REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

La alţii se poate! Galaţi are 30 de parcometre! Primăria Constanţa a montat două... şi se mai gândeşte!

La alţii se poate! Galaţi are 30 de parcometre! Primăria Constanţa a montat două... şi se mai gândeşte!

Replica API 27 noiembrie 2018 | 00:00 1408

Parcometre Constanţa

Achitarea prin SMS a locurilor de parcare cu plată cu tarif orar îi nemulțumește pe tot mai mulți constănțeni. Faptul că sunt condiționați să aibă abonament la un furnizor de telefonie mobilă sau credit suplimentar pe cartela telefonică este principala supărare.

„Poate ei, care lucrează la birouri, își permit să țină bani blocați pe telefon sau în bancă, noi nu avem nici card de cumpărături. Noi avem niște salarii amârâte și câțiva lei în buzunar! Uitați, eu vreau să plătesc parcarea, am câțiva lei, unde plătesc?”, ne semnala un constănțean ajuns la o vârstă respectabilă.

Interesant este faptul că, în vreme ce în Constanța încă se „analizează” posibilitatea de a instala parcometre în toate parcările cu plată din oraș, în Galați, de exemplu, sistemul funcționează de ani buni! Acum, în Galați au ajuns deja la etapa în care localnicii își pot face abonamente la parcare!

Parcometre Galați

Încet încet, Constanța se modernizează, intră în era tehnologiei! Autoritățile locale vorbesc despre nevoia implementării a tot ce înseamnă SMART City, despre resistematizarea infrastructurii rutiere, despre achiziționare de autovehicule electrice, nepoluante etc. În teorie, totul sună foarte frumos. Realitatea arată, însă, că acest „modernism” trebuie adaptat și posibilitățile și nivelul de trai al constănțenilor.

Una dintre măsurile luate în vederea „modernizării” municipiului a fost implementarea plății prin SMS a locurilor de parcare cu plată. Taxatorii angajați ai SC Confort Urban SRL, care păzeau parcările până mai anul trecut nu erau eficienți, nu aduceau suficienți bani la bugetul local – ni s-a transmis mai pe ocolite. În plus, fie făceau favoritisme, fie nu făceau față numărului de mașini, cert este că încasările nu erau pe măsura așteptărilor. Drept pentru care... au fost căutate alte metode. Cea mai la îndemână: plata locurilor de parcare prin SMS!

Constănțenii au fost lăsați o perioadă să se acomodeze cu acest mod sistem, să rețină numărul de telefon, să înțeleagă procedura. Așa s-a procedat câteva luni. Acum, însă, polițiștii locali au trecut la amendarea celor care nu respectă legislația și nu achită locul de parcare. Și amenzile curg!

De exemplu, potrivit datelor transmise de Poliția Locală Constanța în perioada 18 octombrie – 13 noiembrie a.c. (adică aproximativ o lună!) au fost aplicate nu mai puțin de 1573 de amenzi contravenționale. Adică peste 1.500 de constănțeni care au fost amendați cu sume între 600 – 1000 de lei pentru că nu au plătit parcarea.

Dar sunt numeroși constănțeni care spun că problema nu este faptul că nu doresc să achite parcarea, dar că posibilitatea pusă la dispoziție de constănțeni – singura variantă, în mai toate parcările cu plată! – îi pune pe ei în încurcătură.

„Poate ei, care lucrează la birouri, își permit să țină bani blocați pe telefon sau în bancă, noi nu avem nici card de cumpărături. Noi avem niște salarii amârâte și câțiva lei în buzunar! Uitați, eu vreau să plătesc parcarea, am câțiva lei, unde plătesc? Să trimit SMS?

Dar eu nu știu să tastez pe telefon, nici copiilor nu știu să le scriu, prefer să îi sun. Un polițist local mi-a spus, la un moment dat, că nu îl interesează, că trebuia să îmi sun copiii să le spun lor să îmi plătească parcarea. Dar ei sunt la muncă, nu pot să îi sun de fiecare dată când parchez mașina în Constanța!”, ne semnala un constănțean, ajuns la o vârstă respectabilă.

Argumente în favoarea necesității altor metode de plată sunt suficiente: poate șoferul respectiv nu are, în acel moment, telefonul mobil în buzunar, poate telefonul nu mai are baterie etc.

O soluție ar fi putea fi instalarea de parcometre. La această oră, două astfel de aparate există doar în parcarea din fața Palatului de Justiție. Au fost instalate urmare a unui proiect pilot, ne-au precizat reprezentanții Primăriei Constanța. Doar două. Pe când vor fi instalate aparate similare și în restul parcărilor, mai ales că tot mai mulți constănțeni susțin că sunt de preferat în locul SMS-urilor? După ce responsabilii din rândul autorității locale vor analiza care metodă este mai eficientă: cea prin SMS sau prin parcometru.

„Se analizează posibilitatea implementării sistemului cu parcometre și în alte parcări din municipiul Constanța”, ne-au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

În Galați sunt 30 de parcometre

În vreme ce la Constanța încă se mai „analizează” care metodă este mai eficientă, în alte localități cele două modalități de plată, prin mesaj telefonic și prin parcometru, funcționează de ani buni. De exemplu, la Galați au fost achiziționate parcometre încă din 2015.

Acolo, ce e drept, după cum semnala presa locală la vremea respectivă problema a fost alta: parcometrele „vorbeau” în engleză, nu în română. Dar aceste aparate au fost montate în mai multe zone din oraș, astfel că pentru 1500 de locuri de parcare există 30 de parcometre. Comparativ, în municipiul Constanța sunt puțin peste 1000 de locuri de parcare, dintre care 560 sunt la categoria „locuri publice de parcare” și pot fi plătite numai prin SMS.

Noutatea cu care municipalitatea din Galați a venit în sprijinul locuitorilor (și vizitatorilor, dacă doresc!) cu permise lunare/semestriale/anuale pentru parcările cu plată. Astfel, potrivit presei locale, în HCL 439/30.08.2018 adoptat de Consiliul Local Galați, tariful pe oră este de 1,5 lei la parcometru, 0,42 euro prin SMS, 93,65 lei pentru permisul lunar, 532,33 lei/semestru sau 1.010,43 lei/an.

O altă facilitate este acordată localnicilor care trebuie să lase mașinile în parcările cu plată pentru a merge la serviciu, în apropiere. Pentru aceștia, municipalitatea a stabilit un abonament lunar de 35 de lei. Nu înseamnă că șoferul va putea să blocheze un loc de parcare, ci doar că... dacă găsește un loc de parcare disponibil, va plăti mai puțin.

Constănțenii pot plăti parcarea prin SMS contra sumei de 0,45 eurocenți+0,05 eurocenți + TVA pentru o oră, 1,30 euro+TVA pentru trei ore sau 3 euro+TVA, pentru opt ore, printr-un mesaj la 7420. Tariful este valabil de luni până duminică, între orele 00.00 şi 24.00. Pe lângă varianta SMS-lui, constănțenii mai au la dispoziție și aplicația gratuită TPARK, unde pot achita și cu un card bancar. În cazul neplății parcării, amenda este între 600 și 1000 de lei, cu posibilitatea achitări a jumătate din minimul amenzii în 15 zile de la comunicare.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Atenţie, şoferi! Riscaţi amenzi usturătoare dacă nu efectuaţi plata parcării prin SMS!

https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/116302-abonamente-lunare-pentru-parcarile-cu-plata-facilitati-noi-aprobate-de-consiliul-local-galati

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
esti timpit tare ma, nu ai iesit in viata ta din gaura asta de cur numita CT si te bagi inseama aiurea ...platesti cash la parcomat, nu la tac-tu, bagi fise sau bancnote, berbecule
2
4
Poate la Galati sunt parcari din moment ce au parcometre. Noi avem stalpisori!
5
3
Bai dobitocilor care nu intelegeti. Cat trebuie sa plateasca omul? 600, sau 1000? Ca vad ca este plin de oligofreni aici. Doar am punctat unde doare mai tare. Eu am masina si bani ce nu o sa aveti voi in veci. Doditocilor, analfabeti functionali!
4
11
Ieri scria cineva intr un comentariu Constanta a devenit un sat de la marginea Romaniei . Ii dau dreptate . Mai toate orasele tari mai mici sau mai mari arata mult mai bine ca orasul nostru . Am fost pana la Iasi detasat de la servici si am trecut si prin Vaslui ca tot rade lumea de Vaslui nu va vine sa credeti ce oras curat si frumos este Vasluiul in comparatie cu orasul asta . Stiu ca o sa ziceti ca ei nu au City mall si nici Vivo , dar nici nu le trebuie oamenii sunt mult mai relaxati si amabili cu toate ca au acelasi greutati ca si la noi
13
1
ce saracie de oras, s-au trasat cu vopsea cateva parcari pe un bulevard si nici pe alea nu le putem reglementa corespunzator
6
2
Cacat de parcometru ! 30 minute nu vrea sa taxeze !Luati parcometer din Canada simple si la obiect nu cacaturi sofisticate din cacatul de UE!
2
4
nu exista oras in toata Europa unde esti limitat la plata parcarii strict prin sms.
3
7
@civilizatia si forta. Ma baiete tu atat ai inteles. In fapt tarile respective au creat mai intai conditiile ca cetateanul sa poata respecta legea si abia apoi au trecut la aplicarea de sanctiuni.
8
4
multi idioti in Ct, se vede si in comentarii comuniste de genul ca de ce ai masina ...ce treaba are sula cu prefectura? Oferiti sanse egale si drepturi egale cetatenilor, de ce nu pot plati decit cei care au telefon? Aveti impresia ca vrem sa ne intoarcem iar la zilele in care aveau voie sa circule doar masinile cu numar par sau impar? Bine...de la ciori borite si prostani cu scoala facuta la FF nu poti sa ai pretentii
7
7
Fatalau da mici pensionarilor, doar atat il intereseaza ca de acolo ii ies voturile pentru mandatul urmator. Constanta a ajuns un rahat de oras, cenusiu si aglomerat, fara nicio sansa de dezvoltare pe viitor.
9
1
Exact de asta are nevoie cioara de Dobrogea: parcometre. Hartia igienica vine pe urma.
10
4
HAI LA DEFILARE -PE B-DUL.AL.LAPUSNEANAU ??? VINE SI LEANA SAU DOAR NEA NICU ????? SA NE FIE RUSINE
2
4
adica n-ai credit ,n-ai abonament , ai salariul minim si ti-ai cumparat autoturism cu salariul de 1190 de lei .nu te obliga nimeni sa vii de la tara in oras cu autoturismul si sa nu platesti parcarea taranoii astia , mocangii tarii vor sa ne tina in loc in epoca fanariota. se fac plati ,cumparaturi ,transferuri de bani cu telefonul si noi ne intoarcem la plata cash pt ca asa vor hotii ,evazionistii ,munca la negru
9
10
De munca la negru sau la gri nu ai auzit? toti se plang de psd, de scumpiri de viata grea dar nu ai loc de masini scumpe sau de cozi la supermarketuri
14
3
Cei care au primit amenzi pot sa faca contestatie si pot gastiga in istanta anularea lor. In Constanta s-a creat precedentul. Judecatorii si avocatii care isi parcheaza masinile pe langa tribunal au gastigat de acea au montat doua parcometre.
8
5
Pai daca ati trait din pomeni. Vreti un oras si o tara ca afara dar voi va comportati ca in Asia subdezvoltata. Salariul minim 3 copii si masina la scara? Cum faci nene de supravietuiti? Gore esti genial!
9
9
Respecta legea si nu vei plati 600-1000 dobitocule. Civilizatia se impune cu forta. Toti amaratii isi cumpara masini, abia daca au bani de mancare, dar sunt fuduli. Altii se plang ca n au unde sa parcheze, eventual in usa magazinului, barului, restaurantului.
12
14
Am gresit, platesc. Dar cum sa platesc eu o amenda de 600-1000, pentru ca pe chitanta nu scrie exact cat este amenda, cand eu am salariul minim pe economie si am trei copii in intretinere. La asta nu va ganditi mai banditilor? Poate intelegi si tu, asta de mai jos, desi ma indoiesc. Multi dobitoci in tara asta.
13
9
Cum poti sa te plangi ca ai salarii mici,doar cativa lei in buzunare dar in schimb ai masina pentru care ai o serie de cheltuieli obligatorii mari. Dar de benzina sunt bani?
10
20
Multi tampiti pe lumea asta.... Cum sa inteleaga un dobitoc de la politia locala, asemenea aspecte, cand el se crede Dumnezeu pe pamant?
19
11

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367