REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Liviu Chesnoiu despre TRAGEDIA de la MEDGIDIA: Jocurile de noroc, cea mai CRUNTĂ DEPENDENŢĂ!

Liviu Chesnoiu despre TRAGEDIA de la MEDGIDIA: Jocurile de noroc, cea mai CRUNTĂ DEPENDENŢĂ!

Replica API 18 ianuarie 2022 | 23:54 7599

Dependența pentru jocurile de noroc ascunde o adevărată tragedie. Este considerată de către specialiști o afecțiune psihică. Mulți dintre cei ce au acest viciu sunt bărbați, iar aceștia recurg la gesturi extreme și ajung să-și vândă casa, să-și amaneteze bunuri, să se împrumute de sume mari de bani ori chiar să-și ia viața. Acesta este și cazul unui bărbat din municipiul Medgidia, județul Constanța, ce a recurs la un gest extrem. În data de 17 ianuarie a.c. și-a luat viața, aruncându-se de pe pod, deoarece pierduse o sumă de bani destul de mare la jocurile de noroc. Despre acest subiect am stat de vorbă cu psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, pentru a înțelege, de fapt, ce se întâmplă în mintea acestor persoane dependente de jocurile de noroc.

Liviu Chesnoiu

Jocurile de noroc, dar în special „păcănelele”, au devenit și la Constanța principalul „sport” practicat de tineri și nu numai. Deoarece este considerată o boală psihică, cei ce au aceste vicii aleg să apeleze la un specialist. Însă, în unele cazuri sunt rezultate pozitive, dar, de cele mai multe ori, aceștia nu pot ajuta pe cei în cauză, motivele fiind variate, inclusiv că dependenții nu respectă întocmai tratamentul prescris de specialiști și se ajunge la gesturi extreme.

Având în vedere situația extremă de la malul mării, unde un bărbat în vârstă de 40 de ani s-a aruncat de pe un pod, după ce a pierdut o sumă importantă de bani, am cerut părerea unui specialist.

Liviu Chesnoiu: „Cea mai cruntă dependență este cea de jocuri de noroc”

„În astfel de situații… acești oameni care ajung să devină dependenți de jocurile de noroc, este dependența cea mai cruntă. Că, de alcool, de țigări, de droguri te mai poți vindeca, dar aici intri într-un cerc vicios, te împrumuți de la cămătari, te împrumuți de la fel și fel de instituții mai mult sau mai puțin legale, financiare… girezi cu casa, girezi cu tot. Sunt oameni care sunt în stare să joace tot. Noi nu avem în țara noastră cu adevărat spitale care să trateze aceste dependențe. Îi trimitem la medicul de familie, la psiholog, la psihiatru, se pune un diagnostic acolo, se dă un tratament medicamentos, însă nu verifică nimeni dacă respectă sau nu tratamentul, trebuie să ia zilnic un astfel de calmant”, a declarat, pentru Replica de Constanța, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Există o salvare, dar încă nu există un ajutor specializat!

Specialiştii susţin că dependenţa de jocurile de noroc este o boală psihică, iar jucătorii care cer ajutorul specialiștilor au nevoie, pentru a se vindeca, să fie trataţi un număr egal de ani cu cei pierduţi în sălile de joc. Medicii susţin că, în momentul în care jucătorii recurg la gesturi extreme ca să facă rost de bani, cu siguranţă au nevoie de ajutor.

„Nu lasă nici un bilet de adio, fiindcă se simt vinovați… ce să zică? Ce să recunoască? Că poate au mai promis că se lasă, dar ei singuri nu se pot vindeca. Cineva foarte foarte apropiat, la care aceștia țin și de care ascultă cât de cât, dai de un aport în vindecarea lui. Hai să copiem o lege și să vedem cum procedăm cu acești oameni, să-i ajutăm… Pe de altă parte nu se merge cu chestii mai costisitoare, cu o terapie prin hipnoză pentru a ajunge la cauză, când s-a întâmplat prima dată chestia asta de unde până unde a apărut… Ei nu au nici o vină, ei poate s-au născut perfect normali și poate la un moment dat s-a întâmplat ceva în viața lor, i-au dat peste cap și au căpătat năravul acesta” a explicat psihologul Liviu Chesnoiu.

Ce s-a întâmplat la Constanța?

Reamintim faptul că, la data de 17 ianuarie a.c. un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Medgidia, a decis să-și pună capăt zilelor, acesta aruncându-se de pe pod, deoarece pierduse o sumă importantă la jocurile de noroc. Din primele cercetări a reieșit faptul că acesta ar fi părăsit domiciliul în noaptea de 14 spre 15 ianuarie a.c..

Cătălina PETRESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba maskota obosita da sun mine te dau pa mana lu KELOYU sai halesti BARZOYU
2
2
Adica tu spui ca nu este vorba de L.Chesoiu ci de specialistul in psihiatrie L.Chesoiu,bine ma asa este cum zici tu lingel in cwr in continuare pe Chesoiu.
4
2
Ba da, chiar despre "domnul" Chesnoiu!
4
4
Nu despre domnul Chesnoiu era vorba
6
1
Iar obositul asta?!
9
5
Cat ti-au facut pensia de la politie ? Iei 10.000 ! Nu te mai saturi .
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218