REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
14.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Hong Kong: Autorităţile au dat undă verde organizării unui marş de amploare pro-democraţie

Hong Kong: Autorităţile au dat undă verde organizării unui marş de amploare pro-democraţie

Replica API 6 decembrie 2019 | 00:00 323

Autorităţile din Hong Kong au acordat protestatarilor permisiunea de a organiza un marş la finalul săptămânii, au anunţat joi organizatorii, Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF), potrivit Reuters.

CHRF, care a organizat manifestaţiile la care au participat chiar şi 1 milion de persoane în fiecare weekend din iunie, a precizat că poliţia a autorizat marşul pentru ziua de duminică, cu două zile înaintea marcării Zilei internaţionale a drepturilor omului. La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Declaraţia stipulează că toţi oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile şi cu libertăţi fundamentale.

În timpul celor şase luni de proteste anti-Beijing din Hong Kong, autorităţile locale au respins cererile CHRF de a desfăşura manifestaţii. După alegerile locale din 24 noiembrie, când aproape 90% din locuri au fost câştigate de candidaţi pro-democraţie, s-a instalat un calm relativ.

Protestele din Hong Kong au început la 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

O moţiune care cerea înlocuirea lui Carrie Lam din postul de şefă a executivului nu a trecut de Consiliul Legislativ din Hong Kong din cauza opoziţiei parlamentarilor pro-Beijing, a relatat postul local de radio şi televiziune RTHK. Un număr de 36 de parlamentari au votat contra moţiunii, în timp ce 26 de voturi au fost favorabile destituirii.

Pe de altă parte, un protestatar care a fost împuşcat de poliţie în urmă cu două luni a compărut pentru prima dată în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiilor de rebeliune şi atacarea unui ofiţer de poliţie.

Tsang Chi-kin, care a fost spitalizat după ce în incidentul din octombrie a fost împuşcat în piept, a plecat după o oră de la intrarea în sala de judecată, cazul său fiind amânat pentru februarie.

Poliţia a susţinut că ofiţerul implicat s-a aflat sub o ameninţare gravă şi că a acţionat în situaţie de autoapărare.

Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză a sa după revenirea la China în 1997, cu acţiuni aproape zilnice pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a solicita o serie de reforme democratice. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468