REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Hotărâri de Consiliu Local, la Hârşova, pentru obţinerea LICENŢEI pentru exploatarea APELOR TERMALE

Hotărâri de Consiliu Local, la Hârşova, pentru obţinerea LICENŢEI pentru exploatarea APELOR TERMALE

Replica API 12 aprilie 2019 | 23:14 718

Consiliul Local Hârșova a aprobat două proiecte de hotărâre, necesare în vederea obținerii licenței de explorare și exploatare a apelor termale și transformarea zonei „Gura Văii” din localitate, într-o zonă turistică și de agrement. Intenția primarului Viorel Ionescu este ca proiectul de dezvoltare a zonei, în sensul exploatării apelor termale, să se realizeze în parteneriat public – privat.

Apele termale din zona „Gura Văii” din Hârșova au proprietăți terapeutice. O confimă documente ale Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din 1978 și 1990, dar potențialul acestora nu a fost pus în valoare, astfel că nu foarte multă lume știu despre această zonă. Primarul Viorel Ionescu este decis să schimbe situația; încă din 2017 a început demersurile pentru dezvoltarea „Gurii Văii” ca zonă turistică și de agrement.

Într-o primă etapă, a fost nevoie ca o suprafață de peste 30.500 mp să fie trecută din extravilan în intravilanul orașului, astfel încât să se poată construi în zonă. Aproape trei ani au durat demersurile pentru obținerea avizelor în vederea modificării Planului Urbanistic Zonal, iar în ședința din 11 martie a.c. a Consiliului Local Hârșova a fost aprobat transferul suprafeței respective din pășunea localității în intravilan.

Următorul pas constă în obținerea licenței de explorare și exploatare a apelor termale. În consecință, în cea mai recentă ședință a Consiliului Local, din 28 martie a.c., consilierii locali au votat două proiecte de hotărâre necesare pentru începerea demersurilor.

Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordul pentru obținerea Licenței de dare în administrare pentru lucrări de explorare hidrologică pentru apele minerale terapeutice și de proiectul de hotărâre privind împuternicirea primarului orașului Hârșova de a reprezenta UAT Hârșova în vederea negocierii, semnării și ridicării Licenței de explorare a apelor minerale terapeutice.

Proiectul este unul de durată, numai procedurile pentru obținerea licenței respective durând doi ani.

„Este un proiect amplu, obținerea licenței durează doi ani, dar după primul an de monitorizare, apele pot fi folosite. Eu intenționez ca până în Sărbătorile Pascale sau, cel târziu, în prima jumătate a lunii mai să duc la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare documentația pentru eliberarea licenței. Din acel moment, apele termale vor fi monitorizate doi ani, timp în care se vor lua probe săptămânal. Aceasta este procedura. Dar, după un an de monitorizare vom avea posibilitatea să folosim apele termale în scop terapeutic, experimental”, a afirmat primarul Viorel Ionescu.

Pentru dezvoltarea zonei va fi nevoie și de un investitor, căci proiectul se dorește a fi unul în parteneriat public – privat. „Infrastructură pe zona respectivă avem, căci de la drumul național până în zona respectivă este un drum de exploatare asfaltat. Dar terenul a fost pășune. Acolo nu există utilități, apa și canalizare, ci doar curent electric. Acum se naște acest proiect și începe să crească. Noi, ca autoritate, venim cu terenul și cu licența de exploatare, iar investitorul cu investiția”, a mai afirmat primarul Viorel Ionescu.

Reamintim că intenția autorității locale este de a obține pentru orașul Hârșova statutul de stațiune balneară.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: APELE TERMALE, puse în valoare! Hârșova, viitoare STAȚIUNE BALNEARĂ?

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614