REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
13.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Lansare de proiect turistic la Prefectura Constanţa: vizat este segmentul de aventură

Lansare de proiect turistic la Prefectura Constanţa: vizat este segmentul de aventură

Replica API 11 aprilie 2014 | 00:00 122

Cu fonduri europene

Cu fonduri europene

Instituţia Prefectului a organizat joi o conferinţă de lansare a proiectului Development of Outdoor Adventure Tourism Network in Black Sea Region (DOOA), având parteneri din Republica Moldova, din Republica Georgia, din Republica Bulgaria sau din Republica Turcia, iar ca, asociat, Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Proiectul estimat la 596.000 de euro vizează o arie de nişă, turismul de aventură, preferat de obicei de un procent redus al turiştilor: pescuit, curse ATV-uri, drumeţii ş.a.m.d. şi care, potrivit ANAT, nu conving investitorii privaţi. În acest sens, ANAT, alături de Instituţia Prefectului, a demarat un astfel de proiect, finanţat din fonduri europene şi prin care administraţiile locale vor pune la dispoziţia iniţiatorilor informaţii cu privire la zonele în care turismul de aventură poate fi aplicat.

"Proiectul se referă la dezvoltarea unei reţele de turism de aventură în regiunea Mării Negre, pe care prefectura îl lansează astăzi (joi - n.r.), la Constanţa. Proiectul, alături de ANAT, are parteneri precum Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului pentru IMM-uri, din Republica Moldova; Centrul Internaţional de Dezvoltare a Afacerilor şi Investiţii, din Georgia; Camera de Comerţ, din Stara Zagora şi Agenţia de Dezvoltare Economică Regională, din Bulgaria; iar din Turcia Administraţia Specială a Provinciei Kastamonu. Valoarea proiectului este de 596.000 de euro, din care 433.000 sunt contribuţii ale UE, prin instrumentul european de vecinătate şi parteneriat, iar restul este contribuţia UE, prin instrumentul de asistenţă de preaderare, pentru partea turcă. Grupul ţintă îl reprezintă autorităţile publice locale, regionale şi naţionale din zonele implicate, operatori de turism, ONG-uri care activează în domeniul turismului. Locul de desfăşurare, prins în proiect: Constanţa (România), Stara Zagora (Bulgaria), Baku (Georgia), Chişinău şi Kastamonu, din Turcia. Ca activitate, se va elabora un studiu regional privind calitatea dezvoltării de turism de aventură şi se vor realiza vizite de studiu în trei state partenere, România, Turcia şi Georgia şi, de asemenea, se va elabora o strategie, pentru dezvoltarea şi promovarea turismului de aventură", a declarat prefectul Volcinschi, acompaniat de managerul de proiect, Filiz Pârcălabu, care a adăugat faptul că zona Dobrogei ar putea beneficia de dezvoltarea sporturilor nautice sau a curselor cu ATV-uri.

"Pentru zona Constanţa şi, implicit, Dobrogea, ca turism de aventură se va merge pe curse de ATV-uri, o atenţie va fi acordată şi sporturilor nautice, pentru că au o anumită particularitate şi vom merge şi pe sporturile în aer liber, precum pescuit. Zona Kastamonu, care merge în oglindă cu noi, datorită reliefului de munte, râuri, va merge pe promovare de alpinism, ciclism montan sau drumeţii pe trasee de munte. Din proiect, doar zona Dobrogea şi zona Kastamonu vor fi cele care promova, celelalte sunt în stand-by. Doar România şi Turcia îşi vor promova produsele prin competiţii sportive. Prin grupul ţintă, ne referim la primăriile unde acest tip de turism poate fi dezvoltat, ne gândim la grindul chituc, zona de sud a litoralului, prin ONG-uri ne axăm pe cele din turism sau protecţia mediului. Fiecare administraţie locală va fi rugată să îşi promoveze singură resursele şi potenţialul de turism de aventură. Ele vor indica ce tip de turism de aventură poate fi dezvoltat în activităţile lor. Noi le preluăm şi le promovăm în Turcia, Bulgaria şi Moldova şi ei ne promovează pe noi. Astfel, cetăţenii noştri vor putea merge în Turcia, vor ştii unde să meargă, ce capacităţi de cazare sunt, ce trasee", a declarat Pârcălabu.

De asemenea, preşedintele pe zona Sud-Est a ANAT, Aurelian Marin, prezent la eveniment, a completat cu eventualele zone de dezvoltare, care ar putea fi promovate în rândurile sutelor de mii de turişti români, care îşi petrec anual vacanţele la mare: "Pornim de la premisa că exploatăm resurse pe care le avem şi le punem la dispoziţia turiştilor. În ceea ce priveşte litoralul, să nu uităm că putem avea în vedere pădurea Comorova, care într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat să se poată dezvolta activităţi în aer liber în pădure, care să nu afecteze sistemul biologic. Poate că putem vorbi la un moment dat şi de speologie. În Constanţa, în zona litoralului, se practică un turism de masă, toată lumea cunoaşte acest lucru, dar pentru sutele de mii de turişti care vin anual la mare ar fi păcat să nu le aducem în atenţie anumite posibilităţi. Este important ca autorităţile locale să ne furnizeze aceste informaţii pe care le au şi care vor exista nu numai pentru partenerii noştri, ci şi la dispoziţia turiştilor din România", a menţionat Marin.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212