REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
13.6° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Horia Constantinescu: PSD Constanța pare privatizată. Îmi pare rău că nu am cumpărat și eu acțiuni. Video

Horia Constantinescu: PSD Constanța pare privatizată. Îmi pare rău că nu am cumpărat și eu acțiuni. Video

Mirela PASCAL 4 martie 2024 | 00:00 7443

Horia Constantinescu, unul dintre cei mai contestați șefi de instituții din România, conduce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de mai bine de doi ani, timp în care s-a încercat, și nu de puține ori, conturarea unei imagini deloc pozitive. Este o persoană incomodă inclusiv pentru colegii săi de partid, care l-au exclus din grupurile de lucru ale organizației municipale ale PSD Constanța. Organizație despre care spune că-i pare privatizată și că regretă că nu s-a grăbit să cumpere acolo acțiuni. Pe cine s-a supărat și de ce? Ne spune chiar el, în interviul de mai jos.

Horia Constantinescu: PSD Constanta pare privatizata. imi pare rau ca nu am cumparat si eu actiuni. VideoHoria Constantinescu și Mirela Pascal

În debutul interviului, l-am întrebat pe Horia Constantinescu care sunt noutățile legate de ... tandemul Decebal Făgădău-Horia Constantinescu. Pentru că, așa cum se știe, cei doi s-au întâlnit, în urmă cu ceva timp la o cafea, unde au discutat despre o eventuală colaborare... electorală. „Nimic nou sub soare! Cred că primul pas si cel mai important este că am dovedit că nu chimia personală este cea care stabilește soarta unei călătorii. Trebuie să avem maturitatea să înțelegem că pentru o comunitate este mult mai importantă înțelegerea și mult mai puțin importante interesele meschine de grup, și atunci am arătat ambii că putem ajunge la o concluzie constructivă, vedem ce ne rezervă viitorul”, spune Horia Constantinescu.

S-a grăbit PSD Constanța cu nominalizarea lui Răsăuțeanu?!

Viitor care îl are în plin plan pe Costin Răsăuțeanu, și nu pe Decebal Făgădău, așa cum cei doi și-ar fi dorit.
„Am văzut cu toții în spațiul public că PSD, cel puțin la nivel de municipiu, a luat o decizie. În același timp cred și ar trebui să ne asumăm cu toții o variantă echilibrată, o variantă de analiză a situației fiecăruia dintre potențialii candidați în raport cu intenția de vot a cetățenilor”, a spus Constantinescu.

În cazul acesta, este exclusă varianta Decebal Făgădău?! „Trebuie să stabilim care PSD. Eu cred că s-au grăbit puțin colegii de la municipiu în sensul în care ar fi trebuit să treacă printr-un sondaj această decizie, nu unul făcut de mântuială și unul adevărat, pentru că nu putem vorbi doar de o situație punctuală și gestionată de un grup restrâns, trebuie să înțelegem ce vor constănțenii. Ori pentru asta fie prin sondaj, fie prea târziu prin vot, dacă îți dai seama că nu ai făcut alegerea corespunzătoare

În joben stătea Costin Răsăuțeanu să fie scos pe scena politică

Este o decizie greșită candidatura lui Răsăuțeanu? „Este pripită, deocamdată, nu greșită. Am spus că s-au grăbit puțin lucrurile în condițiile în care mai multe sondaje, niciunul al unor formațiuni politice din care și eu fac parte, au arătat că Decebal Făgădău sau Horia Constantinescu stau cu mult mai bine decât oricare din ipoteticii candidați. Înțeleg că acum au început să reapară pe piață și că atât eu cât și Decebal Făgădău ne-am pierdut mult credibilitatea și începe să crească fulminant colegul nostru Costin Răsăuțeanu, eu cred că ar trebui să înțelegem că nu se poate juca nimeni cu soarta unui oraș sau cu soarta unui județ, ci lucrurile trebuie privite cu maturitate. Pentru unii, interesele personale par mai importante dar cred că, dacă se va scufunda județul, inclusiv cei care-și protejează interesele se va dovedi că au luat o decizie greșită. Cred că ar trebui să mergem către alegători pe sistemul american. Așa cum vedem că se întâmplă acolo. Am propus în urmă cu doi ani...și să vedem pe cine pregătim, să mergem către constănțeni. Nu s-a dorit. Acum înțeleg de ce: în joben stătea Costin Răsăuțeanu să fie scos pe scena politică”.

Horia Constantinescu: PSD Constanta pare privatizata. imi pare rau ca nu am cumparat si eu actiuni. VideoHoria Constantinescu

Ce ar însemna un nou eșec pentru  PSD la locale? „La un moment dat se discuta o situație care avea o abordare infantilă în sensul în care se spunea „ dom'le, cei care vor ajunge în fața unui eventual eșec își vor da demisia”, De ce spun infantilă? Spun unii că sunt prea răutăcios, dar cu ce încălzește pe cineva că îți dai demisia în condițiile în care ai făcut praf? Ceea ce unii n-au înțeles că această atitudine de „tătucă” cred eu că nu se mai potrivește anilor în care trăim.

Pe cine a supărat Constantinescu din organizația municipală a PSD?

„Am constatat că am fost eliminat, chiar săptămâna trecută, de pe grupurile de comunicare ale organizației municipale ale PSD, din nou mi s-a părut o atitudine infantilă. Am înțeles că cei care nu venim la întâlnirile pe care le organizează nu avem ce să căutăm pe grupurile de lucru. Pot respecta această decizie în condițiile în care probabil unii dintre colegi nu au aflat că eu lucrând la București este greu să mă teleportez la Constanța. Lucrând acolo un program destul de intensiv, nu știu cum aș putea ajunge joi la 15:00. Sau renunțăm la interesele consumatorilor și să vin să aplaud și să bat cu picioarele în podea?! Nu sunt o persoană foarte comodă, nici măcar pentru familia mea. Poate nu e nevoie de mine, de aceea m-au scos din grup”.  A fost scos eliminat de PSD din cauza întâlnirii cu Făgădău? „Nu cred. Din cauză că, de-a lungul timpului, nu am știut care este povestea cu pupatul inelului, nu prea mi se potrivește. Cu mine poți fi partener de dialog, cu mine poți să construiești, dar dacă ai așteptări de tipul „intră în patru labe la mine în birou”, te înșeli amarnic, nu o să o fac indiferent de ce am de pierdut”, a precizat șeful ANPC. Care ar fi comunicarea cu PSD Constanța în condițiile în care a fost scos din grup? „Mă gândesc că prin intermediul porumbeilor călători sau ne vom întoarce în timp, ori ne vom trimite epistole. Eu nu aleg să fac nici un fel de luptă sau să fac luptă de culise”

 

Horia Constantinescu: PSD Constanta pare privatizata. imi pare rau ca nu am cumparat si eu actiuni. VideoHoria Constantinescu

Constantinescu: Organizația municipală PSD pare privatizată...

Vor candida Horia Constantinescu și Decebal Făgădău independenți? „În curând voi face 50 de ani. Am promis că la întoarcerea în formațiunea politică nu voi repeta acea situație, pentru că și atunci am vrut să arăt că lucrurile ar fi putut sta mult mai bine. Din punctul meu de vedere, atât Decebal Făgădău cât și Horia Constantinescu, cât și alte persoane care au făcut sau fac parte din PSD, ar trebui așezate la masă și să facă parte dintr-un dialog,  dintr-o întâlnire care să hotărască ce este mai bine. Iată că la acest moment organizația municipală pare privatizată, îmi pare rău că am ratat momentul în care aș fi putut eventual să cumpăr acolo una sau două acțiuni”, a mai precizat Constantinescu.

Horia Constantinescu a vorbit și despre dosarul în care a avut calitatea de suspect, alături de primarul Vergil Chițac, dosar care a fost, de altfel, clasat. Cum a ajuns suspect cine se află în spatele dosarului? „Eu mă consider o țintă vie. O gafă minimală dacă aș face, aș fi târât pe toate burtierele televiziunilor. (...) Am fost suspect pentru că apăruse un articol, eu îi spun un articol dedicat.... cuiva i se părea că noi am stricat lucrurile... Primăria Constanța este un cuib de viespi, are și câțiva fluturi, marea majoritate sunt în neregulă pentru că acest sistem de „las-o, mă, că merge așa”. Știu cu cine am avut discuții prin primărie, știu cine este în spate. Prin forța lucrurilor am fost atrași în dosar, eu și primarul Chițac și alte persoane. Mă bucur că s-a dovedit, cel puțin despre mine, că n-a fost nici o poveste. Nu vreau să cad în teoria conspirație, încerc să-mi temperez multe dintre avânturile pe care le-am avut la un moment dat. (...)

Nu vreau să fiu foarte răutăcios dar, referitor la povestea cu dosarul în care am fost suspect, zvonurile spun că unul dintre cei care și-ar fi dorit eliminarea contracandidaților într-o altă manieră decât cea creștin ortodoxă ar fi fost el, Stelian Ion. Mi s-a transmis asta. Dar, repet, e un zvon, nu ridic piatra să arunc, să nu fac o gafă monumentală. Am tot spus și repet: o persoană care nu a făcut în viață nimic pentru ea nu poate promite că poate să facă pentru ceilalți. Și aici nu mă refer din perspectivă financiară, ci din perspectiva unei realizări notabile să fi făcut ceva notabil în viață, ceva ce alții să poată purta în memorie. A fost ministrul Justiției din greșeală, a primit un scan... lucru pe care nu l-a dus la nivelul așteptărilor celor care i-au dat încredere”, a comentat Constantinescu.

Horia Constantinescu: PSD Constanta pare privatizata. imi pare rau ca nu am cumparat si eu actiuni. VideoHoria Constantinescu și Mirela Pascal

Ce zice despre Cupșa...

De asemenea, președintele ANPC are un cuvânt de spus și despre Ovidiu Cupșa: „Am alte probleme de ordin personal cu domnul Cupșa. Eu, ca bărbat, văd viața altfel, cred că este fascinant să înceapă părul să-ți încărunțească, pentru că arată cumva că ți-a venit mintea la cap, așa se spune despre oamenii cu părul cărunt. Verticalitatea masculină și atitudinea masculină trebuie să fie cea care validează în principal o persoană ce-și dorește să se prezinte ca un bărbat în fața societății. Cred că bărbăția ține de mai multe lucruri nu numai de modul în care arăți, ține de onoare, de verticalitate, de atitudine. De ce? Pentru că ajungând într-o poziție ca cea pe care o visează domnul Cupșa, cea de primar, trebuie să ai interlocutori de la operatori economici până la cetățeanul mai puțin erudit și trebuie să știi să vorbești pe limba fiecăruia, dar să vorbești cu atitudinea de persoană care are în mână frâiele unei localități”,

Mai multe declarații, urmăriți în interviul integral de mai jos:

.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369