REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ITALIA a REFUZAT EXTRĂDAREA lui SORIN STRUTINSKY în România

ITALIA a REFUZAT EXTRĂDAREA lui SORIN STRUTINSKY în România

Replica API 7 iulie 2021 | 00:03 5688

Omul de afaceri Gabriel Sorin Strutinsky, condamnat de Tribunalul Constanta pe 6 iulie 2020 pentru trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani la o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani și 8 luni, s-a predat în februarie 2021 la sediul Squadrei Mobile din Chestura de Poliție din Bologna din Italia. România a demarat procedurile privind extrădarea afaceristului, însăautorităţile judiciare italiene au refuzat extrădarea în România şi au dispus executarea pedepsei acestuia de 10 şi 4 luni de detenţie pentru corupţie într-un penitenciar italian, a declarat pentru Replica, avocatul Marius Mocanu.

„Nu cunosc, încă, motivele pentru care a fost refuzată extrădarea. A fost reprezentat de avocați din Italia. Decizia este definitivă, așa că va executa pedeapsa într-un penitenciar din Italia, așa voia și domnul Strutinky”, ne-a declarat avocatul

Avocat Marius Mocanu

Sorin Strutinsky s-a predat în 16 februarie autorităților din Bologna şi, până la decizia de încarcerare în penitenciar, a fost în arest la domiciliu. Afaceristul s-a predat la sediul Squadrei Mobile din Chestura de Politie din Bologna, unde era însoțit de doi avocați, Matteo Murgo din Baroul Bologna și avocatul Cristian di Giusto, cel din urmă fiind și avocatul care i-a reprezentant pe alți doi fugari, Daniel Dragomir și Alina Bica.

Ce spun procurorii

Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, cu executare. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Constanța, care, la data de 6 iulie, i-a respins apelul și i-a majorat pedeapsa.

Este vorba despre dosarul în carear fi pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată. În 2017, a fost condamnat pe fond la 7 ani și 4 luni cu executare, împotriva deciziei formulând apel. Acum, iată că s-a judecat apelul, pedeapsa fiindu-i majorată.

Update: Sorin Strutinsky a fost contactat telefonic de către reporterii Replica, acesta respingând apelurile cu ton de ocupat.

Dosarul contractelor cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral

Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Sorin Strutinsky a mai fost judecat şi pentru faptul că în 2012 a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând 10 % din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru extinderea unei dane din portul Constanţa. Firma respectivă a încasat conform contractului de lucrări aproximativ cinci milioane de lei, iar denunţătorul a renegociat cu Strutinsky, în ianuarie 2015, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

Tot în 2012, Gabriel Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia - Năvodari.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa intervina momaia de ministru de paie, avocatul lor, sa il aduca.
0
1
Numai cine nu-i cunoaste pe cei trei golani, Mazare, Constantinescu si Strutinsky ar putea spune ceva de bine de acestia. Ei, care acum 25 de ani faceau "ordine" in Constanta, santajand pe toti care incercau sa faca o afacere cinstita, ei dadeau verdicte prin fituica lor, Telegraf, ei cei mai mari borfasi ne-au distrus orasul de nici acum nu si-a revenit. Ei si familiile lor n-ar trebui sa calce in acest oras, nu dorim sa mai auzim de ei .
14
8
Sa i se confiste tot ce are pe numele lui sau pe alte nume ca atunci vine el singur.
14
3
e agent dublu!normal sa fuga acolo!
6
4
I-a mituit si pe italieni ?
11
4
Foarte bine la ce sa aprobe extradare.OMUL ii super ok doar circotasi si inocenti il pot musca de rect.
9
18
pai la ce conditii sunt in pusariile din Italia
7
2
Mi se pare normal!
6
2
Cristian te astept si pe tine sa mi fii coleg ca doar tu ai spalat toti banii prin Direct Turism SRL.
15
3
E altceva sa stai la zdup in Italia.Face alergie la aerul de marea neagra, il prefera pe cel de Mediterana ca de,obrazul subtire trebuie intretinut.
12
10
Anaf anaf anaf
10
8
Next generation.A lor , Mazare,Constantinescu,Strutinski.Pentru astia a zburat puiu cu ata..La varsta lor si-au trait viata, de acum batranetea, bolile...Urmasii lor pana la a n a generatie sa traiasca bine din ce au furat parintii lor .
23
11
Ba, voi stiti ce frumoasa este Italia!? Sa ai si bani multi, da multi, ce viata frumoasa duci!! Stiti ma?
18
9
mare e bibiloi,ii birjareste si pe macaronari cum vrea creasta lui
8
0
Om sensibil deh. Face puscarie de 5 stelute. Acu si acolo poate da de mafioti potenti cu scula marrree si sapunuri care cad la baie.
18
16
va credeati imparati, a cazut acum castelul
19
19
A t u n c i m e r g e u l a P o a r t a a l b a i n l o c u l l u i e u s u n t m a i e s c r o c d e c a t s t r u t u.
12
1
Clanul mazariche a impartit terenuri si imobile la toti din justitie si la tot sistemul s3cwristic, de aia au stat atatia ani fara sa fie cercetati.
38
11
Ce tareeeee
19
4
Sa incerce uleiul de masline italienesc. Banditilor, ati distrus orasul asta si la puscarie vreti la hotel de lux.
42
14
Oameni nu mai iesiti de acolo. Javre a-ti fost javre va veti chinui prin puscarii.
35
15
Un gest absolut neprietenos al Italiei
42
14

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614