rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU

Medicul Bogdan Obadă: 'Ortopedia din Constanța este un caz fericit! Este o diferență uriașă față de alte clinici!'

Sistemul medical are nevoie de o finanțare mai bună; este nevoie de investiții în spitalele municipale și orășenești, pentru ca spitalele județene, cum este și cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, să nu mai fie supraaglomerate. În plus, dotarea unei secții medicale poate fi un criteriu care să cântărească greu în decizia unui medic de a lucra în țară, într-un spital de stat. Acestea sunt câteva dintre aspectele atinse într-un interviu acordat pentru „Replica de Constanța” de dr. Bogdan Obadă, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța.

Dr. Bogdan Obadă a absolvit în anul 2000 Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius”. În 2003, a devenit medic rezident pe specialitatea Ortopedie – Traumatolofie, după ce a promovat examenul de rezidențiat cu punctaj maxim. A urmat mai multe stagii de pregătire profesională în Germania, o parte în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență Aschaffenburg, Universitatea din Würzburg, Germania. De asemenea, a lucrat în două clinici din Germania, dintre care una privată. Din martie 2017, dr. Bogdan Obadă este director medical al celei mai mari unități spitalicești de la malul mării, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța; în primele luni ca interimar, ulterior promovând concursul pentru funcția respectivă.

Un medic tânăr, cu dorință să facă o diferență; un profesionist, apreciat atât de colegi, cât mai ales de pacienți, pentru capacitățile profesionale, corectitudine și calmitatea de care dă dovadă. Având în vedere că este unul dintre medicii care, încă de la începutul carierei, a avut posibilitatea să se dezvolte în străinătate, dar a ales să se întoarcă în țară, am încercat să aflăm de la acesta dacă serviciile medicale oferite în spitalele din țara noastră se apropie de cele oferite peste hotare – în special pe linie de ortopedie – traumatologie, având în vedere că aceasta este specializarea dr. Bogdan Obadă -, care sunt problemele sistemului sanitar, dar și câteva dintre problemele cu care se confruntă la nivelul Spitalului Județean Constanța.

Reporter: Aveți experiența anilor în care ați lucrat în Germania. Considerați că în țara noastră pacienții beneficiază de servicii medicale la standarde similare?

Dr. Bogdan Obadă: Este o întrebare grea. Și eu, și alți colegi ai mei, de pe Secția de Ortopedie Traumatologie am lucrat în străinătate. Eu am lucrat o scurtă perioadă de timp în Germania, o mai lungă perioadă de timp am fost acolo în stagii de pregătire, în rezidențiat; am colegi tineri, dar cu o vastă experiență, care au lucrat în Franța, Belgia. De ce spun că este o întrebare dificilă: din punctul meu de vedere, da, aici, în Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Județean Constanța lucrăm la standardele unei clinici de nivel peste medie din Germania, din Franța sau Belgia. Dar - și aici este un mare dar! - noi suntem un caz fericit. Este o istorie a Clinicii de Ortopedie din Constanța, care a început cu ceva timp în urmă. Prima dată a fost SOTRM Eforie, cu tradiție locală, ulterior s-a înființat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța un compartiment, primii medici care au organizat acel compartiment și în condiții foarte grele, la vremea respectivă, au fost dr. Popa și tatăl meu, care mi-a fost și mentor. Ulterior, compartimentul s-a dezvoltat, în anii 2000 s-a transformat în clinică universitară, a venit și profesorul Lupescu de la Mangalia și practic aceasta a fost clinica, cu condițiile de la momentul respectiv.

În ultimii zece ani, traumatologia și ortopedia s-au dezvoltat fantastic. Este o dezvoltare absolut explozivă; vorbim la nivel european, pentru că și noi vrem să ne raportăm la standardele europene, este un termen care se folosește acum. Clinica de Ortopedie s-a renovat în urmă cu șase – șapte ani. Clinica actuală a beneficiat de o infuzie masivă de capital din partea Consiliului Județean, iar cel care a gândit-o este actualul șef de secție, dr. Alexandru Octavian Șerban, care are meritul unui proiect la cel mai înalt standard. Mă refer atât la partea hotelieră, cât și la blocul operator, și gândire ca circuite. O clinică în care avem o sterilizare proprie și un bloc operator construit exact după standarde occidentale.

Ceea ce s-a întâmplat, aici, în Constanța, a reprezentat și pentru mine, și pentru colegii mei un motiv să ne întoarcem. Nicăieri nu este mai bine ca la tine în țară. Știam ce găsim, iar meritul șefului de secție este și faptul că a realizat o echipă de oameni de calitate, oameni care au pregătire în străinătate și care, și din punct de vedere al caracterelor, se potrivesc. Rezolvăm problemele în echipă, nu avem discuții în contradictoriu, ca și medici. Este un caz fericit, după cum am spus, căci ceea ce s-a întâmplat aici a fost pe baza unei finanțări importante și cu oameni cu stagii în străinătate.

Dar diferența dintre Clinica de Ortopedie din Constanța și clinici de profil din județ - nu vreau să supăr pe nimeni! - este absolut uriașă. Iar la acest aspect vorbim despre finanțare, în primul rând. Da, la noi în Constanța, la Ortopedie, se tratează pacienții la standarde occidentale. Mai sunt spitale în țară unde este la fel, dar din păcate nu sunt multe la număr.

Vorbesc în primul rând de dotare. Da, și cazarea este importantă, pentru pacienți, dar pe mine ca medic chirurg mă interesează să am cu ce să operez, să nu pun pacienții să își cumpere medicația și să fiu ferit de infecție. În ortopedie, este lucrul de care ne temem cel mai mult, căci infecția la nivelul osului este o tragedie. Este foarte greu de tratat, de multe ori tratamentul este agresiv, prin chirurgie, și se poate întinde pe luni, pe ani de zile. Așa că atunci când vorbesc despre condiții, mă refer în primul rând la dotări.

Noi am ajuns, în Constanța, la performanța să avem finanțare pe trei programe naționale, finanțate prin Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Constanța: este vorba despre programul național de endoprotezare, programul de traumă – care presupune o anumită sumă de bani, alocată prin minister, pentru implanturi pe care le punem pacienților la fracturi: tije, plăcuțe -, și programul de instabilități – pe care puține clinici îl au, care se referă la leziunile tendinoase, precum ligamentoplastia de la nivelul genunchiului sau reconstrucții de tendoane la nivel umărului. Vorbim despre niște implanturi scumpe! Pe lângă aceste surse de finanțare, Consiliul Județean Constanța și spitalul alocă o sumă importantă de bani pentru completarea banilor care ne vin pe programul de traumă.

Este foarte important de știut că profilul principal al Clinicii de Ortopedie urmează profilul spitalului, urgența. Noi, în primul rând, suntem traumatologi. Noi rezolvăm cazurile de politraumatisme, precum tragediile rutiere, accidentele de muncă. Acesta este profilul nostru principal și de aceea este nevoie de o bună finanțare pe traumatologie. La noi, pacienții sunt operați în maximum 24 - 48 de ore. Nu știu câte clinici din România se pot lăuda cu acest lucru, dar subliniez: cum poți să îi operezi? Trebuie să ai săli de operație, să ai anestezie și implanturile necesare. La Spitalul Județean Constanța, în Clinica de Ortopedie Traumatologie avem linie de gardă de anestezie. Avem patru săli de operație, cu patru medici anesteziști dedicați.

Nu ascund - și trag un semnal de alarmă, în același timp! - noi rezolvăm pacienți de traumatologie din restul județului și din județele limitrofe. Vin pacienți din Mangalia, cu toate că Spitalul Municipal Mangalia are clinică de ortopedie. Am mai spus public lucrul acesta și o spun în continuare. Operăm pacienții care vin din Tulcea, deși spitalul din județul alăturat are ortopedie. Spitalul Municipal Medgidia are secție de ortopedie și medici ortopezi, iar pacienții vin tot aici. Acum au început să ne vină pacienți și de la Fetești, de la Călărași. Nu mai merg în București, vin aici. Ne bucură, facem față, dar până la un punct, căci numărul de paturi este același. Problema, în acest spital, este faptul că este supraaglomerat, am vrea să ne extindem dar nu avem unde. Este nevoie, și în restul spitalelor, de o finanțare bună.

Reporter: Pentru că ați făcut referire la finanțare, care sunt, din punctul dvs. de vedere, problemele sistemului sanitar?

Dr. Bogdan Obadă: Vorbim despre finanțare și despre a atrage medicii să vină să lucreze în spitalele de stat. Aici apar problemele în sistemul de sănătate. Da, salariile au crescut de la un nivel sub limita demnității la un nivel mai mult decât decent pentru România. Dar în continuare sunt specialități ce sunt mai bine plătite în mediul privat, astfel că medicii aleg să se îndrepte către unitățile din privat.

Și mai este un aspect: medicii tineri, la început de carieră, care vor să evolueze, știu ce dotări îi așteaptă într-un spital de stat. Câteodată nu este suficient să îi atragi doar financiar sau să le spui că le dai o locuință sau un loc unde să stea cu chirie. Ei știu că dacă vin să lucreze în spitalul respectiv nu vor avea cu ce să lucreze, mu vor avea echipamente, nu vor avea anesteziști sau colegi. De exemplu, cardiologului îi sunt necesare analize scumpe, îi trebuie cardiologie intervențională. De aceea spun, finanțarea este problema sistemului sanitar și este necesară o investiție masivă și în spitalele mai mici, atât pentru beneficiul pacienților, dar și ca măsură pentru a atrage medicii tineri.

O altă deficiență a medicinei românești este că nu te poți supraspecializa într-un singur tip de intervenție chirurgicală. Nu am ajuns nici medicii, nici pacienții, la nivelul de educație de a accepta că o anumită intervenție chirurgicală se realizează într-o anumită clinică. La noi se tratează în continuare afecțiuni cronice cu fizioterapie, cu infiltrații, cu gips, tratamente să spunem empirice. Este foarte greu de acceptat, de exemplu, că monturile se operează. Știm foarte bine, avem vecini, bunici care stau foarte mult, până în ultimul moment, când se face aceea deviație. Iar din punct de vedere al medicilor, nu am ajuns la educația să putem să mergem pe ceva supraspecializat. Pe de o parte, colegii nu își direcționează cazurile între ei, iar pe de altă parte, ar trebui să fie precum un circuit foarte bine pus la punct, la nivel național, în care fiecare clinică să aibă specializarea ei. Așa se face în Germania, așa se face în Austria, există acest circuit în care pacienții sunt dirijați în anumite clinici. O clinică face protezare, o clinică face numai traumă, o clinică numai chirurgie sportivă. Vorbim despre un nivel medical foarte înalt, care ține și de educație, dar nu în sensul de bun simț, ci de acces la informație, și al medicilor și al pacienților în egală măsură.

Noi, la Constanța, suntem în principal pe traumatologie. Dar fiecare dintre noi ne-am supraspecializat într-o direcție și încercăm să ne completăm. Pe de altă parte, am vrea să facem mai multe intervenții pe patologii, dar nu putem întotdeauna pentru că paturile sunt ocupate de cazurile urgente de traumatologie. Încercăm să găsim un echilibru între această mare traumatologie și patologii. Mi-aș dori să fac protezare mai mult, să fac chirurgie sportivă. Este frumoasă, se face laparoscopic, este minim invazivă și, în același timp, am participat la numeroase stagii de pregătire în Germania și Franța.

Reporter: Referindu-ne la problemele sistemului sanitar, mai este de actualitate exodul medicilor peste granițe?

Dr. Bogdan Obadă: Părerea mea este că acest exod nu s-a oprit. Dacă ne referim la Secția de Ortopedie, de exemplu, Constanța este un caz fericit. Eu am știut la ce mă întorc, am știut că s-a investit în această secție și ce s-a dorit să se realizeze. Dar în condițiile în care vorbim despre un caz, nu despre o regulă generală, de a se face investiții de genul acesta, medicii vor pleca.

Pentru că nu vor pleca neapărat pentru salarizare. Da, sunt salarii bune în țară, acum. Dar și posturile trebuie să fie scoase la concurs și, la fel de important, trebuie să aibă și echipamentele medicale cu care să lucreze. Pentru că dacă merg într-un spital municipal - și operează pacienții de ortopedie cum se trata acum 10 – 15 ani, vorbim despre diferența dintre modern și Evul Mediu. Din nou, nu vreau să supăr pe nimeni, dar aceasta este o problemă în spitalele mai mici.

Exodul este în continuare. Într-adevăr, salarizarea a fost un aspect important, dar sunt și alte aspecte. Nu s-au scos mai multe posturi la concurs în ultimul timp. Noi, aici, la Constanța, am avut o politică în ultimii trei ani, în care am scos posturi la concurs. Pentru că avem foarte mulți pacienți care ne vin, suntem supraaglomerați și avem nevoie de medici. Este și politica managerială, cât și a Consiliului Județean Constanța, de a sprijini și a angaja medici tineri, care au venit cu tehnici noi; vorbim despre cardiologie, neurologie, ortopedie, chirurgie.

Mai este un mit. Toată lumea vorbește despre câștigurile medicilor plecați peste hotare. Dar când vorbim despre aceste câștiguri, trebuie foarte bine delimitat ce înseamnă brut, ce înseamnă net și, cel mai important, ce cheltuieli, taxe și impozite sunt de plătit. Căci cheltuielile sunt foarte mari. De exemplu, la un venit în mână de 4.000 – 5000 de euro, chiria este de 1.000 de euro, la care se adaugă și alte cheltuieli. Iar pentru banii aceia se muncește foarte mult.

Reporter: Ați făcut referire la nivelul de educație al societății: există o teamă de intervențiile chirurgicale, o resimțiți?

Dr. Bogdan Obadă: Da, există această teamă, este normală. Și mie îmi este frică să mă operez, am rețineri și la o injecție. Este normal. Și, bineînțeles, întotdeauna va părea mai tentantă propunerea unui tratament conservator, ortopedic, mai bine ghips decât intervenție chirurgicală. Este o chestiune psihologică esențială. Iar dacă există un coleg, din altă parte, care nu face operație și propune să îl trateze cu un aparat ghipsat, clar pacientul va alege această variantă. Poate în sinea lui știe că nu este cea mai bună soluție, dar contează numai ideea că „scapă” de operație!

Sunt însă situații în care operația este indubitabilă. Apar, în acest context, situații absolut halucinante, pe care numai în România le-am întâlnit și le întâlnim: pacienți care refuză operații de care au nevoie, în mod evident! Ajung în Urgență, le spunem că au nevoie de intervenție chirurgicală, iar refuză și pleacă. Se întorc după o săptămână, după două săptămâni, dar deja răul este făcut, iar operațiile care vor urma vor fi mult mai dificile sau vor fi urmate de complicații.

Ne confruntăm cu astfel de situații. Pacienți care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe, cu fracturi de șold sau de humerus și refuză intervenția chirurgicală, crezând că se vor vindeca cu ghips. Chiar și după ce medicul le spune că nu este așa, nu contează. Dar se întorc după o săptămână, spășiți, pentru că și-au dat seama că au greșit. Îi internăm, îi tratăm.

Reporter: Dar sunt inclusiv medici chirurgi care spun că orice operație este, până la urmă o agresiune asupra organismului și că această cale nu este întotdeauna cea mai bună...

Dr. Bogdan Obadă: La noi, în traumatologie, scopul nostru este să îi recuperăm pe pacienți și să îi redăm societății, să se poată întoarce la muncă. Scopul nostru nu este să avem o radiografie frumoasă. Avem o radiografie frumoasă, dar pacientul nu își mișcă mâna. Cum poți să îi recuperezi, vorbim pe parte de traumatologie? Operându-i, punându-le oasele exact cap la cap – ca să vorbesc într-un limbaj plastic – să le punem implanturi de ultimă generație, care să țină membrul stabil, pentru ca pacienții să poată să se miște. Avem pacienți cu fracturi de șold care merg după trei zile. Tehnicile de acum zece ani – care se mai practică în spitalele din România! – presupun că pacienții cu fracturi de șold stau la pat două luni. Un vârstnic care stă două luni la pat nu este un pacient recuperat. Sau, de exemplu, fracturile de cot. Noi avem implanturi de ultimă generație, cu ajutorul cărora, după două săptămâni, pacientul folosește doar o orteză și își mișcă mâna. Dacă îi țin cotul în ghips patru săptămâni, deja cotul acela nu mai este funcțional, nu îl mai recuperează nimeni.

Acestea sunt principiile traumatologiei moderne, care implică o recuperare funcțională imediată. Cum poți obține acest lucru? Faci reducerea anatomic, și ceea ce îi pui, trebuie să îi dea suficientă stabilitate pentru a putea mișca mâna până la consolidarea osului, fără să se deplaseze. Dar asta înseamnă costuri, tehnică, bloc operator bun, echipă antrenată.

Acum, practic, și traumatologia merge în direcția operațiilor minim invazive. Ideea este să faci o operație printr-o incizie cât mai mică și cât mai puțin agresivă pentru părțile moi, dar cu rezultat în ceea ce privește fixarea osului, foarte foarte bine. Sunt implanturi pe care pentru a le monta, ai pe masă două – trei truse mari, cu dispozitive. Pot să fie dispozitive pe care le montezi unul într-altul pentru a putea fixa implantul în os, trebuie să ai aparat Roentgen la sală, mobil - fără acesta nu se poate face traumatologie modernă – cu ajutorul căruia să vezi osul în timp real și progresia implantului. Se face o incizie mică, pe la capătul unui membru, se introduce pe sub piele acel implant, ce rămâne atașat la un dispozitiv extern, care permite introducerea lui prin găurile realizate. Acestea sunt operațiile minim invazive, dar asta înseamnă și chirurg foarte bine pregătit și care să știe și trusele respective. Vorbim de două trei truse din care începi să șurubărești, pacientul este sub anestezie, nu poți zăbovi foarte mult.

Aici apar diferențele între spitale, pentru că protocoalele pe traumatologie diferă. Facem proceduri, facem protocoale. Spitalul Constanța nu merge după aceleași protocoale precum Fetești, Cernavodă, Medgidia, Tulcea, și iar nu vreau să jignesc! Avem libertatea de a adapta protocoalele în funcție de profilul spitalului. Părerea mea este că nu este un lucru bun. Ar trebui ca spitalele să fie bine finanțate, pentru ca toate spitalele din România să își poată permite să trateze după aceleași protocoale, luate de unde vreți, după o țară pe care o admirăm. În ortopedie-traumatologie nu sunt stabilite protocoalele, ghidurile la nivel național. Fiecare spital și-a adaptat procedurile și protocolul în funcție de dotări, de ceea ce poate să ofere. Iar pacienții sunt transferați către spitalele care pot să facă ceea ce are pacientul nevoie. După mine, fractura de șold, de exemplu, ar trebui să fie tratată după aceleași protocoale în spitalele din Constanța, din Tulcea, Medgidia. Asta înseamnă să ai spitale dotate, să ai echipă, să poți să asiguri gardă. Sunt multe aspecte, sistemul de sănătate încă are mult de suferit. Știm fiecare care sunt slăbiciunile și lacunele, iar efortul trebuie să fie uriaș pentru a-l putea schimba.

Partea a doua a interviului o vom prezenta într-o ediție următoare a „Replica de Constanța”, în care vor fi atinse subiecte precum nevoia schimbării legislative prin care să fie trasate, clar, limitele dintre spitalele de stat și cele private, dar și ce planuri de dezvoltare mai sunt la Spitalul Județean Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

joi, 4 aprilie 20193020
Comentarii

01Catalin(15 apr 13:03)
Multumesc frumos doctorilor de acolo in frunte cu domnul doctor Borgazi.Am trei proteze puse acolo si sunt foarte bine.Multumesc si doamnelor asistente care au avut grija de mine.Niste profesionisti din toate punctele de vedere.
00sarbu(15 apr 09:05)
in spitalul cta sunt prea multe pile !
10Nea Troscotel(12 apr 14:53)
Iti spun eu care e scorul pentru sala de operatii de la Ortopedie: zero. Am trecut eu recent pe acolo. Si da, dr Obada are dreptate: Ortopedia Constanta e cu totul alta poveste fata de alte clinici. Nu cred ca oriunde vrei tu pe lume poti avea parte de o ingrijire mult peste ce poti avea aici. Felicitari doctorilor de aici, in special dr. C !
10Cristian(12 apr 00:26)
Rusine d-lui dr Zekra Manar pentru fapta sa si pentru faptul ca a incercat sa pateze imaginea dr Obada Bogdan atunci cand intr-un mod indirect a pretins o suma de bani pentru achizitionarea unei proteze de sold necesare bunicii mele care suferise o fractura la nivelul soldului,subliniind in repetate randuri ca echipa lui operatorie este mare si din ea face parte si dr Obada Bogdan. la scurt timp am fost informat ca de catre insusi dr Obada Bogdan ca in acel moment sectia dispunea de proteze de sold destinate doar pacientilor cu acest tip de fractura.drept pentru care ii port un enorm respect
21jan(10 apr 08:23)
e pa dracu.cine spune asta tu care esti director medical la sf Andrei?. Nu mai vb de celalalt excrement pus cu mina de PSD GRASA CATALIN.Asa zis meneger i9n fapt o sluga plitica medic nu mai e de hahahahat.
03Pribeagu(7 apr 18:04)
Dati-l afara pe Badauta...
14Troscotel(4 apr 23:31)
Tare-s curios cit e scorul la sala de operatii pe sectia de ortopedie. Ultima data cind am citit pomenicul era juma juma cu musulmani. Deci tu crestin te duci la spitalui Sf. Andrei si te opereaza JAMAL, sau OMAR ... . Astia-s macelari nu chirurgi ortopedici. Apropo spagarul de Badalau, Orban s-au luat case de marcat pentru spaguta.
22apartinator(4 apr 22:25)
Tatal nostru a fost operat aici in 2014. Tot respectul pentru toate cadrele medicale . Multumiri speciale domnului doctor Borghazi.
15Iuli(4 apr 21:13)
Tipul este in politica la ALDE si vrea sa candideze la primarie. Isi face un pic de campanie. Suntem satuli de vrajeala.
25Ioana(4 apr 21:08)
Un medic extraordinar.Datorita lui mi-am recuperat piciorul
17Iuliana(4 apr 19:36)
Un om si un medic de exceptie! Mama mea merge astazi datorita acestui medic, care a refuzat categoric plicul atat inaintea operatiei, cat si dupa. Respect!
08Virgil(4 apr 19:33)
Bogdan Obada este fiul lui Niculae Obada? Daca da, sper sa nu-i semene tatalui sau, poreclit de multi Nae cel Acru. Porecla spune tot.
03dan(4 apr 18:17)
felicitari pentru munca depusa
36Dr. Tica(4 apr 15:19)
Daca si asta e un medic bun , atunci eu pot fi papa Francisc...
16CORECT(4 apr 13:24)
Sectia de ortopedie e la un super standard. Ar mai fi putin de lucrat la capitolul asistente, dar unii medici chiar te fac sa multumesti divinitatii ca exista si profeseaza acolo.
16Laura(4 apr 12:26)
Oameni extraordinari!!cu ajutorul lor eu merg azi!!!multumesc ca existati!!
49Cim(4 apr 11:09)
Nu stiu cum fac alti medici dar acest doctor s a ocupat de clavicula mea rupta si nu am dat spaga
520cristi(4 apr 08:49)
Sa se interzica ca salariati din spitala sa aibe cabinete particulare.
17VASILE(4 apr 07:29)
CE SA CRED ,,LUNI SPUNEA CA ARE APARATELE STRICATE,
26ana(4 apr 07:24)
Sunt sigura ca Dr Obada este un medic bun cu idei frumoase Sper sa se bata pt schimbarea sistemului si conditiilor .Bani in sanatate sunt si au fost dar au fost gestionati in interese personale de toti cei care au fost la putere Se mai fac inca abuzuri si nereguli de unii care nu au inteles ca se cere schimbare .Dna dr Obada cardiolog este un medic de nota 10 model de medic implicat si responsabil Daca si dr Obada este la fel avem sperante de mai bine in medical Sa fiti sanatosi si sa va dea Domnul putere .
118Diferenta si de shpagi !(4 apr 05:56)
Ati distrus Spitalul de Oase SUTRM de la EFORIE SUD ! Porcu de NICUSOR CONSTANTINESCU & gashca ! Rusine !
mai mult...Sănătate
19 apr 00:19SănătatePacienta cu arsuri grave, transferată în Belgia, va avea nevoie de mai multe operații. „Dacă mai stătea 2 zile în România nu mai avea șanse!”

Tânăra Mădălina Neculai, din Tulcea, care a fost transferată la un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri...1409

17 apr 01:37SănătateSpitalul Judeţean Constanţa a fost decorat de Klaus Iohannis1214
17 apr 04:05SănătateREVOLTĂTOR! Pacientă cu arsuri grave, din Tulcea, plimbată între spitalele din Constanța și Timișoara!790
13 apr 01:48SănătateProiect benefic pentru comunitate: cursuri de asistente medicale în Hârșova!

Sistemul sanitar din orașul constănțean Hârșova se dezvoltă. Astfel, în Spitalul Orășenesc Hârșova vor fi...1286

13 apr 17:54SănătateAsistenta șefă de la Neurologie, schimbată din funcție după controlul ministrului Sănătății! Atenționare pentru directorul de Îngrijiri!3902
13 apr 00:29SănătateReacția SANITAS după controlul de la Spitalul Județean Constanța: „Personalul este insuficient, merită să fie tratat cu respect!”2324
12 apr 00:50SănătatePacienții vin la Constanța să se trateze, dar ministrul Sorina Pintea LAUDĂ spitalul din Tulcea pentru... curățenie!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, continuă controalele în spitalele din țară. În noaptea de miercuri spre...7281

11 apr 00:35SănătateSpitalul Județean Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar”3106
9 apr 01:42SănătateANCHETĂ la Spitalul Județean Constanța, după controlul inopinat al ministrului Sănătății4982
5 apr 22:57SănătateMedicii Adrian Streinu Cercel și Mihai Craiu, prezenți la Constanța pentru a vorbi despre vaccinare!

Vaccinarea împotriva virusului hepatitei B, vaccinarea în cancer între prevenție și tratament și prevenirea...1970

5 apr 03:42SănătatePrecizări MS: Nu se intenţionează introducerea coplăţii pentru serviciile medicale în unităţile de stat727
4 apr 00:08SănătateAproape 10% dintre micuții internați la Pediatrie au afecțiuni neurologice!2197
Vremea
13.9°6.6° - 13.9° vineri, 19 aprilie 2019
ploaie ușoarăUmiditate: 47%
Vânt: 3.04 m/s din N
Presiune: 1023.159 milibari

Loto
6/496813313342
5/4013192035385
joker9142628335
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 apr 00:00SportEuropa League, "sferturi". Napoli-Arsenal 0-1, Chelsea-Slavia 4-3, Valencia-Villarreal 2-0, Eintracht-Benfica 2-0

Arsenal, Valencia, Eintracht Frankfurt şi Chelsea sunt cele patru semifinaliste din Europa League. În penultimul act...188

19 apr 00:00SportFestival de goluri în Chelsea - Slavia Praga

Atacantul lui Chelsea, Pedro, a fost protagonistul startului de meci la returul dintre Chelsea şi Slavia Praga din...169

19 apr 00:00SportIanis Hagi pleacă de la Viitorul! Gică Hagi a confirmat în direct la TV

Gică Hagi a confirmat că Ianis Hagi (20 de ani) are mai multe oferte din campionatele importante ale Europei....480

19 apr 00:00SportIvan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Ivan Patzaichin, cel mai titrat canoist român din toate timpurile, a primit, joi, Colanul de Aur, cea mai înaltă...203

Local
19 apr 00:00LocalReînscrierile la grădiniţă încep pe 6 mai

Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu...165

19 apr 00:53LocalProcurori din Constanţa, în atenţia CSM

Secţia pentru procurori din cadrul CSM s-a întrunit joi, 18 aprilie, în şedinţă. Pe ordinea de zi s-au aflat şi...1275

19 apr 00:53LocalContinuă pregătirile pentru sezonul estival în stațiunea Mamaia și municipiul Constanța

De la începutul săptămânii, angajații Serviciului Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Municipiului Constanța...314

19 apr 00:51LocalExpoziție de Paște cu vânzare, cu produse realizate de copiii din centrele de plasament

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a deschis, joi, 18 aprilie a.c., cea...265

19 apr 00:42LocalMai puțin de 30% din hotelurile de pe litoral vor fi deschise de Paște și 1 Mai

Aproximativ 80 de hoteluri din totalul celor peste 300 existente pe litoralul românesc, ceea ce înseamnă mai puțin...1460

19 apr 00:49LocalArnold, baschetbalistul surdo-mut care vrea în NBA

...273

19 apr 00:49LocalNăvodărenii care văd fapte antisociale, îndrumați să sune la Poliția Locală!

Primăria orașului Năvodari și Direcția Poliției Locale Năvodari a demarat campania „FII RESPONSABIL! ATITUDINEA...602

19 apr 01:08LocalSANCȚIUNI DRASTICE pentru MIZERIE și CONSUMUL DE ALCOOL pe stradă!

Consumul de băuturi alcoolice pe domeniul public, mizeria aruncată pe stradă, cerșetoria și răscolitul în...469

19 apr 01:10LocalConstanţa. Peste 200 kg peşte, transportate fără documente legale, confiscate de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța - Punctul de Trecere a Frontierei Midia au depistat,...509

19 apr 00:24LocalCondamnaţi definitiv, încarceraţi şi introduşi în penitenciarul Poarta Albă

Mandate puse în aplicare de polițiștii constănțeni! La data de 17 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului...496

Politică
19 apr 00:00PoliticăTeodorovici iar a luat bani cu împrumut la dobândă mare: Încă 400 de milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de...170

19 apr 01:00PoliticăLiviu Dragnea a lansat acuzații FĂRĂ PRECEDENT la adresa lui Ludovic Orban: 'Să spună jandarmul cum îi săreau zeci de mii de euro din geantă când a plecat'

Liviu Dragnea a spus, în județul Suceava, că are informații despre mandatul lui Ludovic Orban în fruntea...670

19 apr 01:00PoliticăINCIDENT procedural cu dosarul Revoluţiei: Parchetul a trimis dosarul la ÎCCJ pe ascuns, la o săptămână după anunţul oficial

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încălcat Codul de procedură penală în privinţa...261

19 apr 01:01PoliticăUn tânăr nu a vrut să dea mâna cu Liviu Dragnea, la mitingul PSD

Câteva sute de persoane au participat, joi, la un miting PSD în localitatea Dumbrăveni, județul Suceava, la care...502

19 apr 01:01PoliticăLiviu Dragnea vorbește, în premieră, de candidatura la prezidențiale: „O să vă răspund, când e momentul, dacă voi candida“

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a declarat joi, într-un miting electoral organizat în...255

19 apr 00:17PoliticăBola iar se ia de Palaz! `400.000 de lei din bani publici pentru 3 zile de băut bere, totul deghizat în eveniment cultural!`

„400.000 de lei din bani publici, pentru trei zile de băut bere, totul deghizat în „eveniment cultural”. Cam...1141

19 apr 00:48PoliticăCererea de pensionare a lui Augustin Lazăr, acceptată de CSM

Ordinea de zi de joi, 18 aprilie, a sedintei Sectiei pentru procurori s-a suplimentat cu discutarea cererii de...443

19 apr 01:04PoliticăKlaus Iohannis: Nu pot să semnez nişte acte fără a evalua urmările întregii remanieri

Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă după ceremonia de introducere în profesie a absolvenţilor Consiliului...330

19 apr 01:09PoliticăCreștere a încasărilor la TAXE și IMPOZITE, față de anul trecut!

SPIT Constanța aduce la cunoștința opiniei publice că în perioada ianuarie-martie 2019, totalul sumelor încasate...325

19 apr 01:11PoliticăATENȚIE UNDE PARCAȚI! Poliția Locală dă zeci de amenzi zilnic!

Staționarea sau oprirea voluntară în zonele în care aceste acțiuni sunt interzise, încălcarea semnificației...470

Monden
19 apr 00:00MondenCum va fi rochia de mireasă a Adelinei Pestrițu și cum își va îmbrăca fetița: „Sunt foarte dificilă“

Adelina Pestriţu (32 de ani) şi iubitul ei, Virgil Şteblea, sunt în focuri! Cei doi se pregătesc de zor pentru cel...210

19 apr 00:00MondenCât a slăbit Oana Roman. Ţinuta care i-a dezvăluit noua siluetă

După ani la rând în care a fost criticată pentru siluetă, Oana Roman pare că a câştigat pentru moment lupta cu...243

19 apr 00:00MondenCe vor face CRBL și Oase cu premiul de 30.000 de euro, de la Asia Express

O ţară întreagă a stat cu sufletul la gură, marţi seară, 16 aprilie, pentru a afla câştigătorii marelui premiu...199

19 apr 00:00MondenAndreea Bălan, la primul eveniment oficial după cea de-a doua naştere

După ce ne-a dat emoţii la naşterea celei de-a doua fiice, iată că artista s-a refăcut complet şi-şi poate relua...159

19 apr 00:00MondenCe s-a întâmplat cu Lisa Marie Presley? Fosta soţie a lui Michael Jackson s-a îngrăşat teribil!

Singurul copil al lui Elvis Presley, din mariajul cu Priscilla, duce o viaţă relativ retrasă. De aceea, poate, ne...240

19 apr 00:00MondenSophie Turner din Game of Thrones se luptă cu depresia. Cum au afectat-o criticile pentru rolul Sansa Stark

Actriţa Sophie Turner a dezvăluit că s-a luptat ani de zile cu depresia, boală ce s-a accentuat odată cu primirea...181

19 apr 00:00Monden„La Gomera“ de Corneliu Porumboiu, printre cele 19 filme selecţionate în competiţia Festivalului de Film de la Cannes

Nouăsprezece filme vor concura anul acesta în competiţia Festivalului de Film de la Cannes, potrivit listei iniţiale...136

19 apr 00:00MondenBradley Welsh, unul dintre actorii din "T2 Trainspotting", a fost împuşcat mortal în Scoţia

Bradley Welsh, unul dintre actorii din "T2 Trainspotting", a fost împuşcat mortal miercuri seara la Edinburgh,...149

19 apr 00:00MondenDisney promite cinci milioane de dolari pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame

Compania Walt Disney, care a obţinut încasări de milioane de dolari de pe urma filmului său de animaţie ''The...137

18 apr 19:32MondenBianca Drăgușanu, dezlănțuită: Ce replici a avut pentru Cătălin Botezatu și pentru prezentatorii emisiunii „Vulturii de noapte”

Bianca Drăgușanu a participat la emisiunea Vulturii de noapte, pe care fostul său partener de viață, Victor Slav, o...575

Mapamond
19 apr 00:00MapamondÎnaintea publicării raportului Mueller, Trump denunţă o „înşelătorie politică“

Preşedintele american Donald Trump a denunţat joi "cea mai mare înşelătorie politică din toate timpurile", cu...143

19 apr 00:00MapamondKim Jong Un se va deplasa în Rusia pentru un summit cu Putin, anunţă Kremlinul

Liderul nord-coreean Kim Jong Un se va deplasa în Rusia la sfârşitul lunii aprilie pentru un summit bilateral cu...135

19 apr 00:00MapamondUKIP îşi lansează campania, prezentându-se ca „adevăratul partid“ al Brexit-ului

Partidul britanic UKIP (eurofob şi antiimigraţie) şi-a lansat joi campania pentru alegerile europarlamentare,...130

19 apr 00:00MapamondCoreea de Nord cere SUA să îl înlocuiască pe secretarul de stat Mike Pompeo la negocieri

Coreea de Nord a cerut joi Statelor Unite să îl înlocuiască pe secretarul de stat Mike Pompeo cu un negociator "mai...134

19 apr 00:00MapamondCongresul SUA va primi raportul procurorului Mueller privind complicitatea cu Rusia cenzurat după patru criterii

Congresul Statelor Unite va primi joi, în jurul orelor locale 11:00-12:00 (15:00-16:00 GMT) raportul anchetatorului...134

19 apr 00:00MapamondParlamentul European a votat simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor de scurtă şedere în UE

Parlamentul European a votat miercuri, la Strasbourg, o simplificare a procedurilor de obţinere a vizelor de scurtă...135

19 apr 00:00MapamondRusia extinde sancţiunile economice impuse Ucrainei

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor...142

19 apr 00:00MapamondAccident în insula Madeira: Portugalia a decretat trei zile de doliu naţional

Guvernul portughez a decretat joi trei zile de doliu naţional în memoria victimelor accidentului rutier în care...139

19 apr 00:00MapamondFranţa: Clopotele catedralelor au bătut în semn de solidaritate cu Notre-Dame din Paris

Marele clopot al bazilicii Notre-Dame-de-la Garde din Marsilia a fost tras la ora locală 18.50 (16.50 GMT), la fel ca...126

19 apr 00:00MapamondUn bărbat a fost arestat în Catedrala Saint-Patrick din New York, având asupra lui bidoane cu benzină

Un bărbat a fost arestat miercuri seara după ce a pătruns în Catedrala Sfântul Patrick din New York având asupra...146