REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Italia: Guvernul Draghi, în corzi în aşteptarea deciziei Mişcării 5 Stele

Italia: Guvernul Draghi, în corzi în aşteptarea deciziei Mişcării 5 Stele

Replica API 11 februarie 2021 | 00:00 876

Mişcarea 5 Stele (M5S), care numără o treime dintre parlamentarii italieni, a decis miercuri să suspende posibilul său sprijin pentru Mario Draghi până la publicarea programului său, cu riscul de a întârzia formarea guvernului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mario Draghi

M5S, anti-sistem, prevăzuse iniţial un vot online, de miercuri 12:00 GMT până joi 12:00 GMT, pentru a permite militanţilor săi să decidă dacă mişcarea trebuie să susţină guvernul pe care fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene încearcă să-l formeze.

Un mesaj postat miercuri dimineaţă pe blogul partidului anunţa că 'votul preconizat asupra guvernului se suspendă temporar. Noile termene de vot vor fi anunţate mai târziu'.

Această decizie survine după publicarea unui mesaj surpriză marţi seara pe Facebook de Beppe Grillo, fondatorul M5S, în timp ce mişcarea se îndrepta spre susţinerea unui guvern Draghi.

Evocând întâlnirea sa cu Mario Draghi în cadrul consultărilor în încercarea de a forma o majoritate guvernamentală, Beppe Grillo a spus: 'Eu aş aştepta ca el să facă publice declaraţiile pe care ni le-a făcut nouă'.

Dând asigurîri că Draghi a fost de acord cu M5S în majoritatea subiectelor fierbinţi, Beppe Grillo a continuat: 'Să aşteptăm până când va spune public ce vrea să facă, pentru că nu are încă idei clare, nimeni aici nu are idei clare'. ' Vă cer un moment de răbdare', a conchis şeful incontestabil al M5S.

Această decizie a mişcării încetineşte formarea guvernului de care are nevoie urgentă Italia, grav afectată de pandemia de COVID-19, soldată cu peste 92.000 de morţi şi care a aruncat economia ţării în cea mai gravă recesiune de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit presei italiene, votul M5S ar putea avea loc vineri sau în weekend.

Mario Draghi, care până în prezent a primit sprijin aproape din partea tuturor partidelor, cu excepţia Fraţilor Italiei (ISD, de extremă-dreapta), nu a reacţionat public miercuri dimineaţă la acest regres.

Dar timpul presează, pentru că anumite măsuri importante şi impopulare în cadrul luptei împotriva epidemiei de COVID-19, precum interdicţia de deplasare între regiuni sau restricţiile de circulaţie, expiră luni, iar un nou decret guvernamental este esenţial pentru a le prelungi.

Teoretic, având în vedere impactul său, acest decret nu poate fi emis de guvernul demisionar al lui Giuseppe Conte, care se ocupă doar de problemele curente şi nu mai are legitimitatea necesară, notează AFP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272