REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Hotărârea privind închirierea lacului Siutghiol, ILEGALĂ?!

Hotărârea privind închirierea lacului Siutghiol, ILEGALĂ?!

Replica API 6 mai 2020 | 00:00 8142

Hotărârea de consiliu privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă se află pe masa judecătorilor de la sfârşitul anului trecut. S-a cerut anularea acesteia pe motiv că este ilegală. Avocatul Felicia Ovanesian a spus, pentru Replica, faptul că lacul este inclus în lista siturilor Natura 2000 şi nici nu are aviz de mediu pentru închiriere şi exploatare. Între timp, hotărârea a început să producă efecte. Anul trecut, zona hotel Delta a fost scoasă la licitaţie, iar câteva zile mai târziu firma lui Jean Paul Tucan a încheiat contractul de închiriere. Precizăm că nu s-a scurs niciun termen de judecată până acum, din pricina stării de urgenţă.

În urmă cu 10 ani, lacul Siutghiol, aflat la a cea dată în proprietatea statului, a ajuns în administrarea consiliilor locale din Constanța, Năvodari și Ovidiu. ”Se aprobă darea în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanța a unei suprafețe de 1.077,22 ha din cuveta lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale "Apele Române", se arată în Legea 42/2010. Încet, dar sigur, zona s-a umplut, de-a lungul anilor, de construcții private, iar accesul publicului a devenit, în unele locuri, interzis. La sfârșitul anului 2018, Decebal Făgădău a lansat în consultare regulamentul pentru închirierea bunurilor imobile din domeniul public și privat al localității, dar, atenție, şi al celor din proprietatea publică a statului, aflate în administrarea Municipiului Constanța.

Lacul Siutghiol, la dispoziţia investitorilor: hotărârea care permite investiţiile, ilegală?

Cu alte cuvinte, orice are voie să închirieze terenurile libere de lângă lac. În aprilie 2019 a fost aprobată, în ședință de Consiliu Local, hotărâre privind închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement, divertisment, culturale și sportive a fost atacată în instanță. Hotărârea este nelegală, spun avocaţii, motiv pentru care se cere anularea acesteiea. „Lacul este inclus în lista siturilor protejate Natura 2000 şi nici nu are aviz de mediu pentru închiriere şi exploatare”, a declarat, pentru Replica, Felicia Ovanesian.

Între timp, cuveta lacului a început să fie închiriată. Primăria municipiului Constanța a organizat, pe 7 iunie 2019, licitația publică pentru închirierea cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent, în suprafață de 4960 mp, situat în zona Hotel Delta din stațiunea Mamaia, în vederea desfășurării activităților recreative și de agrement nautic.

Unul din chiriaşi, Jean Paul Tucan

Câteva zile mai târziu, pe 18 iunie, s-a semnat contractul de închiriere pentru cuveta lacului Siutghiol, zona Delta, cu J.T. Grup Oil SRL, care a amenajat un spaţiu de agrement.

Transmiterea lacului Siutghiol în administrarea consiliilor locale riverane s-a făcut în 2010 ca urmare a insistenţelor lui Radu Mazăre, care cerea dreptul de a construi instalații pentru schi nautic pe luciul de apă. Pentru că lacul a fost inclus pe lista siturilor protejate, proiectul lui Mazăre nu s-a mai concretizat.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar cei ce locuiesc pe malul lacului in Palazu Mare si si-au facut pontoane ce ingradesc dreptul locuitorilor sa se plimbe pe malul lacului au procedat legal ?
3
0
Sa va bag pula in gat de hoti in loc sa curatati lacul si sa il ingrijiti , sa faceti consolidari pe malu lacului sa se poata plimba lumea linistita voi bagati betoane in mijlocu lacului . Multa muie celor care au fost de acord cu asa cv
3
0
Nu l inchiriem. Mai bine il protejam si l umplem cu gunoaie ca pana acum. Ce e rau in a fi inchiriat pt agrement? Cocalarii nu au nevoie ei merg la mall
4
1
Sa imi dea bani la cabinet si nu ai mai.dau in judecata. Sa fie clar pt toti imi dati bani nu va mai dau in judecata.
4
2
Jean Paul Tucan un golanas un profitor un ciorditor un inselator.
10
2
multa muie la stapani..
5
4
Va rugam verificati toti oamenii incompetenti care au semnat actele in baza carora a fost facuta hotararea
13
5
Felicitari! Felicia!
5
5
acum noi conducem. PSD sa dispara. Muie la toti pesedintii. Noi conducem in constanta. Machidonii pe veci stapani!
6
13
Toata lumea vrea investitii, vrem sa arate orasul frumos, vrem locuri de agrement, vrem ca in occident. Dar toata lumea blameaza, toata lumea reclama, toata lumea vrea demolare. Toti ai uram pe investitori, le calculam veniturile, au injuram si le dorim raul... Vrem o tara ca afara, dar vrem sa nu se construiasca nimic, sa demolam tot ... asta-i Romania. De asta altii au si noi nu..., din pacate asta este motivul pentru care nici nu vom avea. Acum cititi si dati voturi negative...
7
24
Va rog sa verificati si in Mamaia Sat , la casa acestui individ , are blocat accesul la lacul lui proprietate, in Ovidiu toate casele noi au blocat accesul publicului. Dar asa este cand esti ruda sau prieten cu primarul.
26
6
sa betonam lacul
17
3
Felicitari Felicia! Doar tu poti sa mai salvezi ceva. Incredibil, cum vrea jean tucan, ada se face, sa plateasca si tot ce a incasat anul trecut, rautatatea asta de om, si ar trebui si o ancheta penala, dar ...., suntem in romania, fura cine poate.
19
7
Replica de cacao care nu poti scrrie nimic ...mmmmoooe cu tot...dupa ce au dat drumu la betoane...
11
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272