REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ÎNGRIJIRI LA DOMICILIU pentru bătrânii Năvodariului: primăria vrea să facă o bază de date cu cei aflați în dificultate!

ÎNGRIJIRI LA DOMICILIU pentru bătrânii Năvodariului: primăria vrea să facă o bază de date cu cei aflați în dificultate!

Replica API 19 februarie 2019 | 23:37 641

foto: Slutsky Elder Law

Consilierii locali din Năvodari au votat, în ultima ședință a Consiliului Local, „Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale la nivelul orașului Năvodari pentru perioada 2019 – 2020” și a „Planului anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul Consiliului Local Năvodari pentru anul 2019. Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de cei 19 consilieri locali prezenți.

Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale a orașului Năvodari pentru anii 2019 – 2020 va fi realizată în concordanță cu legislația europeană, dar și cu strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Constanța.

La nivelul orașului Năvodari, Direcția de Asistență Socială este principalul furnizor de servicii sociale, iar în urma unei analize, s-a stabilit că printre punctele slabe ale instituției pot fi enumerate: inexistența furnizorilor privați de servicii sociale, fonduri insuficiente alocate sectorului asistenței sociale, care limitează dezvoltarea serviciilor sociale existente și necesitatea dezvoltării unor noi servicii, în domenii precum: adăposturi de zi/noapte pentru persoanele fără locuință și victime ale violenței în familie, cămine pentru persoanele în vârstă (de tip rezidențial), centre de zi/tip respiro pentru persoanele cu handicap, inexistența spațiilor ce aparțin domeniului public care ar putea fi reabilitate și amenajate în scopul înființării unor centre sociale, dar și dificultăți întâmpinate în realizarea unei baza de date privind persoanele dezavantajate aflate în căutarea unui loc de muncă, în special a tinerilor NEET (tineri cu vârsta între 16 – 25 ani care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională și nici nu sunt înregistrați în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă).

Pentru anii 2019 și 2020, printre obiectivele stabilite în strategia de dezvoltare se numără consolidarea capacității locale pentru implementarea unitară și coerentă a prevederilor legale din domeniul asistenței sociale, prin asigurarea formării profesională continue a personalului de specialitate, prin recrutarea de nou personal și prin atragerea de voluntari.

Totodată, se are în vederea realizarea unui chestionar privind identificarea nevoilor sociale și a percepției comunității asupra serviciilor sociale oferite, cât și despre serviciile sociale ce se doresc a fi înființate. La acest capitol, intenția administrației locale este de a realiza un centru de zi și o unitate de îngrijiri persoane vârstnice.

Intenția autorităților este ca unitatea de îngrijiri persoane vârstnice să aibă o capacitate de 150 de persoane, urmând să funcționeze într-un imobil situat pe strada Tineretului. Pentru realizarea lui au fost alocați de la bugetul lor 52.932 lei, de la bugetul de stat 344.057 lei, iar din fonduri europene 2.249.599 lei.

Conform planului de acțiune pentru anul în curs, se are în plan obținerea licenței de funcționare pentru această unitate, cât și realizarea unei baze de date cu persoanele în etate din oraș, aflate în situații de dificultate, dezvoltarea serviciului prin creșterea numărului de beneficiari și angajarea a doi îngrijitori la domiciliu. De asemenea, se intenționează încheierea de parteneriate public – privat cu alte instituții publice sau autorități, ONG-uri ori centre sociale, pentru derularea unor activități comune în domeniul îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstice.

În cadrul centrului de zi, unde există un compartiment pentru copii și unul pentru persoane în vârstă, se dorește diversificarea activităților oferite.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bravo Asistenta Sociala. Bravo dna Director si bravo consilierilor locali care sustin aceste proiecte.
1
0
ar fi minunat daca ar prinde viata aceasta initiativa. bravo primaria navodari. felucitari.faceti tot ce puteti sa fie pusa-n practica initiativa ,asa cum este si in anglia.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614