REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

La sate, şcoala online se face cocoţat în copaci cu mâna după semnal

La sate, şcoala online se face cocoţat în copaci cu mâna după semnal

Replica API 25 aprilie 2020 | 00:00 1362

Odată cu declanșarea epidemiei de coronavirus, care a dus la închiderea școlilor, mulți dintre elevii care trăiesc în mediul rural au fost practic “deconectați” în totalitate de șansa la o viață normală, în mod special în ceea ce privește educația. Chiar dacă tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani, internetul stabil, routerele wireless, laptopurile sau telefoanele smart rămân doar un vis frumos pentru majoritatea populației rurale.

În aceste condiții, eforturile autorităților de asigura un proces învățare cât mai bun rămân doar la stadiul de vis frumos. Județul Constanța se confruntă și el cu asemenea probleme, existând sate și comune unde pentru a avea semnal la telefon… trebuie să te urci în copac.

La alegeri, trebuie să aducă o antenă specială ca să amplifice semnalul și să funcționeze tableta

Comuna Lipnița este în județul Constanța și are în componență satele Canlia, Carvăn, Coslugea, Cuiugiuc, Goruni, Izvoarele. Conform primarului din Lipnița, aproximativ 350 de elevi învață la școlile din aceste sate. ”Sunt localități în care semnalul lasă de dorit. În Carvăn, este atât de slab semnalul, încât la alegeri trebuie să aducă o antenă specială ca să amplifice semnalul și să funcționeze tableta. În sate, noi avem aproximativ 350 de copii înscriși la școală. Pe lângă internet trebuie să ne gândim și la partea tehnică. Cei mai văduviți vor fi cei din mediul rural, din cauză că nu au tablete sau telefoane mai performante.” a declarat Florin Crăciun, primarul comunei Lipnița, pentru ziarul Replica.

Florin Crăciun

Aici sunt 250 de elevi în total care nu prea pot să participe la învățământul online

O altă comună cu probleme din cauza infrastructurii necesară unei conexiuni stabile la internet este Ghindărești. ”Internet avem pe telefon, dar fiecare depinde de rețeaua în care suntem. Semnalul lasă de dorit, e o chestie generală și în jurul comunei. Aici sunt 250 de elevi în total, dar avem și copii care fac liceul la Hârșova și acum sunt și acasă, deci nici ei nu prea pot să participe la învățământul online.” a spus pentru ziarul Replica, Vasile Simion, primarul comunei Ghindărești.

În concluzie, elevii din satele și comunele din Constanța, și nu numai, sunt văduviți în acest moment de un proces educational normal, din cauza slabei infrastructuri care nu le permite să aibă o conexiune stabile la internet.

Ca să vorbească la telefon sau să navige pe internet trebui să se urce în pod sau în copaci

Şi la Dobromir este aceeaşi situaţie. Încercând să aflăm mai multe detalii de la primarul Eugen Iliescu, acest nu a putut fi contactat. Cel mai probabil, din cauza lipsei de semnal.

Aceeaşi situaţie o regăsim şi în satul Oituz, din Lumina, Un adolescent a spus, pentru Replica, că el este nevoit să se urce în podul casei sau în copac pentru a vorbi la telefon sau pentru a naviga pe internet.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intrebati orice elev cate carti a citit de cand freaca menta afara?.
2
1
Ministerul Educatiei nu a luat nicio masura pentru rezolvarea situatiei. Toate oalele s-su spart in capul profesorilor, carora li s-a spus sa organizeze ore in astfel de conditii. Nimeni nu s-a gandit ca elevii, mai ales cei mici, nu au telefoane si trebuie sa la foloseasca pe cele ale parintilor, care pot fi la serviciu sau pot avea si alti copii. De asemenea, Ministerul nu a pus la dispozitie platforme, dar a dispus profesorilor sa utilizeze platforme on line, cu eludarea regulilo de folosire a acestora.
4
0
moarte tiganilor
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272