂ să plătească chiria la VIVO pe durata stării de urgenţă

Hervis Sport REFUZĂ să plătească chiria la VIVO pe durata stării de urgenţă

Replica API 9 mai 2020 | 00:26 13393

Companie cunoscută din România, în imposibilitate de plată a costurilor contractuale din pricina coronavirus! Agenţii economici care au încheiat contracte de închiriere a spaţiilor comerciale din mall-uri au suferit o scădere dramatică a veniturilor în contextual în care nu şi-au mai putut vinde marfa. Chiriaşii au cerut sprijin proprietarilor în această perioadă, de teamă că nu-şi vor mai putea redeschide afacerile, însă fără succes. Motiv pentru care au început să deschidă acţiuni în instanţă. Societatea SC Hervis Sports and Fashion SRL, ce se ocupă cu vânzarea articolelor sportive, are de plătit două facturi în valoare de peste 180.000 lei. Refuză să le achite.

Vorbim despre plata chiriei, a cotei de exploatare şi a cheltuielilor de marketing.

Pentru că societatea în baza căreia funcţionează mall-ul nu a fost de acord să suspende plata chiriei, Hervis Sport SRL a cerut sprijin magistraţilor constănţeni, prin intermediul a două acţiuni: una prin care cere anularea obligaţiei de plată, iar alta, în regim de urgenţă, prin care cere suspendarea executării facturilor emise până la soluţionarea celui dintâi litigiu.

Hervis a închiriat spaţiul din Vivo, fosta Maritimo, în 2011

Între compania Hervis Sports and Fashion SRL, în calitate de locatar și SC Tripont Invet SRL, în calitate de locator, s-a încheiat contractul de locațiune septembrie 2011, cu privire la spațiul având o suprafață de aproximativ 1145,45 metri pătrați, situat în cadrul centrului Comercial Vivo Constanţa. Destinația permisă în spațiu este de comercializare articole sport și servicii auxiliare cu profil sportiv. Chiria a fost stabilită la suma de 9 euro/mp/lună +TVA, la care se adaugă costurile de exploatare, precum și o taxă de marketing.

Obligaţia de plată a chiriei a fost garantată de SC Hervis Sports and Fashion SRL prin emiterea, în favoarea centrului comercial, a unei scrisori de garanție bancară pentru suma de 54.000 euro, reprezentând contravaloarea chiriei minime, a taxei de servicii și a celei de marketing pe 3 luni.

Părțile ar fi putut să suspende executarea obligațiilor ca urmare a intervenirii acestui caz de forță majoră

Pe 19 martie 2020, imediat după declanşarea stării de urgenţă, SC Hervis Sports and Fashion SRL a notificat conducerea mall-ului de faptul că, în contextul crizei actuale generate de virusul Covid-19, ca urmare a restricțiilor impuse de autorități și a recomandărilor acestora în vederea prevenirii răspândirii acestui virus, traficul din interiorul centrului Comercial Vivo s-a redus considerabil, având drept consecință scăderea încasărilor din cadrul magazinului în cauză cu peste 70%, ajungând la cel mai mic nivel din istoria activității reclamantei de pe teritoriul României. De asemenea, ulterior comunicării notificării a intervenit și ordonanța militară 2 din martie 2020, în urma căreia activitatea de comercializare a produselor reclamantei în centrele comerciale a fost oprită. Ca efect imediat, situația încasărilor societăţii s-a înrăutățit în mod considerabil.

Oferta Vivo Mall, de amânare a plăţii chiriei, refuzată

A solicitat reducerea chiriei, dar conducerea centrului comercial a refuzat şi a venit cu o ofertă, şi aceea de amânare a plății chiriei cu o lună. Lucru care nu a fost pe placul companiei. Faţă de refuzul locatorului de a da curs solicitării, SC Hervis Sports and Fashion SRL a considerat că intervenția instanței de a stabili măsuri provizorii este imperios necesară. A deschis două acţiuni: una prin intermediul căreia cere anularea obligației de plată a chirie pe aprilie şi luna mai, dar şi a taxe pentru servicii şi obligaţia de plată a cheltuielilor de marketing. De asemenea, a mai depus o acţiune în regim de urgenţă prin intermediul căreia cere suspendarea executării obligaţiilor până la finalizarea acţiunii mai sus amintită, respectiv a obligațiilor de plată în cuantumul de 70% din chirie, 70% din cotele comune de exploatare și 100% din cheltuielile de marketing, în temeiul contractului de locațiune încheiat cu SC Tripont Invest SRL.

Dacă nu plăteşte facturile pe lunile aprilie-mai, poate fi executată silit pentru suma de 54.000 euro, conform scrisorii de garanţie bancară

Societatea, numai pentru luna aprilie, ar trebui să plătească suma de 90.000 lei. Iar pentru luna mai suma ar fi de cel puțin 90.000 lei. Dacă nu achită aceste facturi la scadență, poate fi executată silit pentru suma de 54.000 euro, conform scrisorii de garanţie bancară. De asemenea, s-ar rezilia contractul, fiind nevoită să părăsească spaţiul şi să-și găsească altul care ar presupune alte costuri și rezilierea/încetarea contractelor tuturor angajaților din magazinul respectiv.

Instanţa a respins acţiunea în regim de urgenţă

Magistraţii au considerat că societatea nu a făcut dovada unei imposibilități de plată a chiriei și a celorlalte costuri contractuale. Mai mult, dacă părțile vor reuși renegocierea contractului sau în cadrul litigiului de fond reclamanta va obține reducerea chiriei, prejudiciul nu este ireversibil, reclamanta având la dispoziție o alte mijloace legale, cum ar fi compensația. Din acest motiv, acţiunea a fost respinsă. Hotărârea pronunţată pe 4 mai nu este definitivă, dar este executorie. Asta înseamnă că SC Hervis Sports and Fashion SRL trebuie să plătească costurile aferente contractului.

Tripont Invest SRL este firma care a construit cel mai mare centru comercial din Constanţa, Maritimo Shopping Center, în prezent Vivo. Este deținută de compania austriacă IMMOEAST Projekt DESPINA Holding GmbH, cu sediul social în Viena, şi de Bloczek Ltd, cu sediul in Nicosia, Cipru.

Citeşte şi:

MALLURILE PLÂNG după CLIENȚI și BANII din CHIRII!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Plplplplplllplplpl
0
0
pentru ce sa se plateasca chiria daca mall-ul a fost inchis? trebuia sa se convina eventual la plata unei sume modice ca si spatiu de depozitare, nu ca si spatiu comercial... inteleg ca nimeni nu vrea sa lase de la el
16
4
Muie PSD....luati de la PNL noua muie
8
7
Mizeria de PSD a reusit sa distruga tara. Am ajuns Venezuela si Cuba, ultimele tari socialiste.
10
11
Ar trebui ca toti comercianti sa nu plateasca chiriile astronomice Sa vedem ce face mall ul Cu hala aia Exact cum ar trebui ca angajatii sa nu mearga la munca pt mizeria de salariu Sa vedem ce fac "patronii" Cu afacerile lor
14
1
Cum se procedeaza in cazul fondul fondurilor de pensii pilonul II,III,daca omul iese la pensie simultan cu un virus si acestea zic ca au dat faliment?Se judeca pana moare?Astia au sponsorizat cercetarile de la Wuhan sa nu mai inapoieze ce au acumulat de la contributori!Lasati pensiile doar la stat nu mai umblati cu mangle !
14
0
Mall urile sunt construite cu banii fondurile de investitii. Fondurile mutuale de investitii sunt de fapt pensii private. La ora asta fondurile de pensii private au dat faliment. Pensiile de stat au disparut de mult. Bun venit in lumea noua!
18
1
Nu exista lege care sa reglementeze plata chiriei,ci la mica intelegere..sa plateasca
6
1
Instanta muista care apara pe cei cu bani si lovesc in saraci! astia merita pensii speciale?
27
3
Stiu ca intrun contract de inchiriere se specifica si cati clienti pe ora tranziteaza locatia. Acum cati clienti se plimba prin mall? Oricum, cu evreii nu te poti tocmi. Ei se ard intre ei, darmite cu altii.
19
0
GUVERNANTILOR VEDETI CE-ATI FACUT ???? -AI DAT ORDONANTA SA SE INCHIDA MALL-URILE, TREBUIA SA MERGI PINA LA CAPAT SI SA LEGIFEREZI MODALITATEA DE PLATA A CHIRIILOR.......SE CEARA FIRMELE,SE DISTRUG AFACERI,
27
11
Dar proprietarii mallurilor nu se gandesc ca pierderea clientilor, adica plecarea lor , o sa ii afecteze? Era o chestiune de bun simt pana la urma sa ajunga la o intelegere cu chiriasul. O sa ramana mallurile cu spatii goale si chirii ioc. Asa e omul lacom insa lacomia se plateste. Cat priveste justitia din Romania, mai bine apelezi la talibani, ca e plina de analfabeti si taraturi.
35
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272