REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

În atenţia primarului: oamenii de pe o stradă din Constanţa vor să asfalteze pe cheltuiala proprie!

În atenţia primarului: oamenii de pe o stradă din Constanţa vor să asfalteze pe cheltuiala proprie!

Replica API 29 martie 2017 | 11:12 1522

„Nici măcar taxiurile nu vor să ne preia comanda!”

„Nici măcar taxiurile nu vor să ne preia comanda!”

Locuitorii unui cartier rezidenţial din Constanţa au ajuns la capătul răbdării! Au plătit bani mulţi pentru un apartament într-unul din blocurile cartierului, însă drumul lasă de dorit. Deşi au condiţii de lux în interior, exteriorul arată jalnic. Mai mulţi reclamă faptul că maşinile au fost avariate din cauza străzilor neasfaltate. Nici taximetriştii nu doresc să preia comenzi din zonă. O parte dintre constănţenii care locuiesc acolo doresc chiar să plătească personal toată investiţia numai să se remedieze problema cu care se confruntă de ani de zile.

Este vorba despre unul dintre cartierele considerate de LUX din municipiul Constanţa, Copozitorilor. Drumul până acasă şi de acasă în oraş este o adevărată provocare pentru cei de aici şi se lasă cu multe rugăciuni, numai să nu îşi avarieze maşina, să nu spargă baia de ulei şi aşa mai departe. Problema există deja de ani de zile, unii dintre ei locuiesc de mai bine de un an şi jumătate şi spun că au fost nevoiţi să dea de permis şi să îşi cumpere maşini personale, chiar şi cu riscul avarierii, doar pentru că nici măcar taximetriştii nu vor să ia comenzile de aici. În acest sens, ajunşi pe strada Nicolae Kirculescu din cartierul Compozitori, am constatat faptul că drumul până la blocurile de lux este o adevărată provocare. Pe lângă traseul de stânga – dreapta - stânga – dreapta… străzile sunt neasfaltate, formate din pământ, gropi, iar în zilele ploiase este aproape imposibil de traversat.

“Locuiesc în cartierul Compozitori de aproape un an și jumătate, timp în care problema asfaltatului devine din ce în ce mai mare pentru locuitori. În primul rând că din cauza vremii și din cauza condițiilor meteo noi nu ne putem deplasa până pe strada cea mai asfaltată, pe Babab Novac. De asemenea, nici măcar taxiurile nu ajung aici, deși le chemăm. Nici o firmă de taxiuri nu vrea să ne preia comanda. Probabil vom fi “obligați” să acceptăm să asfaltăm drumul din banii noștri, pentru că dacă ne luăm după promisiuni nu ajungem nicăieri. Tot din cauza problemei străzii a trebuit să îmi iau mai repede mașină, nu ținea morțiș să o iau, însă fiind o problemă destul de mare, asta și pentru că există un număr mare de locuitori aici. Nu mi se pare normal să locuim în astfel de condiții.”, a declarat Liliana C, locuitoare a unui bloc situate pe strada Nicolae Kirculescu din cartieurl Compozitori.

Locuitorii sunt hotărâți să își asume cheltuielile numai ca strada să fie asfaltată. “Unde sau cu cine sau cum putem sa rezolvăm și noi o problemă... Vrem să piteruim o stradă din Constanța, mai precis strada Nicolae Kirculescu din cartierul Compozitorilor (de asfaltat nu poate fi vorba). Vrem să ne dați mașini cu piatra și să ne spuneți cât ar costa toată această lucrare ca să putem să plătim.”, a precizat o altă locuitoare. Alții încă mai speră că Primăria Constanța va ajunge și pe strada lor. “Strada Nicolae Kirculescu nu este nici măcar pietruită, este formată din pământ, noroi, gropi, șanțuri.

Oare există vreo soluție în viitorul apropiat…”, a declarat Eliza E. Autoritățile locale au răspuns sesizării și au declarat că strada Nicolae Kirculescu nu este cuprinsă în programul de asfaltare pentru anul în curs (nr.2017) și se intenționează ca în 2018 să demareze procedurile în vederea asfaltării străzii în caz. “Urmare solicitării dumneavoastră vă comunicăm că strada Nicolae Kirculescu nu este cuprinsă în programul de asfaltare pe anul 2017, dar vă rămâne în atenția noastră pentru anul următor. Totodată vă comunicam că lucrările de pietruire se pot executa doar în baza unui proiect tehnic autorizat.”, a răspuns Primăria Constanța.

O altă stradă din Compozitori este Titus Cergau, iar locuitorii de acolo au făcut și ei zeci de sesizări către Primăria Constanța, asta după ce strada s-a asfaltat doar parțial. “Bună ziua, am rugămintea să-mi comunicați dacă este în plan pe anul acesta sa terminați de asfaltat pana la capăt strada Titus Cergau, cartier Compozitorilor.”, a sesizat locuitorul cartierului mult controversat.

Primăria a oferit un răspuns:“Urmare sesizarii dumneavoastra va comunicăm că dupa aprobarea bugetului se va elabora programul de asfaltare pe anul 2017.”

Ce sancțiuni riscă cei care execută lucrări pe drumul public!

Indiferent de motivul pentru care sunt făcute, cu bună intenție sau în folosul comunității, modificările, renovările sau lucrările de orice fel executate pe drumul public din Constanța constituie contravenție și este pedepsită de lege. Din acest motiv mulți dintre cei care vor, nu pot pentru că nu sunt lăsați de lege să reabiliteze, borduri, alei pietonale trotuare sau locuri de parcare, chair dacă acesta este un lucru bun pentru comunitate.

Potrivit HCLM 183/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, Constituie contravenție la normele de protecție a drumurilor , trotuarelor și parcajelor în vederea menținetrii aspectului estetic și util al municipiului executarea necorespunzătoare a lucrărilor de spargere a drumului public, care se vor realiza numai cu mașini sau utilaje speciale de tăiat beton și asfalt, astfel încât să nu fie afectată structura de rezistență a sistemului rutier. Contravenție reprezintă și degradarea sau deteriorarea trotuarelor, bordurilor, a străzilor în scopul executării unor lucrări, cu sau fără avizul administratorului drumului public, inclusiv de către utilajele care execută lucrări de orice fel, precum și executarea de pene la borduri, dacă faptele nu constituie infracțiuni.Aceste fapte sunt pedepsite de lege, cel care le săvârșește fiind sanșiunat cu amendă contravențională de la 1.000 la 1.500 lei pentru persoanele fizice și de la 1.500 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice.

Reamintim cazul din mai 2016 când câțiva localnici din comuna ieșeană Butea, în frunte cu fostul primar, sunt cercetați acum pentru că au reparat singuri o porțiune de drum de un kilometru. Oamenii erau sătui să se tot plângă că nu pot circula normal pe acel drum județean. În plus, toate solicitările fostului primar către mai marii județului fuseseră sortite eșecului. Așa că oamenii au pus mâna pe lopeți și au încercat să plombeze gropile din drum. Sătenii s-au oferit de bună voie să dea o mână de ajutor, sătui și ei să aștepte marea asfaltare.

Doar că acum s-au trezit cu dosar penal, au fost chiar trimiși în judeacată și riscă o amendă sau chiar 6 luni de pușcărie. Drumul judeţean 280 J, are patru kilometri şi e singura legătură a comunei Butea cu oraşul Iaşi. Sătui să-şi strice maşinile, sătenii au pus acum 4 ani mâna pe lopeţi şi au reparat singuri o porţiune de un kilometru, fără avizul specialiştilor. Ideea plombării i-a aparținut lui Costel Năstase, fost primar al localităţii, care a şi suportat costurile, 600 de lei. El le ceruse anterior, autorităţilor judeţene, timp de opt ani să asfalteze drumul.

Primăria Constanța repară aleile pietonale și străzile! Care sunt cele “norocoasele”?

Primăria Constanța a demarat la data de 27 martie a.c., procedura de asfaltare a câtorva alei pietonale și străzi din municipiu. Este vorba despre zona delimitată de patru străzi din Constanța.

“Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, administratorul tramei stradale, a demarat, astăzi (27 martie a.c.), lucrările de reparații ale aleilor pietonale și carosabile în perimetrul delimitat de străzile: Mircea cel Bătrân, Crișanei, Ion Adam și Nicolae Iorga.”, au precizat autoritățile locale pe site-ul Primăriei Constanța.

Paula SOLOMON

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa sa ramana 50 de ani de acum in colo , v ati facut o cu mana voastra
0
1
Sa te pish pe "ma-ta"
2
2
aia de la tomis plus sa ma pish pe ei , ce cauta acolo .
3
5
Dar cum poti sa cumperi un apartament la care ajungi numai cu ATV-ul ? Nu ati vazut drumul atunci cand ati fost la vizionare ? Nu stiati ca traim in romania si nu va fi asfaltat niciodata ? Ati cautat pomana, succes. Ce v-a ramas din apartamente bagati in masini
6
5
nici nu e asa rau....
1
1
D-lor jurnalisti,readctori,reporteri, va rog mult, editati articolul si rectificati greselile de redactare. E strigator la cer sa dai drumul unei stiti prost tehnoredactate!!!
1
1
Vaca aia care impinge carutul n-a dusso capul cand sia luat casa sa-i ceara dzvoltatorului asfalt sau pietris? Au dat tone de bani nemunciti pentru niste cotete in camp.
9
8
Pai la noi,in Africa Alba,asa e procedura,mai intai se construiesc casele si dupa se vine cu drumul,daca se mai vine vreodata.Pai bai fratilor,cand se dau autorizatii de constructie,de unde se iau ,de la Primarie,deci,asta e tara fara cap si cu handicapati mintali in fruntea urbei.Unde te duci in Europa,mai intai se fac drumurile,se lotizeaza aria si deabea atunci se da drumul la construtia casei sau blocului.Ori Congo ori Romania ,e acelasi lucru,asa ca sa nu ne mai luam de cap.....care cap?Intrebarea este veche...si-i serioasa nu glumesc...Daca prostii n-au pereche...cum naiba se imultesc.
12
1
a gresit de la inceput pentru ca a inchis ochii la primele constructii ilegale in zona fara puz pud si alte avize
10
0
eu zic ca e o ideie buna mai ales pentru smecherii care au construit blocuri in zona si vor sa vanda , daca asfalteaza imediat pot creste pretul ca sa acopere cheltuielile , logic , nu ?
6
0
Nu au voie pentru ca nu le apartine drumul.
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367