REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ligia Deca dă peste cap Legea Educației. Părinții se iau, și ei, cu mâinile de cap

Ligia Deca dă peste cap Legea Educației. Părinții se iau, și ei, cu mâinile de cap

Cristina BĂRBUCEANU 16 ianuarie 2023 | 00:00 9985

Draftul care notează noile Legi ale Educației, apărut în spațiul public, a stârnit revoltă atât în rândul elevilor, cât și în rândul părinților, deoarece prevede mai multe examene pentru elevii de gimnaziu, dar și pentru elevii de liceu. Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța spune că noile idei ale ministrului Ligia Deca vor produce prea mult stres, mai ales în rândul elevilor care termină ciclul gimnazial. În plus, examenele extra la Bacalaureat sunt inutile și fără sens. Nici părinții nu sunt bucuroși.

Ministrul Educației, Ligia Deca

Ligia Deca își dorește să revoluționeze învățământul…sau așa crede ea

E lucru știut de toți elevii că, la sfârșitul clasei a VIII-a, aceștia susțin Evaluarea Națională, iar la sfârșitul clasei a XII-a, examenul de Bacalaureat, denumit și „examenul maturității”. Dar, se pare că actualul Ministru al Educației, Ligia Deca, vrea să le pună bețe în roate elevilor, iar asta reiese din draftul legilor educației, publicat recent, pe care constănțeanca Ligia Deca l-a prezentat colegilor din Guvern. Ceea ce transmite draftul a scandalizat atât elevii, cât și părinții din România pentru că documentul prevede ca, în afară de Evaluarea Națională, fiecare liceu să organizeze și un examen de admitere, iar pentru Bacalaureat, să fie în jur de 10 probe: Limba și literatura română, scris și oral; 2 probe scrise pentru limbi străine; 2 probe scrise conform profilului (real/uman); 1 probă scrisă din celălalt profil (uman/real); Limba maternă, scris și oral.

Elevii din Constanța, uniți într-o singură voce 


Desigur, draftul noilor legi ale educației au provocat temeri și în rândul elevilor constănțeni, atât pentru cei din ciclul gimnazial, cât și pentru cei din ciclul liceal, care s-au adresat celor care le apără necontenit interesele, și anume: Asociația Elevilor. Președintele Asociației, Ariana Dudună, a oferit explicații clare în ceea ce privește noile modificări în Legile Educației, declarând pentru Replica: „Considerăm că draftul expus în presă pe surse al noii Legi a Educației nu se află în continuare într-o formă care să vină în avantajul elevilor și are anumite prevederi contradictorii sau haotice care vor veni în dezavantajul elevilor. Referitor la admiterea la liceu, considerăm că forma aceasta de admitere este în continuare una deficitară, care nu este necesară. În timpul mandatului domnului Sorin Câmpeanu ni s-a spus de Colegiile Naționale că au nevoie de libertate, să își facă singure subiectele, să testeze elevii suplimentar, că este nevoie de o testare suplimentară, chiar dacă, propriu-zis, la nivelul sistemului nu poate fi observată o astfel de nevoie.

Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța

Și după ce au venit cu atât de multe argumente pentru că la argumentele lor s-a venit cu contraargumente, în legătură cu corupția care poate fi generată cu privire la o astfel de admitere, despre faptul că nu este necesară, că nici măcar nu sunt definite în Lege Colegiile Naționale, ca să putem înțelege de ce o structură are parte de un tratament diferențiat față de celelalte structuri, acum Ministerul, tocmai pentru a bloca aceste argumente, nu dorește să renunțe la idee, așa că o modifică astfel încât, ideea care este preluată acum în formă consolidată, nu mai are nicio treabă cu ce s-a spus și cu ce s-a argumentat în trecut.

Acum ni se spune că toate liceele pot să organizeze o admitere separată, care să aibă subiecte făcute de către Ministerul Educației și singura diferență între această admitere este că va avea loc înainte sau după Evaluarea Națională și că va avea și o probă specifică profilului. Ei bine, dacă s-a constatat că la nivelul sistemului există o nevoie pentru o probă specifică profilului, atunci ea poate fi introdusă direct la Evaluarea Națională, de exemplu, nu este nevoie să avem două examene care au subiectele făcute de aceeași instituție care face și subiectele pentru Evaluarea Națională și care reprezintă o dublare a Evaluării Naționale.

Elevi la Evaluarea Națională

Mai ales având în vedere faptul că toate recomandările internaționale ne spun că ar trebui să limităm o testare cu miză mare la o vârstă atât de fragedă, iar Ministerul Educației propune tocmai opusul: să dublăm și să avem două testări cu miză mare.

Cât despre proba Bacalaureatului, considerăm că reforma ar trebui să fie făcută doar cu consultarea experților în științele educației și pe baza unor studii și verificări făcute la nivel național astfel încât să ne asigurăm că o reformă a Bacalaureatului corespunde nevoilor elevilor. La acest moment, nu considerăm că există o nevoie la nivelul sistemului de învățământ de a avea probă de matematică la profil uman sau probe de științe socio-umane la profilul real, unde aceste materii se învață foarte puțin, în mare, o oră sau două pe săptămână, nefiind un timp suficient pentru a acumula și a aprofunda astfel de noțiuni”

Elevi la examenul de Bacalaureat

Revoltă și în rândul părinților

În mod evident, noile modificări propuse de Ligia Deca pentru Legile Educației, au stârnit îngrijorare, nedumerire și chiar revoltă în rândul părinților.

Dan Cernat, președintele Comitetului Județean al Părinților

Astfel că, reporterul Replica a discutat și cu Dan Cernat, președintele Comitetului Județean al Părinților, care a spus: „Deocamdată, noi la Federație avem promisiunea că vom primi Proiectul de Lege cât de curând. Cât despre examenele la liceu, am militat și înainte că nu suntem de acord. În principiu, le rămâne Evaluarea Națională, căci repartizarea computerizată e cea mai corectă. Da, părinții sunt revoltați. Orice examen în plus este un stres în plus și pentru elevi și pentru părinți. În plus, orice modificare începe cu un ciclu, nici măcar de la un an la altul. Ar trebui pregătit înainte, pus în dezbatere publică. Când am aflat că se duce direct la Parlament, de-aia ne-am revoltat și noi. Era normal să ne pună proiectul la dispoziție până să meargă către Comisie”. Acum rămâne de văzut care va fi deznodământul și cum va arăta următoarea structură a Legilor Educației.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un dezastru aceasta fata!Eu,ca profesor,am fost multumit de Campeanu.Incepeau sa se vada rezultatele.Acum......alte idei bulversante. Haideti sa privim sistemul din Anglia,din Tarile Nordice....bacul se da la trei materii,care se aleg de catre elevi si se studiaza preponderent in ultimii doi ani. Atentie!!!! Manualele sunt o adevarata agresiune la adresa sanatatii mintale a copilului.Supraaglomerate,cu numar mare de lectii si informatii ,pun un copil in ipostaza de a se gandi ca nu este capabil.Scade respectul de sine! Simplificati oameni buni........am prieteni ce au plecat din tara cu copiii din cauza "scolii". Simplificati!!! Ramanem fara copii!
0
0
O cretina care-i marioneta altui cretin.
0
0
Stai femei liniștită, lasă totul măcar asa cum e acum, pentru că oricum ne-ați făcut copiii zob, nu mai înțeleg săracii nimic.
6
0
dobitoaca asta nu a fost consiliera pe educatie a plavanului tembel pe nume johanis?deci va dati seama ca ideile vacii fac parte din programul falimentar romania educata.
12
0
Eu nu înțeleg un principiu..constituțional.Un ministru nu face/propune legi.Un ministru face parte din Guvern deci din executiv.Avem legislativ/Parlament care este plătit pentru asta,pentru a propune legi,Este valabil și pentru ordonanțele trenuleț date pe sfârșit de an de către guvern prin care se taie/majoreaza,etc cum vor ei.Hei presă liberă și independentă,jurnaliști profesioniști..vă rog să studiați și să combateți acest fenomen.Ministrul Educației are cu totul altceva în fișa postului.Executivul DOAR pune în aplicare legile propuse de parlament și promulgate de președinte.Atât!
9
2
Fiecare ministru care ajunge la Ministerul educației și a învățământului au cate o idee ,,creata"care complică și stresează elevii,profesorii dar și părinții.Dna ministru are copiii,știe ce înseamnă să faci schimbări așa peste noapte fara sa te consulți cu cei care îsi doresc să fie o clasă socială democrată,libera și nu constrânsă?!Nu cred...trist pt tot ce se întâmplă,dar mai ales pt viitorul acestor copii,rușine,lăsați locul liber pt că nu vă reprezintă...
9
2
Mai bine te duci la stana fata, inveti si tu o meserie. Invatatmantul nu este pentru cipanezi, nu vezi ca nu te duce capul decat sa pui apa in lapte si aracet in branza. Tu vrei sa faci o lege in conditiile in care de-abia legi doua cuvinte. Chiar si asa doar la examene de admitere masluite si spagangeala te trage ata.
13
2
Deca pastreaza te rog aceeasi forma de invatamant care te-a facut "om mare "
9
0
si cu cine sa votam ma, cu USR? hai pa, ca am vazut ce au facut...
8
3
Școala făcută în anii comunismului a dat țării specialiști de mare valoare, recunoscuți ca atare pe plan național și internațional. Acum, a ajuns Dorel și alți pigmei care se cred originali s-o critice... Nu merită băgați în seamă, niște neica-nimeni...
14
5
Puteti schimba voi legile lunar,tot nu se va intampla nimic bun.Problema este la stilul de predare al profesorilor si la materia inutila.Cata matematica va mai aduceti aminte din clasele 1-12,inafara de cea de baza?Multe lucruri inutile…Cap avem,minte ne mai trebuie
13
4
Se umbla in legi pt a distrage atentia de la adevaratele probleme ale sistemului de invatamant: conditiile precare din scoli dotarile din anii comunismului, astea sunt prioritatile dar romanul e p***t...
8
1
Nu înțeleg de ce sunteți revoltați, nu voi i-ați votat ? În 2024 tot pe ei o să-i votați, din prostie, bineânțeles. După ce îi votați o să vă apuce iar durerea de cap! Și tot așa încă 33 de ani.
8
9
Fiecare elev sa vina la scoala cu un kil de aracet sa aiba alde Deca ce sa puna in branza.
12
2
Fa si matale un pustiu de bine si baga inceperea scolii de la 5 septembrie cum era de o eternitate. Macar fa si tu ceva cum trebuie
6
4
Halal ministru halal educatie...Hai cu spaga mai feciori .....
16
2
Nimeni nu ar da atentie delirului coruptilor daca scoala ar fi optionala. Problema apare cand esti silit de politie sa ti impingi copilul in groapa statului.
10
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272