REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

INTERVIU cu dr. Bogdan Obadă. SUPRAAGLOMERAREA, una din cele mai mari probleme ale Spitalului Judeţean

INTERVIU cu dr. Bogdan Obadă. SUPRAAGLOMERAREA, una din cele mai mari probleme ale Spitalului Judeţean

Replica API 11 aprilie 2019 | 03:44 903

Bogdan Obadă

Cu sprijinul autorității județene, dar și cu o atenție mai mare acordată dinspre Ministerul Sănătății, la Spitalul Județean Constanța au început să se miște lucrurile. Dar mai sunt destule neajunsuri, iar pentru unele dintre ele, încă nu sunt soluții. Una dintre probleme o reprezintă aglomerarea secțiilor celei mai mari unități sanitare din județul nostru. Într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța”, dr. Bogdan Obadă, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța am atins acest subiect și nu numai!

Reporter: Este nevoie de o modificare legislativă în ceea ce privește activitatea într-un spital de stat și unul privat? Și cum intervin, în această ecuație, asigurările private?

Dr. Bogdan Obadă: Nu ar trebui să fie o luptă între stat și privat, ci trebuie să se completeze între ele. Ar trebui stabilit clar: un medic poate funcționa și la stat și la privat, dar trebui stabilit foarte clar orele de lucru și o anumită conduită, pentru a nu exista riscul de a vedea un pacient într-un spital de stat și a-l trimite de acolo la privat. Dar, părerea mea, nu trebuie reglementată prin interzicerea de a lucra și acolo, și acolo. În sistemul nostru de sănătate luptăm cu mentalități de 30 de ani.

Reporter: Cum se procedează peste hotare?

Dr. Bogdan Obadă: V-am spus că am lucrat în Germania, și în spital de stat, și în privat. În principiu, „tentații” de a nu lucra corect există și acolo. Dar vorbim despre un alt nivel. Și acolo există tentația ca spitalul privat să își asume faptul de a nu opera un pacient care implică riscuri.

De exemplu, dacă în urgența unui spital privat vine un pacient cu o fractură, despre care se știe că există riscul să evolueze prost, spitalul refuză, într-o manieră elegantă, să îl trateze și îl trimite la spitalul de stat. Nouă s-ar putea să ni se pară neetic, dar există această practică, oriunde.

Sau în situația când vine un pacient care necesită o intervenție de scurtă durată, care să implice pentru spitalul privat cheltuială puțină, atunci este bătaia de a-l opri să nu plece la stat. Din păcate și acolo există, și îmi asum ceea ce spun, tentația ca atunci când vine un pacient cu o asigurare privată foarte bună, acel pacient să fie tratat cu mult mai multă atenție decât un pacient cu asigurare de stat sau cu o asigurare privată mai slabă. Trebuie să înțelegem că aceste chestiuni sunt inevitabile, ne vom lovi de ele. Dar ceea ce trebuie evitat este plimbatul pacientului între stat și privat.

De asemenea, programul trebuie stabilit clar, când lucrează un medic la stat, când la privat. Trebuie lămurit, un medic unde va avea norma de bază, la stat sau la privat. Poate și acolo, și acolo, dar trebuie niște limitări precise.

Cât privește asigurarea privată, există posibilitatea de a merge cu aceasta într-un spital de stat . De exemplu, pacienții cu asigurare privată care veneau în spitalul de stat erau operați numai de profesori, de șefii de secții. Dar trebuie gândite foarte bine și asumate aceste lucruri, căci s-ar putea să deranjeze.

În continuare, la noi este un sistem de sănătate social, și pentru persoane care nu își permit să plătească asigurări sociale. Nu știu, o fi bine, o fi rău...

În Franța, sistemul este social, în Germania este mai capitalist, de aceea nu pot să mă pronunț care este mai bun. Pentru că dacă vom prelua un sistem german, s-ar putea să fie niște tragedii. Trebuie gândit foarte bine și cadrul legislativ, căci ar însemna ceva similar unei revoluții. Este un subiect sensibil și cred că de aceea niciun Guvern nu își asumă să facă aceste schimbări.

Reporter: Un alt subiect de interes pentru constănțeni este reprezentat de tumorile maligne, având în vedere că, în prezent, numărul cazurilor de cancer este în creștere. Cât de des depistați tumori maligne osoase și ce se poate face, pentru aceste cazuri, la Constanța?

Dr. Bogdan Obadă: Tumorile osoase reprezintă o patologie complet separată, care implică un antrenament al chirurgului, în mulți ani de zile, în centre specializate, iar Clinica de Ortopedie din Constanța nu este specializată în tumori osoase. Intervenim în cazul tumorilor beninge și a tumorilor maligne, în anumite situații care țin de paliație.

Dar având în vedere profilul de traumatologie al secției, nu pot să spun că ne-am dezvoltat în acest sens, motiv pentru care diagnosticăm, tratăm ce putem, dar în principiu pacienții merg în București, la Spitalul Universitar București. Mă refer la cazurile care necesită chirurgie cu rezecție și reconstrucție mare, căci tumorile aflate într-un stadiu care implică o rezecție de mai mică dimensiune, putem interveni pe plan local.

Cazurile în care, de exemplu, se scoate genunchiul cu jumătate de femur și este nevoie de proteză, se merge în București. Numai costul unei astfel de proteze, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, dacă o luăm, ne costă cât zece proteze normale pe care noi le pume la pacienții care vin cu fracturi de șold. Ceea ce înseamnă deja alte costuri și alt nivel de finanțare.

La fel, este cazul pacienților cu probleme de femur, pentru care se face dezarticulație de șold și excereză largă. Este o operație mare, cu risc de complicații și de deces. Centrele specializate sunt Spitalul Universitar București și Spitalul „Foișor”.

Reporter: Cât de frecvente sunt tumorile osoase?

Dr. Bogdan Obadă: Din păcate, sunt frecvente și la orice vârstă. Din cauza adresării târzii la medic, sunt descoperite întâmplător sau în stadii avansate. Toți agresorii externi, alimentari, de mediu și de toate tipurile, au dus la o explozie a cazurilor de cancer. Bineînțeles, și posibilitățile de investigație în prezent sunt altele..

De obicei, pacientul vine pentru o durere neprecizată și suspicionează altceva, o tendinită, de exemplu. Îl investigăm și descoperim tumoarea osoasă. Sau vine pentru o radiografie, de exemplu, pentru o artroză de genunchi; îi faci o radiografie și descoperi o tumoră.

Sau în cazurile cele mai grave, pacienții vin direct cu fracturi produse spontan – când se îmbracă, se dă jos din cadă etc - și descoperim că este o tumoră primară într-un stadiu foarte avansat sau o metastază. Sunt multe astfel de situații. Pentru că este un cancer care evoluează destul de tăcut, de multe ori sunt dureri discrete, iar când apar deja durerile mari, sunt invadate deja părțile moi.

Reporter: Referitor la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, al cărui director medical sunteți: s-au tot întâmplat lucruri noi: investiții în echipamente medicale dintre cele mai moderne, au fost implementate metode moderne de tratare. Dar mai sunt aspecte care trebuie soluționate, precum aglomerarea unor secții...

Dr. Bogdan Obadă: Eu zic că în fiecare lună se întâmplă lucruri noi în Spitalul Județean Constanța. Dar , dat fiind că vorbim despre un spital mare și a problemelor care sunt în continuare, pe diferite secții sau în Unitatea de Primiri Urgențe, cred că în percepția oamenilor aceste schimbări sunt mai puțin evidente.

Vorbind despre Unitatea de Primiri Urgențe, este destul de dificil în condițiile în care majoritatea cazurilor de urgență din județ sunt trimise aici. Pot să accept și ideea că pacienții ocolesc medicul de familie și că este mai simplu să vină aici. Dar timpii de așteptare în urgență sunt peste tot în lumea aceasta. În Germania, pentru o căzătură din urmă cu trei - patru zile pacienții puteau să stea în Urgență și 12 ore. De multe ori, vin pacienții de la spitalele din jur pentru investigații CT. Sunt două CT-uri, ale firmelor private, sunt suprasolicitate. Avem promisiunea Consiliului Județean Constanța că la un moment dat vom avea un computer tomograf al nostru.

De asemenea, este foarte trist că nu avem spital de pediatrie. Da, recunosc situația, se întâmplă pentru perioade scurte de timp, până se fac externări, ca pacienții să stea doi în pat. Da, ne confruntăm cu această situație din cauza lipsei de spațiu, a numărului mic de paturi și a solicitărilor numeroase. Este nevoie de un spital de pediatrie în Constanța, este foarte evident acest aspect!

Supraaglomerată este și secția de cardiologie. Este singura secție de profil din Dobrogea. Avem niște indicatori foarte buni, cadrele medicale își fac treaba, dar secția este supraaglomerată.

În secțiile medicale,supraaglomerarea este urmare a cazurilor de paliație. Urmează să fie redeschisă Casa Soarelui, unde vor fi 21 de paturi. Dar, trebuie să admitem, numărul de paturi este insuficient față de ceea ce este nevoie. Căci paliație nu înseamnă doar cazurile oncologice, ci orice afecțiune care imobilizează la pat, care presupuse îngrijire constantă, pentru pacienți care se pot decompensa cardiologic, pulmonar etc.

Pe de altă parte, la Gastroenterologie – avem un compartiment minunat, avem finanțare bună, datorită dr. Eugen Dumitru, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și a Ministerului Sănătății. Ne dorim să transformăm gastroenterologia în clinică, dar nu putem, din cauza spațiului și a numărului limitat de paturi.

M-a deranjat un pic discuția din ultima perioadă privind accesarea programelor pentru boli rare. Nu poate să mă acuze cineva că nu am încercat să aduc lucruri noi. Uneori, am adus lucrurile noi împotriva modului de muncă care exista pe anumite secții.

Acum, deschidem Compartimentul de Neurologie pediatrică. A fost foarte greu să găsesc medic. Inițial, nu am vrut compartiment, ci secție, dar nu am avut cum, din același motiv, al spațiului.

Pe de altă parte, pentru a putea accesa un program, trebuie să ai pacienți în evidența medicilor, care să anunțe șefii de secții și să se facă mai departe demersurile. Sunt niște etape peste care nu se poate sări. Eu nu pot accesa programe, dacă nu există înștiințare că există acei pacienți. Și accesăm programele respective!

Pe neurologie avem un șef de secție nou, dr. Axelerad Any Docu, un medic care se implică cu pasiune deosebită în tot ceea ce face. Iar medicul șef contează foarte mult, pentru că de el depind multe. Sunt schimbări...

Revenind la programe, încercăm să accesăm și pe cardiologie două programe noi. Deocamdată, depindem de o firmă privată pentru cardiologia intervențională, dar peste un an, angiograful care în prezent este pe parte de cercetare va rămâne spitalului și vom putea să îl folosim. Deja suntem în discuții pentru a dezvolta cardiologia internațională la nivelul spitalului.

În toate aceste demersuri, contează mult implicarea medicilor. Și mă bucur foarte mult că am reușit, cu sprijinul medicilor, să facem plasmafereză în Constanța. Este o reușită, pentru care am avut sprijinul medicilor anesteziști și al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța. Acesta nu ține de noi, dar și acolo este nevoie să fie sprijiniți mai bine.

Încă o dată vă spun, în ultimii zece ani, medicina a evoluat foarte mult. Și, la fel, și accesibilitatea este mult mai bună. Iar în Germania am învățat un aspect de bază, pe care l-am luat ca reper: „Niciodată să nu fi mulțumit!”. Acolo, cadrele medicale se strângeau la raport, se punea radiografia pe perete și chiar și într-o intervenție de mare artă, întotdeauna se găsea ceva de criticat.

Pentru că întotdeauna este loc de mai bine. La noi, a fost tendința ca atunci când unul face ceva, ceilalți să stea pe margine și să se uite, să admire. Nu așa! Întotdeauna trebuie să vezi care sunt limitele tale, să te raportezi la cei mai buni ca tine și să vrei să faci mai mult. Și ajută și critica, și autocritica! Treaba românească cu „mă pricep la toate” nu merge. Dar trebuie și noi, ca medici, să dorim să ne depășim condiția.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Medicul Bogdan Obadă: 'Ortopedia din Constanța este un caz fericit! Este o diferență uriașă față de alte clinici!'

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E corect domnule doctor sa platesc asigurarea obligat fortat si cand am nevoie de serviciile d stra- o injectie nedecontanta- sa platesc la privat? Vi se pare corect asta?
0
0
Tot inainte!!!oameni in sfarsit normali,iar noi avem nevoie de ajutorul medicilor,daca nu era echipa de la ortopedie din spital eu azi traiam in carucior cu rotile si nu fericita si cu o frumoasa famile.Multumesc domnilor fie ca la picioarele mele au stat roman,sirian si alta nationalitate!!!tot oameni suntem.Jos palaria,ma inclin!!
1
0
Numarul romanilor ramasi in Romania este cu foarte mult mai mic decat era in vremea lui Ceausescu. La acest numar mic si in continua scadere,numarul pacientilor a crescut enorm,din cauza multiplelor boli generate de nivelul de trai si stresul adus de lipsa sperantei in mai bine,stres ce se somatizeaza si devine cancer sau ale boala grava. Medicii ramasi sunt efectiv coplesiti de cazuistici ,de dispretul fabrica impotriva lor de catre tradatorii politicieni si de oameni care nu mai au nimic uman in ei,asa ca sunt pe picior de plecare. Toti vor sanatate moca si doctorii voluntari.Flit !
2
0
Domnule doctor nu se poate face curat in spital din cauza supraaglomerari de ce folositi supraaglomerarea care este reala ca scursa de spaga,daca scoti banu dispare supraaglomerarea.Cunoasteti si dumneavoastra cazuri cand doctori nemaiputand nega au spus: la salariile pe care le luam e normal sa primim spaga.Nu e fals ce spuneti dar nu spuneti tot adevarul.
3
1
Acest interviu vine ca un boost de imagine dupa controlul de duminica? Jalnic
3
3
suntem un popor f sanatos ! mai putin la cap.
3
0
Si mizeria, saltelele rupte, si multe altele tot din cauza supraaglomerarii? Indolenta unor medici fata de pacienti tot datortita supraaglomerarii?nu cred
4
5
Caz real. Multi pacienti sunt abonati pentru ca ii avem angajati pe OMAR, ZAFEU, IFRIM, JABEL si lista cuntinua. Toti sunt dizidenti din LIBIA, IRAK, MAROC, SIRIA ... cu diplomele pierdute in atacurile statului islamic.
9
2
Felicitari,domnule doctor pentru ceea ce faceti si pentru relatarea corecta a ceea ce se intampla in Spitalul Judetean! Intr-adevar e supraaglomerat si pentru ca celelalte spitale din judetul nostru si din judetele invecinate,Tulcea, Calarasi ,Ialomita ,trimit pacienti la acest spital! Sper sa nu va descurajati si sa continati sa fiti director medical! Faceti o treaba foarte buna!
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272