rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 29 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

A doua zi de la inaugurarea PTF Lipniţa: o singură maşină în tranzit şi cheltuieli de 30.000 de lei pe lună în cârca primăriei!

În atenţia celor care au puterea în mâini şi nu fac nimic: SĂRĂCIE CUMPLITĂ în sudul judeţului. Imagini DEZOLANTE

Constanța - orașul port freamătă, semnează parteneriate și se înfrățește cu porturi europene și internaționale. Municipiul Constanța nu duce lipsă de evenimente culturale, summituri internaționale, comerț, iar turismul merge an de an, litoralul se umple de turiști. Dar imaginea se schimbă cu cât înaintăm înspre granița cu Bulgaria, unde casele de chirpici adăpostesc sărăcie, izolare și... lipsă de speranță. Între timp, mai-marii judeţului se bucură că au mai bifat o „realizare”, în prezenţa premierului mut Mihai Tudose şi a ministrului cu pantofi galbeni, Carmen Dan: un nou punct de trecere a frontierei.

O altă lume se ascunde în spatele perdelei economice din nordul județului Constanța. Cu cât ne apropiem mai mult înspre granița cu Bulgaria, înspre interiorul județului – Negru Vodă, Dobromir și Lipnița – imaginea sărăciei din sate este una dezolantă, ascunsă de ochii celor care văd Constanța doar ca pe un județ port la Marea Neagră, cu un turism care merge an de an, pe podium dacă ne luăm după valoarea PIB-ului din anul 2016. Aceste cifre sunt necunoscute pentru oamenii care stau în satele din apropierea graniței cu Bulgaria, unde casele de chirpici au crăpături, gardurile sunt mâncate de timp, iar oamenii simpli sunt rupți de actualitate.

„La Gorun, au rămas 50 de persoane... iar omologul bulgar îmi spunea că au o populație de 5.800 de persoane, dar în cele 15 localități în componență sunt sate cu 25-30 de locuitori. Situația este asemănătoare. Mă întreba dacă avem peco în localitate. Nu avem. E la Băneasa. Iar ei au. Înseamnă că ai noștri nu se vor mai duce să ia benzină de la Băneasa, că doar trec aici la 5 kilometri, decât să se ducă la 20 de kilometri. Nu numai la noi este problema asta socială. Este la modul general. Zona este preponderent agrară, nu sunt agenți economici care să absoarbă forță de muncă sau, dacă oferă, este doar temporar.

Oamenii au nevoie de bani. Trece luna, vine factura. Dacă nu au un venit, vă dați seama. Tineretul a fost cel care a plecat primul pentru că nu au reținerea față de necunoscut. Pleacă repede, oriunde ar fi, fără să se gândească prea mult. Maturii și bătrânii sunt mai reticienți, mai conservatori. Cei care au rămas cu teren - puțini - sunt dependenți de utilaje, iar dacă nu ai utilaj, oamenii sunt la mâna arendașului. Degeaba au 4000-5000 de metri dacă zona este aridă”, a precizat edilul din Lipnița, Florin Crăciun.

Ei își văd de treabă – agricultură și creșterea animalelor și, cel mai clar, trecerea timpului. Nu au semnal la telefon, nu au canalizare și nu sunt afectați de creșterea prețului la carburant sau a ROBOR-ului. Iar acum, odată cu deschiderea noului P.T.F. Lipnița, urmat în viitor și de cel de la Dobromir, traficul rutier va fi mai intens. Un gust amar a rămas și în gura primarului din Lipnița, care are acum o responsabilitate în plus – întreținerea punctului de frontieră, acesta fiind îngrijorat de viitoarea implicare financiară a unității administrativ teritoriale pe care o conduce. Dar situația lor va rămâne, cel mai probabil, aceeași.

„Sperăm că alocarea asta pentru noul punct de trecere a frontierei din Lipnița să fie cât mai repede minimalizată. În momentul de față, curentul este asigurat prin generatoare electrice, o soluție de moment. Se consumă în jur de 200 de litri în 24 de ore pentru a avea curent acolo. Practic, avem sprijinul Consiliului Județean prin care ne-a asigurat că ne ajută să facem cât mai repede conexiunea la curent electric. Asta este situația. Nu pot să mă ascund după deget.

M-am asigurat că în ceea ce se consumă acolo sunt susținut de CJC. Eu le-am spus că eu din buget nu pot să susțin această cheltuială enormă. De unde bani? Se vede de la o poștă trecând pe drum... Noi nu aveam cheltuielile respective incluse în buget. La momentul în care s-a făcut bugetul pe anul acesta nu se știa dacă se deschide PTF Lipnița. Ele vor fi suportate de CJC. Combustibilul este suportat de către Primărie acum pentru generatoare. La o lună se consumă 6 tone, asta înseamnă 30.000 de lei”, a spus primarul comunei Lipnița, Florin Crăciun.

Imaginile sărăciei din zonă nu pot fi șterse cu buretele de promisiuni politice, de promisiuni administrative, ci doar prin fapte. Lipsa unui grup sanitar în locuință, WC-ul din curte fiind vizibil de la șosea în cele mai multe cazuri: iată imaginea satului românesc! Situația este atât mai urât dacă facem referire la ajutoarele sociale. Acestea sunt mult mai puține față de anii trecuți. Asta pentru că s-a modificat legislația, iar din câteva sute de dosare... până acum, în anul în curs sunt doar 8 dosare depuse la Primăria Lipnița.

„Eu nu am multe cazuri sociale. Am doar 8 dosare până acum depuse față de alte comune. Au fost munci ocazionale, practic au fost sistate acestea. Nici iarna trecută nu am avut decât 12 dosare. Nu știu câți lucrează din cei care nu au venituri, dar modificările legale i-a făcut pe mulți să nu mai poată accesa aceste dosare. Înainte erau câteva sute, 200-300. Cei 8 nu au drept de muncă. În comparație cu Băneasa sau Dobromirul care au mai mulți de etnie turcă și nu au teren, acolo Dobromirul are aproape 400 de dosare, iar la Făurei sunt alte câteva sute.

Dacă au mai mult de 2.000 de metri intravilan, dacă au grădina mai mare de 2.000 de metri pătrați, nu pot beneficia de ajutor social. Mulți zic că, decât să muncească acolo unde îi pune primăria, mai bine nu fac dosar. Populația este destul de săracă și îmbătrânită. Nu prea mai sunt tineri, vizibil vorbind, tot ce sunt tineri au plecat la muncă în afară și și-au luat și copiii de la școală. Mă îngrijorează situația asta pentru că, pe an ce trece, numărul copiilor se reduce. Rămân bătrânii care și ei se duc pe lumea cealaltă și rămân casele părăsite, cu un aspect deplorabil.

Casele nelocuite se depreciează, curțile nelocuite cu bălării înalte... chiar vorbeam cu omologul bulgar de la Kainargea. La ei este aceeași situație cu tineretul, iar bătrânii au rămas să ducă greul. S-a făcut legătura între trei localități, acest lucru este aspectul bun, căci era un drum foarte rău cu multe gropi. Acesta e avantajul nostru cel mai mare.

Punctul nu știu cât ne ajută. Ieri am cerut o situație să văd câte mașini au tranzitat și au fost undeva la vreo 21 de mașini. Astăzi (n.r. 4 octombrie), până la prânz a trecut doar una. Eu chiar am spus că va fi o euforie din asta de curiozitate să treacă toată lumea, apoi cred că doar în perioada estivală o să fie tranzit, când o să fie redirecționate. Pe aici este pentru micul trafic, căci nu au voie cu produse animale sau vegetale și este și restricția de 3.5 tone”, a punctat edilul.

Peisajul câmpiilor lucrate cu greu de țărani, a viei îngrijite, a porumbului strașnic aduc un zâmbet pe buze turiștilor și comercianților, dar situația financiară a locuitorilor (măsurată în felul cum arată casele) nu poate decât să îi aducă cu picioarele pe pământ pe cei care visează că județul Constanța se îmbogățește vară de vară. „Eu sper ca prin acest punct vamal deschis, pot apărea investitori fiind atrași de zona asta unde se poate circula liber și în felul acesta se pot face și locuri de muncă, să nu mai fie nevoită populația să plece”, a conchis Florin Crăciun.

Claudia CORBU

joi, 5 octombrie 2017136
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Adevărul despre starea lui Vârciu! Vești crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Comentarii

00Primari(5 oct 23:09)
Primari au furat si inca fura
02Simion(5 oct 17:34)
Cei ce au condus catre astfel de conditii precare anumite unitati teritoriale: sate,comune,orase, etc isi vor primi pedeapsa. Sunt usor de identificat, pentru ca sunt chiar cei care v-au fost primari . Ramaneti in continuare barbati cu pzdasi la fel va ramane si starea dumneavoastra atat sociala cat si economica
21faliment(5 oct 16:28)
cereti falimentul localitatii
32Ptr klaus werner muuanos(5 oct 16:17)
Nu mai reca pwlla prin america.Nu ti ajunge cat te ai plimbat?.Asta este tara unde spui ...lucru bine facut.Ajuta tara asta dute la mata merkel si adu bani sa scoti tara din saracie daca mai vrei un mandat.
23Constantean(5 oct 14:35)
Jos tradatorii. Jos Mafia. Jos Ciuma Rosie.
14Tatra(5 oct 13:56)
Si oameni aia de acolo sunt niste putori niste oameni care stau pe ajutor social sunt si multi romi ai vazut tu rom la munca eu am vazut la adunat fiare sapa in pamant un km pt un kg fer nai bine muncea ca scote mai mult
02Meme(5 oct 13:23)
Acuma e cam de cacat sa acuzi guvernele,oricare ar fi ele,ca unii inteleg sa faca afaceri bazandu-se pe munca angajatilor platita in scarba si a rezervarii unui profit personal la nivel mare,din ambitia de a avea acces imediat la cluburi de fite,la amante,la masini de firma si alte cheltuieli de nabab. Plus da,preturile la vanzarea produselor si serviciilor,oricum la nivel mult mai jos decat in tari in care beneficiarii au salarii decente.E bine asa. Romanii vor continua sa plece,nu este nimic grav,pentru ca ramanand in tara ar fi suferit pentru binele unor cacanari,crezand ca-s patrioti.
25Ionescu(5 oct 11:18)
Sa ii multumeasca pentru saracie aluia pe care l-au trimis de mai multe ori in Senat: Nicolae Moga si formatiunii politice din care acesta face parte - PSD.
210constantean(5 oct 08:09)
Ideea este sa se urbanizeze Romania, tinerii migreaza catre orase, vor disparea satele, nu e rau.
223Dante(5 oct 04:23)
Acolo era ,,raiul"lui Nicusor Constantinescu,de acolo culegea si culege psd cele mai multe voturi.La prima vedere zici ca-si merita soarta,dar nueste asa.Marsavia si lacomia psd-ista este de nedescris prin tinerea la acest nivel de prostie si subzistenta a populatiei din zona doar pt a obtine voturi.
Vremea
10.5°10.5° - 10.5° luni, 29 noiembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 67%
Vânt: 8.06 m/s
Presiune: 998 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
29 noi 23:59SportFotbal - Liga I: Universitatea Craiova - FCSB 2-3

FCSB a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 3-2 (2-1), duminică seara, în deplasare, într-un meci din...336

29 noi 23:53SportFotbal: Chelsea - Manchester United 1-1, în Premier League

...284

29 noi 23:54SportFotbal: Manchester City - West Ham 2-1, în Premier League

Manchester City este la egalitate de puncte cu liderul Chelsea după ce a învins-o cu 2-1 acasă pe West Ham United,...210

29 noi 23:54SportFotbal - Italia: AC Milan, învinsă cu 3-1 de acasă de Sassuolo

AC Milan a fost învinsă cu 3-1 de Sassuolo, pe San Siro, într-un meci din etapa a 14-a din Serie A, în care Vlad...362

Local
29 noi 23:42LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI în valoare de 26.500 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...329

29 noi 23:42LocalCoronavirus: Doar 554 de persoane, imunizate cu prima doză, în ultimele 24 de ore, la Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 68.342 de persoane...298

29 noi 23:42LocalÎncă 3 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

619

18 noi 11:12LocalCărți noi la Biblioteca ”Pontus Euxinus” Năvodari

Primăria Orașului Năvodari continuă să investească în educație și a achiziționat, și în acest an, noi...176

20 noi 00:00LocalCampania de colectare a deșeurilor electrice și electronice continuă, la Lumina

Primăria comunei Lumina, în parteneriat cu SC Eco Fire Sistems, continuă campania de colectare a deșeurilor...292

29 noi 22:33LocalHOȚII de BUTELII din CONSTANȚA au fost CONDAMNAȚI

Lucian Mocanu și Nicușor G. au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea a patru infracțiuni de furt calificat...410

29 noi 23:42LocalINCENDIU în apropierea municipiului Tulcea

Detașamentul de Pompieri Tulcea a fost solicitat, duminică, 28 decembrie a.c., în jurul orei 17:10, să intervină...261

29 noi 23:43LocalAproape 47.000 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore

Aproape 47.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate duminică de...261

29 noi 14:28LocalÎnceput de DECEMBRIE rece și VÂNT PUTERNIC, la mare!

1148

Politică
29 noi 20:23PoliticăNicolae Ciucă: Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm măsuri

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul de Ziua Bucovinei, la 103 ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României,...352

29 noi 20:22PoliticăRafila: Soluţia legislativă privind obligativitatea certificatului COVID la muncă ar trebui adoptată până la finele anului

Soluţia legislativă privind obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la...624

29 noi 20:22PoliticăRomânia aduce primii bani din PNRR: 15 miliarde de euro intră în țară

428

29 noi 20:24PoliticăBogdan Aurescu, ultimele date despre românii blocați în Africa de Sud

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat duminică, la Digi24, că în Africa Sud sunt 39 de cetățeni români...292

29 noi 20:24PoliticăAdrian Năstase, avertisment pentru PSD

Adrian Năstase le transmite, duminică, foștilor colegi din PSD un avertisment legat de provocările pe care le vor...660

29 noi 20:23PoliticăFostul principe Nicolae: Am fost ofertat de PSD și PNL

Fostul principe Nicolae a afirmat duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, referitor la o eventuală...424

29 noi 20:22PoliticăCoadă la depunerea demisiilor din PNL: o întreagă organizație pleacă din partid

Alianța cu PSD și faptul că Florin Cîțu este noul președinte al liberalilor provoacă haos în partid. Întreaga...965

29 noi 20:21PoliticăEmil Boc: „PSD-PNL sunt ca două echipe rivale care dau totul când joacă pentru națională“

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat vineri că noul guvern PSD-PNL-UDMR trebuie să ducă la capăt...493

29 noi 20:21PoliticăGheorghiță, despre noua variantă de coronavirus: Ne îngrijorează foarte mult potențialul impact

541

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....2966

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1714

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1414

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4794

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2241

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2228

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1710

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3411

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3149

Monden
29 noi 00:00Monden'House of Gucci' şi Lady Gaga iau cu asalt cinematografele din Statele Unite

Los Angeles, 26 nov/ Agerpres/ - După debutul său strălucit în cinematografiei cu "A Star is Born" (2018), Lady Gaga...204

29 noi 00:00MondenStephen Sondheim, o legendă a musicalurilor americane, a murit la vârsta de 91 de ani

Compozitorul şi textierul Stephen Sondheim, considerat o legendă a musicalurilor de pe Broadway şi devenit celebru...150

29 noi 00:00MondenUn film despre efectele pandemiei de COVID-19, desemnat cel mai bun lungmetraj la 'Oscarurile Asiei' 2021

146

29 noi 00:00MondenNicole Cherry a născut o fetiță! Prima imagine cu micuța, din maternitate

Bucurie mare în familia cântăreței Nicole Cherry, după ce aceasta a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă....245

29 noi 00:00MondenChinurile Maiei Morgenstern după ce a jucat în Patimile lui Hristos: „Am fost agresată și scuipată“

Maia Morgenstern (59 de ani) a făcut dezvăluiri cutremurătoare pe tema Holocaustului, dar și despre agresiunile...314

29 noi 00:00MondenCântăreaţa Adele, pe primul loc atât în topul single-urilor, cât şi în topul albumelor din Marea Britanie

Cântăreaţa britanică Adele a realiza o performanţă rară, clasându-se simultan pe primul loc atât în topul...150

29 noi 19:25MondenFlorin Oprițescu a MURIT: Actorul avea doar 42 de ani

Florin Opriţescu, cel mai cunoscut actor român care juca în producţii spaniole, a murit. Actorul a murit în cursul...3698

29 noi 18:41MondenCorul Madrigal va susţine în Italia un concert dedicat Zilei Naţionale a României

Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va susţine un Concert...196

29 noi 20:19MondenBryan Adams testat pozitiv pentru Covid-19, a doua oară într-o lună

392

Mapamond
29 noi 15:26MapamondObligativitatea purtării măştilor sanitare revine în Danemarca

Guvernul Danemarcei a reintrodus obligativitatea purtării măştilor sanitare începând de luni în contextul...252

29 noi 15:27MapamondFranța trece la măsuri extreme: Carantină pentru cei vaccinați

Oamenii care au intrat în contact cu persoane infectate cu Omicron vor sta în carantină chiar dacă sunt vaccinați,...581

29 noi 15:23MapamondPANICĂ în Europa! Probabilitate mare ca varianta OMICROM de Covid-19 să fie prezentă și în Germania

467

29 noi 19:25MapamondOmicron continuă să se răspândească în lume

Noua variantă de coronavirus Omicron a continuat să se răspândească în întreaga lume duminică, două cazuri...325

29 noi 15:25MapamondÎn fața tulpinii Omicron, Isrelul își închide granițele

Israelul a anunţat sâmbătă că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi va reintroduce tehnologia de...727

29 noi 15:24MapamondJoe Biden, avertizat de dr. Anthony Fauci: Varianta Omicron este posibil deja în SUA

Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre cele mai recente evoluţii legate de noua variantă a...368

29 noi 15:20MapamondȚara în care 100% din populație a fost vaccinată antiCovid cu cel puțin o doză

Întreaga populaţie din Emiratele Arabe Unite care este eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19 a primit "cel...534

29 noi 15:18MapamondOlanda: 61 de pasageri veniți din Africa de Sud suspectați că sunt infectați cu noua variantă Omicron

61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19,...403

29 noi 15:17MapamondKosovo: Un bărbat înarmat a atacat un autobuz plin de elevi. Doi copii au murit

546

Sănătate
29 noi 15:00SănătatePastila anti-COVID-19 de la Merck este eficientă, dar nu și pentru femeile însărcinate

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Merck este eficientă în tratarea persoanelor infectate cu noul...278

29 noi 15:01SănătateRisc extrem de ridicat ca varianta Omicron să se răspândească în Europa

Riscul este "de la ridicat la foarte ridicat" ca noua variantă de COVID-19, numită Omicron şi detectată iniţial în...651

29 noi 15:02SănătateCoronavirus - Rafila: Românii care vin din sudul Africii vor sta în carantină!

356

29 noi 14:56SănătateConstrucția a trei spitale regionale din România: 'Este șocant, banii au fost virați din 2019'

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că acum, când se negociază programele operaţionale, o prioritate a...543

29 noi 14:57SănătateIată ce diferență face booster-ul în privința imunității naturale

Protecţia oferită de boosterul anti-COVID este mai mare decât „imunitatea naturală”, spun oamenii de ştiinţă...470

29 noi 14:59SănătateCoronavirus - Valul 5 bate la ușă: 'Este cronica unei nenorociri anunţate'

Medicul Mihai Craiu susţine că, în condiţiile în care numărul persoanelor care se vaccinează în România este...436

29 noi 15:04SănătateRafila, despre noua tulpină: „Va ajunge și în România, sigur“

Se știu foarte puține date despre tulpina nouă, descoperită în Africa de Sud, iar România ar putea emite...963

29 noi 15:05SănătateTulpina super-mutantă de coronavirus a primit numele Omicron

Experții OMS au decis vineri că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o...683

29 noi 15:08SănătateAplicaţia care îţi spune ce conţine fiecare aliment cumpărat, lansată în România

486

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT