REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Inițiativă DEMNĂ DE LAUDĂ la Cernavodă: elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 au propus o soluție pentru a preveni fenomenul 'ZOMBIE'!

Inițiativă DEMNĂ DE LAUDĂ la Cernavodă: elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 au propus o soluție pentru a preveni fenomenul 'ZOMBIE'!

Replica API 5 iunie 2019 | 08:41 796

Propunere înaintată Consiliului Local

Propunere înaintată Consiliului Local

Inițiativă demnă de laude la Școala Gimnazială nr. 1 Cernavodă. Elevii clasei a VII-a B au pus pe hârtie o soluție ce se dorește a fi o măsură de combatere a consumului de droguri din localitate și au depus-o în atenția Consiliului Local Cernavodă. Aceștia au documentat temeinic propunerea, au chestionat 100 de membri ai comunității și într-un final, au propus autorității locale realizarea unui nou serviciu social, respectiv a unui adăpost pentru consumatorii de droguri.

Tineri aproape inconștienți, care zac leșinați prin scări de bloc, prin parcuri sau care stau pironiți în picioare, parcă „rupți” de la jumătatea trupului, în plină stradă. Aceasta este o imagine din ce în ce mai prezentă pe străzile orașelor constănțene. Adulții privesc cu îngrijorare spre ei, poate chiar îi filmează și îi fotografiază, le plâng de milă sau îi înjură și trec mai departe. Ce simte însă un copil în momentul în care vede un astfel de consumator de droguri, exemplu al fenomenului „Zombie” care pare să pună stăpânire pe România?

Elevii clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială nr. 1 din Cernavodă au recunoscut că ei se tem de acești tineri aproape inconștienți, pe care îi văd în cartierul Columbia, în fața caselor lor, în preajma școlii, și îi consideră un pericol pentru ei, pentru părinții sau pentru frații lor mai mici. Drept pentru care, în momentul în care prof. Carolina Gheriș, profesor de istorie și educație socială, a demarat la nivelul clasei proiectul pilot „Cetățeanul”, au concluzionat, în număr majoritar, că una dintre probleme stringente ale comunității locale o reprezintă consumatorii de droguri și au decis să caute soluții prin care pot să vină atât în sprijinul lor, cât și al comunității.

Proiectul „Cetățeanul” urmărește ca elevii de clasa a VII-a să devină cetățeni activi în societate, să identifice problemele concrete ale societății și să vină cu metode de soluționare, făcând toate demersurile care se impun, de la documentare temeinică până la se adresa autorității locale și la a realiza campanii de conștientizare”, a explicat pentru „Replica de Constanța” prof. Georgiana Nanciu, director Școala Gimnazială nr. 1 Cernavodă.

Ceea ce au făcut și elevii clasei a VII-a B, de care prof. Carolina Gheriș s-a arătat mândră! Aceștia au recurs la informațiile disponibile în spațiul online, au căutat statistici la nivel național și internațional, ba chiar au ieșit în comunitate și au chestionat 100 de persoane pentru a afla care este părerea lor cu privire la toate problemele pe care le ridică acești consumatori de droguri, în cartierul Columbia, adică în zona unde se află școala și unde locuiesc și elevii.

„La final au fost puse pe hârtie șase propuneri, din care au fost votate trei: una privind înviințarea unui serviciu social de tip adăpost, astfel încât acești consumatori să fie luați de pe străzi, a doua propunere viza realizarea de centre de consum, idee preluată din străinătate, și o a treia propunere care viza realizarea unui centru de consiliere privind prevenirea și combaterea consumului de droguri. La final, au votat prima propunere, cea privind realizarea unui adăpost, au redactat o scrisoare către Consiliul Local Cernavodă și au depus-o la registratura primăriei, urmând toți pașii care se impuneau.

Ultima etapă a vizat prezentarea publică a proiectului și a propunerii, la care i-am avut drept invitați pe viceprimarul Șerif Cîrjali și pe consilierul local Marian Sava, cât și reprezentantul unei fundații locale. Aceștia au arătat că este o idee de luat în calcul și au lăudat copiii pentru inițiativa avută”, a afirmat prof. Carolina Gheriș.

De altfel, propunerea copiilor a fost expusă și consilierilor locali, în ultima ședință a Consiliului Local, la secțiunea „diverse”.

Proiectul „Cetățeanul”, care își propune să implice copiii mai mult în problemele comunității, desfășurat la acest moment ca un proiect pilot la Cernavodă, urmează să fie introdus de Ministerul Educației, din anul școlar 2019 – 2020, în programa școlară, astfel că toți elevii de clasa a VII-a vor desfășura proiecte similare, timp de opt săptămâni.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari doamnei profesoare! Asta este rolul scolii. Asta ar trebui sa faca majoritatea profesorilor - sa deschida ochii la realitatea imediata si sa actioneze dupa caz, nu sa faca hartoage pentru inspectorate.
0
0
negoita, serifu, iordache, sint persoane publice care conduce oraselul nostru, fosta preoteasa e produsul finisat al lor
1
0
radeti voi ,dar neafutita asta este cel mai slab si incompetent primar pe care l a avut cernavoda in ultimii 50 de ani, de la anu va fi aruncat la lada de gunoi a istoriei,
1
1
Sunt de acord cu infiintarea acestui centru , primii internati aici sa fie serif urmati de neacoita tinandu se de mana cu preacuvioasa diana ! .
4
0
Eu ca fost mare croitoras consumator de droguri ajuns la cca 2 metri sub pamant recomanda introducerea in scoli si in societatea romana ...bataia si sau cafteala.Parintii si profesorii sa le dea bataie sa ii poata educa.Cu bataia s-au facut oameni in societatea romaneasca.Eu daca nu am fost batut am facut umbra pe lumea asta.Un boschet,poponar rupt de foame si dator vandut.Ajunsese la urechile mele de cativa profesori care bateau bine prin Cernavoda precum Juganaru Ion,Andreescu Ion care ii tin minte generatiile care au ajuns oameni in Romania...bataia egal educatie...bec tavan dusumea.
3
1
Ma cheama Faruk Mutalap si impreuna cu prietenii mei facem trafic de droguri cannabis , etnobotanice , mdma , extazy , cocaine si ulterior trimit lumea in vacanta sunt un fel de agentie de turism dau concedii
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212