REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

IPS Teodosie, noi afirmații controversate: la ortodocși vine lumina, la catolici NU

IPS Teodosie, noi afirmații controversate: la ortodocși vine lumina, la catolici NU

Replica API 13 iunie 2021 | 00:00 2425

O nouă declarație ciudată vine de la arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie spune că la ortodocși „vine lumina” și aghiazma se păstrează proaspătă, în timp ce la romano-catolici nu. În replică, preotul catolic Francisc Doboș afirmă: „Nu ai cum să nu-l iubești”.

Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi și în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradițiilor și modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradițiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, informează Mediafax.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunțat la tradiția primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocși. Au ieșit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învățături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă și peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că și la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca niște pișcoturi și toți primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiția lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Întrebat de MEDIAFAX despre afirmația Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboș a spus că IPS Teodosie „este de o candoare și de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pișcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită și cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubești. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinția Sa”, a adăugat Doboș.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Draga domnule Teo maniinci maron muuiult maron. Sa ai pofta patroane de sc funerar Oameni te au ghicit.
1
0
Da da da asa este vine lumina.Spuneti ne mai degraba cum mai merge sc ul dvs funerar.Se mai spala morti in garaj.Asta ii mai inportant de stiut.Si si cit sa dat la DSP si POLITIE pt k totul sa fie ok.Vecini nu dorm stiu multe.
1
0
Sa im i fri g eti ca te o lim ba in ca pul p w lii
3
2
asta viseaza scaunul lui Daniel. Pentru ca nu o sa-l ocupe, latra in pustiu. Pardon, la mosi.
7
2
Cat de inteligent raspunsul preotului catolic
17
2
De 12 secole acceiasi minciuna,,,doar el mai crede !
11
2
Adica dupa cum spune Spagoveanu,nimai un popa care este ortodox are dragostea fata de aproapele;caci ea,dragostea este mai presus decat credinta sau cultul religios"asa a spus Isus"
11
4
Daca spui ce crezi tu,nu e permis!
5
4
o cana de acum 20 de ani cu aghiazma, certificata de laboratoare, nu ale tale si te cred
7
3
Satana Spagoveana ce esti!
20
5
Au venit vremea sa ne scaldam in ura si dispret ,o ura fata de toti cei ce se deosebesc de noi.Preotul ortodox ne indeamna sa-i uram pe catolici.El zice ca asta este adevarata credinta:sa-i urasti pe cei ce nu seamana cu tine.......
28
6
tEodositul si-o cauta cu luminarea. Treaba lui. Maine poimane o sa aiba pretentia sa voteze si in parlament. La astia nu se dau teste psihologice?
23
5
SPAGOVENU E CEL MAI MARE HOT AL CREDINCIOSILOR ORTODOCSI.
26
6
Sa va ia sub sutana lui sa va arate calea si lumina
10
21
ce spune e adevarat , restul din voi frustatilor cand vorbiti si scrieti tineti gura inchisa ca miroase a c...!
15
40
Asta e Satana intruchipata!
37
9
Cel mai trist este,ca in timpul pandemiei singura voce care a mai contestat si carait cate ceva,a fost a IMBECILULUI asta.REstul ati luat de bune toate cacaturile autoritatilor...iar cand un popor nu contesta si nu se lupta pentru libertatile sale ,este MORT.
12
39
A luat o rau razna preotelul .Urat ca baga zizanie si face astfel de afirmatii pe care unii credinciosi ortodoxi le adopta si devin mai agresivi ca el .ce vina avem ca ne am nascut catolici sau ortodoxi ???.Suntem crestini .
41
10
l-ar trimite la puerta blanca.
28
9
de la fosfor alb vine lumina
25
9
Orice clinica specializata, daca ar avea ocazia sa il primeasca la un consult, ar realiza fara probleme ca omul are intr-adevar probleme psihice
43
10
spagoveanule nu te mai saturi
43
6

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468