REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

JALE la societatea MAMAIA SA: ABATERI pe bandă rulantă!

JALE la societatea MAMAIA SA: ABATERI pe bandă rulantă!

Replica API 10 februarie 2020 | 00:00 665

Management defectuos?!

Management defectuos?!

Curtea de Conturi a luat la puricat, anul trecut, documentele societății de stat Mamaia SA. În urma misiunii de audit s-a constatat faptul că modul de administrare a patrimoniului SC Mamaia SA, precum și execuția bugetelor de venituri și cheltuieli nu sunt în concordanță cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele normative prin care a fost înființată societatea. De asemenea, s-a constatat că Mamaia SA nu respectă, sub toate aspectele semnificative, principiile legalității, regularității, economicității, eficienței și eficacității. Activitățile desfășurate se derulează la limita subzistenței, în unele cazuri înregistrându-se chiar pierderi.

Nerespectarea prevederilor legale privind reflectarea operațiunilor în contabilitate și întocmirea corespunzătoare a situațiilor financiare este una dintre abaterile constatate de Curtea de Conturi. Concret, este vorba despre neorganizarea contabilității analitice a capitalului social, în valoare de 10.539,6 mii lei, pe acționari, cuprinzând numărul și valoarea nominală a acțiunilor sau a părților sociale subscrise și vărsate. O altă abatere, evidențierea nejustificată în situațiile financiare la 31.12.2018 a unor imobilizări corporale și necorporale în valoare de 705 mii lei, reprezentând active a căror durată normală de funcționare a expirat și pentru care valoarea de intrare a fost recuperată integral prin intermediul amortizării. De asemenea, vorbim și despre înregistrarea eronată în evidența contabilă a unor reparații capitale de natura investițiilor, în valoare de 137,5 mii lei și neînregistrarea în contabilitate a rezultatelor inventarierii pentru anul 2018, respectiv a diferențelor constatate față de datele evidențiate în contabilitate, în valoare de 458,6 mii lei. Gestionarea patrimoniului este și ea pusă sub semnul întrebării. Potrivit auditorilor, aceasta este realizată în condiții de diminuare a rezultatelor din exploatare și a poziției financiare care indică elemente de nesiguranță, legate de capacitatea acesteia de a-și continua activitatea. Profitul înregistrat la 31.12.2018, față de rezultatul înregistrat în anii anteriori, ca rezultat economic al activității de exploatare, a fost realizat din reglări contabile, facturi de penalități, chirii necuvenite în valoare totală de 1.361,8 mii lei. Activitățile desfășurate se derulează la limita subzistenței, mai spune Curtea de Conturi, în unele cazuri înregistrându-se chiar pierderi, în condițiile în care societatea încă beneficiază de un patrimoniu care poate fi exploatat pentru turismul din zonă.

Modul de gestionare a patrimoniului aferent activităților specifice s-a dovedit a fi lipsit de eficiență

Potrivit raportului Curții de Conturi, nu au fost protejate interesele patrimoniale prin investiții efectuate în capitalul social al unor societăți comerciale, acestea dovedindu-se a fi investiții păguboase, deoarece nu au adus beneficii societății, au condus la pierderi de bunuri și au reprezentat o subvenționare mascată a unor societăți private, care au funcționat cât timp au existat aceste fonduri, în prezent nemaidesfășurând nicio activitate. Potrivit Balanței de verificare încheiate la data de 31.12.2018, entitatea deține părți din capitalul social la trei societăți cu capital privat, din care una este în insolvență, și vorbim aici de SC Telegondola Mamaia SA. Iar alta, SC Drakula Park SA, este radiată. Potrivit aceluiași raport, conducerea societății nu a urmărit activitatea celor două societăți și nu a luat măsuri eficiente care să identifice profitabilitatea investițiilor în capitalul social al acestora.

O altă abatere constă în faptul că SC Mamaia SA nu a respectat buna gestiune financiară prin darea în folosință, în mod efectiv, a unei suprafețe de teren cu 836 mp mai mare decât cea de 326 mp menționată în contractul de închiriere, situație ce a condus la diminuarea veniturilor cuvenite cu suma de 42 mii lei și, implicit, la nerecuperarea lor. Transmiterea sau cedarea cu titlu gratuit a dreptului de folosință a unui teren în suprafață de 766 mp, peste suprafața menționată în contractul de închiriere, și nerealizarea de venituri din proprietate este o altă neregulă descoperită de Curtea de Conturi. O altă deficiență o reprezintă efectuarea lucrărilor de reparații generale asupra Vilei nr. 26, acolo unde societatea își are sediul, în baza unui contract cu o valoare mai mare decât devizul-ofertă, în lipsa unui act adițional și fără recepție la terminarea lucrărilor. Dar și înregistrarea nejustificată pe cheltuieli a penalităților de întârziere în executare, în valoare de 260 mii lei, stabilite de instanța competentă, fără aprobarea AGA și CA și fără ca acestea să fie recuperate de la persoanele răspunzătoare de producerea faptelor sancționate de instanță. SC Mamaia SA nu a respectat dispozițiile legale privind inventarierea. Astfel, cu ocazia inventarierii anuale au fost constatate unele deficiențe precum: nu au fost cuprinse în operațiunea de inventariere toate posturile din bilanț. Nu s-au inventariat disponibilitățile aflate în conturi la bănci prin confruntarea soldurilor cu extrasele din ultima zi bancară. Nu au fost inventariate toate mijloacele fixe (bunuri în valoare de 83 mii lei, ce au fost puse la dispoziția SC Turism și Agrement SA, nu au fost confirmate de aceasta). Totodată, a rezultat o lipsă de mijloace fixe și materiale de natura obiectelor de inventar în valoare de 458,6 mii lei, care nu a fost înregistrată în contabilitate.

S.C. Mamaia S.A. a fost înființată prin HG nr. 1041/1990 privind înființarea societăților comerciale pe acțiuni în turism și Ordinul Ministerului Comerțului și Turismului nr. 154/1991, în temeiul Legii nr.15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale. Acționariatul S.C. Mamaia S.A. este compus din Statul Român, prin Ministerul Turismului, deținător a unei cote procentuale de 96,5680% din capitalul social și alții. Directorul societății este Marilena Dragnea din vara anului 2019. A fost numită în funcția de șef al SC Mamaia SA după ce fostului manager, Ancuța Mariana Ion, i-a expirat mandatul. Fostului manager a fost înștiințat că nu i se va prelungi mandatul și că, în locul său, va veni altcineva. Ancuța Ion, numită în funcție de Guvernul Grindeanu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da de noua directoare Doina Marinela Babanica nu faceti un reportaj??? Ca nu e in stare de nimic. Au pus o penelistii ei in functie. E proasta de bubuie saraca
7
0
Tarfele care le au supt p..a celor din psd primesc locuri de munca la stat pe bani grei....problema nu este ca primesc locuri de munca la stat sau ca sug p...i ci faptul ca in afara de supt altceva nu stiu.daca le arati maciuca stiu ce au dr facut daca le pui sa faca altceva saracele sunt pierdute in spatiu.nici a merge drept pe strada nu s in stare dar sunt manageri.... va n gura de sugatoare.toate tarfele obosite ajung sa conduca companii de de stat sau departamente n insititutiile statului.
4
1
Sau Actionar - mi-am depus Certificatul de Actionar la SC Mamaia SA din anul 1997 si nu am luat nici un leu.
5
0
Pe unde a trecut Ancuta Ion praful sa ales.le are fata.
8
1
si la aeroport e la fel. Jegosii au rupt cu furaciunile si acum se ling pe degete..
4
0
Au distrus toti Societate ! Care vine asta face...corinuta ce Mai face?
7
0
ce mai faci corina ? erai cu fasole al meu,javra de tomis 3
9
1
Pe acelasi scenariu ieftin, a venit Marileana sa faca pe virgina! Numai virgini la PSD Cta, in frunte cu sefu lor! Nu dam nume k nu se posteaza!
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272