REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.9° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ligaturarea varicelor: scopul, riscurile și beneficiile procedurii

Ligaturarea varicelor: scopul, riscurile și beneficiile procedurii

Replica API 25 mai 2021 | 00:00 834

Varicele sunt acele vene dilatate și răsucite, localizate aproape de suprafață pielii. Ele se găsesc cel mai adesea pe picioare și glezne, deoarece mersul și statul în picioare crește presiunea sângelui din venele din partea inferioară a corpului. Chiar dacă varicele nu reprezintă ceva grav, ele pot duce la alte probleme. Din fericire, există numeroase opțiuni de tratament pentru varice, iar una dintre aceste proceduri este ligatură (ligaturarea), scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ligatura chirurgicală și smulgerea (stripping) este o procedura efectuată în sala de operații și este folosită, de regulă, pentru îndepărtarea venei safene din picior, că parte a tratamentului pentru varice (numite și vene varicoase).

Procedura implică legarea venei safene afectate și apoi îndepărtarea sau "smulgerea" întregii vene din picior, prin niște mici incizii făcute în zona inghinală și în partea inferioară a piciorului. Pacienții sunt externați în aceeași zi, urmând o scurtă perioada de recuperare, timp în care este esențial să respecte recomandările medicului chirurg.

Ce înseamnă ligaturarea varicelor

Ligaturarea înseamnă legarea chirurgicală a venelor prin intermediul unor mici incizii făcute în piele (în zona inghinală și în gamba, sub genunchi), pentru a împiedică situația în care sângele se acumulează și stagnează (nu mai circulă așa cum trebuie). Ligaturarea poate fi folosită de medic împreună cu procedura de smulgere / scoatere a venei (numită și stripping), prin care se îndepărtează venă cu probleme.

În multe cazuri, venă este îndepărtată cu ajutorul unei proceduri chirurgicale minim-invazive, numită ablație venoasă.

Scop ligaturare varice

Intervenția chirurgicală este efectuată din două motive principale. Primul este de a trata varicele. Împreună cu procedura numită stripping, de îndepărtare a varicelor, ligaturarea venelor varicoase este adeseori efectuată pentru că ajută la prevenirea recurentei varicelor.

Această procedura, spun medicii specialiști în chirurgice vasculară, este efectuată dacă există dovezi clare ale incompetenței valvelor venoase (acestea nu funcționează normal), adică acele vâlve din interiorul venelor principale, care duc la apariția dilatatiilor venoase.

Ligatură chirurgicală a varicelor și îndepărtarea acestora sunt efectuate și atunci când sângele se acumulează, că o cauza secundară a incompetenței venoase, iar pacienții suferă de simptomele insuficienței venoase.

Aceste simptome pot fi: picioare umflate, modificări ale pielii de pe picioare, durere și, în cazuri mai grave, ulcerații (citește aici despre ulcerul varicos).

Prin îndepărtarea venelor care nu funcționează corect, simptomele pot fi controlate, iar în cazurile în care pacienții au ulcerații, procedurile ajută ulcerul varicos să se vindece.

Îndepărtarea chirurgicală (strippingul) venelor este rareori necesară, însă ea poate fi recomandată de medicul chirurg în unele situații, pentru a trata tromboză venoasă superficială sau flebita.

Riscuri ligatură varice

Medicul chirurg va discuta cu pacientul despre riscurile procedurii și potențialele beneficii. În general, ligatură chirurgicală a venelor varicoase de la picioare este o procedura sigură, provocând o durere relativ scăzută că intensitate și o durere bine tolerată.

Desigur, la fel că în cazul oricărei proceduri chirurgicale, există și riscuri, inclusiv riscul de infecție la locul unde sunt efectuate inciziile, riscul de a se dezvoltă un cheag de sânge în venă de la picior și iritarea nervului care se situează de-a lungul venelor care sunt îndepărtate prin procedura numită stripping.

Beneficii ligatură varice

Pentru cazurile mai grave de varice, medicul va recomandă îndepărtarea venelor (prin stripping) și ligaturarea chirurgicală a acestora. Pacientului i se poate face anestezie generală sau anestezie regională ori i se va da un sedativ.

În funcție de cum decurge procedura, pacientul ar putea să meargă acasă în aceeași zi în care a avut intervenția chirurgicală. Unul dintre beneficii este că perioada de recuperare nu este foarte mare: ea variază de la o săptămâna până la 2 - 4 săptămâni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212