REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Italia: Coaliţia de extremă dreapta condusă de Salvini a înregistrat o victorie importantă în alegerile regionale din Umbria

Italia: Coaliţia de extremă dreapta condusă de Salvini a înregistrat o victorie importantă în alegerile regionale din Umbria

Replica API 29 octombrie 2019 | 00:00 385

Matteo Salvini

Liderul opoziţiei de extremă dreapta din Italia, Matteo Salvini, a înregistrat o victorie istorică în primul test electoral după ce şi-a pierdut, vara aceasta, funcţiile în guvern, arată luni rezultatele scrutinului, informează agenţia dpa.

În alegerile regionale din Umbria, candidatul susţinut de coaliţia condusă de Salvini, Donatella Tesei, a câştigat 57,7 la sută din voturi, potrivit numărătorii aproape finale.

Rezultatul pune capăt celor 49 de ani de guvernare de stânga în Umbria şi marchează o înfrângere usturătoare pentru partidele de guvernare de la Roma, în condiţiile în care candidatul lor, Vincenzo Bianconi, a întrunit doar 37,5 la sută din voturi.

Bianconi a fost susţinut de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi de Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), parteneri dificili în cadrul coaliţiei de guvernare conduse de premierul Giuseppe Conte.

După alegerile din Umbria, "zilele guvernului naţional sunt numărate", a declarat Salvini în faţa susţinătorilor săi, sărbătorind un succes "clar şi răsunător".

Victoria forţelor de dreapta în Umbria nu este deloc o surpriză. Alegerile au fost declanşate de un scandal legat de nepotism care a vizat fosta administraţie de centru-stânga.

Înainte de alegeri, Conte a susţinut că votul din Umbria nu va avea niciun efect asupra guvernului său, însă anvergura înfrângerii ar putea destabiliza noua sa coaliţie de guvernare.

M5S a anunţat că nu va mai candida în alegeri regionale împreună cu Partidul Democrat.

Salvini şi-a pierdut funcţia de vicepremier şi de ministru de interne în august, după ce a pus capăt alianţei cu M5S şi sperând să fie declanşate alegeri anticipate pentru a capitaliza succesul din sondajele de opinie. Planul lui a fost zădărnicit după ce M5S s-a aliat cu PD, fostul său adversar înveterat, pentru a preveni organizarea de noi alegeri care ar fi făcut ca Salvini să devină premier. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212