REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

În Garda de Coastă se munceşte cot la cot cu şoareci şi gândaci, în birouri unde cade tavanul!

În Garda de Coastă se munceşte cot la cot cu şoareci şi gândaci, în birouri unde cade tavanul!

Replica API 7 aprilie 2018 | 01:40 401

Sindicatul EUROPOL Garda de Coastă pune punctul pe I!

Sindicatul EUROPOL Garda de Coastă pune punctul pe I!

Poliţiştii de frontieră constănţeni au recurs la o formă de protest mai puţin obişnuită pentru a o „convinge” pe Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, să îşi întoarcă privirea şi spre ei. Motive de nemulţumire au destule: pe de o parte, faptul că în Legea salarizării unitare au fost „amânaţi” pentru 2022, spre deosebire de alte categorii profesionale, cărora li se măresc salariile anul acesta. În plus, condiţiile în care muncesc sunt... nedemne de o instituţie a statului cu răspunderea pe care o are Garda de Coastă. De exemplu, în cea mai modernă clădire a Gărzii de Coastă, sălăşluiesc şoareci şi gândaci, prin acoperiş plouă, iar bucăţi din tavan se desprind periodic.

Poliţiştii de frontieră constănţeni continuă protestul neobişnuit la care au recurs pentru a atrage atenţia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Astfel, de o săptămână, poliţiştii de la mai multe posturi din structura Gărzii de Coastă refuză alimentaţia în timpul orelor de muncă. Nu au voie să organizeze proteste, în afara celor desfăşurate de sindicate, astfel că a fost singura modalitate găsită, fără a încălca legea, pentru a atrage atenţia şi asupra nemulţumirilor lor. Mai ales că, aşa cum punctează poliţiştii de frontieră indignaţi, pe 24 martie a.c., cu ocazia amplei manifestări a poliţiştilor, din Capitală, ministrul Carmen Dan nici nu a ieşit, nici nu i-a chemat la discuţii.

Supărări au destule: pe de o parte, salariile; oamenii legii spun că sunt discriminaţi, căci potrivit Legii salarizării unitare, lor urmează să le crească salariile abia din 2022. „Avem salariile raportate la nivelul anului 2009, iar prin noua lege a salarizării vom intra pe noua grilă abia din 2022. Alte categorii profesionale primesc sporuri de noapte, de week-end şi de sărbători legale de 100%, la noi sunt de 75%.

Nu este în regulă. Avem în responsabilitate asigurarea siguranţei naţionale şi nu este normal să fim ultimii bugetari luaţi în seamă. Au avut loc, până acum, mai multe şedinţe de dialog sociale, dar când a fost vorba de găsit soluţii, ni s-a răspuns că nu sunt bani”, a declarat Valentina Matea, prim-vicepreşedinte al Sindicatului EUROPOL Garda de Coastă.

Cade tavanul, caloriferele sunt de decor, iar gândacii, şoarecii şi maidanezii sunt nelipsiţi!

Alt aspect care duce la frustări şi nemulţumiri vizează condiţiile de muncă. Poliţiştii de frontieră lucrează în sedii care aproape cad pe ei, pe care nu le pot încălzi, cu gândaci şi şoareci. Aceasta este situaţia în aproape toate sediile de pe „fâşie”, de la graniţă. Dar nici în clădirile moderne situaţia nu este mai bună. Drept dovadă, de pe cel mai nou imobil din curtea Gărzii de Coastă deja se deprinde tencuiala.

„Pe lângă colegii mei sunt şi alţi colegi...gândaci, şoareci, omizi (promoţia de vară). Mai nou, o specie de vieţuitoare de care n-am văzut niciodată. În clădire, ca în orice instituţie, fumatul este intezis, aşa că, cine îşi permite o pauză de ţigară trebuie să stea în compania haitelor de câini maidanezi, destul de agresivi, în special noaptea, să se ferească să nu îi cadă tencuiala în cap sau să îi facă vreo surpriză un şoarece ieşit din găurile din temelia clădirii.

Când ploua torenţial, musai un coleg trebuie să urce pe clădire, să găsească soluţii pentru ca apa să nu se infiltreze în interior, pentru că s-a întâmplat de multe ori, sau să inventăm orice metodă prin care să protejăm tehnica. Tavanul a căzut de câteva ori, ultima dată chiar acum vreo două nopţi (sfârşitul lunii martie a.c.). Curăţenia o facem singuri şi cu chetă din salariu.

Avem colegi care se îmbolnăvesc periodic, pentru că se asigură mentenanţa sistemului de aerisire când scrie „la carte”, nu când este necesar. Calorifele sunt de decor sau inexistente. Sunt doar câteva lucruri din câte aş putea descrie”, a punctat Valentina Matea, liderul sindical EUROPOL Garda de Coastă.

E drept, după cum arată şi liderul sindical, măsuri pentru remedierea deficienţelor s-au luat, în limita posibilităţilor. Dar nu sunt de ajuns. „Ce s-a făcut până acum? Peticeală de suprafaţă, reevaluarea de mântuială a clădirii şi mers pe burtă. Nu cei din conducerea unităţii în care lucrez sunt de vină. Chiar s-au chinuit, de fiecare dată, să facă tot ce e omeneşte posibil. Şi se vor chinui la fel şi de această dată, aşa cum îi ştiu, tâind din altă parte pentru neprevăzutul apărut aici şi vor rezulta alte două petice.

Dar ce să facă mai mult? Sistemul e de vină, procedurile aberante, lipsa banilor şi ignoranţa celor cărora trebuie să le pese. (...) Nu vreau lux, nu cer imposibilul! Vreau să nu se mai gândească nimeni doar la cum să arătăm frumos la suprafaţă. Vreau să se vadă că importanţi sunt oamenii!”, a mai arătat liderul sindical. Căci, aşa cum a punctat liderul de sindicat constănţean, cu prilejul vizitelor de la Bucureşti, sunt văzute doar lucrurile „frumoase”. Realitatea din spatele lor...cu ea rămân să se confrunte poliţiştii de frontieră.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La politia Comunitara pauza de masa dumineca este de la 11;30 la 16;00, sa tot fi bugetar!
1
0
Cred ca e gelos pe AdiToba
0
1
Au pensi beton ,spor de risc ca de sa iei spaga e un risc
1
2
ai probleme grave sau iti reguleaza vreunul de la frontiera nevasta?
2
0
Foarte bine! Felicitari domnilor meritati conditii si salarii decente. Va sustin!!!
4
3
Atentie DIICOT ! Fraude Informatice Carduri Bancomate si Masluire Pacanele. Luati si pe astia din Mangalia. Nicolae Tutza condamnat zis nicky impreuna cu Tzatza Andrei zis ciusky , Tzatza Nicu tatal , Dani Lupu , Cubanitz Cristian toti cu domiciliul in Mangalia au furat si fura in continuare din bancomate , carduri si aparate slot machine din Romania dar mai mult prin Tari Straine din anul 2008 pana in prezent. Semnat un fost coechipier de sustragere din bancomate , carduri si masluire pacanele care nu si-a luat partea
3
3
Fetesti si Cernavoda.Toata ziua domnii care se vaita de conditiile inumane care lucreaza ei si salariile grase luate la timp se plimba dupa spagi cum ar fii produse agricole si motorina de la barjile care tranziteaza fluvilul Dunarea catre Canal Dunare Marea Neagra.De ce nu ii prind pe vanzatorii de boabe si motorina din Cernavoda care ii stiu un oras intreg cu state vechi in vanzari care nu au de munca de ani de zile precum ar fii ,Neamtu Marian,Novac Ion si altii ?.
7
3
Spaga la Vama .Braconaj la mare fura plase si custi legale .Fac dosare fara nici un temei si nu raspund penal lentru abuz
5
6
Sa nu iasa la pensie asa repede. Sa munceasca si ei ca ceilalti romani pana la 65 de ani. Si mie imi convine sa ies la pensie la 40 si ceva de ani!
7
6
Sa ne arate fiecare cate un bon de la peco sa vedem cand au alimentat acesti domni care se plang de conditiile din birouri?.Locul lor este pe teren pe fasie de granita nu in birouri?.De ce s-a infiintat politie de frontiera la Fetesti,Cernavoda?.Este cumva vre-o granita aici si noi romanii nu o stim?.Sunt sute de insi care freaca menta dna ministru?.Colcaie birourile de puturosi cu 3000 lei net.Desfiintati lupii de la stana de oi.Nu fac nimic si vor si salarii de ministri.
8
7

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367