REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.6° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Iată cine sunt cetăţenii de onoare ai oraşului Constanţa! Câţi sunt şi pentru ce au primit acest titlu

Iată cine sunt cetăţenii de onoare ai oraşului Constanţa! Câţi sunt şi pentru ce au primit acest titlu

Replica API 24 ianuarie 2017 | 08:16 975

Municipiul Constanța are la ora actuală 61 de cetățeni de onoare. De-a lungul timpului, nume sonore din lumea academincă, sportivă, artistică și culturală au primit această distincție. Majoritatea sunt constănțeni, însă există și câteva nume care nu au trăit în orașul de la malul mării. În afară de titlul în sine, cetîțenii au primit o diplomă, o plachetă, cheia orașului Constanța, dar și un teren.

Astfel, cronologic vorbind între anii 1995-2000, au fost acordate 20 de titluri. Unele dintre acestea au mers chiar către instituții sub titlul de trofeul „Amfora”. Printre acestea se numără liceul „Mircea cel Bătrân”. Acest trofeu a mai fost înmânat și lui Radu Ciorei, Ion Titoiu și lui Mircea Sorin Vasilescu pentru merite deosebite în domeniul culturii. În anul 1995 au fost premiați și mai mulți sportivi care s-au remarcat și care au avut o carieră de succes. Printre aceștia se numără Gheorghe Hagi, regele fotbalului, Simona Amânar, marea gimnastă care a obținut nenumărate medalii olimpice și sportivul Leonard Doreoftei, marele boxeur român. De asemenea, până în anii 2000 au mai primit titlul de cetățean de onoarea Jean Constantin, pentru întreaga sa carieră și pentru celebrele sale replici și maestru Gheorghe Zamfir pentru prestigioasa sa carieră de muzician. Printre numele care au mai primit acest titlu până în anii 2000 se mai numără: Emanoil Moraru, fostul șef al mascaților din Constanța, actual consilier al primarului Făgădău, Michael C. Dow, primarul orașului Alabama-USA, profesorul și doctorul Vasile Sârbu, dar și veteranului Gheorghiu Zoanel. După anii 2000, titlurile de cetățean de onoare au fost acordate în principal sportivilor și academicienilor, dar și artiștilor. Printre sportivi se numără: marii handbaliști Laurențiu Toma și Ionuț Rudi Stănescu; tenismenii Andrei Pavel, Horia Tecău și Simona Halep; campiona la tenis de masă Elisabeta Samara, înotătorul Răzvan Florea, gimnasta Cătălina Ponor, dar și marii antrenori ai lotului olimpic de gimnastică Octavian Belu și Mariana Bitang. Totodată, tot pentru performanțele sportive obținute a primit distincția și Elena Frîncu, fosta directoare de la Direcția Județeană de Sport Constanța.

Printre cetățenii de onoare se numări și câțiva politicieni cunoscuți

În anul 2010 mai mulți politicieni au fost declarați de către fostul primar Radu Mazăre cetățeni de onoare ai orașului Constanța. Mircea Dobre, Gheorghe Stoica şi Felix Stroe, de la PSD, precum şi Dănuţ Moisoiu, PDL, au primit titlul onorific. Lui Dănuţ Nicoşor Anastasiu-Moisoiu, titlul i s-a acordat pentru că: „S-a evidenţiat prin implicarea sa în viaţa comunităţii locale, având trei mandate de consilier local. Pentru activitatea sa laborioasă şi implicarea în viaţa şi dezvoltarea urbei, pentru demonstrarea unei înalte capacităţi de lider şi promovarea unor idei novatoare în asigurarea dezvoltării municipiului Constanţa", potrivit expunerii de motive. Felix Stroe s-a evidenţiat, în primul rând, prin trei mandate de consilier, dar şi prin ceva în plus. „Felix Stroe s-a implicat în dezvoltarea şi extinderea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare. Recunoaşterea meritelor profesionale ale lui Stroe Felix a avut loc şi prin alegerea acestuia în calitate de Primvicepreşedinte al Asociaţiei Române a Apei şi Preşedinte al Patronatului Român al Apei", scria în raport. Gheorghe Stoica, s-a evidenţiat prin implicarea sa în viaţa comunităţii locale, având trei mandate de consilier local.

În anul 2016 au fost declarați 7 cetățeni de oanoare

Pe data de 30 martie 2016, în cadrul ședinței de consiliu local, Prof. univ.dr. Victor Ciupina, prof. univ.dr. Adrian Bavaru, ambii foști rectori ai Universității Ovidius au fost recompensați pentru întreaga lor carieră. Pe 29 noiembrie 2016, aleşii municipali au aprobat două proiecte de hotărâre prin care pompierul Marius-Daniel Fripis, mort la datorie în anul 2015şi actriţa Ileana Ploscaru, au devenit Cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa. În aceeaşi şedinţă, însă, au fost înmânate şi diplomele altor doi cetăţeni de onoare, plutonierul Ionel Eugen Bida şi plutonierul adjutant Florin Bolovan. Ei au făcut obiectul unor proiecte de hotărâre votate în şedinţa din luna octombrie. Cei doi militari au fost răniţi în Afganistan, în timpul unor misiuni.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La Cositinesti s-au facut cetateni de onoare persoane care nu au nici o legatura cu comunitatea Doru Albu fost director Petrom.Dutu Stelian fost presedinte la PDL etc.Daca se doreste se poate afla.Cetateni de Onoare care au primit cate 200 mii lei si cate un teren de casa suprafata 1000mp.Oare intereseaza pe cineva ?
0
0
Pe Virgil Coman deja l-ati uitat? Sa va fie rusineeeee
0
0
Da, dar ati uitat pe cineva, prof univ dr Gheorghe Dumitrascu. Cum ? Nu la primit ? De ce oare ? Stie cineva ? A, da, nu era sef la mascati.
2
0
Sa punem pe cineva din piata grivitei!!!! Un tigan dal nostru sa ne reprezinta
2
0
Ma bucur pentru domnul Bida care si-a riscat viata.
2
0
ca sa intelegeti miza cu acest titlu, verificati ce scutiri de taxe au cetatenii de onoare si atunci o sa intelegeti de ce toti parlitii au fost decorati...
2
0
domnule la anul nou sa nu omiteti pe saceanu bageak cotnac frati oaie si evident fratii mazare si vasea &
2
0
Popa Stoica cetatean de onoare? Asta e Satana! Actuala nevasta umbla cu cate 4-5 bratari din aur la fiecare mana. Si la picior umbla cu lantisor ca doar e sotie de cetatean de onoare!
9
0
a fost facut de mazare dupa anul 2000, a primit un teren langa casa casatoriilor , a construit si a vandut cu peste un MILION de euro. Traiasca Cetateni de Onoare, mai ales cei facuti de FASOLE.
10
0
Ce cauta Doroftei cetatean de onoarela Constanta ? Nu ar fi normal s fie alesi cetateni de onoare din randul constantenilor?????
9
0
Ati supt-o cu Fagadau Chiar daca e omu' meu. Va mai spun si-acum,va jur Va va fute muma-n cur.
4
1
Mircea Dobre cetatean de onoare, pentru ce merite? Prostia dospita excesiv se recompenseaza mai nou?
17
1
daca faptul de a avea 3 mandate de consilier te recomanda pentru titlul de cetatean de onoare al orasului...e clar pe ce merite s au acordat aceste titluri, in conditiile in care stim cu totii cum se fac listele de consilieri si cum ajung unii consilieri. lui stroie si moisoiu terenuri acordate moca de primarie le lipseau..
10
0
surprinzator am citit cu atentie articolul si cu amaraciune am constatat ca s-au atribuit titluri de cetateni de onare unor politicieni care au adus deservicii si nu regasesc in lista doctori de exceptie care s-au remarcat de-a lungul timpului, profesori care au avut rezultate la olimpiadele internationale si in SUA oameni de cultura istorici domnilor ati uitat valorile, valorile nu inseamna sportivii si politicienii valorile sunt acolo unde este munca si rezultatul muncii intelectuale
19
2
Cetateni de onoare ! ? Mai mare rasul : Felix Stroe, Popa Stoica, Danut Moisoiu si alte jigodii penale ca boii astia! ? Ne-am facut de cacat cu cretinii astia iar pesedeul care ia votat oricu este de rahat. Vedeti prostilor ce javre votati, mocangiilor
32
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272