REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Josep Borrell le va propune liderilor UE noi sancţiuni împotriva Rusiei

Josep Borrell le va propune liderilor UE noi sancţiuni împotriva Rusiei

Replica API 10 februarie 2021 | 00:00 1028

Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a recomandat marţi adoptarea de noi sancţiuni împotriva Kremlinului, după afrontul suferit în timpul vizitei sale la Moscova şi şi-a anunţat intenţia de a face propuneri în acest sens statelor membre, relatează AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

Josep Borrell

"Guvernul rus se află pe o cale autoritară şi este fără milă în cazul Navalnîi (...) Ar fi bine să prevedem sancţiuni. Îmi voi folosi dreptul de iniţiativă şi voi face propuneri care vor combina acţiuni pentru lupta împotriva dezinformării şi a atacurilor cibernetice", a declarat el în faţa Parlamentului European reunit la Bruxelles, apreciind că Kremlinul vede democraţia ca pe o "ameninţare existenţială".

Josep Borrell ar urma să-şi înainteze propunerile în acest sens miniştrilor de afaceri externe ai UE cu prilejul reuniunii lor de pe 22 februarie. Adoptarea de sancţiuni necesită unanimitate.

Uniunea Europeană are mai multe categorii de infracţiuni pentru care poate impune sancţiuni - încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice şi terorism - dintre care primele trei au fost deja utilizate pentru a sancţiona autorităţile ruse.

Şase personalităţi ruse, printre care şeful serviciului federal de securitate FSB Aleksandr Bortnikov şi numărul 2 al administraţiei prezidenţiale Serghei Kirilenko, au fost astfel înscrise în octombrie pe o listă neagră pentru otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi.

"Încrederea nu mai domneşte între UE şi Rusia şi relaţiile economice au fost periclitate de sancţiunile impuse după anexarea Crimeei", a subliniat Josep Borrell.

"Vizita mea la Moscova a avut un dublu obiectiv: să prezint poziţia UE asupra cazului Navalnîi şi să văd dacă autorităţile ruse vor să inverseze tendinţa negativă în relaţiile noastre", le-a spus el eurodeputaţilor. "Răspunsul a fost 'nu'. Ei nu sunt interesaţi dacă noi continuăm să fim ataşaţi de apărarea drepturilor omului. Ori noi nu putem să tăcem", a mai spus Borrell. "Eu sunt îngrijorat în special în ceea ce priveşte alegerile geostrategice ale autorităţilor ruse. Dar trebuie să găsim un modus vivendi pentru a evita confruntarea permanentă", a recunoscut el.

Rusia a expulzat vineri trei diplomaţi din Germania, Suedia şi Polonia pentru că aceştia ar fi participat la demonstraţiile de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi.

Anunţul a fost făcut în timp ce şeful diplomaţiei UE se afla într-o vizită oficială la Moscova, unde acesta susţine că a aflat de pe social media despre expulzările de vineri ale diplomaţilor europeni, în timp ce discuta cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni că vor expulza câte un diplomat rus în replică la deciziile anunţate vineri de Rusia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai ne Borrell ai grje cu ne Basecu si cu Tomac,ca vad politica externa si sunt de apreciata.Noi romani nui apreciem,dar alti ii vad bine pregatiti.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367