REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Inconştienţa unui părinte din Valu: şi-a pus copilul să se uite la un cadavru TRANŞAT de tren!

Inconştienţa unui părinte din Valu: şi-a pus copilul să se uite la un cadavru TRANŞAT de tren!

Replica API 12 iulie 2013 | 14:34 413

Psihologul criminalist: nu este normal

Psihologul criminalist: nu este normal

Inconştienţa unor părinţi poate marca întreaga viaţă a copiilor. Asta riscă şi un micuţ din localitatea Valu lui Traian, întrucât, adultul cu care era l-a dus la... "spectacol", fiind vorba de un om tăiat de tren. Micuţul a pus mâna la gură şi apoi la ochi, dar adultul tot nu a fost impresionat de gesul celui mic. Despre acest fapt, psihologul criminalist, Liviu Chesnoiu, a spus că poate avea urmări grave, respectiv fobii, închidere în sine, coşmaruri. Detalii despre amintirile copiilor, vârsta de la care încep să conştientizeze şi ce se va întâmpla pe viitor, puteţi găsi în rândurile de mai jos.

Oamenii pot da dovadă, uneori, de inconştienţă. Iar când vorbim de părinţi, situaţia devine şi mai gravă. Un caz concludent este reprezentat de o tragedie produsă în localitatea Valu lui Traian, în dimineaţa de joi, când un vârstnic a fost efectiv sfârtecat de tren. Imaginile au fost unele şocante, rămăşiţele umane fiind împrăştiate pe o rază de câteva sute de metri. Chiar şi aşa, curioşii s-au strâns la faţa locului, nu cumva să piardă ceva. Unii dintre aceştia şi-au adus şi odraslele cu ei, fără a băga de seamă că acei micuţi ar putea rămâne marcaţi pe viaţă. Unul dintre indivizi chiar s-a apropiat la câţiva centimetri de cadavru, ţinând un copil mic de mână. A stat acolo o bucată de timp, până când cel mic a pus mâna la gură şi apoi la ochi. Nici atunci nu şi-a dat seama de şocul suferit de copil, fiind necesară intervenţia unui om al legii, care i-a spus să părăsească zona. Chiar dacă mulţi ar privi cu superficialitate aceste întâmplări, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu are o cu totul altă părere, acesta menţionând că totul poate duce la adevărate tulburări de comportament. Este ştiut faptul că orice traumă are rădăcini în copilărie şi orice lucru mai "spectaculos" poate avea repercursiuni grave. Iar când vorbim de imagini similare celor din Valu lui Traian, urmările pot atinge cote maxime. "Dacă este foarte mic, copilul nu realizează ce se întâmplă. În primul rând, zona trebuie securizată, lumea îndepărtată, să se păstreze un spaţiu mare, împrejmuit cu o bandă, să nu treacă acei curioşi. Însă, în nici un caz, un copil nu are voie să privească astfel de scene. E traumatizant. Repet dacă este foarte mic, nu prea realizează, dar dacă este mai măricel, impactul este destul de puternic asupra lui. Vă daţi seama, vede sânge, vede membre, este şocant. De fapt, aici vorbim de inconştienţa acelor părinţi.", a declarat, pentru "Replica", Liviu Chesnoiu.

Un copil începe să aibă amintiri cam de la patru ani!

Dacă este foarte mic, un copil are şansa să scape de şoc, însă, potrivit psihologului criminalist, de la vârsta de patru ani, se schimbă situaţia. Copilul din cazul de faţă a arătat că a conştientizat foarte bine cele văzute, prin gestul de a duce mâna la ochi. "Primele amintiri pe care la au ei sunt de la vârste destul de fragede. Dacă acel copil are sub trei ani, nu mai ţine minte foarte bine, dacă are peste patru ani, vă daţi seama că-şi va aminti şi va căpăta o teamă. Rezumându-mă la cazul de faţă, copilul ar putea rămâne cu fobii. De cale ferată, de tren, de morţi, de respectivul loc. Dacă va trece pe acolo, va fi bulversat, îi vor veni în minte imaginile de când era mic. E clar, la astfel de evenimente nu au ce să caute copiii. Acel copil va avea cu siguranţă o fobie. Va fi un loc malefic pentru el, tocmai că nu au avut grijă părinţii să-l ferească de aşa ceva. Este posibil să se închidă în el, să fie fricos, emotiv, instabil. Copiii nu se duc nici la înmormântări! Copilăria este delicată, toate rădăcinile sunt în copilărie. Când spunem că avem nu ştiu ce, că ne simţim nu ştiu cum, din copilărie ni se trage, asta e clar. Va fi foarte temător", a mai spus Chesnoiu. Potrivit acestuia, copiii care trec prin aşa ceva au nevoie să meargă la un psiholog, ceea ce se cam îndoieşte că se va întâmpla. Nici adulţii nu sunt mai feriţi de repercursiuni, şi ei putând suferi traume, chiar dacă nu-şi dau seama. "Şi adulţii pot fi marcaţi de astfel de scene. Mă rog, câtă delicateţe, atâta durere, ştiţi cum se spune. Şi adulţii pot avea coşmaruri, traume, vor ocoli acel loc", a mai spus psihologul criminalist. Dar există şi un remediu, pe lângă şedinţele la psiholog, şi anume conversaţia. "Trebuie să vorbească cât mai mult, să povestească despre ceea ce a văzut, pentru a scăpa de eventualele traume. Cu cât ţinem în noi, cu atât ne înrăutăţim situaţia. Aici intervine şi rolul psihologului", a conchis Chesnoiu. Tot acesta consideră că la noi psihologul încă nu este văzut aşa cum trebuie, iar lumea nu prea apelează la ajutorul lui, din nefericire.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367