REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Inedit: o FIRMĂ condamnată pentru luare de mită şi spălare de bani îşi cere falimentul

Inedit: o FIRMĂ condamnată pentru luare de mită şi spălare de bani îşi cere falimentul

Replica API 24 noiembrie 2017 | 00:00 404

Parte în procesul de corupţie al unui angajat DSV

Parte în procesul de corupţie al unui angajat DSV

O firmă din Constanţa a înregistrat pe 17.11.2017 un dosar la Tribunalul Constanţa prin care îşi cere falimentul, iar instanţa a dispus, pe 21 noiembrie, deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitoarei. Tot odată, judecătorul sindic a stabilit următorul termen de judecată pentru data de 06.02.2018. Nimic deosebit până aici. Firma în cauză, însă, a fost condamnată definitiv într-un proces de corupţie, alături de un fost consilier din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa.

Kiraelenys SRL avea ca domeniu de activitate curăţenia interioară a clădirilor şi a raportat pentru anul 2013, ultima oară când a mai depus bilanţ fiscal, o cifră de afaceri de 342.901 lei şi un profit net de 137.718 lei, cu un singur angajat, dar şi datorii de 249.259 lei. Firma intrată în faliment, a fost condamnat pe 27.04.2017 de Curtea de Apel Constanţa “la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 350.000 lei și pedepsele complementare constând în suspendarea activității persoanei juridice pe o perioadă de 6 luni și interzicerea desfășurării activităților de natura celor cu ocazia cărora a fost comisă infracțiunea, pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare a banilor, ambele în formă continuată”.

Prin aceeaşi decizie, instanţa a condamnat “pe inculpatul PUCEREA MIHAI, consilier superior în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanța, la data faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție publică sau de a avea calitatea de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare a banilor, toate în formă continuată”.

“În cazul celor doi inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime. Obligă pe inculpatul Pucerea Mihai și pe inculpata persoană juridică S.C. Kiraelenys S.R.L., în solidar, să restituie către S.C. P.S.T. LTD CO S.R.L. Constanța suma de 13.974,80 lei reprezentând sume de bani obținute prin săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Obligă pe inculpatul Pucerea Mihai și pe inculpata persoană juridică S.C. Kiraelenys S.R.L., în solidar, să restituie către S.C. A.C.T.I. S.R.L. București suma de 125.032,30 lei reprezentând sume de bani obținute prin săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Obligă pe inculpatul Pucerea Mihai și pe inculpata persoană juridică S.C. Kiraelenys S.R.L., în solidar, să restituie către S.C. B.R. S.R.L. Buzău suma de 9.899,20 lei reprezentând sume de bani obținute prin săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Obligă pe inculpatul Pucerea Mihai și pe inculpata persoană juridică S.C. Kiraelenys S.R.L., în solidar, să restituie către S.C. T. S.R.L. Constanța suma de 36.470,88 lei reprezentând sume de bani obținute prin săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Dispune confiscarea extinsă asupra sumei totale de 421.946,51 lei, prin executare asupra bunurilor persoanei juridice S.C. Kiraelenys S.R.L. și, în completare, asupra bunurilor inculpatului Pucerea Mihai și ale terțului poprit P.C.

Dispune desființarea facturilor fiscale întocmite în fals. Obligă inculpata S.C. Kiraelenys S.R.L. Constanța la plata sumei de 2.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se mai arată în sentinţă.

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 19 februarie 2014. Potrivit DNA; în sarcina lui Mihai Pucerea, s-a reţinut “infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor în formă continuată.

De asemenea, cercetată penal este şi persoana juridică SC Kiraelenys SRL Constanţa (societate în cadrul căreia deţin calitatea de asociaţi fiica, respectiv soţia primului menţionat), în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea continuată de luare de mită şi spălare a banilor în formă continuată. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat că în perioada 01.11.2013 - 08.01.2014, inculpatul Pucerea Mihai, în calitate de medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar - Veterinare Zonale Constanţa a D.S.V.S.A. Constanţa, având ca atribuţie de serviciu, printre altele, certificarea respectării condiţiilor sanitar - veterinare de către persoanele juridice care efectuează operaţiuni de export şi tranzit de furaje şi subproduse care nu sunt destinate consumului uman în Porturile Maritime Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea, a pretins în mod repetat sume de bani cu titlu de mită de la patru societăţi comerciale în schimbul eliberării certificatelor veterinare solicitate de către acestea. În mod concret, pretinderea mitei s-a realizat prin intermediari, persoane care îl contactau pe inculpat în calitate de agenţi maritimi, în numele şi în interesul celor patru societăţi comerciale beneficiare ale respectivelor certificate veterinare, şi cărora acesta le remitea facturi fiscale emise de către SC Kiraelenys SRL Constanţa, prin care se atesta, în mod nereal, efectuarea unor servicii de dezinfecţie la bordul navelor menţionate în conţinutul certificatelor veterinare.

Astfel, utilizând drept paravan firma Kiraelenys SRL Constanţa, înfiinţată de către membrii familiei sale şi având sediul social declarat la domiciliul său, în perioada de referinţă, inculpatul Pucerea Mihai a încasat de la cele patru societăţi comerciale beneficiare ale certificatelor veterinare, cu titlu de mită, suma totală de 193.474 lei (echivalent a circa 43.000 euro).

Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, a creat aparenţa încasării legale acestora, în contul unor servicii pretins prestate de firma Kiraelenys SRL Constanţa în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 27 ianuarie 2014, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Pucerea Mihai pentru 24 de ore. Faţă de SC Kiraelenys SRL Constanţa s-a solicitat luarea măsurii preventive a interzicerii de a desfăşura activităţi de natura celor în exerciţiul sau cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile”.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Machedoni hoti" e pleonasm
7
0
machedoni hoti
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218