REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Infecția urinară în sarcină poate duce la naștere prematură

Infecția urinară în sarcină poate duce la naștere prematură

Replica API 5 februarie 2021 | 00:00 937

Sarcina provoacă numeroase modificări fiziologice în corpul gravidei, care, corelate cu o uretră scurtă (de aproximativ trei-patru centimetri), fac din infecțiile urinare unele dintre cele mai frecvente infecții bacteriene în timpul sarcinii.

Sursă foto: Shutterstock

Infecțiile nediagnosticate și netratate în timpul sarcinii sunt riscante atât pentru făt, cât și pentru viitoarea mamă, pentru că pot duce la pielonefrită, naștere prematură, greutate scăzută la naștere a bebelușului și creșterea mortalității infantile, scrie doc.ro.

De ce sunt infecțiile urinare frecvente în sarcină

Infecțiile urinare (ITU) sunt din ce în ce mai întâlnite în timpul sarcinii, din cauza modificărilor care apar la nivelul tractului urinar, uterul aflându-se exact deasupra vezicii urinare. Încă de la șase săptămâni de gestație, aproape toate femeile însărcinate prezintă dilatare uretrală, când uretra se extinde și continuă să se mărească până la naștere.

Traiectul urinar mai mare, creșterea în volum a vezicii urinare și scăderea tonusului vezicii urinare pot bloca scurgerea urinei din vezică, favorizând astfel apariția infecțiilor urinare.

Care sunt semnele infecției urinare în sarcină

Gravida care are o infecție urinară se poate confrunta cu:

Durere sau arsură (disconfort) la urinare;

Nevoia de a urina mai des decât de obicei, chiar şi atunci când urina este în cantităţi mici;

Sânge sau mucus în urină;

Disconfort pelvin sau dureri abdominale inferioare;

Frisoane, transpirații, scurgeri de urină (incontinență);

Modificarea cantității de urină;

Urină tulbure, cu miros puternic;

Durere, presiune sau sensibilitate în zona vezicii urinare.

Când bacteriile ajung la rinichi, femeia însărcinată acuză dureri de spate, frisoane, febră, greață și vărsături. În acest caz, gravida trebuie să consulte de urgență medicul.

Infecția urinară îmi poate afecta bebelușul?

Orice infecție în timpul sarcinii poate fi extrem de periculoasă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Asta pentru că infecțiile cresc riscul de naștere prematură, dar pot da complicații și după naștere. Una dintre aceste complicații este pielonefrita. Se estimează că aproximativ 20% dintre femeile însărcinate cu pielonefrită prezintă complicații, printre care anemie (23%), insuficiență respiratorie (7%) și disfuncție renală (2%)1.

Dacă infecția urinară nu este tratată la timp, poate determina contracții cu deschiderea prematură a colului și nașterea înainte de termen a bebelușului. Infecțiile urinare sunt corelate și cu o creștere a riscului de preeclampsie. O meta-analiză a 19 studii arată că există un risc crescut de preeclampsie la femeile cu infecții urinare în timpul sarcinii2.

Ce opțiuni de tratament există?

Pentru a descoperi dacă există bacterii în tractul urinar, este nevoie să faci o analiză de urocultură la prima vizită prenatală. Dacă rezultatul este negativ, riscul de a dezvolta o infecţie urinară la nivelul rinichilor pe parcursul sarcinii este scăzută.

În cazul în care ai fost diagnosticată cu o infecție urinară, va trebui să urmezi un tratament cu antibiotice. Pentru că este vorba de o infecție bacteriană, infecția tractului urinar se tratează cu antibiotice. De regulă, tratamentul durează între trei și șapte zile. Medicul îți va prescrie antibiotice sigure atât pentru tine, cât şi pentru făt. În cazul în care te confrunți cu febră, frisoane, dureri de stomac, greaţă, vărsături, contracţii sau, deși urmezi tratamentul recomandat de medic, încă mai ai senzaţie de arsură la urinare, consultă cât mai repede medicul.

De asemenea, este bine ca atât tu, cât și fătul să fiţi monitorizaţi cu atenţie pe tot parcursul tratamentului și este foarte important să urmezi întocmai tratamentul recomandat de specialist. Totodată, nu este necesar ca partenerul să fie testat pentru o infecție urinară, întrucât aceasta nu se transmite pe cale sexuală.

Cum se pot preveni infecțiile urinare?

Există câteva măsuri prin care poți reduce probabilitatea să te confrunți cu o infecție urinară în sarcină:

Bea 6-8 pahare de apă în fiecare zi. Indicat este să consumi și suc de afine neîndulcit în mod regulat.

Elimină din dietă alimentele rafinate, sucurile de fructe, cofeina, alcoolul și zahărul, căci acestea creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Obișnuiește-te să urinezi imediat ce simți nevoia și golește-ți complet vezica când urinezi.

Evită contactul sexual câtă vreme urmezi un tratament pentru o infecție urinară.

La duș, folosește doar săpunuri blânde.

Poartă îmbrăcăminte lejeră și lenjerie de corp din bumbac.

Fă dușuri scurte, în locul băilor în cadă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272