REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Importanța bateriei unei mașini!

Importanța bateriei unei mașini!

Replica API 19 ianuarie 2022 | 16:41 1345

Care sunt rolurile cele mai importante ale bateriei unei mașini?

În primul rând, bateria unei mașini întotdeauna va alimenta consumatorii acesteia cu curent electric. Daca acest lucru nu se va întâmpla, mașina nu va funcționa sub nici un fel de formă. Un alt rol primordial este faptul că bateria mașinii asigură funcționarea sistemului de răcire a mașinii. Este un sistem important care protejează motorul de supra încălzire sau îngheț.

Bateria mașinii mai este responsabilă și de funcționarea corectă a instalației de aprindere.

Sursa imaginii preluată de pe site-ul autopieseonline24.ro

Cum se alege bateria unei mașini?

Exista mai multe tipuri de baterii pentru mașini. Unele sunt mai performante, altele mai puțin performante, bineînțeles.

În general, atunci când veți avea nevoie de o baterie nouă, va trebui sa țineți cont de următoarele lucruri: capacitate, dimensiuni, polaritate și amperajul de pornire la rece (CCA).

Capacitatea unui acumulator de mașină este măsurată în amperi-oră. De fapt, acest parametru important indică curentul pe care o baterie îl poate furniza în decurs de o descărcare care durează 20 de ore. Tensiunea trebuie să fie de peste 10.8 V. Cu cât este mai puternică mașina dumneavoastră, cu atât capacitatea acumulatorului trebuie să fie mai ridicată.

Dimensiunile sunt foarte importante deoarece ele trebuie să se potrivească foarte bine dimensiunilor locului unde se va fixa în motor. Daca acestea nu se vor potrivi perfect, acumulatorul mașinii nu va putea să fie instalat și motorul nu are cum sa funcționeze fără acesta.

Polaritatea este de două feluri: normală sau inversă. Întotdeauna polaritatea unei baterii noi trebuie să fie la fel cu a celei vechi. Daca veți alege o baterie noua cu un alt tip de polaritate, atunci cablul pentru conectare nu va fi suficient de lung și bateria nu va putea fi instalată.

Amperajul de pornire la rece (CCA) este un parametru important care se măsoară în amperi. Acest parametru arată curentul maxim pe care bateria îl poate furniza în primele secunde pentru a porni motorul la o temperatură de -18 grade.

După cât timp se înlocuiește o baterie?

Viața unei baterii auto nu este foarte îndelungată. În general, un acumulator auto rezistă și funcționează optim aproximativ 4-5 ani. Este foarte adevărat că durata de viață a unui acumulator auto depinde foarte mult de tipul acestuia, felul de utilizare și modul în care funcționează și mașina.

În situația în care bateria s-a descărcat din diferite motive, mașina poate fi pornită prin mai multe metode: pornire cu ajutorul cablurilor electrice, pornire cu ajutorul remorcării sau cu ajutorul unui dispozitiv portabil de reîncărcare.

Este important să aveți la dispoziție cartea tehnică a mașinii deoarece acolo aveți menționate toate datele tehnice ale acumulatorului cu ajutorul căruia mașina funcționează. În situația în care nu dispuneți de cartea tehnică, vă recomandăm să cereți ajutorul unui mecanic cu experiență și să notați toate datele tehnice despre acumulator. Abia apoi puteți cumpăra unul nou!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272