REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Jianu: Concurenţa neloială este o problemă incredibilă pentru mediul de afaceri, care începe să se sufoce

Jianu: Concurenţa neloială este o problemă incredibilă pentru mediul de afaceri, care începe să se sufoce

A.F. 30 martie 2024 | 00:00 136

Concurenţa neloială este o problemă incredibilă pentru mediul de afaceri care începe încet-încet să se sufoce, iar toate aceste reguli, respectiv e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu, sunt făcute tot pentru antreprenorii cinstiţi, a afirmat, joi, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Florin Jianu, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Jianu: Concurenta neloiala este o problema incredibila pentru mediul de afaceri, care incepe sa se sufoceFlorin Jianu

"Concurenţa neloială sau activitatea ilicită pentru mediul de afaceri este o problemă. Statul clamează de ani de zile că schimbă lucruri tocmai pentru a scădea aceasta economie la negru sau gri, însă în realitate ea creşte constant. Nouă, IMM-urilor, ni se pare că mediul de afaceri se află în secolul 21, statul şi politicile publice se află în secolul 20. Au rămas în urmă şi nu înţeleg de fapt viteza şi felul în care economia funcţionează. Toate aceste reguli: e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu - sunt făcute tot pentru antreprenorii cinstiţi. Cei care făceau şi înainte facturile în mod constat, acum fac şi e-Factura, făceau e-Transport, fac şi noul e-Transport care s-a extins la toate produsele", a declarat Florin Jianu, la evenimentul Profit.ro "IMM - Anul marilor presiuni pentru micii antreprenori. Unde mai pot găsi soluţii de creştere. Ediţia a IV-a".

El a subliniat că mediul de afaceri nu se opune la tot ce înseamnă aceste schimbări, însă este nevoie să se lucreze inteligent cu datele. "Datele şi felul în care prelucrezi informaţiile reprezintă cheia succesului în această perioadă", a subliniat Jianu.

Potrivit acestuia, CNIPMMR se opune la "tot ceea ce înseamnă din nou schimbarea pragurilor pentru microîntreprinderi".

"Nu este posibil ca după trei ani să vorbim din nou despre schimbarea acestui prag. Mai bine spuneai de la început: domnule, fiscalitatea în România în următorii 30 de ani este asta, îţi convine să faci afaceri, bine, nu, mergi în altă ţară sau mergi acasă sau angajează-te la stat şi terminăm această discuţie. Să vii de la an la an şi să schimbi, asta ne omoară cu totul. Din statistica noastră, suntem la cel mai scăzut grad de încredere într-o evoluţie pozitivă a mediului de afaceri: doar 2 din 10 întreprinzători consideră pozitivă evoluţia mediului de afaceri. Deşi colegii din bănci, din zona de business, ar spune: business-urile au crescut în ultimii ani, taxele la stat, impozitele, ne uitam şi pe primul trimestru - încasările la stat au crescut. Au crescut pentru că oamenii îşi fac treaba, dar asta nu înseamnă că sunt şi mulţumiţi cu ceea ce se întâmplă. Ei ar prefera să fie lăsaţi în pace decât să li se schimbe regulile, în mod constant să fie tot felul de schimbări", a subliniat preşedintele CNIPMMR.

Într-un comunicat transmis la începutul săptămânii, CNIPMMR respingea scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 de euro la 100.000 de euro, din această măsură rezultând aplicarea cotei de 16% pe profit, în locul celei de 3% pe venit pentru microîntreprinderi.

Potrivit sursei citate, raportat la profitul de aproximativ 24 de miliarde de lei obţinut de microîntreprinderi cu venituri între 500.000 - 2.500.000 lei (100.000 - 500.000 de euro), în anul 2022, rezultă că acestea, dacă s-ar aplica cota de 16% pe profit, ar plăti un impozit de aproximativ 3,85 miliarde lei. Practic, microîntreprinderile ar plăti impozite cu o valoare totală mai mare de aproximativ 600 de milioane de lei, faţă de suma plătită ca impozit de 3% pe venit, arată reprezentanţii IMM-urilor.

În aceste condiţii, CNIPMMR exclude orice nouă modificare a Codului Fiscal în anul 2024 şi consideră că modificarea sistemului de impozitare a microîntreprinderilor propus în PNRR va afecta negativ mediul de afaceri, din cauza creşterii fiscalităţii, fapt care va avea un impact pentru întreaga economie.

Pe de altă parte, CNIPMMR solicită reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă şi lansarea tuturor programelor naţionale şi regionale pentru mediul privat, în valoare de 6,1 miliarde de euro, care să constituie Pachetul de programe pentru susţinerea IMM-urilor, având în vedere că acestea sunt cele mai afectate, în contextul actual, marcat de creşterea fiscalităţii, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212