REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ion Caramitru, anchetat de Guvern: scandal uriaș în lumea teatrului

Ion Caramitru, anchetat de Guvern: scandal uriaș în lumea teatrului

Replica API 1 iulie 2019 | 00:00 482

Ion Caramitru

Unul din cei mai cunoscuți actori români, Ion Caramitru, va fi anchetat de corpul de control al Ministerului Culturii, pe fondul scandalului iscat la Teatrul Național București.

În calitate de director al TNB, Caramitru a acuzat faptul că teatrul se îndreaptă cu viteză spre faliment și că nu sunt bani pentru plata actorilor, astfel că ușile TNB riscă să se închidă. Artiștii au și protestat în fața Guvernului.

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat duminică la Antena 3 că trimite Corpul de control la TNB să verifice cum s-au cheltuit banii și cum s-au semnat contractele.

„Nu trebuie privită ca o răzbunare, dar vreau să prezint opiniei publice exact cum se cheltuiesc fondurile. Nu e normal să acuzi că se dau afară zeci de artişti de la Teatrul Naţional. E o firmă cu care nu ştiu de ce s-a semnat contractul”, a zis ministrul.

54 de colaboratori ai TNB nu mai primesc acum bani.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, a explicat concedierile de la TNB.

Reprezentanții Teatrului Național București "I. L.Caragiale" (TNB) declară că se află pentru prima dată în situația în care nu pot promite ferm decât o singură premieră spectatorilor de teatru care așteaptă ca stagiunea să reînceapă în forță în septembrie.

Potrivit comunicatului, instituția se află la limita supraviețuirii artistice din cauza drasticelor restrângeri bugetare, asemenea multor altor instituții de cultură. Managerul TNB, Ion Caramitru, a explicat echipei din instituție motivele pentru care teatrul este obligat să își limiteze, deocamdată, activitățile.

"Ceea ce trăim acum, nu numai în Teatrul Național, ci absolut în toate instituțiile care sunt acum în subordinea Ministerului Culturii, dar și în instituțiile din subordinea Primăriei Generale, este fără precedent", a afirmat Caramitru.

Managerul TNB a descris și situația creată de întârzierea bugetului: "Conform legii, bugetul statului român ar fi trebuit să apară din noiembrie, anul anterior și să fie votat pentru a deveni operațional începând cu 1 ianuarie 2019. În realitate, el a fost aprobat abia în aprilie 2019, devenind operațional abia în luna mai. Au mai fost situații de acest gen, dar nu atât de grave. Ca să ajungă la instituțiile din subordine, după ce el este repartizat prin Ministere, mai ia un timp destul de lung, astfel încât momentul zero, momentul în care teatrul nostru, de exemplu, putea să înceapă orice activitate, legală, din punct de vedere al deschiderii finanțării, este momentul în care ministrul ne aprobă Programul minimal. Programul minimal este un fel de contract sine qua-non care permite managementului teatrului să-și facă treaba. Noi am devenit «operaționali» abia la mijlocul lunii mai. Până în acel moment n-am avut dreptul să cheltuim lunar decât ceea ce legea ne permite, adică a 12-a parte din bugetul anului anterior, deci o sumă infimă! Din aceste sume pe care le-am avut la dispoziție, am putut face două spectacole, «Preșul» de Ion Băieșu, la Sala Studio și «Class» la Sala Atelier. Două spectacole cu cheltuieli relativ mici. (…) Cum abia în 15 mai am avut liber la cheltuieli, vă dați seama că într-o lună nu puteam deschide finanțarea, să facem şi decoruri, şi costume, să plătim contracte de drepturi de autor, să rezervăm sala pentru alte premiere de anvergură etc. La ora aceasta, nu pot să vă spun ce alte spectacole se vor face în acest an, pentru că nu vă pot spune care este situația la zi!".

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rusine! Circarilor, tu cu fiul tau sunteti niste hoti si mari mincinosi. Hodorog batran stai si manancati pensia, ai furat destul!
1
0
comunist jegos , suna-l pe ....nea taticu ....sa te ia pe santier !
3
0
un circar.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272