rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU

Medicul Bogdan Obadă: 'Ortopedia din Constanța este un caz fericit! Este o diferență uriașă față de alte clinici!'

Sistemul medical are nevoie de o finanțare mai bună; este nevoie de investiții în spitalele municipale și orășenești, pentru ca spitalele județene, cum este și cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, să nu mai fie supraaglomerate. În plus, dotarea unei secții medicale poate fi un criteriu care să cântărească greu în decizia unui medic de a lucra în țară, într-un spital de stat. Acestea sunt câteva dintre aspectele atinse într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța” de dr. Bogdan Obadă, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța.

Dr. Bogdan Obadă a absolvit în anul 2000 Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius”. În 2003, a devenit medic rezident pe specialitatea Ortopedie – Traumatolofie, după ce a promovat examenul de rezidențiat cu punctaj maxim. A urmat mai multe stagii de pregătire profesională în Germania, o parte în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență Aschaffenburg, Universitatea din Würzburg, Germania. De asemenea, a lucrat în două clinici din Germania, dintre care una privată. Din martie 2017, dr. Bogdan Obadă este director medical al celei mai mari unități spitalicești de la malul mării, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța; în primele luni ca interimar, ulterior promovând concursul pentru funcția respectivă.

Un medic tânăr, cu dorință să facă o diferență; un profesionist, apreciat atât de colegi, cât mai ales de pacienți, pentru capacitățile profesionale, corectitudine și calmitatea de care dă dovadă. Având în vedere că este unul dintre medicii care, încă de la începutul carierei, a avut posibilitatea să se dezvolte în străinătate, dar a ales să se întoarcă în țară, am încercat să aflăm de la acesta dacă serviciile medicale oferite în spitalele din țara noastră se apropie de cele oferite peste hotare – în special pe linie de ortopedie – traumatologie, având în vedere că aceasta este specializarea dr. Bogdan Obadă -, care sunt problemele sistemului sanitar, dar și câteva dintre problemele cu care se confruntă la nivelul Spitalului Județean Constanța.

Reporter: Aveți experiența anilor în care ați lucrat în Germania. Considerați că în țara noastră pacienții beneficiază de servicii medicale la standarde similare?

Dr. Bogdan Obadă: Este o întrebare grea. Și eu, și alți colegi ai mei, de pe Secția de Ortopedie Traumatologie am lucrat în străinătate. Eu am lucrat o scurtă perioadă de timp în Germania, o mai lungă perioadă de timp am fost acolo în stagii de pregătire, în rezidențiat; am colegi tineri, dar cu o vastă experiență, care au lucrat în Franța, Belgia. De ce spun că este o întrebare dificilă: din punctul meu de vedere, da, aici, în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Județean Constanța lucrăm la standardele unei clinici de nivel peste medie din Germania, din Franța sau Belgia. Dar - și aici este un mare dar! - noi suntem un caz fericit. Este o istorie a Clinicii de Ortopedie din Constanța, care a început cu ceva timp în urmă. Prima dată a fost SOTRM Eforie, cu tradiție locală, ulterior s-a înființat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța un compartiment, primii medici care au organizat acel compartiment și în condiții foarte grele, la vremea respectivă, au fost dr. Popa și tatăl meu, care mi-a fost și mentor. Ulterior, compartimentul s-a dezvoltat, în anii 2000 s-a transformat în clinică universitară, a venit și profesorul Lupescu de la Mangalia și practic aceasta a fost clinica, cu condițiile de la momentul respectiv.

În ultimii zece ani, traumatologia și ortopedia s-au dezvoltat fantastic. Este o dezvoltare absolut explozivă; vorbim la nivel european, pentru că și noi vrem să ne raportăm la standardele europene, este un termen care se folosește acum. Clinica de Ortopedie s-a renovat în urmă cu șase – șapte ani. Clinica actuală a beneficiat de o infuzie masivă de capital din partea Consiliului Județean, iar cel care a gândit-o este actualul șef de secție, dr. Alexandru Octavian Șerban, care are meritul unui proiect la cel mai înalt standard. Mă refer atât la partea hotelieră, cât și la blocul operator, și gândire ca circuite. O clinică în care avem o sterilizare proprie și un bloc operator construit exact după standarde occidentale.

Ceea ce s-a întâmplat, aici, în Constanța, a reprezentat și pentru mine, și pentru colegii mei un motiv să ne întoarcem. Nicăieri nu este mai bine ca la tine în țară. Știam ce găsim, iar meritul șefului de secție este și faptul că a realizat o echipă de oameni de calitate, oameni care au pregătire în străinătate și care, și din punct de vedere al caracterelor, se potrivesc. Rezolvăm problemele în echipă, nu avem discuții în contradictoriu, ca și medici. Este un caz fericit, după cum am spus, căci ceea ce s-a întâmplat aici a fost pe baza unei finanțări importante și cu oameni cu stagii în străinătate.

Dar diferența dintre Clinica de Ortopedie din Constanța și clinici de profil din județ - nu vreau să supăr pe nimeni! - este absolut uriașă. Iar la acest aspect vorbim despre finanțare, în primul rând. Da, la noi în Constanța, la Ortopedie, se tratează pacienții la standarde occidentale. Mai sunt spitale în țară unde este la fel, dar din păcate nu sunt multe la număr.

Vorbesc în primul rând de dotare. Da, și cazarea este importantă, pentru pacienți, dar pe mine ca medic chirurg mă interesează să am cu ce să operez, să nu pun pacienții să își cumpere medicația și să fiu ferit de infecție. În ortopedie, este lucrul de care ne temem cel mai mult, căci infecția la nivelul osului este o tragedie. Este foarte greu de tratat, de multe ori tratamentul este agresiv, prin chirurgie, și se poate întinde pe luni, pe ani de zile. Așa că atunci când vorbesc despre condiții, mă refer în primul rând la dotări.

Noi am ajuns, în Constanța, la performanța să avem finanțare pe trei programe naționale, finanțate prin Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Constanța: este vorba despre programul național de endoprotezare, programul de traumă – care presupune o anumită sumă de bani, alocată prin minister, pentru implanturi pe care le punem pacienților la fracturi: tije, plăcuțe -, și programul de instabilități – pe care puține clinici îl au, care se referă la leziunile tendinoase, precum ligamentoplastia de la nivelul genunchiului sau reconstrucții de tendoane la nivel umărului. Vorbim despre niște implanturi scumpe! Pe lângă aceste surse de finanțare, Consiliul Județean Constanța și spitalul alocă o sumă importantă de bani pentru completarea banilor care ne vin pe programul de traumă.

Este foarte important de știut că profilul principal al Clinicii de Ortopedie urmează profilul spitalului, urgența. Noi, în primul rând, suntem traumatologi. Noi rezolvăm cazurile de politraumatisme, precum tragediile rutiere, accidentele de muncă. Acesta este profilul nostru principal și de aceea este nevoie de o bună finanțare pe traumatologie. La noi, pacienții sunt operați în maximum 24 - 48 de ore. Nu știu câte clinici din România se pot lăuda cu acest lucru, dar subliniez: cum poți să îi operezi? Trebuie să ai săli de operație, să ai anestezie și implanturile necesare. La Spitalul Județean Constanța, în Clinica de Ortopedie Traumatologie avem linie de gardă de anestezie. Avem patru săli de operație, cu patru medici anesteziști dedicați.

Nu ascund - și trag un semnal de alarmă, în același timp! - noi rezolvăm pacienți de traumatologie din restul județului și din județele limitrofe. Vin pacienți din Mangalia, cu toate că Spitalul Municipal Mangalia are clinică de ortopedie. Am mai spus public lucrul acesta și o spun în continuare. Operăm pacienții care vin din Tulcea, deși spitalul din județul alăturat are ortopedie. Spitalul Municipal Medgidia are secție de ortopedie și medici ortopezi, iar pacienții vin tot aici. Acum au început să ne vină pacienți și de la Fetești, de la Călărași. Nu mai merg în București, vin aici. Ne bucură, facem față, dar până la un punct, căci numărul de paturi este același. Problema, în acest spital, este faptul că este supraaglomerat, am vrea să ne extindem dar nu avem unde. Este nevoie, și în restul spitalelor, de o finanțare bună.

Reporter: Pentru că ați făcut referire la finanțare, care sunt, din punctul dvs. de vedere, problemele sistemului sanitar?

Dr. Bogdan Obadă: Vorbim despre finanțare și despre a atrage medicii să vină să lucreze în spitalele de stat. Aici apar problemele în sistemul de sănătate. Da, salariile au crescut de la un nivel sub limita demnității la un nivel mai mult decât decent pentru România. Dar în continuare sunt specialități ce sunt mai bine plătite în mediul privat, astfel că medicii aleg să se îndrepte către unitățile din privat.

Și mai este un aspect: medicii tineri, la început de carieră, care vor să evolueze, știu ce dotări îi așteaptă într-un spital de stat. Câteodată nu este suficient să îi atragi doar financiar sau să le spui că le dai o locuință sau un loc unde să stea cu chirie. Ei știu că dacă vin să lucreze în spitalul respectiv nu vor avea cu ce să lucreze, mu vor avea echipamente, nu vor avea anesteziști sau colegi. De exemplu, cardiologului îi sunt necesare analize scumpe, îi trebuie cardiologie intervențională. De aceea spun, finanțarea este problema sistemului sanitar și este necesară o investiție masivă și în spitalele mai mici, atât pentru beneficiul pacienților, dar și ca măsură pentru a atrage medicii tineri.

O altă deficiență a medicinei românești este că nu te poți supraspecializa într-un singur tip de intervenție chirurgicală. Nu am ajuns nici medicii, nici pacienții, la nivelul de educație de a accepta că o anumită intervenție chirurgicală se realizează într-o anumită clinică. La noi se tratează în continuare afecțiuni cronice cu fizioterapie, cu infiltrații, cu gips, tratamente să spunem empirice. Este foarte greu de acceptat, de exemplu, că monturile se operează. Știm foarte bine, avem vecini, bunici care stau foarte mult, până în ultimul moment, când se face aceea deviație. Iar din punct de vedere al medicilor, nu am ajuns la educația să putem să mergem pe ceva supraspecializat. Pe de o parte, colegii nu își direcționează cazurile între ei, iar pe de altă parte, ar trebui să fie precum un circuit foarte bine pus la punct, la nivel național, în care fiecare clinică să aibă specializarea ei. Așa se face în Germania, așa se face în Austria, există acest circuit în care pacienții sunt dirijați în anumite clinici. O clinică face protezare, o clinică face numai traumă, o clinică numai chirurgie sportivă. Vorbim despre un nivel medical foarte înalt, care ține și de educație, dar nu în sensul de bun simț, ci de acces la informație, și al medicilor și al pacienților în egală măsură.

Noi, la Constanța, suntem în principal pe traumatologie. Dar fiecare dintre noi ne-am supraspecializat într-o direcție și încercăm să ne completăm. Pe de altă parte, am vrea să facem mai multe intervenții pe patologii, dar nu putem întotdeauna pentru că paturile sunt ocupate de cazurile urgente de traumatologie. Încercăm să găsim un echilibru între această mare traumatologie și patologii. Mi-aș dori să fac protezare mai mult, să fac chirurgie sportivă. Este frumoasă, se face laparoscopic, este minim invazivă și, în același timp, am participat la numeroase stagii de pregătire în Germania și Franța.

Reporter: Referindu-ne la problemele sistemului sanitar, mai este de actualitate exodul medicilor peste granițe?

Dr. Bogdan Obadă: Părerea mea este că acest exod nu s-a oprit. Dacă ne referim la Secția de Ortopedie, de exemplu, Constanța este un caz fericit. Eu am știut la ce mă întorc, am știut că s-a investit în această secție și ce s-a dorit să se realizeze. Dar în condițiile în care vorbim despre un caz, nu despre o regulă generală, de a se face investiții de genul acesta, medicii vor pleca.

Pentru că nu vor pleca neapărat pentru salarizare. Da, sunt salarii bune în țară, acum. Dar și posturile trebuie să fie scoase la concurs și, la fel de important, trebuie să aibă și echipamentele medicale cu care să lucreze. Pentru că dacă merg într-un spital municipal - și operează pacienții de ortopedie cum se trata acum 10 – 15 ani, vorbim despre diferența dintre modern și Evul Mediu. Din nou, nu vreau să supăr pe nimeni, dar aceasta este o problemă în spitalele mai mici.

Exodul este în continuare. Într-adevăr, salarizarea a fost un aspect important, dar sunt și alte aspecte. Nu s-au scos mai multe posturi la concurs în ultimul timp. Noi, aici, la Constanța, am avut o politică în ultimii trei ani, în care am scos posturi la concurs. Pentru că avem foarte mulți pacienți care ne vin, suntem supraaglomerați și avem nevoie de medici. Este și politica managerială, cât și a Consiliului Județean Constanța, de a sprijini și a angaja medici tineri, care au venit cu tehnici noi; vorbim despre cardiologie, neurologie, ortopedie, chirurgie.

Mai este un mit. Toată lumea vorbește despre câștigurile medicilor plecați peste hotare. Dar când vorbim despre aceste câștiguri, trebuie foarte bine delimitat ce înseamnă brut, ce înseamnă net și, cel mai important, ce cheltuieli, taxe și impozite sunt de plătit. Căci cheltuielile sunt foarte mari. De exemplu, la un venit în mână de 4.000 – 5000 de euro, chiria este de 1.000 de euro, la care se adaugă și alte cheltuieli. Iar pentru banii aceia se muncește foarte mult.

Reporter: Ați făcut referire la nivelul de educație al societății: există o teamă de intervențiile chirurgicale, o resimțiți?

Dr. Bogdan Obadă: Da, există această teamă, este normală. Și mie îmi este frică să mă operez, am rețineri și la o injecție. Este normal. Și, bineînțeles, întotdeauna va părea mai tentantă propunerea unui tratament conservator, ortopedic, mai bine ghips decât intervenție chirurgicală. Este o chestiune psihologică esențială. Iar dacă există un coleg, din altă parte, care nu face operație și propune să îl trateze cu un aparat ghipsat, clar pacientul va alege această variantă. Poate în sinea lui știe că nu este cea mai bună soluție, dar contează numai ideea că „scapă” de operație!

Sunt însă situații în care operația este indubitabilă. Apar, în acest context, situații absolut halucinante, pe care numai în România le-am întâlnit și le întâlnim: pacienți care refuză operații de care au nevoie, în mod evident! Ajung în Urgență, le spunem că au nevoie de intervenție chirurgicală, iar refuză și pleacă. Se întorc după o săptămână, după două săptămâni, dar deja răul este făcut, iar operațiile care vor urma vor fi mult mai dificile sau vor fi urmate de complicații.

Ne confruntăm cu astfel de situații. Pacienți care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe, cu fracturi de șold sau de humerus și refuză intervenția chirurgicală, crezând că se vor vindeca cu ghips. Chiar și după ce medicul le spune că nu este așa, nu contează. Dar se întorc după o săptămână, spășiți, pentru că și-au dat seama că au greșit. Îi internăm, îi tratăm.

Reporter: Dar sunt inclusiv medici chirurgi care spun că orice operație este, până la urmă o agresiune asupra organismului și că această cale nu este întotdeauna cea mai bună...

Dr. Bogdan Obadă: La noi, în traumatologie, scopul nostru este să îi recuperăm pe pacienți și să îi redăm societății, să se poată întoarce la muncă. Scopul nostru nu este să avem o radiografie frumoasă. Avem o radiografie frumoasă, dar pacientul nu își mișcă mâna. Cum poți să îi recuperezi, vorbim pe parte de traumatologie? Operându-i, punându-le oasele exact cap la cap – ca să vorbesc într-un limbaj plastic – să le punem implanturi de ultimă generație, care să țină membrul stabil, pentru ca pacienții să poată să se miște. Avem pacienți cu fracturi de șold care merg după trei zile. Tehnicile de acum zece ani – care se mai practică în spitalele din România! – presupun că pacienții cu fracturi de șold stau la pat două luni. Un vârstnic care stă două luni la pat nu este un pacient recuperat. Sau, de exemplu, fracturile de cot. Noi avem implanturi de ultimă generație, cu ajutorul cărora, după două săptămâni, pacientul folosește doar o orteză și își mișcă mâna. Dacă îi țin cotul în ghips patru săptămâni, deja cotul acela nu mai este funcțional, nu îl mai recuperează nimeni.

Acestea sunt principiile traumatologiei moderne, care implică o recuperare funcțională imediată. Cum poți obține acest lucru? Faci reducerea anatomic, și ceea ce îi pui, trebuie să îi dea suficientă stabilitate pentru a putea mișca mâna până la consolidarea osului, fără să se deplaseze. Dar asta înseamnă costuri, tehnică, bloc operator bun, echipă antrenată.

Acum, practic, și traumatologia merge în direcția operațiilor minim invazive. Ideea este să faci o operație printr-o incizie cât mai mică și cât mai puțin agresivă pentru părțile moi, dar cu rezultat în ceea ce privește fixarea osului, foarte foarte bine. Sunt implanturi pe care pentru a le monta, ai pe masă două – trei truse mari, cu dispozitive. Pot să fie dispozitive pe care le montezi unul într-altul pentru a putea fixa implantul în os, trebuie să ai aparat Roentgen la sală, mobil - fără acesta nu se poate face traumatologie modernă – cu ajutorul căruia să vezi osul în timp real și progresia implantului. Se face o incizie mică, pe la capătul unui membru, se introduce pe sub piele acel implant, ce rămâne atașat la un dispozitiv extern, care permite introducerea lui prin găurile realizate. Acestea sunt operațiile minim invazive, dar asta înseamnă și chirurg foarte bine pregătit și care să știe și trusele respective. Vorbim de două trei truse din care începi să șurubărești, pacientul este sub anestezie, nu poți zăbovi foarte mult.

Aici apar diferențele între spitale, pentru că protocoalele pe traumatologie diferă. Facem proceduri, facem protocoale. Spitalul Constanța nu merge după aceleași protocoale precum Fetești, Cernavodă, Medgidia, Tulcea, și iar nu vreau să jignesc! Avem libertatea de a adapta protocoalele în funcție de profilul spitalului. Părerea mea este că nu este un lucru bun. Ar trebui ca spitalele să fie bine finanțate, pentru ca toate spitalele din România să își poată permite să trateze după aceleași protocoale, luate de unde vreți, după o țară pe care o admirăm. În ortopedie-traumatologie nu sunt stabilite protocoalele, ghidurile la nivel național. Fiecare spital și-a adaptat procedurile și protocolul în funcție de dotări, de ceea ce poate să ofere. Iar pacienții sunt transferați către spitalele care pot să facă ceea ce are pacientul nevoie. După mine, fractura de șold, de exemplu, ar trebui să fie tratată după aceleași protocoale în spitalele din Constanța, din Tulcea, Medgidia. Asta înseamnă să ai spitale dotate, să ai echipă, să poți să asiguri gardă. Sunt multe aspecte, sistemul de sănătate încă are mult de suferit. Știm fiecare care sunt slăbiciunile și lacunele, iar efortul trebuie să fie uriaș pentru a-l putea schimba.

Partea a doua a interviului o vom prezenta într-o ediție următoare a „Replica de Constanța”, în care vor fi atinse subiecte precum nevoia schimbării legislative prin care să fie trasate, clar, limitele dintre spitalele de stat și cele private, dar și ce planuri de dezvoltare mai sunt la Spitalul Județean Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 4 aprilie 20193900
Comentarii

01jan(24 apr 09:41)
MAI MAI PBADA ZIC ASA DE SALUT.ALUPUGUS MAI TU TU SI MAMATA
02Catalin(15 apr 13:03)
Multumesc frumos doctorilor de acolo in frunte cu domnul doctor Borgazi.Am trei proteze puse acolo si sunt foarte bine.Multumesc si doamnelor asistente care au avut grija de mine.Niste profesionisti din toate punctele de vedere.
00sarbu(15 apr 09:05)
in spitalul cta sunt prea multe pile !
10Nea Troscotel(12 apr 14:53)
Iti spun eu care e scorul pentru sala de operatii de la Ortopedie: zero. Am trecut eu recent pe acolo. Si da, dr Obada are dreptate: Ortopedia Constanta e cu totul alta poveste fata de alte clinici. Nu cred ca oriunde vrei tu pe lume poti avea parte de o ingrijire mult peste ce poti avea aici. Felicitari doctorilor de aici, in special dr. C !
21Cristian(12 apr 00:26)
Rusine d-lui dr Zekra Manar pentru fapta sa si pentru faptul ca a incercat sa pateze imaginea dr Obada Bogdan atunci cand intr-un mod indirect a pretins o suma de bani pentru achizitionarea unei proteze de sold necesare bunicii mele care suferise o fractura la nivelul soldului,subliniind in repetate randuri ca echipa lui operatorie este mare si din ea face parte si dr Obada Bogdan. la scurt timp am fost informat ca de catre insusi dr Obada Bogdan ca in acel moment sectia dispunea de proteze de sold destinate doar pacientilor cu acest tip de fractura.drept pentru care ii port un enorm respect
32jan(10 apr 08:23)
e pa dracu.cine spune asta tu care esti director medical la sf Andrei?. Nu mai vb de celalalt excrement pus cu mina de PSD GRASA CATALIN.Asa zis meneger i9n fapt o sluga plitica medic nu mai e de hahahahat.
04Pribeagu(7 apr 18:04)
Dati-l afara pe Badauta...
24apartinator(4 apr 22:25)
Tatal nostru a fost operat aici in 2014. Tot respectul pentru toate cadrele medicale . Multumiri speciale domnului doctor Borghazi.
15Iuli(4 apr 21:13)
Tipul este in politica la ALDE si vrea sa candideze la primarie. Isi face un pic de campanie. Suntem satuli de vrajeala.
26Ioana(4 apr 21:08)
Un medic extraordinar.Datorita lui mi-am recuperat piciorul
17Iuliana(4 apr 19:36)
Un om si un medic de exceptie! Mama mea merge astazi datorita acestui medic, care a refuzat categoric plicul atat inaintea operatiei, cat si dupa. Respect!
08Virgil(4 apr 19:33)
Bogdan Obada este fiul lui Niculae Obada? Daca da, sper sa nu-i semene tatalui sau, poreclit de multi Nae cel Acru. Porecla spune tot.
03dan(4 apr 18:17)
felicitari pentru munca depusa
46Dr. Tica(4 apr 15:19)
Daca si asta e un medic bun , atunci eu pot fi papa Francisc...
17CORECT(4 apr 13:24)
Sectia de ortopedie e la un super standard. Ar mai fi putin de lucrat la capitolul asistente, dar unii medici chiar te fac sa multumesti divinitatii ca exista si profeseaza acolo.
17Laura(4 apr 12:26)
Oameni extraordinari!!cu ajutorul lor eu merg azi!!!multumesc ca existati!!
410Cim(4 apr 11:09)
Nu stiu cum fac alti medici dar acest doctor s a ocupat de clavicula mea rupta si nu am dat spaga
520cristi(4 apr 08:49)
Sa se interzica ca salariati din spitala sa aibe cabinete particulare.
17VASILE(4 apr 07:29)
CE SA CRED ,,LUNI SPUNEA CA ARE APARATELE STRICATE,
26ana(4 apr 07:24)
Sunt sigura ca Dr Obada este un medic bun cu idei frumoase Sper sa se bata pt schimbarea sistemului si conditiilor .Bani in sanatate sunt si au fost dar au fost gestionati in interese personale de toti cei care au fost la putere Se mai fac inca abuzuri si nereguli de unii care nu au inteles ca se cere schimbare .Dna dr Obada cardiolog este un medic de nota 10 model de medic implicat si responsabil Daca si dr Obada este la fel avem sperante de mai bine in medical Sa fiti sanatosi si sa va dea Domnul putere .
118Diferenta si de shpagi !(4 apr 05:56)
Ati distrus Spitalul de Oase SUTRM de la EFORIE SUD ! Porcu de NICUSOR CONSTANTINESCU & gashca ! Rusine !
mai mult...Sănătate
20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...386

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile707
6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune998
5 aug 10:31SănătateO NOUĂ METODĂ DE SLĂBIT: hipnoza! Bani grei în schimbul unor iluzii?

Tot mai mulți oameni apelează la diferite metode pentru slăbit. Suntem destul de preocupați de felul în care...883

1 aug 03:17SănătateEpidemie de OBEZITATE INFANTILĂ în România!927
30 iul 00:58SănătateMinistrul Sănătăţii, pe litoral: 'Direcţia de Sănătate Publică a suspendat activitatea pe 2 plaje'. Ce spune Pintea despre Spitalul Judeţean!4014
25 iul 03:29SănătateDOTĂRI la Spitalul Hârșova: echipamente și mobilier medical!

Spitalul Orășenesc Hârșova s-a înnoit: la începutul acestei săptămâni, reprezentanții unității spitalicești...1311

25 iul 01:18SănătateMedicii de pe Secția Chirurgie OMF vor face de gardă la domiciliu!1200
24 iul 03:18SănătatePremierul l-a demis pe şeful CNAS1052
18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...1715

17 iul 00:24SănătateSpitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!1832
17 iul 00:19SănătateÎNGRIJORĂTOR! CREȘTE numărul constănțenilor infectați cu HIV/SIDA!2596
Vremea
18.7°18.7° - 19.8° marţi, 20 august 2019
ConstantaUmiditate: 75%
Vânt: 1.89 m/s
Presiune: 1019.01 milibari

Loto
6/495820242740
5/408132730343
joker14613283
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 aug 00:00SportSimona Halep despre Daniel Dobre: „Nu am jignit niciodată, nu a fost frumos, dar mi-am cerut scuze după”

Simona Halep a vorbit la emisiunea Garantat 100%, de la TVR1, despre o eventuală revenire a lui Darren Cahill alături...658

20 aug 00:00SportCiprian Marica, atac frontal la Dacia: „Românii le cumpără mașinile și ei bagă bani la Udinese!?”

Ciprian Marica, 33 de ani, patronul celor de la Farul Constanța, a pus la zid marile brand-uri românești care...650

20 aug 00:00SportLiga I: FC Voluntari - CS Gaz Metan Mediaş 0-3

Gaz Metan Mediaş s-a impus cu categoricul scor de 3-0 (2-0) pe terenul lui FC Voluntari, într-un meci disputat luni...183

20 aug 00:00SportNaomi Osaka, în continuare lider în clasamentul WTA. Simona Halep se menţine pe 4

Japoneza Naomi Osaka se menţine pe primul loc în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA),...247

Local
20 aug 02:15LocalANUNŢ de interes pentru locuitorii din Cernavodă!

SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL aduce la cunoştinţa abonaţilor că în perioada 26.08.2019 – 09.09.2019 se va...368

20 aug 01:39LocalBAC toamnă 2019: 1 583 de candidați înscrişi în sesiunea august-septembrie 2019

Miercuri, 21 august 2019, debutează cea de-a doua sesiune a examenului național de bacalaureat 2019 cu susținerea...368

20 aug 13:32LocalPETRICĂ MIU, NOUL INSPECTOR GENERAL AL ISJ CONSTANȚA

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a rămas fără conducere. Mandatul Gabrielei Bucovală a ajuns la final, pe...3548

20 aug 01:16LocalReprezentanții ISU Dobrogea, SUTE de SANCȚIUNI la cluburi și restaurante!

Pe durata sezonului estival, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului...330

20 aug 01:17LocalCăutat pentru FURTURI în Germania, introdus în ARESTUL din Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, la data de 16.08.2019, împreună cu polițiștii din...424

20 aug 01:23LocalAproape 300 de unități VERIFICATE de medicii veterinari, pe LITORAL!

Medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au verificat în perioada...282

20 aug 01:17LocalÎncă un VAL de ȘOFERI cu PROBLEME, 'SPART' de polițiștii din Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac, la data de 18 august a.c., în jurul orei 8.20, au identificat un...676

20 aug 01:41LocalProduse din carne de curcan, în piețele Griviței și Tomis III

Mici, ruladă, cârnați proaspeți sau afumați ca la bunica acasă, pastramă, crenvurști sau burgeri, toate din...876

20 aug 01:18LocalLucrările de reabilitare a tramei stradale din municipiul Constanța continuă și în această săptămână!

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, intervine zilele acestea la trotuarele situate pe...464

20 aug 01:22LocalAccident rutier la Cap Aurora cu mai multe victime

Din primele date, în accidentul de la Cap Aurora, care ar fi avut loc pe fondul neatenției în conducere, au fost...903

Politică
20 aug 02:14PoliticăMinisterul Sănătăţii a emis avizul pentru Centrul de Sănătate Multifuncţional Năvodari

Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari a primit avizul necesar de la Ministerul Sănătăţii; cu alte...437

20 aug 02:14PoliticăElevii premianți ai Mangaliei, în tabere gratuite oferite de municipalitate

Primăria Mangalia a organizat, pentru al VII-lea an consecutiv, tabere gratuite pentru elevii cu medii mari de la...361

20 aug 01:40PoliticăFifor despre şedinţa coaliţiei PSD-ALDE: Ne-am asumat un program de guvernare şi îl ducem la bun sfârşit

PSD şi ALDE şi-au asumat împreună un program de guvernare, iar cele două formaţiuni sunt hotărâte să îl ducă...234

20 aug 01:36PoliticăOrban: Preşedintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu Dăncilă privitor la liniile de politică externă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că şeful statului, Klaus Iohannis, nu are nevoie să se consulte cu...241

20 aug 01:35PoliticăPonta: Toate cele spuse despre mine pe pagina premierului - copiate din discursurile lui Dragnea

Preşedintele PRO România, deputatul Victor Ponta, susţine că "atacurile personale" la adresa lui, lansate de pe...259

20 aug 01:34PoliticăTurcan cere numirea unui ministru al Educaţiei şi rezolvarea unor „probleme majore“ în domeniu

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a cerut prim-ministrului Viorica Dăncilă numirea unui ministru al Educaţiei...332

20 aug 01:33PoliticăVosganian: PSD să aleagă între supraviețuire și relansare

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a transmis luni că în absența premierului de la ședința...253

20 aug 01:32PoliticăOrban: Somăm Guvernul să accelereze procedurile de absorbţie a fondurilor europene; România riscă să piardă 10 miliarde de euro

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului să accelereze toate procedurile pentru absorbţia de fonduri...209

20 aug 01:28PoliticăPintea: 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. Vom grăbi implementarea modificării criteriilor de performanţă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a reiterat luni faptul că 80% dintre manageri ''nu au ce căuta'' în sistemul...385

20 aug 01:26PoliticăKlaus Iohannis, primit la Casa Albă de Donald Trump. Cum arată programul președintelui în SUA

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit, marţi, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, în cadrul...327

Monden
20 aug 00:00MondenLoredana Groza, de nerecunoscut la 49 de ani

Este una dintre cele mai iubite artiste din România, cu o carieră de zeci de ani în spate, însă în ultimele luni...460

20 aug 00:00MondenPapadopol, cuplat cu fosta soție a profesorului său. Adrian Titieni îl pregătește pentru doctorat

Bruneta este nimeni alta decât Adriana, fosta soţie a actorului Adrian Titieni, cu care are doi copii cu vârste de...406

20 aug 00:00MondenChefi la cuţite: Juraţii, obligați să mănânce integral preparatele din preselecţii

Se schimbă regulile la "Chef la cuţite". Al şaptelea sezon, care va avea premiera în toamnă la Antena 1, va aduce...222

20 aug 00:00MondenElevul lui Smiley debutează ca actor în serialul „Profu'“. Seredinschi, din nou la Pro Tv

Smiley (36 de ani), celebrul jurat de la ”Vocea României”, le poartă noroc foştilor ”elevi”. La trei ani de...204

20 aug 00:00MondenAnamaria Prodan a dezvăluit ce i-a spus Dan Alexa înainte să îl lovească

Anamaria Prodan și Dan Alexa au fost progratoniștii unei faze incredibile în luna iulie a acestui an, când impresa...377

20 aug 00:00MondenCerbul de Aur 2019. Ce melodii românești au ales concurenții. Loredana Groza și Delia, preferatele străinilor

Joi și vineri, 22 și 23 august, concurenții care urcă pe scena Festivalului Cerbul de Aur 2019 vor interpreta piese...257

20 aug 00:00MondenKatie Holmes, înşelată cu o bombă sexy

Actriţa Katie Holmes (40 de ani) a fost înşelată de iubitul său, actorul Jamie Foxx (51 de ani), cunoscut mai ales...299

20 aug 18:39MondenRichard Gere: Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, este un „Baby Trump“

Ministrul italian de Interne, liderul de extrema-dreaptă Matteo Salvini, este un "Baby Trump" care exploatează...229

20 aug 00:00MondenServiciul de streaming al grupului Disney va fi lansat în Canada şi Olanda, în noiembrie

Walt Disney Co a anunţat luni că va lansa noul său serviciu de streaming video, Disney+, în Canada şi Olanda, pe 12...165

20 aug 00:00MondenO actriţă din „Game of Thrones“ denunţă serviciile sociale israeliene de răpirea copilului său

Josephine Gillan, care a interpretat rolul tinerei curtezane Marei în serialul 'Game of Thrones' , a denunţat...223

Mapamond
20 aug 00:00MapamondBrexit fără acord: Guvernul britanic vrea să pună capăt imediat libertăţii de circulaţie a cetăţenilor UE la 31 octombrie

Guvernul britanic condus de prim-ministrul Boris Johnson a indicat luni că doreşte să pună capăt 'imediat' liberei...214

20 aug 00:00MapamondDuma de Stat a creat o comisie pentru a investiga presupusele imixtiuni străine în afacerile interne ale Rusiei

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a înfiinţat luni o comisie pentru a investiga...162

20 aug 00:00MapamondDonald Trump avertizează China că un „alt Tiananmen“ în Hong Kong ar dăuna unui acord comercial cu SUA

Preşedintele american Donald Trump a lansat duminică un avertisment la adresa Chinei, asigurând că o reprimare a...167

20 aug 00:00MapamondPoliţia federală germană va crea un departament specializat în combaterea infracţiunilor de incitare la ură

Poliţia federală din Germania intenţionează să creeze o nouă structură cu personal pentru combaterea grupurilor...165

20 aug 00:00MapamondŞeful diplomaţiei poloneze: Varşovia este discriminată în privinţa reparaţiilor de război plătite de Germania

Mărimea disproporţionată a reparaţiilor plătite de Germania, aferente celui de-al Doilea Război Mondial, pentru...177

20 aug 00:00MapamondConsiliul de Stat din China cere integrarea Shenzhen cu Hong Kong şi Macao

Consiliul de Stat din China a cerut o dezvoltare mai mare a oraşului Shenzhen din sudul ţării, precum şi integrarea...192

20 aug 00:00MapamondTrump nu abandonează subiectul unei ipotetice cumpărări a Groenlandei; premierul danez: este o idee absurdă

''Groenlanda nu este de vânzare'', a precizat duminică premierul danez Mette Frederiksen, după relatările conform...170

20 aug 00:00MapamondProtest paşnic cu sute de mii de manifestanţi în Hong Kong

Sute de mii de manifestanţi pro-democraţie au invadat duminică străzile din Hong Kong, sfidând poliţia şi ploaia...169

20 aug 00:00MapamondAngela Merkel: Suntem pregătiţi pentru orice deznodământ al Brexitului

Berlinul este pregătit pentru un eventual Brexit dezordonat, a declarat cancelarul german Angela Merkel duminică, cu...171

20 aug 00:00MapamondPreşedintele partidului polonez de guvernământ cere măsuri împotriva marşurilor gay

Polonia trebuie să reziste în faţa ofensivei ''teatrului ambulant'' al marşurilor gay, a declarat duminică liderul...174