REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
15.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

INFECȚIA care poate fi FATALĂ pentru copii: E.coli!

INFECȚIA care poate fi FATALĂ pentru copii: E.coli!

Replica API 6 mai 2019 | 00:00 303

În atenţia mămicilor:

În atenţia mămicilor:

Medicul Tudor Ciuhodaru a lansat un semnal de alarmă cu privire la infecțiile cu Escherichia coli, care poate face ravagii printre copii, fiind letală. „Chiar azi la Iași o fetiță în vârstă de trei ani nu a mai putut fi salvată. Și sunt tot mai multe cazuri de afecțiuni digestive ce ar fi putut fi evitate”, a transmis doctorul sâmbătă, 5 mai a.c..

Boala mâinilor murdare, infecția cu bacteria Escherichia coli se transmite pe cale digestivă, prin alimente sau lichide contaminate cu fecale, când nu sunt respectate normele elementare de igienă. Medicul Tudor Ciuhodaru a semnalat ce aspecte trebuie să fie cunoscute de părinți, pentru a se evita petrecerea unor tragedii.

„Ce trebuie să sțiți despre această boală mânilor murdare:

1. Transmiterea bacteriei se face adesea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale fie de la o persoană la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, prin contact direct sau obiecte contaminate.

2. Suspiciunea de infecţie este legată de apariţia următoarelor semne şi simptome: crampe şi dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), greturi, vărsături, febra poate fi mică sau absentă.

3. Unele persoane pot fi asimptomatice dar pot transmite boala (purtători sănătoşi).

4. Copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (apartine E. coli enterohemoragic) comparativ cu adulţii. Această tulpină este deosebit de periculoasă deoarece are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potenţial letal.

5. Starea pacienților se poate degrada foarte rapid.

6. Simptomele de alarmă ce impun imediat prezentarea la spital sunt febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, reducerea diurezei (micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariţia unor complicatii renale sau hematologice.

7. Nu temporizaţi prezentarea la medic dacă: a) pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, ameţeli, iritabilitate, confuzie, micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie sau hematoam, paloare). b) pacientul se încadrează în grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte vârstnici, cei cu status imun compromise, provine dintr-o institutie de îngrijire (creşă; spital, centru de plasament) sau dintr-o zonă cu igienă precară, cu apă nepotabilă, contact recent cu alţi pacienţi care au avut diaree, consumul de carne insuficient preparată termic, de lapte sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespălatela la cultivarea cărora au fost folosite îngrăşăminte naturale”, a arătat medicul.

De asemenea, se impune reținut: „1. Singura măsură eficientă de prevenţie este educaţia pentru sănătate (așa cum prevede proiectul meu de lege depus în parlament.

2. În urmă cu doar trei ani în Argeș s-a înregistrat una dintre cele mai severe situații de infectări cu E.Coli-când mai mulți copii cu vârste cuprinse între 7 luni și un an și jumătate nu au mai putut fi salvați.

3. Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă individuală şi a celor legate de manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor.

4. Spălatul corect al mâinilor cu apă şi săpun, minim 30 de secunde, pe ambele feţe, insistând pe pliurile de flexie şi unghii, de fiecare dată când schimbaţi scutecele sau hainele copilului, utilizaţi toaleta sau gătiţi.

5. Spălaţi periodic cu dezinfectant robinetele chiuvetelor şi toaletele sau cada.

6. Spălaţi atent ustensilele (cuţite, furculiţe, farfurii) şi recipientele din bucătărie înainte şi după ce vin în contact cu alimentele cu risc.

7. Consumaţi doar apă din surse sigure, carne preparat suficient termic, lapte pasteurizat, legume şi fructe spălate corespunzător sub jet de apă”, a mai arătat medicul.

Reamintim că, sâmbătă, 4 mai a.c.., o fetiță de 3 ani s-a stins din viață la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, unde fusese internată cu sindrom hemolitic uremic, cauzat de bacteria E. Coli. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a demarat o anchetă, în acest caz. „O fetiţă de trei ani, care era internată de câteva zile pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sfânta Maria, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind confirmat sindromul hemolitic uremic cauzat de infectarea cu bacteria E.coli. DSP Iaşi a declanşat o anchetă în acest caz pentru a se stabili modul în care a contactat bacteria. Am trimis acasă la familia fetiţei o echipă de epidemiologi care a recoltat probe de alimente, de apă. Este vorba despre o familie de şase persoane, părinţii şi patru copii, care nu prezentau probleme de sănătate. În gospodărie aveau şi fântână cu apă, iar membrii familiei au spus că nu consumau decât apă îmbuteliată, vom vedea. Am trimis probe şi la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Ancheta este în desfăşurare, iar luni vom avea rezultatele preliminare”, a declarat directorul DSP Iaşi, Liviu Stafie, pentru agenţiile de presă.

Fetiţa din comuna Cepleniţa a fost internată, la sfârşitul lunii aprilie, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, după care a fost transferată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”, fiind confirmat diagnosticul de sindrom hemolitic uremic. Pentru că fata avea insuficienţă renală, medicii ieşeni au încercat să îi facă dializă, însă, în timpul procedurii, aceasta s-a confruntat cu o hemoragie intraabdominală din cauza căreia starea ei s-a înrăutățit considerabil. Atunci, familia a cerut ajutorul, în mediul online, celor care au grupa de sânge B3 pozitiv şi pot să doneze trombocite pentru salvarea celei mici, notează Ziarul de Iași. Mai multe persoane s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi (CRTS) pentru a dona sânge prin afereză, iar reprezentanţii instituţiei reuşiseră să adune o cantitate suficientă pentru a face transfuziile necesare în acest weekend.

F.B.

Sursă: Tudor Ciuhodaru, Facebook

https://www.facebook.com/TudorCiuhodaru/posts/1988207281308222:0?__tn__=K-R

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212