REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Horia Constantinescu: NU sunt ipocrit să mă DEZIC de o persoană importantă din VIAȚA mea! Video

Horia Constantinescu: NU sunt ipocrit să mă DEZIC de o persoană importantă din VIAȚA mea! Video

Replica API 23 februarie 2021 | 00:26 7659

A candidat pentru funcția de primar al Constanței. Nu a câștigat alegerile, însă nu a uitat că a promis constănțenilor că va pune umărul la dezvoltarea Constanței. Acesta este și motivul pentru care a acceptat, la finele anului trecut, să se alăture echipei lui Vergil Chițac. A lăsat OPC-ul și a preluat conducerea Direcției de Servicii Publice din Primăria Constanța cu încredere și s-a apucat de treabă. Într-un interviu acordat ziarului Replica, Horia Constantinescu a povestit cum a primit oferta, ce a găsit în primărie dar și care sunt proiectele sale de viitor.

Deși mulți au lăsat să se înțeleagă că, încă din campanie, Vergil Chițac și Horia Constantinescu s-au înțeles ca cel din urmă să fie cooptat în primărie, șeful adjunct al Direcției de Servicii Publice lămurește situația și spune cum a primit propunerea. ”Dacă ar fi fost o înțelegere din timpul campaniei, probabil că mi-aș fi salvat o parte din timpul în care am fost departe de familie. Probabil că aș fi salvat parte din banii cheltuiți în campania electorală. Cu siguranță, nu a fost vorba de nicio înțelegere din timpul campaniei electorale. Propunerea m-a surprins în mod pozitiv și pe mine. Actualul primar a avut o perspectivă obiectivă asupra activității mele la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, i-a fost dovedit că pot duce lucrurile la bun sfârșit. La acest moment, în jurul primarului în funcție există o întreagă echipă și într-o echipă de fotbal avem vârfuri de atac, fundași, mijlocași, rezerve, antrenori, portari, fiecare își aduce aportul pentru a avea în față o partidă. Acest oraș are nevoie de o echipă omogenă care să poată să pună umărul și să aibă o singură direcție, o unică direcție, de a aborda realitatea primăriei în raport cu orașul”, a explicat Constantinescu.

Constantinescu: Adrian Năstase a spus că fost unul dintre cei mai buni prim-miniștri

Cât despre faptul că, în trecut, a fost membru PSD, iar astăzi face echipă cu PNL, Constantinescu a precizat: ”O persoană care își judecă trecutul are multe probleme, trecutul face parte dintre fiecare dintre noi, fiecare etapă reprezintă o etapă, cu siguranță. Faptul că am fost un om de stânga, timp de 30 de ani, ar trebui să arate o aplicare spre cei care au nevoie de ajutor”, este de părere directorul adjunct din primărie.

Horia Constantinescu a fost, și încă este asociat cu Adrian Năstase, despre care se știe că există o legătură de rudenie, prin alianță. Însă, spune el, nu-l deranjează această asociere și spune că Năstase este unul dintre cei mai valoroși politicieni din România. ”Ar fi ultimul lucru pe care aș fi nevoit să-l regret. Pe Adrian Năstase l-am avut profesor la facultate și aș vrea să văd studentul care se poate uita în ochii domnului Năstase și spune că nu a fost unul dintre cei mai buni profesori pe care i-a putut avea. A fost un profesor peste așteptările noastre. Există voci și din politică, aici mă refer la Traian Băsescu, care a spus că fost unul dintre cei mai buni prim-miniștri. Deci, iată că subiectivismul celor ce mă acuză îmi este absolut perpendicular”, explică fostul șef al OPC Constanța.

Lucrurile învățate bune de la Adrian Năstase sunt importante, le port cu plăcere

Dar care este lucrul cel mai important pe care l-a învățat de la Adrian Năstase? ”Dreptul internațional, asta era ceea ce preda la Facultatea de Drept. Am observat că predictibilitatea este unul dintre cele mai grele atribute ale unui politician, acela de gândi cumva mișcările pe tabla de șah, fie național, fie internațional. Face parte dintr-o generație de politicieni care, cu siguranță, a știut să lase o dâră adâncă. Acum, nu știu dacă observați, greu mai reții exact cine a fost și ce a făcut. Sunt în toate zonele politice nume mari, dar și nume care vor trece odată cu dezocuparea locului pe care stau. Adrian Năstase reprezintă un rol politic important în politica internațională. Fiecare dintre noi putem să fim exemple pozitive, dar și negative pentru cei din jur. Avem fiecare de învățat de la celălalt. Fiecare dintre noi a făcut și fapte bune, dar și fapte rele. Dar da, lucrurile învățate bune de la Adrian Năstase sunt importante, le port cu plăcere. Nu o să fiu niciodată atât de ipocrit încât să mă dezic de o persoană importantă din viața mea”, spune Constantinescu.

Horia Constantinescu, despre licitarea locurilor de parcare și viniete

Serviciul de ecarisaj, iluminatul public, transporturi, parcări, spații verzi, sunt câteva dintre domeniile pe care Constantinescu le are în subordine. Și, pentru că tot am adus vorba de parcări, l-am întrebat pe Horia Constantinescu despre regulamentul parcărilor, regulament în jurul cărora s-au scat unele controverse. Licitarea locurilor de parcare, parcările din centru pot fi folosite pentru cel mult două ore, plata vinietei de peste 300 de lei anual, sunt câteva dintre prevederile regulamentului. Ce spune Horia Constantinescu?

”Nu vreau să pic ca un om răutăcios, dar eu prefer să se întâmple lucrurile în mod transparent. De ce să fim acuzați că am ales noi din maldărul de cereri, cererea unuia sau a celuilalt? Atâta timp cât cererea de înregistrare este făcută tot de mâna omului, nu mai bine este ca ambele cereri să aibă șanse egale, nu mai bine ca ambele situații să fie tratate echidistant? Este adevărat că au fost voci care au spus că nu toți o să-și permită financiar. Cei care nu-și permit poate nu au nevoie de locul acela sub geam. Cu siguranță, au nevoie de un loc în jurul locuinței, nicidecum de un loc de sub geam. Cu siguranță, pe baza tuturor finanțărilor, tuturor taxelor, tarifelor încasate din regimul parcărilor, finanțele acestea vor fi redistribuite către reamenajarea de parcări permanente. Vor fi suficient de multe variante, încât să-ți poți permite să-ți faci o distanță rezonabilă dintr-un loc public de parcare până acasă”, spune directorul adjunct. Cât despre viniete, acesta a explicat: ”Sunt mai multe categorii de viniete, vorbim de vinieta pentru parcare cu timp redus. Parcarea de 3 ore este în zonele aglomerate care au nevoie de un trafic logic și de o fluidizare rapidă a locului de parcare. Vorbim despre parcările cu plată la oră, care vor beneficia și de o categorie de abonament zilnic, săptămânal, dar și lunar. Aceiași obligație trebuie să o aibă și turiștii care vin pe raza orașului Constanța, nu e normal ca constănțeanul să plătească, iar turistul nu, sau invers. Tarifele sunt în funcție de zonă, vorbim 7-10 lei pe oră, 120 lei abonamentul pentru 7 zile, 365 de lei pe lună. Nu știu la acest moment să vă spun care a fost concluzia, vorbim de o hotărâre ce aparține consilierilor locali”.

Un alt regulament care se află în atenția constănțenilor este cel privind publicitatea pe domeniu public. Contractul de publicitate început acum 15 ani s-a terminat în 02.07.2019. Constantinescu spune că nu vor mai exista panouri publicitare pe spațiul verde, pe trotuare sau din metru în metru. ”Contractul era ieșit din termenul de valabilitate, motiv pentru care a dus la măsurile pe care deja le știți. Au fost depistate mai multe nereguli și legate de o sumă de aproximativ de 80 de panouri ce nu aveau autorizații, dar da, se lucrează la un regulament pentru că acest oraș are nevoie de predictibilitate. Pentru anumite zone vom vorbi de panouri de tip totem, de dimensiuni reduse, pe zonele verzi vor fi eliminate cu desăvârșire, nu o să mai fie prioritar panoul în detrimentul pomului, vor fi abordări total diferite ca până acum. Se vor stabili niște reguli clare. Pe bulevardul Mamaia nu apucai să vezi mesajul publicitar la unul, că apărea celălalt. Pe spațiile verzi vor lipsi cu desăvârșire. Vor fi doar în anumite condiții pe fațadele blocurile, la acest moment încă se centralizează informații, solicitări, sugestii din partea oricărei persoane fizice. Vom ține cont de toate sugestiile pertinente, și da, cu siguranță, se discută cu profesioniștii din structura primăriei, dar și din afara acesteia. Ca și la restul regulamente, au fost studiate regulamentele unor orașe ce au trecut peste aceste hopuri deja”, a spus Horia Constantinescu.

În materialul VIDEO de mai jos puteți urmări mai multe declarații despre regulamentul parcărilor, dar și despre Regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța și nu numai.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920