REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Iată dacă TESTELE pentru coronavirus, în Constanța, se pot face și la PRIVAT!

Iată dacă TESTELE pentru coronavirus, în Constanța, se pot face și la PRIVAT!

Replica API 19 martie 2020 | 00:00 3908

În contextul răspândirii noului virus, am dorit să aflăm care este situația testelor pentru COVID-19, în sistemul medical constănțean privat.

Reporterii Replica au apelat clinicile medicale private de pe raza orașului nostru și nici una nu a răspuns pozitiv, atunci când a fost adresată întrebarea referitoare la testarea coronavirusului.

“La momentul actual, nicio clinică medicală privată nu are aceste kituri de testare”, a declarat, pentru Replica, medicul Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. În mod similar ne-a răspuns și șefa Direcției de Sănătate Publică de la nivelul județului nostru, medicul Cristina Schipor: “În prezent, nu există kituri de testarepentru coronavirus la privat. Singurul loc unde se pot efectua aceste teste pe raza județului nostru este Spitalul de Boli Infecțioase”.

Conform ghidului elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, publicat pe data de 2 martie 2020, etapa esențială în diagnosticul COVID19 este identificarea virusului SARS-CoV-2. Pentru aceasta, se recomandă prelevarea de probe respiratorii superioare de tipul exsudatului nazal sau faringian, preferabil împreună cu sânge și probe respiratorii inferioare, cum e spută sau lavajul bronhoalveolar – în cazul formelor grave de boală. Mai apou, se recomandă identificarea virală prin metoda rRT-PCR (reacție de polimerizare în lanț). Proba este considerată pozitivă dacă se detectează două fragmente genetice specifice coronavirusurilor, dintre care unul specific SARS-CoV-2.

Până în acest moment nu au fost dezvoltate teste serologice, de detecție a anticorpilor contra SARS-CoV-2, însă se recomandă recoltarea probelor de sânge și stocarea adecvată a acestora, până când va fi dezvoltat un astfel de test, și va putea fi înțeleasă mai bine răspândirea infecției în populație și răspunsul serologic uman.

Cine trebuie să fie testat și când!

Potrivit Ghidului Organizației Mondiale a Sănătății, “decizia de a realiza un test trebuie să se bazeze pe factorii clinici și epidemiologici existenți și pe evaluarea probabilității infecției. Testarea rRT-PCR a persoanelor asimptomatice sau a contacților cu simptome ușoare poate fi luată în considerare pentru evaluarea persoanelor care au fost în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19. Protocoalele de screening trebuie adaptate situației locale”.

„Nu e vorba neapărat de numărul de teste sau de costul lor, e vorba că aceste teste se fac în laboratoare specializate și presupun și personal avizat. Dacă faci foarte multe teste când nu ai neapărată nevoie, timpii de așteptare vor fi lungi.”, a explicat doctorul Adrian Marinescu.

El i-a sfătuit pe oameni ca atunci când au o suspiciune de infecție cu coronavirus să sune la Direcția de Sănătate Publică, nu să meargă la spital, deoarece „persoanele asimptomatice nu sunt testate”.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
este o deruta fara margini. La tv se spun numai generalitati. Medicii de familie nu stiu nimic, mai ales despre cum te tratezi la domicliu. Adik suni medicul de familie iti raspunde au ba, si dac iti raspunde, nu vine nimeni la tine, si nici nu te primeste la el. Dik stai drakului in casa, ii imbolnavesti pe toti membrii familiei, Teorii de rahat, prima linie, a doua, etc. cred ca se deduce ca este bine sa te imbolnavesti printre primii, sa beneficiezi de tratamnet medical, adica s sa prinzi pat la spital si sa te imunizezi, restul sunt balarii
0
0
prostie fara de margini si organizare de cacat.Trb .testat tot ce misca la frontiere si la urgente. Apoi separati infectatii de coronavirus de pacientii ''normali''.Apoi tratati infectatii cu corona virus in spital dedicat pentru corona virus obligatoriu si functie de simptome.Dupa ce s-a vindecat pacientul, trb sa urmeze plasarea lui in izolare la domiciliu inca 14 zile. Dar ptr. asta trb spitale, echipamente, din timp. adica organizare nu fizica particulelor fundamentale.
2
0
alo, pai si cum ii depistati?
1
0
Ba se fac, existau ieri cel putin 2 laboratoare private, faceau Ft-PCR la pret de 150-160 RON. Mai intereseaza-te inainte de a vorbi TAMPENII
0
0
fac teste in privat. Procedura in Bucuresti este urmatoarea: se suna la 112 si vine salvarea si te ia si te duce la un spital care face teste doar daca prezinti simptome de inbolnavire, daca ai luat contact cu o persoana pozitiva sau ai venit dintr-o tara rosie. Altfel nu. Deci exclus sa fii facut cineva un test la un laborator particular. Sunt MINCIUNI.
1
0
Rusa a facut in Bucuresti testul nu in CONSTANTA. Noi oricum suntem muritori de rand, el are pile.. ha haa
4
1
Pai inseamna ca dr Rusa a mintit spunand ca s-a testat in privat si a platit acel test. Ce masuri se vor lua?
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212