REPLICA ONLINE CONSTANTA

9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

ÎN ATENŢIA PĂRINŢILOR: Este ILEGAL să fiţi taxaţi pentru avizele de intrare în colectivitate, la şcoală sau la grădiniţă!

ÎN ATENŢIA PĂRINŢILOR: Este ILEGAL să fiţi taxaţi pentru avizele de intrare în colectivitate, la şcoală sau la grădiniţă!

Replica API 20 septembrie 2018 | 10:39 3414

Părinţi, nu vă lăsaţi păcăliţi de medicii de familie!

Părinţi, nu vă lăsaţi păcăliţi de medicii de familie!

Părinţi, nu mai cădeţi în plasa medicilor de familie! Avizul pentru intrarea în colectivitate NU SE PLĂTEŞTE! Forfota mare în aceste zile, la cabinetele doctorilor de familie. Părinţii aleargă după avizul medical de intrare în colectivitate, dar şi pentru cel care dovedeşte că elevul este apt pentru ora de sport.

Avizul este solicitat la fiecare început de an şcolar de unităţile de învăţământ, în caz contrar, şcolarul sau elevul nu este primit în unitatea de învăţământ. Ei, aici părinţii întâmpină probleme! Unii medici solicită taxe pentru eliberarea acestor avize, alţii nu! Iar cei care o fac sunt conştienţi că nu au acest drept, pentru că este specificat în contractul cadru semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că sunt gratuite.

Dacă până în urmă cu câteva luni, nu era specificat clar că avizul medical de intrare în colectivitate, dar şi pentru cel care dovedeşte că elevul este apt pentru ora de sport, se plăteşte ori nu, rămânând la latitudinea fiecărui medic de familie dacă cere taxă pentru eliberarea acestora, ei bine, din martie a.c., legea spune clar: aceste avize nu se plătesc! Iar cei care cer bani pentru eliberarea lor, încalcă legea.

„Am plătit 20 de lei pentru avizul epidemiologic, şi 20 pentru avizul potrivit căruia copilul este apt de sport. Dacă aş fi avut doi sau trei copii, aş fi sărit de 100 de lei. Nu mi se pare normal să ceară aceşti bani“, s-a plâns o mămică.

„Pentru avizul intrare în colectivitate am plătit 20 de lei, pentru fişa cu vaccinuri am mai plătit 35 de lei, adică pentru avizul epidemiologic“, s-a spus un alt părinte. Alţii, mai norocoşi, plătesc câte 10 lei, în timp ce unii medici nu percep nici un fel de taxe. Şi bine fac, pentru că respectă legea!

În ordinul 397 din 27 martie a.c. al Casei de Asigurări Naţionale de Sănătate, privind aprobarea Normelor de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019 este specificat următorul aspect: activităţile de suport sunt consecinţă a actului medical acordat pentru serviciile prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază.

În aceste activităţi intră eliberarea următoarelor documente medicale: concediul medical, bilEte de trimitere, prescripţii medicale, adeverinţe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri, acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsură de protecţie socială, în condiţiile legii, ADEVERINŢE MEDICALE PENTRU ÎNSCRIEREA ÎN COLECTIVITATE-eliberate la efectuarea examenelor anuale de bilanţ ale preşcolarilor şi elevilor şi nu numai la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ şi AVIZE EPIDEMIOLOGICE pentru (re)intrare în colectivitate, conform Ordinului ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii nr. 5298/1668/2011.

Ce trebuie să facă pacienţii medicilor de familie care solicită taxe pentru avize?

Aurelia Drăgoi, purtărorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa spune că medicii care solicită bani pe avize riscă să fie sancţionaţi. „În contractul cadru încheiat în luna martie cu medicii de familie, este specificat faptul că pentru eliberarea acestor avize nu se percep taxe. Cei care plătesc, la cerere, aceste taxe trebuie să facă o reclamaţie la CJAS Constanţa şi, în urma controlului, dacă s-a descoperit acest lucru, atunci medicul va fi sancţiona.

La prima constatare, este sancţionat cu avertisment scris, la a doua constatre, cu 5% din minima unui punct „per capita“, iar la a treia va fi sancţionat cu 10 % din minima a unui punct „per capita“, a declarat Aurelia Drăgoi, pentru Replica de Constanţa. Bun! Dar ce se întâmplă atunci când pacientul nu are dovadă că a plătit aceşti bani, pentru că medicii nu eliberează chitanţe? „Nu mai intră în competenţa noastră. Intră în competenţa altor instituţii. Normal că trebuie să aibă dovadă“, a conchis Drăgoi.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am platir azi 17 Sep 185 lei pe 4 avize nu pot sa cred cei de facut
2
0
Se cere fondul clasei in nesimtire la gradinite. Bani bani bani. Chiar si la privat se cer bani, pe langa taxa.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212