REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Inspectoratul Școlar și Consiliul Județean le dau peste nas reprezentanților elevilor! Abandonul școlar NU este de 8% la Constanța!

Inspectoratul Școlar și Consiliul Județean le dau peste nas reprezentanților elevilor! Abandonul școlar NU este de 8% la Constanța!

Replica API 6 octombrie 2018 | 18:02 597

La ultima ședință de Consiliu Județean, din data de 28 septembrie anul curent, reprezentanții elevilor din județul Constanța au cerut ca președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, și vicepreședintele Claudiu Palaz să-și dea demisiile. Aceștia au acuzat că, de foarte mult timp, reprezentanții Consiliului Județean refuză să deconteze transportul elevilor, comentând că, din acest motiv, rata abandonului școlar la nivelul județului este foarte mare, indicând cifra de 8%. Surpriză, însă! Iată care sunt datele reale!

Conform datelor de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, rata abandonului școlar de 8 % (cifra indicată de reprezentanții elevilor) a fost în anul 2015, dar numai în ceea ce privește învățământul postliceal și cel din cadrul școlilor de arte și meserii. Ulterior, pentru anul școlar 2016 - 2017, cifrele cu privire la rata abandonului școlar arată după cum urmează: învățământ preșcolar 0%, învățământ primar 0,92%, învățământ gimnazial 1,69%.

Ca și concluzie, conform acelorași date ale ISJ, rata abandonului școlar la nivelul județului Constanța, pe anul 2016 – 2017, în mediul rural a fost de 1,21%. Aceste date, în baza unei adrese trimise către ISJ, se află acum și la Consiliul Județean Constanța. Amintim că, vineri, 28 septembrie, consilierii județeni s-au întrunit în ședință ordinară pentru a supune la vot 31 de proiecte aflate pe ordinea de zi, plus alte cinci proiecte aflate pe ordinea suplimentară. Cele mai multe au trecut cu votul tuturor celor 34 de consilieri, însă au fost și puncte din convocator care au stârnit discuții între membrii PNL și conducerea CJC.

Unul dintre acestea este proiectul privind Regulamentul pentru efectuarea transportului județean de persoane. Astfel, Alexandru Bajdechi, președintele Federației Tinerilor din Constanța, a luat cuvântul și a criticat lipsa de interes a consilierilor, în ceea ce privește acordarea de gratuități pentru elevi, pe transportul inter-județean. ”Conform Legii Educației, Elevii și studenții au dreptul la 50 %, respectiv gratuitate, la transportul local și între localități.

Acest drept nu este aplicat pentru că CJC spune că nu-i obligația să asigure acest drept și spune că UAT sunt responsabile. Transportatorii nu au acordat abonamente. Autoritatea, respectiv CJC, nu i-a obligat și n-au dat compensațiile necesare. Noi dorim respectarea legii. Propunem modificarea regulamentului care să prevadă că operatorii să acorde aceste drepturi. Nu e normal ca această conducere să repete greșelile fostei conduceri CJC. Elevii n-au nici o vină”, a spus Bajdechi.

Alexandra CUCU, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eu zic sa nu mai mergem la Integra lui bajdechi. Sa il pedepsim pt minciuna si manipulare. Oare frasu ce a votat la referendum?
3
0
8%? abandonul este muuuult mai mare, dar daca ii inscrie pana depasesc cu 4 ani varsta clasei, ei nu sunt declarati, cu toate ca nu vin nici macar o zi! Daca s-ar pune absente, n-ar avea loc in catalog!!!!
5
0
In anul 2015 Scolile de Arte si Meserii nu mai existau .Informati-va ,dar nu din ISJ. Acolo ,lista de prioritati nu vizeaza acest aspect. ...
6
0
Un handicapat ca tactu esti stai dracu acasa in banca ta nu te mai agita cu fractu ala homosexual
4
0
Elevii au fost invatati sa minta de viceprimarul Rasauteanu, are o lupta personala cu Palaz.
4
0
Elevii sai vada de lungul nasucului
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272