REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

INVESTIŢII în Spitalul Medgidia, pentru ca pacienţii să nu mai fie aduşi la Constanţa pentru orice durere în piept!

INVESTIŢII în Spitalul Medgidia, pentru ca pacienţii să nu mai fie aduşi la Constanţa pentru orice durere în piept!

Replica API 19 septembrie 2018 | 00:00 2260

Vești îmbucurătoare pentru locuitorii din Medgidia și din împrejurimi: Spitalul Municipal Medgidia și-a mărit echipa medicală cu cinci medici, printre care și un cardiolog. Totodată, în cadrul unității spitalicești a fost înființat un Compartiment de Cardiologie, astfel încât numărul pacienților care sunt transferați la Spitalul Județean Constanța va fi redus. Iar acestea sunt doar o parte dintre proiectele puse în aplicare de conducerea spitalului, după cum a precizat Eugen Aglițoiu, managerul unității sanitare, pentru „Replica de Constanța”. Pentru realizarea lor, spitalul a primit bani și de la bugetul local, ultima tranșă, adică 2 milioane de lei, fiind aprobată de consilierii locali medgidieni în ședința de luni, 18 septembrie a.c..

„Orice durere în piept care ridica suspiciuni de infarct miocardic o trimiteam la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, pentru că nu o puteam trata aici. Plecau și câte patru – șase ambulanțe pe zi. Ceea ce însemna tracasare pe drum pentru pacienți, faptul că erau nevoiți să aștepte și câteva ore la Constanța, unde la cardiologie timpii de așteptare pot să ajungă și la opt ore. Ne dorim să evităm aceste neplăceri și să venim în sprijinul populației, a nevoilor medicale pe care le are”, a declarat Eugen Aglițoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia.

De la începutul lui septembrie, Spitalul Medgidia are cardiolog!

Drept pentru care, încă de anul trecut în cadrul unității din Medgidia a fost înființat un Compartiment de Cardiologie. Este un compartiment de cinci paturi, dar este un început. Nu exista însă medic cardiolog, dar după luni de demersuri, conducerea spitalului a reușit să angajeze și acest specialist. Astfel că, de pe 5 septembrie a.c., dr. Nicoleta Onofrei, medic specialist cardiolog, este angajată a Spitalului Municipal Medgidia. „Era nevoie de cardiologie.

Numărul afecțiunilor cardiovasculare este în creștere. Hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, cardiopatia ischemică sunt afecțiuni cu care pacienții se prezintă în mod frecvent. Dar aveam nevoie de aparatură și de specialist, pentru a nu mai trimite toate cazurile la Constanța, ci doar pe cele care depășesc dotarea noastră. De exemplu, din zece cazuri pe care le trimiteam la Constanța pentru dureri în piept, doar unul era cauzat de infarct miocardic”, a adăugat managerul Eugen Aglițoiu.

De asemenea, pentru compartimentul de cardiologie urmează să fie achiziționate injectomate și monitoare, un defribilator și un test de efort. Toate aceste achiziții urmează să fie realizate cu bani alocați de Consiliul Local Medgidia, proiectul fiind votat în ședința de luni, 18 septembrie a.c..

Nu se mai pune problema să fie închisă Pediatria pentru că medicul a plecat în concediu!

Alte achiziții urmează să fie realizate și în Secția de Pediatrie, unde urmează să fie cumpărate două transluminatoare de vene. „Este vorba despre niște detectore de vene pentru copii; venim în sprijinul pacienților și al personalului medical cu tehnică modernă, care să ușureze tratarea copiilor”, a adăugat managerul unității spitalicești.

De asemenea, o altă veste pentru părinți este faptul că în Secția de Pediatrie a mai fost angajat un pediatru, ceea ce face ca, cel puțin în formula actuală, să nu se mai pună problema închiderii Pediatriei, Neonatologiei și Maternității pentru că pediatrul pleacă în concediu, așa cum se întâmpla în anii trecuți! „La Pediatrie avem doi medici în contract cu noi, care lucrează efectiv, în prezent, și încă unul care va reveni în ianuarie 2019 din concediul de creșterea copilului.

De asemenea, avem patru medici pediatru care vin la gărzi. Suntem în tratative și cu un medic neonatolog, încerc să îl conving să vină la Spitalul Medgidia. În acest moment nu se mai pune problema închiderii temporare a celor trei secții. De altfel, într-un an și jumătate de când sunt la conducere, am reușit să nu închidem secțiile în niciun moment”, a mai afirmat managerul spitalului. Și pentru dotările cu aparatură medicală, banii au fost alocați de la Consiliul Local Medgidia.

Spitalul va cumpăra o ambulanță

O altă investiție care va fi realizată cu bani de la bugetul local constă în achiziția unei ambulanțe, astfel încât să nu se mai aștepte eliberarea autospecialelor Serviciului de Ambulanță Județean Constanța de fiecare dată când sunt pacienți care trebuie transportați la domiciliu sau la un consult la un alt centru medical. „În felul acesta, degrevăm și SAJ Constanța, dar nici pacienții nu mai așteaptă și câte opt ore pentru a fi externați și transportați la domicilii”, a exemplificat reprezentantul unității medicale.

Ce medici au fost angajați și ce investiții se vor mai face

În afară de medicii cardiolog și pediatru, Spitalul Medgidia a mai angajat și un radiolog, un chirurg și un neurolog. De asemenea, un medic anestezist urmează să fie transferat în cadrul spitalului de la o altă unitate.

Cât privește investițiile, din cele 2 milioane de lei alocate de la bugetul local, urmează să se mai investească în: dotarea cu aparatură medicală specifică și conexă a compartimentului sălilor de operație; achiziționarea de medicamente și materiale sanitare necesare desfășurării actului medical până la finalul anului 2018; plăți arierate și furnizori de bunuri și servicii înregistrate de Spitalul Municipal Medgidia; achiziționarea unei ambulanțe și cheltuielile aferente funcționării acesteia anual; achiziționarea de echipamente de birotică necesare pentru desfășurarea activității medicale; plata tichetelor de vacanță către angajații Spitalului Municipal Medgidia pentru anul 2018 (pentru cei peste 400 de angajați ai unității spitalicești).

Destinația banilor votați în Consiliul Local Medgidia

De menționat că în aceeași ședință a Consiliului Local Medgidia, s-a votat alocarea de sume de bani și pentru alte destinații. Astfel, vor fi alocate sume diferitelor categorii sociale pentru: plata deconturilor transportului în comun al elevilor din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia; elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de capacitate – suma de 2.250 de lei; elevii din unitățile de învățământ din municipiul Medgidia, care au obținut nota 10 la examenul de bacalaureat – suma de 4.500 de lei; adolescenții care au împlinit vârsta de 18 ani – suma de 500 de lei; persoanele aflate la prima căsătorie – suma de 1500 de lei; cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie – suma de 1000 de lei; cuplurile care împlinesc 25 de ani de căsătorie – suma de 500 de lei; seniorii ajunși la venerabila vârstă de 100 de ani, sau chiar cei care o depășesc – suma de 1000 de lei; .Sume alocate pentru evenimentele prilejuite de ”Zilele Pensionarilor” și ”Zilele Toamnei”. O parte din sumă va fi alocată SC Apollo Ecoterm SRL: plata arierate și lucrări întreținere spații verzi, iar o altă parte Clubului Sportiv Medgidia, necesare continuării activității sportive în următoarea etapă competițională.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si cine a facut ma datoriile? va pute vrabie pentru ca incearca sa faca ceva? era mai bun jagardache cu gasca din care faceti si voi parte ca nu fecea nimic si nu deranja pe nimeni, nu aveam strazi stricate dar nici vorba de incercarea de a facea o reparatie etc
7
0
asta nu e manager este menajer a lui vrabie si gasca lui ce vreti asta a vrut angajatii spitalului nu te poti pune cu majoritatea asta e on bou conduce si el ce sa faca mai bine de atat
3
5
ce penibil este managerul asta asistent medical!!!1 spitalul medgidia are datorii de 4 milioane, nu au bani de nici unele, dar face investitii, sunteti de rasul curcilor
5
6
Dar sa gandim pozitiv, speranta in oameni moare ultima, zic eu
3
3
Proiecte sunt prezentate foarte frumos pe hartie! Este bine ca si cantitate pentru imagine. Este necesara calitate, eficacitate, consecventa pe parcursul executiei. la capitol proiect drumuri deja tuseste primaria, asa cum spuneam doar cantitate, dart nici nemtii nu mai sunt nemti
3
1
Felicitari dar ,mai sunt multe de facut.Oare nu exista o portita la lege prin care sa poata contribui si consiliile locale din comunele apartinatoare de spitalul Medgidia?
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920