rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 9 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU

Medicul Bogdan Obadă: 'Ortopedia din Constanța este un caz fericit! Este o diferență uriașă față de alte clinici!'

Sistemul medical are nevoie de o finanțare mai bună; este nevoie de investiții în spitalele municipale și orășenești, pentru ca spitalele județene, cum este și cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, să nu mai fie supraaglomerate. În plus, dotarea unei secții medicale poate fi un criteriu care să cântărească greu în decizia unui medic de a lucra în țară, într-un spital de stat. Acestea sunt câteva dintre aspectele atinse într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța” de dr. Bogdan Obadă, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța.

Dr. Bogdan Obadă a absolvit în anul 2000 Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius”. În 2003, a devenit medic rezident pe specialitatea Ortopedie – Traumatolofie, după ce a promovat examenul de rezidențiat cu punctaj maxim. A urmat mai multe stagii de pregătire profesională în Germania, o parte în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență Aschaffenburg, Universitatea din Würzburg, Germania. De asemenea, a lucrat în două clinici din Germania, dintre care una privată. Din martie 2017, dr. Bogdan Obadă este director medical al celei mai mari unități spitalicești de la malul mării, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța; în primele luni ca interimar, ulterior promovând concursul pentru funcția respectivă.

Un medic tânăr, cu dorință să facă o diferență; un profesionist, apreciat atât de colegi, cât mai ales de pacienți, pentru capacitățile profesionale, corectitudine și calmitatea de care dă dovadă. Având în vedere că este unul dintre medicii care, încă de la începutul carierei, a avut posibilitatea să se dezvolte în străinătate, dar a ales să se întoarcă în țară, am încercat să aflăm de la acesta dacă serviciile medicale oferite în spitalele din țara noastră se apropie de cele oferite peste hotare – în special pe linie de ortopedie – traumatologie, având în vedere că aceasta este specializarea dr. Bogdan Obadă -, care sunt problemele sistemului sanitar, dar și câteva dintre problemele cu care se confruntă la nivelul Spitalului Județean Constanța.

Reporter: Aveți experiența anilor în care ați lucrat în Germania. Considerați că în țara noastră pacienții beneficiază de servicii medicale la standarde similare?

Dr. Bogdan Obadă: Este o întrebare grea. Și eu, și alți colegi ai mei, de pe Secția de Ortopedie Traumatologie am lucrat în străinătate. Eu am lucrat o scurtă perioadă de timp în Germania, o mai lungă perioadă de timp am fost acolo în stagii de pregătire, în rezidențiat; am colegi tineri, dar cu o vastă experiență, care au lucrat în Franța, Belgia. De ce spun că este o întrebare dificilă: din punctul meu de vedere, da, aici, în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Județean Constanța lucrăm la standardele unei clinici de nivel peste medie din Germania, din Franța sau Belgia. Dar - și aici este un mare dar! - noi suntem un caz fericit. Este o istorie a Clinicii de Ortopedie din Constanța, care a început cu ceva timp în urmă. Prima dată a fost SOTRM Eforie, cu tradiție locală, ulterior s-a înființat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța un compartiment, primii medici care au organizat acel compartiment și în condiții foarte grele, la vremea respectivă, au fost dr. Popa și tatăl meu, care mi-a fost și mentor. Ulterior, compartimentul s-a dezvoltat, în anii 2000 s-a transformat în clinică universitară, a venit și profesorul Lupescu de la Mangalia și practic aceasta a fost clinica, cu condițiile de la momentul respectiv.

În ultimii zece ani, traumatologia și ortopedia s-au dezvoltat fantastic. Este o dezvoltare absolut explozivă; vorbim la nivel european, pentru că și noi vrem să ne raportăm la standardele europene, este un termen care se folosește acum. Clinica de Ortopedie s-a renovat în urmă cu șase – șapte ani. Clinica actuală a beneficiat de o infuzie masivă de capital din partea Consiliului Județean, iar cel care a gândit-o este actualul șef de secție, dr. Alexandru Octavian Șerban, care are meritul unui proiect la cel mai înalt standard. Mă refer atât la partea hotelieră, cât și la blocul operator, și gândire ca circuite. O clinică în care avem o sterilizare proprie și un bloc operator construit exact după standarde occidentale.

Ceea ce s-a întâmplat, aici, în Constanța, a reprezentat și pentru mine, și pentru colegii mei un motiv să ne întoarcem. Nicăieri nu este mai bine ca la tine în țară. Știam ce găsim, iar meritul șefului de secție este și faptul că a realizat o echipă de oameni de calitate, oameni care au pregătire în străinătate și care, și din punct de vedere al caracterelor, se potrivesc. Rezolvăm problemele în echipă, nu avem discuții în contradictoriu, ca și medici. Este un caz fericit, după cum am spus, căci ceea ce s-a întâmplat aici a fost pe baza unei finanțări importante și cu oameni cu stagii în străinătate.

Dar diferența dintre Clinica de Ortopedie din Constanța și clinici de profil din județ - nu vreau să supăr pe nimeni! - este absolut uriașă. Iar la acest aspect vorbim despre finanțare, în primul rând. Da, la noi în Constanța, la Ortopedie, se tratează pacienții la standarde occidentale. Mai sunt spitale în țară unde este la fel, dar din păcate nu sunt multe la număr.

Vorbesc în primul rând de dotare. Da, și cazarea este importantă, pentru pacienți, dar pe mine ca medic chirurg mă interesează să am cu ce să operez, să nu pun pacienții să își cumpere medicația și să fiu ferit de infecție. În ortopedie, este lucrul de care ne temem cel mai mult, căci infecția la nivelul osului este o tragedie. Este foarte greu de tratat, de multe ori tratamentul este agresiv, prin chirurgie, și se poate întinde pe luni, pe ani de zile. Așa că atunci când vorbesc despre condiții, mă refer în primul rând la dotări.

Noi am ajuns, în Constanța, la performanța să avem finanțare pe trei programe naționale, finanțate prin Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Constanța: este vorba despre programul național de endoprotezare, programul de traumă – care presupune o anumită sumă de bani, alocată prin minister, pentru implanturi pe care le punem pacienților la fracturi: tije, plăcuțe -, și programul de instabilități – pe care puține clinici îl au, care se referă la leziunile tendinoase, precum ligamentoplastia de la nivelul genunchiului sau reconstrucții de tendoane la nivel umărului. Vorbim despre niște implanturi scumpe! Pe lângă aceste surse de finanțare, Consiliul Județean Constanța și spitalul alocă o sumă importantă de bani pentru completarea banilor care ne vin pe programul de traumă.

Este foarte important de știut că profilul principal al Clinicii de Ortopedie urmează profilul spitalului, urgența. Noi, în primul rând, suntem traumatologi. Noi rezolvăm cazurile de politraumatisme, precum tragediile rutiere, accidentele de muncă. Acesta este profilul nostru principal și de aceea este nevoie de o bună finanțare pe traumatologie. La noi, pacienții sunt operați în maximum 24 - 48 de ore. Nu știu câte clinici din România se pot lăuda cu acest lucru, dar subliniez: cum poți să îi operezi? Trebuie să ai săli de operație, să ai anestezie și implanturile necesare. La Spitalul Județean Constanța, în Clinica de Ortopedie Traumatologie avem linie de gardă de anestezie. Avem patru săli de operație, cu patru medici anesteziști dedicați.

Nu ascund - și trag un semnal de alarmă, în același timp! - noi rezolvăm pacienți de traumatologie din restul județului și din județele limitrofe. Vin pacienți din Mangalia, cu toate că Spitalul Municipal Mangalia are clinică de ortopedie. Am mai spus public lucrul acesta și o spun în continuare. Operăm pacienții care vin din Tulcea, deși spitalul din județul alăturat are ortopedie. Spitalul Municipal Medgidia are secție de ortopedie și medici ortopezi, iar pacienții vin tot aici. Acum au început să ne vină pacienți și de la Fetești, de la Călărași. Nu mai merg în București, vin aici. Ne bucură, facem față, dar până la un punct, căci numărul de paturi este același. Problema, în acest spital, este faptul că este supraaglomerat, am vrea să ne extindem dar nu avem unde. Este nevoie, și în restul spitalelor, de o finanțare bună.

Reporter: Pentru că ați făcut referire la finanțare, care sunt, din punctul dvs. de vedere, problemele sistemului sanitar?

Dr. Bogdan Obadă: Vorbim despre finanțare și despre a atrage medicii să vină să lucreze în spitalele de stat. Aici apar problemele în sistemul de sănătate. Da, salariile au crescut de la un nivel sub limita demnității la un nivel mai mult decât decent pentru România. Dar în continuare sunt specialități ce sunt mai bine plătite în mediul privat, astfel că medicii aleg să se îndrepte către unitățile din privat.

Și mai este un aspect: medicii tineri, la început de carieră, care vor să evolueze, știu ce dotări îi așteaptă într-un spital de stat. Câteodată nu este suficient să îi atragi doar financiar sau să le spui că le dai o locuință sau un loc unde să stea cu chirie. Ei știu că dacă vin să lucreze în spitalul respectiv nu vor avea cu ce să lucreze, mu vor avea echipamente, nu vor avea anesteziști sau colegi. De exemplu, cardiologului îi sunt necesare analize scumpe, îi trebuie cardiologie intervențională. De aceea spun, finanțarea este problema sistemului sanitar și este necesară o investiție masivă și în spitalele mai mici, atât pentru beneficiul pacienților, dar și ca măsură pentru a atrage medicii tineri.

O altă deficiență a medicinei românești este că nu te poți supraspecializa într-un singur tip de intervenție chirurgicală. Nu am ajuns nici medicii, nici pacienții, la nivelul de educație de a accepta că o anumită intervenție chirurgicală se realizează într-o anumită clinică. La noi se tratează în continuare afecțiuni cronice cu fizioterapie, cu infiltrații, cu gips, tratamente să spunem empirice. Este foarte greu de acceptat, de exemplu, că monturile se operează. Știm foarte bine, avem vecini, bunici care stau foarte mult, până în ultimul moment, când se face aceea deviație. Iar din punct de vedere al medicilor, nu am ajuns la educația să putem să mergem pe ceva supraspecializat. Pe de o parte, colegii nu își direcționează cazurile între ei, iar pe de altă parte, ar trebui să fie precum un circuit foarte bine pus la punct, la nivel național, în care fiecare clinică să aibă specializarea ei. Așa se face în Germania, așa se face în Austria, există acest circuit în care pacienții sunt dirijați în anumite clinici. O clinică face protezare, o clinică face numai traumă, o clinică numai chirurgie sportivă. Vorbim despre un nivel medical foarte înalt, care ține și de educație, dar nu în sensul de bun simț, ci de acces la informație, și al medicilor și al pacienților în egală măsură.

Noi, la Constanța, suntem în principal pe traumatologie. Dar fiecare dintre noi ne-am supraspecializat într-o direcție și încercăm să ne completăm. Pe de altă parte, am vrea să facem mai multe intervenții pe patologii, dar nu putem întotdeauna pentru că paturile sunt ocupate de cazurile urgente de traumatologie. Încercăm să găsim un echilibru între această mare traumatologie și patologii. Mi-aș dori să fac protezare mai mult, să fac chirurgie sportivă. Este frumoasă, se face laparoscopic, este minim invazivă și, în același timp, am participat la numeroase stagii de pregătire în Germania și Franța.

Reporter: Referindu-ne la problemele sistemului sanitar, mai este de actualitate exodul medicilor peste granițe?

Dr. Bogdan Obadă: Părerea mea este că acest exod nu s-a oprit. Dacă ne referim la Secția de Ortopedie, de exemplu, Constanța este un caz fericit. Eu am știut la ce mă întorc, am știut că s-a investit în această secție și ce s-a dorit să se realizeze. Dar în condițiile în care vorbim despre un caz, nu despre o regulă generală, de a se face investiții de genul acesta, medicii vor pleca.

Pentru că nu vor pleca neapărat pentru salarizare. Da, sunt salarii bune în țară, acum. Dar și posturile trebuie să fie scoase la concurs și, la fel de important, trebuie să aibă și echipamentele medicale cu care să lucreze. Pentru că dacă merg într-un spital municipal - și operează pacienții de ortopedie cum se trata acum 10 – 15 ani, vorbim despre diferența dintre modern și Evul Mediu. Din nou, nu vreau să supăr pe nimeni, dar aceasta este o problemă în spitalele mai mici.

Exodul este în continuare. Într-adevăr, salarizarea a fost un aspect important, dar sunt și alte aspecte. Nu s-au scos mai multe posturi la concurs în ultimul timp. Noi, aici, la Constanța, am avut o politică în ultimii trei ani, în care am scos posturi la concurs. Pentru că avem foarte mulți pacienți care ne vin, suntem supraaglomerați și avem nevoie de medici. Este și politica managerială, cât și a Consiliului Județean Constanța, de a sprijini și a angaja medici tineri, care au venit cu tehnici noi; vorbim despre cardiologie, neurologie, ortopedie, chirurgie.

Mai este un mit. Toată lumea vorbește despre câștigurile medicilor plecați peste hotare. Dar când vorbim despre aceste câștiguri, trebuie foarte bine delimitat ce înseamnă brut, ce înseamnă net și, cel mai important, ce cheltuieli, taxe și impozite sunt de plătit. Căci cheltuielile sunt foarte mari. De exemplu, la un venit în mână de 4.000 – 5000 de euro, chiria este de 1.000 de euro, la care se adaugă și alte cheltuieli. Iar pentru banii aceia se muncește foarte mult.

Reporter: Ați făcut referire la nivelul de educație al societății: există o teamă de intervențiile chirurgicale, o resimțiți?

Dr. Bogdan Obadă: Da, există această teamă, este normală. Și mie îmi este frică să mă operez, am rețineri și la o injecție. Este normal. Și, bineînțeles, întotdeauna va părea mai tentantă propunerea unui tratament conservator, ortopedic, mai bine ghips decât intervenție chirurgicală. Este o chestiune psihologică esențială. Iar dacă există un coleg, din altă parte, care nu face operație și propune să îl trateze cu un aparat ghipsat, clar pacientul va alege această variantă. Poate în sinea lui știe că nu este cea mai bună soluție, dar contează numai ideea că „scapă” de operație!

Sunt însă situații în care operația este indubitabilă. Apar, în acest context, situații absolut halucinante, pe care numai în România le-am întâlnit și le întâlnim: pacienți care refuză operații de care au nevoie, în mod evident! Ajung în Urgență, le spunem că au nevoie de intervenție chirurgicală, iar refuză și pleacă. Se întorc după o săptămână, după două săptămâni, dar deja răul este făcut, iar operațiile care vor urma vor fi mult mai dificile sau vor fi urmate de complicații.

Ne confruntăm cu astfel de situații. Pacienți care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe, cu fracturi de șold sau de humerus și refuză intervenția chirurgicală, crezând că se vor vindeca cu ghips. Chiar și după ce medicul le spune că nu este așa, nu contează. Dar se întorc după o săptămână, spășiți, pentru că și-au dat seama că au greșit. Îi internăm, îi tratăm.

Reporter: Dar sunt inclusiv medici chirurgi care spun că orice operație este, până la urmă o agresiune asupra organismului și că această cale nu este întotdeauna cea mai bună...

Dr. Bogdan Obadă: La noi, în traumatologie, scopul nostru este să îi recuperăm pe pacienți și să îi redăm societății, să se poată întoarce la muncă. Scopul nostru nu este să avem o radiografie frumoasă. Avem o radiografie frumoasă, dar pacientul nu își mișcă mâna. Cum poți să îi recuperezi, vorbim pe parte de traumatologie? Operându-i, punându-le oasele exact cap la cap – ca să vorbesc într-un limbaj plastic – să le punem implanturi de ultimă generație, care să țină membrul stabil, pentru ca pacienții să poată să se miște. Avem pacienți cu fracturi de șold care merg după trei zile. Tehnicile de acum zece ani – care se mai practică în spitalele din România! – presupun că pacienții cu fracturi de șold stau la pat două luni. Un vârstnic care stă două luni la pat nu este un pacient recuperat. Sau, de exemplu, fracturile de cot. Noi avem implanturi de ultimă generație, cu ajutorul cărora, după două săptămâni, pacientul folosește doar o orteză și își mișcă mâna. Dacă îi țin cotul în ghips patru săptămâni, deja cotul acela nu mai este funcțional, nu îl mai recuperează nimeni.

Acestea sunt principiile traumatologiei moderne, care implică o recuperare funcțională imediată. Cum poți obține acest lucru? Faci reducerea anatomic, și ceea ce îi pui, trebuie să îi dea suficientă stabilitate pentru a putea mișca mâna până la consolidarea osului, fără să se deplaseze. Dar asta înseamnă costuri, tehnică, bloc operator bun, echipă antrenată.

Acum, practic, și traumatologia merge în direcția operațiilor minim invazive. Ideea este să faci o operație printr-o incizie cât mai mică și cât mai puțin agresivă pentru părțile moi, dar cu rezultat în ceea ce privește fixarea osului, foarte foarte bine. Sunt implanturi pe care pentru a le monta, ai pe masă două – trei truse mari, cu dispozitive. Pot să fie dispozitive pe care le montezi unul într-altul pentru a putea fixa implantul în os, trebuie să ai aparat Roentgen la sală, mobil - fără acesta nu se poate face traumatologie modernă – cu ajutorul căruia să vezi osul în timp real și progresia implantului. Se face o incizie mică, pe la capătul unui membru, se introduce pe sub piele acel implant, ce rămâne atașat la un dispozitiv extern, care permite introducerea lui prin găurile realizate. Acestea sunt operațiile minim invazive, dar asta înseamnă și chirurg foarte bine pregătit și care să știe și trusele respective. Vorbim de două trei truse din care începi să șurubărești, pacientul este sub anestezie, nu poți zăbovi foarte mult.

Aici apar diferențele între spitale, pentru că protocoalele pe traumatologie diferă. Facem proceduri, facem protocoale. Spitalul Constanța nu merge după aceleași protocoale precum Fetești, Cernavodă, Medgidia, Tulcea, și iar nu vreau să jignesc! Avem libertatea de a adapta protocoalele în funcție de profilul spitalului. Părerea mea este că nu este un lucru bun. Ar trebui ca spitalele să fie bine finanțate, pentru ca toate spitalele din România să își poată permite să trateze după aceleași protocoale, luate de unde vreți, după o țară pe care o admirăm. În ortopedie-traumatologie nu sunt stabilite protocoalele, ghidurile la nivel național. Fiecare spital și-a adaptat procedurile și protocolul în funcție de dotări, de ceea ce poate să ofere. Iar pacienții sunt transferați către spitalele care pot să facă ceea ce are pacientul nevoie. După mine, fractura de șold, de exemplu, ar trebui să fie tratată după aceleași protocoale în spitalele din Constanța, din Tulcea, Medgidia. Asta înseamnă să ai spitale dotate, să ai echipă, să poți să asiguri gardă. Sunt multe aspecte, sistemul de sănătate încă are mult de suferit. Știm fiecare care sunt slăbiciunile și lacunele, iar efortul trebuie să fie uriaș pentru a-l putea schimba.

Partea a doua a interviului o vom prezenta într-o ediție următoare a „Replica de Constanța”, în care vor fi atinse subiecte precum nevoia schimbării legislative prin care să fie trasate, clar, limitele dintre spitalele de stat și cele private, dar și ce planuri de dezvoltare mai sunt la Spitalul Județean Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 4 aprilie 20196199
Comentarii

01jan(24 apr 09:41)
MAI MAI PBADA ZIC ASA DE SALUT.ALUPUGUS MAI TU TU SI MAMATA
02Catalin(15 apr 13:03)
Multumesc frumos doctorilor de acolo in frunte cu domnul doctor Borgazi.Am trei proteze puse acolo si sunt foarte bine.Multumesc si doamnelor asistente care au avut grija de mine.Niste profesionisti din toate punctele de vedere.
00sarbu(15 apr 09:05)
in spitalul cta sunt prea multe pile !
10Nea Troscotel(12 apr 14:53)
Iti spun eu care e scorul pentru sala de operatii de la Ortopedie: zero. Am trecut eu recent pe acolo. Si da, dr Obada are dreptate: Ortopedia Constanta e cu totul alta poveste fata de alte clinici. Nu cred ca oriunde vrei tu pe lume poti avea parte de o ingrijire mult peste ce poti avea aici. Felicitari doctorilor de aici, in special dr. C !
21Cristian(12 apr 00:26)
Rusine d-lui dr Zekra Manar pentru fapta sa si pentru faptul ca a incercat sa pateze imaginea dr Obada Bogdan atunci cand intr-un mod indirect a pretins o suma de bani pentru achizitionarea unei proteze de sold necesare bunicii mele care suferise o fractura la nivelul soldului,subliniind in repetate randuri ca echipa lui operatorie este mare si din ea face parte si dr Obada Bogdan. la scurt timp am fost informat ca de catre insusi dr Obada Bogdan ca in acel moment sectia dispunea de proteze de sold destinate doar pacientilor cu acest tip de fractura.drept pentru care ii port un enorm respect
32jan(10 apr 08:23)
e pa dracu.cine spune asta tu care esti director medical la sf Andrei?. Nu mai vb de celalalt excrement pus cu mina de PSD GRASA CATALIN.Asa zis meneger i9n fapt o sluga plitica medic nu mai e de hahahahat.
04Pribeagu(7 apr 18:04)
Dati-l afara pe Badauta...
24apartinator(4 apr 22:25)
Tatal nostru a fost operat aici in 2014. Tot respectul pentru toate cadrele medicale . Multumiri speciale domnului doctor Borghazi.
15Iuli(4 apr 21:13)
Tipul este in politica la ALDE si vrea sa candideze la primarie. Isi face un pic de campanie. Suntem satuli de vrajeala.
26Ioana(4 apr 21:08)
Un medic extraordinar.Datorita lui mi-am recuperat piciorul
17Iuliana(4 apr 19:36)
Un om si un medic de exceptie! Mama mea merge astazi datorita acestui medic, care a refuzat categoric plicul atat inaintea operatiei, cat si dupa. Respect!
09Virgil(4 apr 19:33)
Bogdan Obada este fiul lui Niculae Obada? Daca da, sper sa nu-i semene tatalui sau, poreclit de multi Nae cel Acru. Porecla spune tot.
03dan(4 apr 18:17)
felicitari pentru munca depusa
46Dr. Tica(4 apr 15:19)
Daca si asta e un medic bun , atunci eu pot fi papa Francisc...
17CORECT(4 apr 13:24)
Sectia de ortopedie e la un super standard. Ar mai fi putin de lucrat la capitolul asistente, dar unii medici chiar te fac sa multumesti divinitatii ca exista si profeseaza acolo.
17Laura(4 apr 12:26)
Oameni extraordinari!!cu ajutorul lor eu merg azi!!!multumesc ca existati!!
410Cim(4 apr 11:09)
Nu stiu cum fac alti medici dar acest doctor s a ocupat de clavicula mea rupta si nu am dat spaga
520cristi(4 apr 08:49)
Sa se interzica ca salariati din spitala sa aibe cabinete particulare.
17VASILE(4 apr 07:29)
CE SA CRED ,,LUNI SPUNEA CA ARE APARATELE STRICATE,
27ana(4 apr 07:24)
Sunt sigura ca Dr Obada este un medic bun cu idei frumoase Sper sa se bata pt schimbarea sistemului si conditiilor .Bani in sanatate sunt si au fost dar au fost gestionati in interese personale de toti cei care au fost la putere Se mai fac inca abuzuri si nereguli de unii care nu au inteles ca se cere schimbare .Dna dr Obada cardiolog este un medic de nota 10 model de medic implicat si responsabil Daca si dr Obada este la fel avem sperante de mai bine in medical Sa fiti sanatosi si sa va dea Domnul putere .
218Diferenta si de shpagi !(4 apr 05:56)
Ati distrus Spitalul de Oase SUTRM de la EFORIE SUD ! Porcu de NICUSOR CONSTANTINESCU & gashca ! Rusine !
mai mult...Sănătate
8 aug 00:00SănătateCNAS: Accesul pacienţilor cu hepatită C la tratamente fără interferon, asigurat în perioada pandemiei prin reglementări speciale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate asigură tratamente fără interferon pentru 17.500 de pacienţi adulţi cu...495

8 aug 00:00SănătateAvocatul Poporului: Internarea într-o unitate spitalicească nu trebuie condiţionată de testarea COVID-19512
8 aug 00:00SănătateGCS: 5.612 de români din străinătate - confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus; 123 de decese490
8 aug 00:00SănătateCum recunoști o dietă ineficientă sau nesănătoasă

Sunt multe cure de slăbire care circulă la ora actuală pe Internet. Unele sunt atât de fanteziste, încât nu poți...521

8 aug 00:00SănătateBalneofizioterapia, principala formă de recuperare medicală524
8 aug 00:00Sănătate5 ceaiuri care te ajută să slăbești576
8 aug 00:00SănătateGraviola, fructul cu proprietăți anticancer

Poate că nu ai auzit până acum de graviola, dar iată că acest fruct exotic, care provine din pădurile tropicale...528

8 aug 00:00SănătateRetenția de apă: remedii naturale care funcționează577
8 aug 00:00SănătateDeshidratarea, periculoasă în gastroenterita acută514
8 aug 00:00SănătateDurerea sub coaste: posibile cauze și remedii

Cutia toracică protejează multe organe vitale, iar durerea resimțită sub coaste poate indică o problemă a unuia...550

8 aug 00:00SănătateSoluții eficiente pentru pielea intolerantă521
8 aug 00:00SănătateConjunctivitele și otitele, frecvente la copii499
Vremea
27.8°26.3° - 27.8° duminică, 9 august 2020
ConstanțaUmiditate: 51%
Vânt: 7.56 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
9 aug 00:00SportFără surprize: Barcelona și Bayern merg în sferturile Champions League, acolo unde se vor duela

FC Barcelona a obținut biletul pentru sferturile Champions League, catalanii trecând, scor 3-1, de Napoli în returul...428

9 aug 00:00SportCristiano Ronaldo va fi antrenat de o legendă a lui AC Milan

După surpriza de proporții generată de eliminarea echipei Juventus din optimile Ligii Campionilor de către mult mai...469

9 aug 00:00SportCătălina Ponor se va căsători cu regizorul Bogdan Jianu. Fosta campioană olimpică la gimnastică a făcut anunțul pe Instagram

Cătălina Ponor, multipla campioană la gimnastică, a anunţat că se va căsători cu regizorul Bogdan Jianu, care...686

9 aug 00:00SportGabriela Ruse s-a calificat în turul doi al calificărilor la Praga. Irina Bara, eliminată în prima rundă

Jucătoarea Gabriela Ruse, locul 177 WTA, a ajuns, sâmbătă, în turul doi al calificărilor la turneul de la Praga,...318

Local
8 aug 00:43LocalJALE la EFORIE! OPC a FĂCUT PRĂPĂD!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin Comisariatul Județean pentru Protecția...4251

8 aug 16:29LocalR.A.D.E.T. face angajări

R.A.D.E.T. Constanţa a scos la concurs postul de referent de specialitate în cadrul Biroului Administrativ Relații cu...1403

8 aug 16:29LocalO angajată a CT Bus a trecut de la vopsitorie la şoferie

1301

8 aug 22:28LocalUn constănțean a fost ARESTAT după ce a condus FĂRĂ PERMIS

Polițiști din cadrul Secției 2 au identificat în cursul dimineții de joi, 6 august, un bărbat, de 38 de ani, care...1062

8 aug 22:29LocalBărbat căutat în toată Europa pentru furturi comise în Italia, depistat la Constanța

Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul Poliției stațiunii Costinești, au depistat joi, 6...913

8 aug 16:28LocalTânăr surprins de jandarmi în timp ce își rula un joint, în Vama Veche

Jandarmii au surprins în flagrant, în staţiunea Vama Veche, o persoană care avea asupra ei un plic autosigilant...977

8 aug 22:27LocalArticole vestimentare contrafăcute, confiscate pe plaja din Eforie

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au depistat, joi, 6 august, o persoană care...904

8 aug 00:45LocalCINE a COORDONAT instituţiile de ÎNVĂŢĂMÂNT de-a lungul TIMPULUI

Ţinând cont de condiţiile epidemiologice actuale, dar şi de situaţia în care s-au aflat şcolile din judeţul...1943

7 aug 15:01LocalSPITALUL TBC BAGĂ 200 de MII de LEI în DEZINFECTANŢI

864

Politică
8 aug 00:00PoliticăTurcan: Aproape că mă doare capul când aud demagogia unor politicieni

Vicepremierul Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, a respins, joi, criticile la adresa Guvernului potrivit cărora...565

8 aug 00:00PoliticăCorina Crețu: „Sunt dispusă să îmi folosesc experienţa de europarlamentar pentru a ajuta municipalităţile să se dezvolte“

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că la alegerile locale oamenii trebuie să îi...599

8 aug 00:00PoliticăCălin Popescu Tăriceanu dezvăluie că PSD a dinamitat alianța cu ALDE în București

590

Interviuri
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2209

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3750

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

3840

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

Județul Constanța continuă să se confrunte cu mai multe probleme din diferite domenii, probleme care au fost...2258

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...9082

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

4586

Monden
8 aug 00:00MondenCare au fost ultimele cuvinte pe care Prinţesa Diana le-a rostit înainte de a muri

Moartea „prinţesei inimilor”, cum a fost numită de presă, a întristat o lume întreagă, iar noi detalii legate...903

8 aug 00:00MondenSean Penn confirmă căsătoria cu tânăra actriţă Leila George

Sean Penn, care luna aceasta împlineşte 60 de ani, s-a căsătorit cu actriţa australiano-americană Leila George,...629

8 aug 00:00MondenCineasta Nia DaCosta va regiza o continuare a peliculei „Captain Marvel“

516

8 aug 00:00MondenPlacido Domingo, recompensat la Salzburg cu un premiu pentru întreaga carieră

Tenorul Placido Domingo a fost recompensat joi la la Salzburg cu premiul onorific Österreichischer Musiktheaterpreis pe...513

8 aug 00:00MondenAmal şi George Clooney donează 100.000 de dolari unor organizaţii de caritate libaneze, în sprijinul victimelor exploziei de la Beirut

Amal şi George Clooney vor dona 100.000 de dolari în beneficiul unor organizaţii de caritate libaneze care asigură...562

8 aug 00:00MondenPrinţul Harry spune că reţelele de socializare alimentează o „criză a urii“

509

Mapamond
8 aug 00:00MapamondCoronavirus: Două şcoli se închid în Germania la numai câteva zile după începerea anului şcolar

Două şcoli din nordul Germaniei s-au închis după apariţia unor cazuri de infectare cu noul coronavirus, la numai...561

8 aug 00:00MapamondNumărul de cazuri de coronavirus în India depăşeşte două milioane

Numărul total de cazuri de coronavirus în India a depăşit vineri două milioane, informează AFP şi Reuters, citate...509

8 aug 00:00MapamondLiban: Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

501

8 aug 00:00MapamondTrump susţine că afirmaţiile sale retrase de Facebook şi Twitter sunt ''perfecte''

Preşedintele american Donald Trump a declarat că afirmaţiile sale privind copiii şi COVID -19, retrase cu o zi...546

8 aug 00:00MapamondCoronavirus: Peste un milion de cazuri, declarate în Africa

Continentul african a trecut joi pragul de un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus declarate oficial, mai...537

8 aug 00:00MapamondCoronavirus: Londra reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

518

Sănătate
8 aug 00:00SănătateGraviola, fructul cu proprietăți anticancer

Poate că nu ai auzit până acum de graviola, dar iată că acest fruct exotic, care provine din pădurile tropicale...528

8 aug 00:00SănătateRetenția de apă: remedii naturale care funcționează

Retenția de apă se produce atunci când organismul reține un exces de fluide în țesuturi. Aceasta mai poartă...577

8 aug 00:00SănătateDeshidratarea, periculoasă în gastroenterita acută

514

8 aug 00:00SănătateDurerea sub coaste: posibile cauze și remedii

Cutia toracică protejează multe organe vitale, iar durerea resimțită sub coaste poate indică o problemă a unuia...550

8 aug 00:00SănătateSoluții eficiente pentru pielea intolerantă

Deși rafturile farmaciilor și magazinelor cu produse de înfrumusețare abundă de produse destinate tenului sensibil...521

8 aug 00:00SănătateConjunctivitele și otitele, frecvente la copii

499

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT