REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Interviu cu cel mai tânăr consilier local de la Năvodari. Dumitraşcu, despre administraţia locală, proiecte şi probleme ale oraşului

Interviu cu cel mai tânăr consilier local de la Năvodari. Dumitraşcu, despre administraţia locală, proiecte şi probleme ale oraşului

Replica API 11 martie 2017 | 00:19 1065

Costel Aurelian Dumitraşcu

Consilierii locali din Năvodari sunt convocaţi luni, 13 martie, în şedinţă ordinară, pe ordinea de zi fiind înscrise 10 proiecte. Printre altele, consilierii urmează să aprobe trecerea din domeniul public al judeţului în domeniul public al oraşului a unui imobil situat pe strada Sănătăţi. Este vorba despre imobilul care urmează să devină centru de sănătate al oraşului, şi pentru care şi-au dat deja votul şi consilierii judeţeni. Până la şedinţa cu pricina, am dorit să aflăm şi cum se descurcă cel mai tânăr consilier local al oraşului Năvodari, Costel Aurelian Dumitraşcu (PMP), cum vede acesta activitatea consiliului, care sunt problemele oraşului, dar nu numai.

Reporter: Eşti cel mai tânar consilier de la Năvodari. Ce părere ai despre administraţie?

Costel Dumitraşcu: Ai o responsabilitate uriaşă când faci parte dintr-un grup de 20 de oameni care pot lua decizii care să afecteze soarta a 40.000 de locuitori şi te gândeşti de cel puţin trei ori înainte de a vota proiectele de pe ordinea de zi. Însă cel mai plăcut sentiment este atunci când reuşeşti să îţi pui amprenta asupra unui proiect sau să vezi cum ideile tale prind viaţă. Per total, administraţia este frumoasă. Sunt o persoană deschisă şi comunicativă, iar oamenii au înţeles asta. Zilnic primesc mesaje de la persoane care au probleme sau au nevoie de anumite răspunsuri. Pe toţi i-am ajutat cu tot ce am putut, chiar dacă uneori a fost vorba doar despre o informaţie. Numărul meu de telefon este afişat public şi îmi fac mereu timp să vorbesc sau să mă întâlnesc cu năvodarenii.

Rep.: Încă din 2013, de când te-ai implicat în politică, ai avut tot felul de acţiuni împotriva conducerii oraşului. Cum te înţelegi acum cu ceilalţi consilieri?

C.D.: Deşi sunt consilier de opoziţie în cadrul CL Năvodari, consider că nu am fost deloc un gică-contra, ba chiar am votat pentru toate proiectele benefice oraşului şi năvodărenilor. Nu am ţinut niciodată cont de culoarea politică a celui ce a iniţiat proiectul şi niciodată n-am primit ordin de la partid despre cum să votez.

Rep.: Ai adus vorba despre proiecte şi idei. Ce realizări personale ai până acum?

C.D.: Ţinând cont de faptul că sunt consilier de opoziţie şi nefăcând parte din majoritate, îmi este destul de greu să vin cu proiecte mari ce vizează şi investiţii pe măsură. De aceea, cel puţin pentru moment, am hotărât să încep cu lucruri mai mici, dar importante. În oraşul Navodari se construiesc constant locuri special amenajate de parcare, însă tot nu facem faţă parcului de maşini al oraşului aflat în continuă dezvoltare. Situaţia este agravată de sutele de maşini abandonate sau fără stăpân pe domeniul public al oraşului, maşini pentru care nu se plătesc nici măcar impozite, în unele dintre ele ajungând chiar să crească vegetaţie.

Avem legea 421/2002 care ne permite în termen de 10 zile de la somaţie să ridicăm maşinile de pe domeniul public, să le depozităm iar dacă nu sunt revendicate, acestea vor trece de drept în proprietatea Primăriei şi vor fi valorificate. La acest proiect m-am bucurat de susţinerea tuturor colegilor din Consiliul Local pentru a transpune pe plan local prevederile acestei legi printr-o hotărâre de consiliu. Dacă tot am început să vorbim despre maşini, o altă problemă în Năvodari este şi cea cu parcatul autovehiculelor în imediata apropiere a trecerilor de pietoni sau a intersecţiilor periculoase.

Da, înţelegem că s-a mărit parcul de maşini din oraşul Năvodari, pe timpul sezonului este şi mai aglomerat, dar nu este în regulă să punem viaţa pietonilor în pericol. Nu rareori mi s-a întâmplat şi mie să-mi sară pietoni în faţa maşinii şi să îi văd destul de târziu din cauza maşinilor parcate foarte aproape pe trecere, uneori chiar şi pe ea. Am făcut demersuri pentru a se haşura zone de parcare interzisă în apropierea trecerilor de pietoni mai aglomerate şi înainte de intersecţiile periculoase.

Astfel sper că vom reuşi să evităm eventualele nenorociri din trafic. Acum că s-a votat şi proiectul cu ridicatul maşinilor, treptat se va elibera spaţiul public, şi sper ca cei ce obişnuiau să parcheze lângă trecerile de pietoni sau intersecţii să-şi găsească uşor alte locuri. Un alt proiect este organizarea unui „Târg de Suveniruri” în oraşul Năvodari. Titlul poate suna banal, însă în proiect am făcut un plan detaliat prin care îmi doresc să atrag turiştii care se cazează la Phoenicia, Hanul Piraţilor, Mamaia Nord, Tabără sau prin Năvodari să rămână în oraş şi să nu mai plece să se distreze în Mamaia sau Constanţa.

Avem şi noi pe raza oraşului restaurante şi cafenele iar seara multe dintre ele se transformă în cluburi. Dacă vor să se plimbe, o pot face şi prin Năvodari, avem un oraş destul de frumos şi de curat. La acest târg îmi doresc să se vândă căt mai multe suveniruri imprimate cu Năvodari pentru ca turiştii să îşi aminească mereu cu drag de oraşul nostru şi să ne promovăm constant. Şi pentru iubitorii de animale am pornit demersurile să facem un mic loc de joacă. De fapt, exagerez când spun loc de joacă. Este mai mult un ţarc îngrădit în care cei ce deţin câini pot veni cu aceştia şi să le dea drumul să se joace în siguranţă. Astfel nu vor mai fi nevoiţi să meargă cu patrupedele şi să le dea drumul prin parcuri în apropierea copiilor.

În plus, nici nu este igienic să-şi facă nevoile pe lângă locurile de joacă ale celor mici. Dacă acest ţarc pentru câini va avea succes, voi propune să se mai facă şi altele. Dacă tot am adus în discuţie acest subiect al câinilor, voi puncta puţin şi despre cei comunitari. Incă din vara anului trecut mi-am dorit să predăm serviciul de Ecarisaj al oraşului către un ONG care să îngrijească câinii adunaţi de pe străzi şi să îi pregătească pentru adopţii. ONG-ul l-am găsit, sunt nişte doamne minunate chiar din Năvodari, dar din păcate legislaţia din România nu ne-a permis să facem exact ce ne propusesem. Totuşi, mă bucur ca periodic ONG-ul reuşeşte să scoată câini din Ecarisaj şi să îi trimită spre adopţie prin toata Europa. Chiar înainte de Crăciun au reuşit să trimită spre adopţie absolut toţi câinii de acolo, au fost în jur de 40 de suflete.

Rep.: Legat de acest subiect, ce crezi că este de făcut pentru stoparea înmulţirii câinilor fără stăpân?

C.D.: Pentru a stopa înmulţirea câinilor comunitari nu este de ajuns să îi adunăm de pe străzi şi să îi ducem la Ecarisaj. În primul rând, trebuie făcută o acţiune de sterilizare gratuită în masă pentru toţi câinii de rasă comună sau metis cu stăpân din oraş, mai ales în zonele rurale ale oraşului. Cei mai mulţi câini comunitari de acolo vin, de la înmulţirea câinilor cu stăpân cu alţi câini de pe străzi, iar ulterior puii rămân pe străzi. Conform legii, stăpânii acelor câini sunt obligaţi să îşi sterilizeze câinii, altfel riscă să fie sancţionaţi usturător.

Ei bine, dacă Primăria ar organiza o acţiune de informare asupra acestui lucru şi le-ar oferi ca alternativă acestor oameni să le fie sterilizaţi câinii gratuit, consider că ar accepta cu toţii. În al doilea rând, ar trebui să se organizeze pânde ale autorităţilor în zona Petromidia, Mamaia Nord şi Sibioara unde vin periodic maşini şi abandonează câini din alte localităţi. Dacă s-ar prinde câteva persoane care fac asta, ar fi sancţionate drastic conform legii şi s-ar mediatiza, am avea şanse mari să nu se mai repete. Iar în al treilea rând, avem nevoie un site sau de o pagină de facebook a Biobazei Năvodari unde să se promoveze adoptatul căţeluşilor care sunt adunaţi de prin oraş. Pe viitor poate chiar şi colaborări cu ONG-uri care se ocupă cu adopţia animalelor în străinătate.

Rep.: Ce poţi să îmi spui despre sportul de la Năvodari, având în vedere că faci parte dintr-o comisie a CL care se ocupă şi de această latură?

C.D.: În cadrul Consiliului Local Năvodari activează patru comisii de specialitate. Eu sunt preşedintele comisiei pentru învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, sportivă şi de agrement. Ca preşedinte în această comisie, nu pot să spun decât că mă bucură faptul că în acest an s-a alocat buget pentru un teren sintetic şi un balon, asta însemnând că vom avea încă două locuri pentru antrenamente şi meciuri.

Îmi doresc ca pe viitor să avem o bază sportivă la Năvodari, să avem antrenori pentru copiii de toate vârstele şi să descoperim cât mai multe talente care să-şi înceapă cariera la CS Năvodari. Echipa mare de fotbal este pe locul al doilea în clasament şi îi felicit pentru acest lucru. Să nu uitam nici de cei de la echipa de Rugby care au victorie după victorie sau de cei de la Kempo care se întorc mereu acasă cu sacoşa de medalii. Susţin toate sporturile şi mă bucur că există părinţi care îşi încurajează copiii să facă sport. Susţin şi cultura, avem copii talentaţi care pregătesc scene de teatru sub îndrumarea profesorilor de la Casa de Cultură Năvodari, însă îmi pare rău că nu au un spaţiu pentru spectacole. Clădirea Casei de Cultura este neterminată, iar accesul în sala de spectacole a fost interzis pentru că nu are aviz de funcţionare.

Rep.: Şi ce se va întâmpla mai departe cu această clădire?

C.D.: Au venit reprezentanţi de la ISU pentru a vedea în ce stadiu este sala, a venit şi un arhitect care a promis că în cel mai scurt timp va face proiectul, sper că vom avea parte de un proiectant serios şi de fonduri. Cât despre terminarea celorlalte etaje ale Casei de Cultură, sunt slabe şanse să ne descurcăm cu bani de la bugetul local, singurele speranţe vor fi ajutoarele de la Consiliul Judeţean sau de la Guvern. Însă asta vedem pe viitor, măcar sala de spectacole să o putem folosi cât mai repede. Revenind la întrebarea anterioară, ţin să punctez că şi pe ramura de social progresăm, în sensul că nu vom mai împărţi pachete cu alimente, ci tichete valorice, iar cu acestea persoanele nevoiaşe îşi pot cumpăra exact alimentele de care consideră ele că au nevoie. Este o idee lansată în Constanţa încă din 2012 şi pusă în practică abia din 2016. Sper ca beneficiarii acestor tichete să fie încântaţi de schimbare, este o măsură pentru binele lor.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Don Juanyto bombardieru !!!
2
0
Niste inculti care habar nu au ce inseamna tot ceea ce a vorbit Dumitrascu sunt toti cei care au inceput sa jigneasca aiurea si fara rost. Rusine sa va fie la toti. Habar nu aveti cu ce se mananca politica, insa de comentat nu va intrece nimeni. Rusineeee!!!
5
2
Degeaba vrei tu dumitrascule sa faci multe daca nu ai cu cine, toti aialalti sunt impotriva ta
5
0
dinpacate consilieri ca pindici, stan ,comansi ceilaltipsdisti care au doar interese si nu-i duce nici capul au majoritatea
2
1
Bravo domnule Dumitrascu....sper sa sjungi cit mai departe....
3
2
Domnilor,sunt familiarizat cu IQ-ul Psdeilor,nu sunt reactivat.Sunt la fel ca si dvs.un simplu cetatean al acestui oras iar dorinta mea este sa fiu reprezentat cu demnitate in administratie Regret ca acest Tilica este tanar si am pretentii,in rest sa aveti o primavara frumoasa!
3
4
Fratilor, va admir si va respect,dar constat ca multe comentarii contin un limbaj acid, denigrator la adresa unuia sau altuia.Sunt convins,ca aceste lucruri sunt trecatoare si ca puteti fi comparati cu o mare orchestra ,in care fiecare isi face bine treaba la unison si interpretand aceiasi partitura ,dupa care navodarenii sa danseze cu placere si sa aplaude copios.Sa fiti iubiti, dragii mosului!!!
4
2
Dac ai bile, nu galci, fa ceva cu trotuarele din zona de vile. Privirea ta este al unui om care a ajuns prea devreme pe un post care-l depaseste. Iti dorersc succes daca vrei intradevar safaci ceva pentru oras. Daca esti doar fiu de ciolanari, f.y.mot.
4
1
Dumitrascule pana o sa ajungi tu la nivelul nostru mai ai nevoie de vre o cateva mandate copile
2
3
Daca nu esti jignit, inseamna ca nu esti important. Continua tot asa!
2
1
Bai Nelson, el spre deosebire de consilierii PSD stie sa scrie si sa citeasca
4
1
daca ma uit la poza il vad pe prostu" de penu alaturi de dobitocul de dumitrascu...ce oras frumos!
4
3
Uite cum s-au activat latraii sa jigneasca
4
2
Te-ai intors de la ski Nelson?Sper sa ajungi luni la sedinta C.L.Navodari.
5
0
Castel pune mana pe carte esti boul baltii,cum poti spune "un grup care pot lua decizii,care sa afecteze soarta a 40 000 locuitori"Vrei sa stii care-i exprimarea corecta? Grup de 20 oameni care poate lua decizii,sa influenteze soarta a 40 000 ...Esti varza cine va pune acolo?Chelaru mai vrei performanta cu paparude genul astuia...
1
5
O LABA TRISTA, HA HA HA un repetent
6
2
Un dobitoc
4
1
Daca tot te doare de navodari fa o plimbare si pe prelungirea recoltei
4
0
ma bucur ca te implici pentru oras si nu iesi prin oras doar in campanie
2
1
daca are bani sa satisfaca primaru si cativa cetateni de prin preajma si bineintelesdin ce familie se trage asta fiind punctul forte, caci datorita relatiilor se poate ajunge chiar in parlament si ..... tot asa !
2
0
Cand o sa ai tu macar un sfert din implicarile lui, abia atunci sa iti permiti sa il jignesti. Domnu Dumitrascu este singurul care ne raspunde si ne ajuta mereu cand avem probleme, nu ca altii
3
2
daca spuneti ca este cel mai tanar, eu spun ca este o JAVRA si ordinara.
2
3
daca faci ce ai spus in legatura cu cainii cu si fara stapan esti tare..ai fi primul din Romania..pana la fapte doamne ajuta!!
4
0
Bv dl consilier, exemplu si pt restul care nu dau doi lei!
3
1
consilierii mei se ocupa de proiectele unde ne iese ceva,de exemplu acum ii dam 1200 de metrii in oras la 8 lei metru lui soacra lui ilie ,stan,damian
4
3
Bravo Janee !
3
2
cand incep sa se ridice masinile? si pe albinelor sunt masini abandonate de ani de zile
6
0
Si in parcare la scoala3 sunt masini abandonate, asteptam sa se elibereze locurile de parcare
4
0
mai exista si alti consilieri in afara de dumitrascu ? pe facebook e activ, pe teren vine mereu cand sunt probleme, restul ce fac....
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212