REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Încă un contract uriaş scos la licitaţie de ExxonMobil pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Încă un contract uriaş scos la licitaţie de ExxonMobil pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Replica API 2 februarie 2018 | 00:00 335

Caută servicii de foraj marin

Caută servicii de foraj marin

Gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, a lansat o licitație pentru un acord-cadru pe 3 ani cu o singură firmă contractoare pentru servicii de foraj marin în sectorul românesc al Mării Negre. Valoarea maximă a contractului este estimată la 420 milioane dolari plus TVA, respectiv jumătate de miliard de dolari cu tot cu TVA. În mai 2017, ExxonMobil lansa probabil cea mai mare licitaţie din istoria României, în valoare de un miliard de dolari.

„Obiectivul acordului-cadru este acela de a stabili termenii, condițiile și prețurile unitare cu un operator economic pentru a permite entității contractante să atribuie contracte subsecvente pentru realizarea de servicii de foraj marin în Marea Neagră, România. Contractantul trebuie să furnizeze o unitate mobilă de foraj marin (Mobile Offshore Drilling Unit - MODU), inclusiv echipajul și serviciile, produsele, echipamentele și materialele, echipată cu sistem de poziționare clasa DP-2 pentru a opera în ape cu adâncimea de 1.200 de metri și pentru a fi ancorată sși pentru operare iîn ape cu adâncimea de 110 metri”, se arată în anunţul de participare publicat de ExxonMobil. Garanția de bună execuție pentru fiecare contract subsecvent este de 10 milioane dolari plus TVA, iar americanii estimează că vor atribui cel mult 3 contracte subsecvente pe perioada acordului-cadru care urmează să fie încheiat cu câștigătorul licitației.

Americanii aruncă în joc miliarde de dolari pentru a fora în largul Constanţei

În decembrie 2017, ExxonMobil a lansat o altă licitație, scopul fiind achiziția a 190 de kilometri de țeavă pentru construirea unei conduce care să aducă la țărm gazele naturale din perimetrul concesionat, valoarea totală maximă a contractului fiind estimată la peste 128 milioane dolari cu tot cu TVA. În noiembrie, gigantul american a demarat o procedură de dialog competitiv pentru atribuirea unui contract pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracției gazelor din perimetrul Neptun Deep.

În mai 2017, ExxonMobil a lansat şi o licitaţie privind „consultarea pieţei pentru a obţine informaţii de la operatorii economici de pe piaţa de proiectare, achiziţii şi construcţii pentru a sprijini dezvoltarea unei potenţiale exploatări de gaze în partea românească a Mării Negre în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”.

Contractul este unul din cele mai mari acordate vreodată în România: 900.000.000 de dolari, fără TVA. În aceeaşi lună, americanii organizau o licitaţie şi pentru servicii privind „consultarea pieţei pentru furnizarea de conducte termoplastice de tip ombilical şi/sau sisteme flexibile încălzite electric pentru a sprijini activitatea de fabricare în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”. Durata contractului va fi de 36 de luni de la data adjudecării acestuia, iar valoarea estimată este de 42.000.000 de dolari, fără TVA.

Decizia finală, aşteptată anul acesta

Decizia finală de investiție în proiectul offshore Neptun Deep este așteptată anul acesta din partea celor doi parteneri la concesiune, ExxonMobil și OMV Petrom. Cele două companii petroliere au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea însemna prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zonă de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro.

Perimetrul Neptun se află la 200 km distanță de uscat și este nevoie de construirea întregii infrastructuri, inclusiv a conductelor. Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil și OMV Petrom la începutul lui 2016. Costurile totale de explorare au ajuns la 1,5 miliarde dolari, iar lucrările au dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

Rocsana CRISTEA

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/petrolul-din-marea-neagra-lista-gigantilor-care-au-obtinut-acorduri-de-explorare-si-exploatare-344269/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vor sa distruga plaja tuzla .mai bine lipsa.si asa platesc redevente de kkt
0
0
da,au vandut,jefuit,distrus tot ce-a mai avut aceasta tarisoara in acesti ani de glorie ,,,,,
0
0
trebuie sa-si recupereze "investitia" data lui tariceanu....ptr ca a semnat vinzarea tarii....
0
0
Din 89 cu ce s a imbunatatit traiul cetatenilor din Ro s au litoral?Cu nimic statiunile si plajile sant capusate de fel de fel de mafioti si interlopi politici si apolitici orase mizerabile cu aspect de tiganie si cu un grad de somaj si saracie maxima fiind nevoiti majoritatea sa emigreze cred ca orce familie din Ro are o ruda plecata peste granite la munca ce avantaj am avut cu litoralul cand primarul este fugit dupa ce a delapidat judetul daca o sa avem marea otravita de aceste companii o sa fim mult mai saraci multinationalele lasa dezastre pe unde trec si nimic pentru localnici asta este
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367