rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU

Medicul Bogdan Obadă: 'Ortopedia din Constanța este un caz fericit! Este o diferență uriașă față de alte clinici!'

Sistemul medical are nevoie de o finanțare mai bună; este nevoie de investiții în spitalele municipale și orășenești, pentru ca spitalele județene, cum este și cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, să nu mai fie supraaglomerate. În plus, dotarea unei secții medicale poate fi un criteriu care să cântărească greu în decizia unui medic de a lucra în țară, într-un spital de stat. Acestea sunt câteva dintre aspectele atinse într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța” de dr. Bogdan Obadă, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța.

Dr. Bogdan Obadă a absolvit în anul 2000 Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius”. În 2003, a devenit medic rezident pe specialitatea Ortopedie – Traumatolofie, după ce a promovat examenul de rezidențiat cu punctaj maxim. A urmat mai multe stagii de pregătire profesională în Germania, o parte în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență Aschaffenburg, Universitatea din Würzburg, Germania. De asemenea, a lucrat în două clinici din Germania, dintre care una privată. Din martie 2017, dr. Bogdan Obadă este director medical al celei mai mari unități spitalicești de la malul mării, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța; în primele luni ca interimar, ulterior promovând concursul pentru funcția respectivă.

Un medic tânăr, cu dorință să facă o diferență; un profesionist, apreciat atât de colegi, cât mai ales de pacienți, pentru capacitățile profesionale, corectitudine și calmitatea de care dă dovadă. Având în vedere că este unul dintre medicii care, încă de la începutul carierei, a avut posibilitatea să se dezvolte în străinătate, dar a ales să se întoarcă în țară, am încercat să aflăm de la acesta dacă serviciile medicale oferite în spitalele din țara noastră se apropie de cele oferite peste hotare – în special pe linie de ortopedie – traumatologie, având în vedere că aceasta este specializarea dr. Bogdan Obadă -, care sunt problemele sistemului sanitar, dar și câteva dintre problemele cu care se confruntă la nivelul Spitalului Județean Constanța.

Reporter: Aveți experiența anilor în care ați lucrat în Germania. Considerați că în țara noastră pacienții beneficiază de servicii medicale la standarde similare?

Dr. Bogdan Obadă: Este o întrebare grea. Și eu, și alți colegi ai mei, de pe Secția de Ortopedie Traumatologie am lucrat în străinătate. Eu am lucrat o scurtă perioadă de timp în Germania, o mai lungă perioadă de timp am fost acolo în stagii de pregătire, în rezidențiat; am colegi tineri, dar cu o vastă experiență, care au lucrat în Franța, Belgia. De ce spun că este o întrebare dificilă: din punctul meu de vedere, da, aici, în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Județean Constanța lucrăm la standardele unei clinici de nivel peste medie din Germania, din Franța sau Belgia. Dar - și aici este un mare dar! - noi suntem un caz fericit. Este o istorie a Clinicii de Ortopedie din Constanța, care a început cu ceva timp în urmă. Prima dată a fost SOTRM Eforie, cu tradiție locală, ulterior s-a înființat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța un compartiment, primii medici care au organizat acel compartiment și în condiții foarte grele, la vremea respectivă, au fost dr. Popa și tatăl meu, care mi-a fost și mentor. Ulterior, compartimentul s-a dezvoltat, în anii 2000 s-a transformat în clinică universitară, a venit și profesorul Lupescu de la Mangalia și practic aceasta a fost clinica, cu condițiile de la momentul respectiv.

În ultimii zece ani, traumatologia și ortopedia s-au dezvoltat fantastic. Este o dezvoltare absolut explozivă; vorbim la nivel european, pentru că și noi vrem să ne raportăm la standardele europene, este un termen care se folosește acum. Clinica de Ortopedie s-a renovat în urmă cu șase – șapte ani. Clinica actuală a beneficiat de o infuzie masivă de capital din partea Consiliului Județean, iar cel care a gândit-o este actualul șef de secție, dr. Alexandru Octavian Șerban, care are meritul unui proiect la cel mai înalt standard. Mă refer atât la partea hotelieră, cât și la blocul operator, și gândire ca circuite. O clinică în care avem o sterilizare proprie și un bloc operator construit exact după standarde occidentale.

Ceea ce s-a întâmplat, aici, în Constanța, a reprezentat și pentru mine, și pentru colegii mei un motiv să ne întoarcem. Nicăieri nu este mai bine ca la tine în țară. Știam ce găsim, iar meritul șefului de secție este și faptul că a realizat o echipă de oameni de calitate, oameni care au pregătire în străinătate și care, și din punct de vedere al caracterelor, se potrivesc. Rezolvăm problemele în echipă, nu avem discuții în contradictoriu, ca și medici. Este un caz fericit, după cum am spus, căci ceea ce s-a întâmplat aici a fost pe baza unei finanțări importante și cu oameni cu stagii în străinătate.

Dar diferența dintre Clinica de Ortopedie din Constanța și clinici de profil din județ - nu vreau să supăr pe nimeni! - este absolut uriașă. Iar la acest aspect vorbim despre finanțare, în primul rând. Da, la noi în Constanța, la Ortopedie, se tratează pacienții la standarde occidentale. Mai sunt spitale în țară unde este la fel, dar din păcate nu sunt multe la număr.

Vorbesc în primul rând de dotare. Da, și cazarea este importantă, pentru pacienți, dar pe mine ca medic chirurg mă interesează să am cu ce să operez, să nu pun pacienții să își cumpere medicația și să fiu ferit de infecție. În ortopedie, este lucrul de care ne temem cel mai mult, căci infecția la nivelul osului este o tragedie. Este foarte greu de tratat, de multe ori tratamentul este agresiv, prin chirurgie, și se poate întinde pe luni, pe ani de zile. Așa că atunci când vorbesc despre condiții, mă refer în primul rând la dotări.

Noi am ajuns, în Constanța, la performanța să avem finanțare pe trei programe naționale, finanțate prin Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Constanța: este vorba despre programul național de endoprotezare, programul de traumă – care presupune o anumită sumă de bani, alocată prin minister, pentru implanturi pe care le punem pacienților la fracturi: tije, plăcuțe -, și programul de instabilități – pe care puține clinici îl au, care se referă la leziunile tendinoase, precum ligamentoplastia de la nivelul genunchiului sau reconstrucții de tendoane la nivel umărului. Vorbim despre niște implanturi scumpe! Pe lângă aceste surse de finanțare, Consiliul Județean Constanța și spitalul alocă o sumă importantă de bani pentru completarea banilor care ne vin pe programul de traumă.

Este foarte important de știut că profilul principal al Clinicii de Ortopedie urmează profilul spitalului, urgența. Noi, în primul rând, suntem traumatologi. Noi rezolvăm cazurile de politraumatisme, precum tragediile rutiere, accidentele de muncă. Acesta este profilul nostru principal și de aceea este nevoie de o bună finanțare pe traumatologie. La noi, pacienții sunt operați în maximum 24 - 48 de ore. Nu știu câte clinici din România se pot lăuda cu acest lucru, dar subliniez: cum poți să îi operezi? Trebuie să ai săli de operație, să ai anestezie și implanturile necesare. La Spitalul Județean Constanța, în Clinica de Ortopedie Traumatologie avem linie de gardă de anestezie. Avem patru săli de operație, cu patru medici anesteziști dedicați.

Nu ascund - și trag un semnal de alarmă, în același timp! - noi rezolvăm pacienți de traumatologie din restul județului și din județele limitrofe. Vin pacienți din Mangalia, cu toate că Spitalul Municipal Mangalia are clinică de ortopedie. Am mai spus public lucrul acesta și o spun în continuare. Operăm pacienții care vin din Tulcea, deși spitalul din județul alăturat are ortopedie. Spitalul Municipal Medgidia are secție de ortopedie și medici ortopezi, iar pacienții vin tot aici. Acum au început să ne vină pacienți și de la Fetești, de la Călărași. Nu mai merg în București, vin aici. Ne bucură, facem față, dar până la un punct, căci numărul de paturi este același. Problema, în acest spital, este faptul că este supraaglomerat, am vrea să ne extindem dar nu avem unde. Este nevoie, și în restul spitalelor, de o finanțare bună.

Reporter: Pentru că ați făcut referire la finanțare, care sunt, din punctul dvs. de vedere, problemele sistemului sanitar?

Dr. Bogdan Obadă: Vorbim despre finanțare și despre a atrage medicii să vină să lucreze în spitalele de stat. Aici apar problemele în sistemul de sănătate. Da, salariile au crescut de la un nivel sub limita demnității la un nivel mai mult decât decent pentru România. Dar în continuare sunt specialități ce sunt mai bine plătite în mediul privat, astfel că medicii aleg să se îndrepte către unitățile din privat.

Și mai este un aspect: medicii tineri, la început de carieră, care vor să evolueze, știu ce dotări îi așteaptă într-un spital de stat. Câteodată nu este suficient să îi atragi doar financiar sau să le spui că le dai o locuință sau un loc unde să stea cu chirie. Ei știu că dacă vin să lucreze în spitalul respectiv nu vor avea cu ce să lucreze, mu vor avea echipamente, nu vor avea anesteziști sau colegi. De exemplu, cardiologului îi sunt necesare analize scumpe, îi trebuie cardiologie intervențională. De aceea spun, finanțarea este problema sistemului sanitar și este necesară o investiție masivă și în spitalele mai mici, atât pentru beneficiul pacienților, dar și ca măsură pentru a atrage medicii tineri.

O altă deficiență a medicinei românești este că nu te poți supraspecializa într-un singur tip de intervenție chirurgicală. Nu am ajuns nici medicii, nici pacienții, la nivelul de educație de a accepta că o anumită intervenție chirurgicală se realizează într-o anumită clinică. La noi se tratează în continuare afecțiuni cronice cu fizioterapie, cu infiltrații, cu gips, tratamente să spunem empirice. Este foarte greu de acceptat, de exemplu, că monturile se operează. Știm foarte bine, avem vecini, bunici care stau foarte mult, până în ultimul moment, când se face aceea deviație. Iar din punct de vedere al medicilor, nu am ajuns la educația să putem să mergem pe ceva supraspecializat. Pe de o parte, colegii nu își direcționează cazurile între ei, iar pe de altă parte, ar trebui să fie precum un circuit foarte bine pus la punct, la nivel național, în care fiecare clinică să aibă specializarea ei. Așa se face în Germania, așa se face în Austria, există acest circuit în care pacienții sunt dirijați în anumite clinici. O clinică face protezare, o clinică face numai traumă, o clinică numai chirurgie sportivă. Vorbim despre un nivel medical foarte înalt, care ține și de educație, dar nu în sensul de bun simț, ci de acces la informație, și al medicilor și al pacienților în egală măsură.

Noi, la Constanța, suntem în principal pe traumatologie. Dar fiecare dintre noi ne-am supraspecializat într-o direcție și încercăm să ne completăm. Pe de altă parte, am vrea să facem mai multe intervenții pe patologii, dar nu putem întotdeauna pentru că paturile sunt ocupate de cazurile urgente de traumatologie. Încercăm să găsim un echilibru între această mare traumatologie și patologii. Mi-aș dori să fac protezare mai mult, să fac chirurgie sportivă. Este frumoasă, se face laparoscopic, este minim invazivă și, în același timp, am participat la numeroase stagii de pregătire în Germania și Franța.

Reporter: Referindu-ne la problemele sistemului sanitar, mai este de actualitate exodul medicilor peste granițe?

Dr. Bogdan Obadă: Părerea mea este că acest exod nu s-a oprit. Dacă ne referim la Secția de Ortopedie, de exemplu, Constanța este un caz fericit. Eu am știut la ce mă întorc, am știut că s-a investit în această secție și ce s-a dorit să se realizeze. Dar în condițiile în care vorbim despre un caz, nu despre o regulă generală, de a se face investiții de genul acesta, medicii vor pleca.

Pentru că nu vor pleca neapărat pentru salarizare. Da, sunt salarii bune în țară, acum. Dar și posturile trebuie să fie scoase la concurs și, la fel de important, trebuie să aibă și echipamentele medicale cu care să lucreze. Pentru că dacă merg într-un spital municipal - și operează pacienții de ortopedie cum se trata acum 10 – 15 ani, vorbim despre diferența dintre modern și Evul Mediu. Din nou, nu vreau să supăr pe nimeni, dar aceasta este o problemă în spitalele mai mici.

Exodul este în continuare. Într-adevăr, salarizarea a fost un aspect important, dar sunt și alte aspecte. Nu s-au scos mai multe posturi la concurs în ultimul timp. Noi, aici, la Constanța, am avut o politică în ultimii trei ani, în care am scos posturi la concurs. Pentru că avem foarte mulți pacienți care ne vin, suntem supraaglomerați și avem nevoie de medici. Este și politica managerială, cât și a Consiliului Județean Constanța, de a sprijini și a angaja medici tineri, care au venit cu tehnici noi; vorbim despre cardiologie, neurologie, ortopedie, chirurgie.

Mai este un mit. Toată lumea vorbește despre câștigurile medicilor plecați peste hotare. Dar când vorbim despre aceste câștiguri, trebuie foarte bine delimitat ce înseamnă brut, ce înseamnă net și, cel mai important, ce cheltuieli, taxe și impozite sunt de plătit. Căci cheltuielile sunt foarte mari. De exemplu, la un venit în mână de 4.000 – 5000 de euro, chiria este de 1.000 de euro, la care se adaugă și alte cheltuieli. Iar pentru banii aceia se muncește foarte mult.

Reporter: Ați făcut referire la nivelul de educație al societății: există o teamă de intervențiile chirurgicale, o resimțiți?

Dr. Bogdan Obadă: Da, există această teamă, este normală. Și mie îmi este frică să mă operez, am rețineri și la o injecție. Este normal. Și, bineînțeles, întotdeauna va părea mai tentantă propunerea unui tratament conservator, ortopedic, mai bine ghips decât intervenție chirurgicală. Este o chestiune psihologică esențială. Iar dacă există un coleg, din altă parte, care nu face operație și propune să îl trateze cu un aparat ghipsat, clar pacientul va alege această variantă. Poate în sinea lui știe că nu este cea mai bună soluție, dar contează numai ideea că „scapă” de operație!

Sunt însă situații în care operația este indubitabilă. Apar, în acest context, situații absolut halucinante, pe care numai în România le-am întâlnit și le întâlnim: pacienți care refuză operații de care au nevoie, în mod evident! Ajung în Urgență, le spunem că au nevoie de intervenție chirurgicală, iar refuză și pleacă. Se întorc după o săptămână, după două săptămâni, dar deja răul este făcut, iar operațiile care vor urma vor fi mult mai dificile sau vor fi urmate de complicații.

Ne confruntăm cu astfel de situații. Pacienți care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe, cu fracturi de șold sau de humerus și refuză intervenția chirurgicală, crezând că se vor vindeca cu ghips. Chiar și după ce medicul le spune că nu este așa, nu contează. Dar se întorc după o săptămână, spășiți, pentru că și-au dat seama că au greșit. Îi internăm, îi tratăm.

Reporter: Dar sunt inclusiv medici chirurgi care spun că orice operație este, până la urmă o agresiune asupra organismului și că această cale nu este întotdeauna cea mai bună...

Dr. Bogdan Obadă: La noi, în traumatologie, scopul nostru este să îi recuperăm pe pacienți și să îi redăm societății, să se poată întoarce la muncă. Scopul nostru nu este să avem o radiografie frumoasă. Avem o radiografie frumoasă, dar pacientul nu își mișcă mâna. Cum poți să îi recuperezi, vorbim pe parte de traumatologie? Operându-i, punându-le oasele exact cap la cap – ca să vorbesc într-un limbaj plastic – să le punem implanturi de ultimă generație, care să țină membrul stabil, pentru ca pacienții să poată să se miște. Avem pacienți cu fracturi de șold care merg după trei zile. Tehnicile de acum zece ani – care se mai practică în spitalele din România! – presupun că pacienții cu fracturi de șold stau la pat două luni. Un vârstnic care stă două luni la pat nu este un pacient recuperat. Sau, de exemplu, fracturile de cot. Noi avem implanturi de ultimă generație, cu ajutorul cărora, după două săptămâni, pacientul folosește doar o orteză și își mișcă mâna. Dacă îi țin cotul în ghips patru săptămâni, deja cotul acela nu mai este funcțional, nu îl mai recuperează nimeni.

Acestea sunt principiile traumatologiei moderne, care implică o recuperare funcțională imediată. Cum poți obține acest lucru? Faci reducerea anatomic, și ceea ce îi pui, trebuie să îi dea suficientă stabilitate pentru a putea mișca mâna până la consolidarea osului, fără să se deplaseze. Dar asta înseamnă costuri, tehnică, bloc operator bun, echipă antrenată.

Acum, practic, și traumatologia merge în direcția operațiilor minim invazive. Ideea este să faci o operație printr-o incizie cât mai mică și cât mai puțin agresivă pentru părțile moi, dar cu rezultat în ceea ce privește fixarea osului, foarte foarte bine. Sunt implanturi pe care pentru a le monta, ai pe masă două – trei truse mari, cu dispozitive. Pot să fie dispozitive pe care le montezi unul într-altul pentru a putea fixa implantul în os, trebuie să ai aparat Roentgen la sală, mobil - fără acesta nu se poate face traumatologie modernă – cu ajutorul căruia să vezi osul în timp real și progresia implantului. Se face o incizie mică, pe la capătul unui membru, se introduce pe sub piele acel implant, ce rămâne atașat la un dispozitiv extern, care permite introducerea lui prin găurile realizate. Acestea sunt operațiile minim invazive, dar asta înseamnă și chirurg foarte bine pregătit și care să știe și trusele respective. Vorbim de două trei truse din care începi să șurubărești, pacientul este sub anestezie, nu poți zăbovi foarte mult.

Aici apar diferențele între spitale, pentru că protocoalele pe traumatologie diferă. Facem proceduri, facem protocoale. Spitalul Constanța nu merge după aceleași protocoale precum Fetești, Cernavodă, Medgidia, Tulcea, și iar nu vreau să jignesc! Avem libertatea de a adapta protocoalele în funcție de profilul spitalului. Părerea mea este că nu este un lucru bun. Ar trebui ca spitalele să fie bine finanțate, pentru ca toate spitalele din România să își poată permite să trateze după aceleași protocoale, luate de unde vreți, după o țară pe care o admirăm. În ortopedie-traumatologie nu sunt stabilite protocoalele, ghidurile la nivel național. Fiecare spital și-a adaptat procedurile și protocolul în funcție de dotări, de ceea ce poate să ofere. Iar pacienții sunt transferați către spitalele care pot să facă ceea ce are pacientul nevoie. După mine, fractura de șold, de exemplu, ar trebui să fie tratată după aceleași protocoale în spitalele din Constanța, din Tulcea, Medgidia. Asta înseamnă să ai spitale dotate, să ai echipă, să poți să asiguri gardă. Sunt multe aspecte, sistemul de sănătate încă are mult de suferit. Știm fiecare care sunt slăbiciunile și lacunele, iar efortul trebuie să fie uriaș pentru a-l putea schimba.

Partea a doua a interviului o vom prezenta într-o ediție următoare a „Replica de Constanța”, în care vor fi atinse subiecte precum nevoia schimbării legislative prin care să fie trasate, clar, limitele dintre spitalele de stat și cele private, dar și ce planuri de dezvoltare mai sunt la Spitalul Județean Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 4 aprilie 20195088
Comentarii

01jan(24 apr 09:41)
MAI MAI PBADA ZIC ASA DE SALUT.ALUPUGUS MAI TU TU SI MAMATA
02Catalin(15 apr 13:03)
Multumesc frumos doctorilor de acolo in frunte cu domnul doctor Borgazi.Am trei proteze puse acolo si sunt foarte bine.Multumesc si doamnelor asistente care au avut grija de mine.Niste profesionisti din toate punctele de vedere.
00sarbu(15 apr 09:05)
in spitalul cta sunt prea multe pile !
10Nea Troscotel(12 apr 14:53)
Iti spun eu care e scorul pentru sala de operatii de la Ortopedie: zero. Am trecut eu recent pe acolo. Si da, dr Obada are dreptate: Ortopedia Constanta e cu totul alta poveste fata de alte clinici. Nu cred ca oriunde vrei tu pe lume poti avea parte de o ingrijire mult peste ce poti avea aici. Felicitari doctorilor de aici, in special dr. C !
21Cristian(12 apr 00:26)
Rusine d-lui dr Zekra Manar pentru fapta sa si pentru faptul ca a incercat sa pateze imaginea dr Obada Bogdan atunci cand intr-un mod indirect a pretins o suma de bani pentru achizitionarea unei proteze de sold necesare bunicii mele care suferise o fractura la nivelul soldului,subliniind in repetate randuri ca echipa lui operatorie este mare si din ea face parte si dr Obada Bogdan. la scurt timp am fost informat ca de catre insusi dr Obada Bogdan ca in acel moment sectia dispunea de proteze de sold destinate doar pacientilor cu acest tip de fractura.drept pentru care ii port un enorm respect
32jan(10 apr 08:23)
e pa dracu.cine spune asta tu care esti director medical la sf Andrei?. Nu mai vb de celalalt excrement pus cu mina de PSD GRASA CATALIN.Asa zis meneger i9n fapt o sluga plitica medic nu mai e de hahahahat.
04Pribeagu(7 apr 18:04)
Dati-l afara pe Badauta...
24apartinator(4 apr 22:25)
Tatal nostru a fost operat aici in 2014. Tot respectul pentru toate cadrele medicale . Multumiri speciale domnului doctor Borghazi.
15Iuli(4 apr 21:13)
Tipul este in politica la ALDE si vrea sa candideze la primarie. Isi face un pic de campanie. Suntem satuli de vrajeala.
26Ioana(4 apr 21:08)
Un medic extraordinar.Datorita lui mi-am recuperat piciorul
17Iuliana(4 apr 19:36)
Un om si un medic de exceptie! Mama mea merge astazi datorita acestui medic, care a refuzat categoric plicul atat inaintea operatiei, cat si dupa. Respect!
08Virgil(4 apr 19:33)
Bogdan Obada este fiul lui Niculae Obada? Daca da, sper sa nu-i semene tatalui sau, poreclit de multi Nae cel Acru. Porecla spune tot.
03dan(4 apr 18:17)
felicitari pentru munca depusa
46Dr. Tica(4 apr 15:19)
Daca si asta e un medic bun , atunci eu pot fi papa Francisc...
17CORECT(4 apr 13:24)
Sectia de ortopedie e la un super standard. Ar mai fi putin de lucrat la capitolul asistente, dar unii medici chiar te fac sa multumesti divinitatii ca exista si profeseaza acolo.
17Laura(4 apr 12:26)
Oameni extraordinari!!cu ajutorul lor eu merg azi!!!multumesc ca existati!!
410Cim(4 apr 11:09)
Nu stiu cum fac alti medici dar acest doctor s a ocupat de clavicula mea rupta si nu am dat spaga
520cristi(4 apr 08:49)
Sa se interzica ca salariati din spitala sa aibe cabinete particulare.
17VASILE(4 apr 07:29)
CE SA CRED ,,LUNI SPUNEA CA ARE APARATELE STRICATE,
27ana(4 apr 07:24)
Sunt sigura ca Dr Obada este un medic bun cu idei frumoase Sper sa se bata pt schimbarea sistemului si conditiilor .Bani in sanatate sunt si au fost dar au fost gestionati in interese personale de toti cei care au fost la putere Se mai fac inca abuzuri si nereguli de unii care nu au inteles ca se cere schimbare .Dna dr Obada cardiolog este un medic de nota 10 model de medic implicat si responsabil Daca si dr Obada este la fel avem sperante de mai bine in medical Sa fiti sanatosi si sa va dea Domnul putere .
218Diferenta si de shpagi !(4 apr 05:56)
Ati distrus Spitalul de Oase SUTRM de la EFORIE SUD ! Porcu de NICUSOR CONSTANTINESCU & gashca ! Rusine !
mai mult...Sănătate
27 ian 00:00SănătateUntul de cacao: Beneficii și proprietăți

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, untul de cacao este astăzi un ingredient des întâlnit în creme de față,...18

27 ian 00:00SănătatePoți face exces de fructe? Află recomandările de consum21
23 ian 07:25SănătateDupă ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”548
23 ian 07:24SănătateO pacientă le-a luat foc pe masă, dar Ministerul Sănătății dă avizul de funcționare Spitalului Floreasca

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București respectă normele de siguranță a pacientului, este concluzia...605

24 ian 00:00SănătateUnsprezece metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta512
24 ian 00:00SănătateCum trebuie gestionate fracturile osoase la vârstnici443
24 ian 16:57SănătateApa minerală: Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit...530

24 ian 00:00SănătateBeneficiile antistres ale unui acvariu cu pești422
23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă589
23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...403

23 ian 00:00SănătateCoronavirusului din China: Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară495
22 ian 00:00SănătateAmeliorarea prognosticului în melanomul malign516
Vremea
1.7°1.7° - 4.2° duminică, 26 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 1.85 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/4991823283545
5/4071420222330
joker10202831456
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 ian 00:00SportCând se joacă Halep - Mertens, în optimile de finală de la Australian Open: ora și arena

Simona Halep (28 de ani, 4 WTA) și Elise Mertens (24 de ani, 17 WTA) joacă duminică spre luni, de la ora 02:00, în...27

27 ian 00:00SportAS Roma - Lazio 1-1. Seria de victorii a lazialilor s-a încheiat în fața marii rivale

Fanii au încins atmosfera înaintea celui mai cald derby al Italiei. Sute de suporteri ai Romei au venit în...24

27 ian 00:00SportDinamo a învins cu 6-0 formaţia Arsenal Tunari, într-un meci amical

Echipa de fotbal Dinamo Bucureşti a învins duminică formaţia de liga a III-a, Arsenal Tunari, cu scorul de 6-0 (3-0)...24

27 ian 00:00SportScrimă: Ana-Maria Popescu a câştigat Cupa Mondială de spadă de la Doha

Scrimera română Ana-Maria Popescu (ex-Brânză) a câştigat, duminică, proba individuală feminină din cadrul Cupei...26

Local
27 ian 00:00LocalPolițiști AMENINȚAȚI cu o SABIE! Agresorul, ÎMPUȘCAT în picior

Polițiștii din Galați au fost sesizați, la data de 26 ianuarie a.c., ora 14.48, prin apelul unic de urgență 112,...648

27 ian 00:00LocalIncendiu de vegetație! Casele din apropiere au fost în pericol

Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat duminică, 26 ianuarie, să intervină în zona localității Somova...73

27 ian 00:00LocalO femeie a murit călcată de tren

O femeie a fost lovită mortal, duminică, în stația Lehliu, de un tren InterRegio care circula de la București la...68

27 ian 00:00LocalVolum închinat lui Stan Greavu Dunăre, primul bibliograf al Dobrogei

Misiunea Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“ este nu doar aceea de a pune la dispoziția...94

27 ian 21:04LocalConstănțean, implicat într-un accident rutier în ţară!

Patru persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs vineri, 24 ianuarie, în localitatea Arieșeni....76

27 ian 00:08LocalSCANDAL la Valu lui Traian: au intervenit poliţiştii

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian au fost solicitați, în seara de duminică, 26 ianuarie,...1198

27 ian 00:00LocalLebedele și-au făcut apariția la malul mării

Surpriză mare pe litoral! Deși data din calendar confirmă faptul că suntem în plină iarnă, câteva zeci de lebede...82

27 ian 00:00LocalBizoni pe dig, în weekend, la Constanţa!

Constănțenii încep să devină din ce în ce mai lejeri, asftel încât, nici atunci când ies la plimbare pe plajă...87

27 ian 00:00LocalAutoutilitară cuprinsă de flăcări la Năvodari

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, duminică, 26 ianuarie, în Năvodari, pe strada...77

27 ian 00:00LocalS-a izbit cu mașina de pod!

Militarii din cadrul ISU Ialomița au intervenit, pe 24.01.2020, în jurul orei 20.35, la un accident rutier produs pe...119

Politică
27 ian 00:08PoliticăMircea Dobre a explicat de ce candidează la Primăria Constanţa: Îmi asum absolut tot

Victor Ponta s-a aflat miercuri, 22 ianuarie, la Constanța pentru a anunța candidații Pro România la Primăria...27

27 ian 00:00PoliticăPonta afirmă că va iniţia o moţiune de cenzură dacă e adoptată ordonanța de modificare a Legii privind reforma în sănătate

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, declară că partidul său va iniţia o moţiune de cenzură dacă este...24

27 ian 00:00PoliticăSorin Grindeanu își anunță revenirea în PSD: Voi fi alături de dumneavoastră. Marcel Ciolacu confirmă

Sorin Grindeanu le-a promis celor din PSD Timiș că va veni alături de ei în anul electoral 2020. Grindeanu a...24

27 ian 00:00PoliticăMarcel Ciolacu: Vom schimba denumirea și componența CEX-ului

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că în cadrul Congresului PSD se va schimba denumirea...26

27 ian 00:00PoliticăPremierul Ludovic Orban participă la ceremoniile din Polonia dedicate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz

Premierul Ludovic Orban efectuează luni o vizită oficială în Polonia pentru a participa la ceremoniile comemorative...23

27 ian 00:00PoliticăPreşedintele Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe lui Erdogan cu privire la cutremurul care a lovit estul Turciei

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, un mesaj de...24

27 ian 00:00PoliticăPSD: Ministerul Sănătăţii şi Guvernul să ia toate măsurile pentru preîntâmpinarea răspândirii coronavirusului din China

PSD solicită Ministerului Sănătăţii şi Guvernului să ia măsurile necesare pentru preîntâmpinarea răspândirii...22

27 ian 00:00PoliticăMinistrul Aurescu a transmis omologului turc un mesaj de condoleanţe pentru familiile victimelor cutremurului

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis o scrisoare de condoleanţe omologului turc, Mevlut Cavusaglu,...22

27 ian 00:00PoliticăMircea Diaconu iniţiază un Pact pentru o Românie verde şi curată; Platforma Social Liberală a semnat documentul

Fostul candidat independent la prezidenţiale Mircea Diaconu anunţă, într-un comunicat transmis sâmbătă, că a...24

26 ian 15:43PoliticăCătălin Predoiu, la Consiliul JAI: „Ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România“

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a fost prezent la Consiliul JAI din Zagreb, Croaţia, a lăudat lupta...266

Monden
27 ian 00:00MondenAndreea Tonciu, rochie de mii de euro și un „show ca la Dubai“, în prima gală „Bravo, ai stil!“

Andreea Tonciu și-a adus tot alaiul și a dansat într-o rochie care a costat multe mii de euro și care a făcut-o să...24

27 ian 00:00MondenCristina Șișcanu, eliminată de la „Survivor România“: „Nu am reușit să adun puncte“

Competiția Survivor România devine din ce mai tensionată, mai ales că în echipa Faimoșilor există anumite...23

27 ian 00:00MondenFuego, tur de forță în Israel și SUA

Abia s-a întors din Israel, unde le-a cântat pentru a şaptea oară fanilor din Eilat inclusiv piese în limba...24

27 ian 00:00MondenAndreea Tonciu și Maria Ilioiu, scandal la „Bravo, ai stil“: „Nu am venit să mă cert cu pițipoanca asta ieftină“

Scandalul dintre Andreea Tonciu și Maria Ilioiu a devenit aproape incontrolabil în ultima ediție de la «Bravo, ai...27

27 ian 00:00MondenCum s-au reinventat după ce au rămas fără emisiuni TV. Din ce trăiesc acum Victor Slav, Oana Roman și Andreea Raicu

Nume mari din showbiz, fără de care televiziunea părea de neconceput, s-au reorientat spre alte cariere care să le...26

27 ian 00:00MondenAndreea Antonescu s-a împăcat cu iubitul. S-a afișat din nou cu Ștefan Manolache

După divorțul de fostul soț, Andreea Antonescu părea că își găsise liniștea într-o nouă relație, însă nici...24

27 ian 00:00MondenDe ce nu se vor împăca niciodată Brad Pitt şi Jennifer Aniston

Reuniunea de la Premiile SAG 2020 i-a făcut pe mulţi să spere că Brad Pitt şi Jennifer Aniston se vor împăca....23

27 ian 00:00MondenMadonna a anulat primul dintre cele 15 concerte programate la Londra în turneul „Madame X“

Cântăreaţa americană Madonna a anulat primul din seria sa de 15 concerte pe care le avea programate la Londra în...22

27 ian 00:00MondenGOYA 2020 Antonio Banderas, cel mai bun actor principal

Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a fost recompensat cu premiul Goya pentru cel mai bun actor principal pentru...21

27 ian 00:00MondenGOYA 2020 "Dolor y gloria", de Pedro Almodóvar, cel mai bun film spaniol

"Dolor y gloria", cel de-al 21-lea lungmetraj al regizorului Pedro Almodóvar, a câştigat premiul Goya pentru cel mai...22

Mapamond
27 ian 00:00MapamondSUA: Trump e auzit ordonând înlăturarea Mariei Yovanovitch, într-o înregistare video

Preşedintele american Donald Trump este auzit ordonând înlăturarea din post a ambasadoarei SUA în Ucraina, Marie...25

27 ian 00:00MapamondCoronavirus: SUA anunţă că îşi vor evacua cetăţenii din oraşul chinez Wuhan

Statele Unite au anunţat că organizează evacuarea personalului diplomatic şi a altor cetăţeni americani blocaţi...27

27 ian 00:00MapamondRusia: Putin ordonă procurorului general revizuirea condamnării unui protestatar

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat procurorului general să investigheze dacă verdictul "vinovat" vizându-l pe...24

27 ian 00:00MapamondCreşte numărul morţilor şi victimelor după cutremurul din Turcia. Noul bilanţ indică 31 de morţi şi 1.607 de răniţi

Noul bilanţ al cutremurului violent ce a avut loc în Turcia vineri seara duce numărul persoanelor decedate la 31 iar...23

27 ian 00:00MapamondVirusul chinez: Comerţul cu animnale sălbatice, temporar interzis

China a anunţat duminică o interdicţie temporară a comerţului cu animale sălbatice în cadrul măsurilor luate cu...27

27 ian 00:00MapamondExplozia unui camion în Peru: Cel puţin 14 morţi

Cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa în explozia unui camion care transporta gaz la Lima, a anunţat sâmbătă...24

27 ian 00:00MapamondUn elicopter al marinei militare americane s-a prăbuşit în Marea Filipinelor

Un elicopter al marinei militare americane s-a prăbuşit în Marea Filipinelor; toţi cei cinci membri ai echipajului...24

27 ian 00:00MapamondReprezentanţii europeni din domeniul sanitar se întâlnesc pentru a discuta pe tema noului coronavirus

Comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a convocat pentru luni, 27 ianuarie a.c., o reuniune a...24

27 ian 00:00MapamondChina: Stare de urgenţă în Hong Kong din cauza noului tip de coronavirus

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a decretat sâmbătă stare de urgenţă din cauza noului coronavirus din...25

27 ian 00:00MapamondGrecia: Comisia de drepturi ale omului se opune „exilării“ solicitanţilor de azil

Comisia naţională de drepturi ale omului din Grecia (GNCHR) a cerut vineri "să se pună capăt rapid exilării...24