REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 15 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6883
12.4° Constanța Marți, 15 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6883
 

Liviu Popa: Constănțenii care s-au debranșat de la RADET se pot rebranșa gratuit la Termoficare! Video

Liviu Popa: Constănțenii care s-au debranșat de la RADET se pot rebranșa gratuit la Termoficare! Video

Emilia BABU, Virgil STOIAN, R.D. 24 septembrie 2024 | 00:00 7731

Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța, s-a aflat luni, 23 septembrie, în studioul Replica unde a vorbit despre pregătirea pentru sezonul rece, despre prețul gigacaloriei, dacă va crește sau va rămâne la nivelul anului trecut, dar și despre stadiul lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare. Mai mult decât atât, acesta a mai spus că orice constănțean se poate rebranșa gratuit la Termoficare.

Liviu Popa: Constantenii care s-au debransat de la RADET se pot rebransa gratuit la Termoficare! Video

Liviu Popa a declarat că energia furnizată de municipiul Constanța a fost mai ieftină: „Prețul este atributul Consiliului Local, stabilit prin legea 325 pe 2006. Operatorul, ca și modalitate de stabilire a prețului prezintă Consiliului Local o structură de costuri, în prealabil, avizată de reglementator. Vorbind de preț, populația a plătit 300,9 lei pe MW/oră, în condițiile în care costul gazelor naturale la centralele proprii a fost plafonat la 310 lei. Așadar, energia dată de municipiul Constanța a fost mai ieftină în această iarnă. Obiectivul municipalității este ca în urma investițiilor pe care le facem în întreg ansamblul de termoficare, iar aici vorbim de un CET nou, care a început deja pentru proiectare și execuție. Contractul a fost semnat în primăvara acestui an, termenul de execuție fiind 30 iunie 2026, iar asta înseamnă că noul CET va produce energie electrică, iar în procesul tehnologic de a degaja căldură, noi o vom capta și o vom transporta până la punctele termice de pe magistrale. Iar de la punctele termice, deja am început înlocuirea rețelelor către blocuri. Primul cartier care va beneficia de aceasta este zona CET-ului.

Nu vor mai fi așa de multe avarii

În privința lucrărilor care au paralizat orașul, directorul Termoficare a transmis că nu se mai pune problema avariilor de anvergură: „Au început lucrările, sunt 12 puncte în etapa a IV-a, toate fiind repartizate pe surse de finanțare. Prima etapă, a doua și a treia a inclus rețeaua magistralei, etapa 4 este rețeaua pentru punctele termice și blocuri, etapa 5 cuprinde finalizarea rețelei de transport a agentului termic primar, plus puncte termice și rețele secundare, iar etapa 6, ultima, iar cu asta sperăm să terminăm lucrările de termie în oraș, are deja finanțarea aprobată pe fondul de modernizare de 50 de milioane de euro, accesată de municipalitate și urmează, probabil, la începutul noului an să demareze lucrările și pe această etapă. Discutăm de magistralele de la CET, până la punctele termice care sunt funcționale în prezent. Ca să vă dau un orizont al investițiilor, accesibil pentru toată lumea, este vorba de cartiere. Pe magistrala întâi, din zona învecinată CET-ului s-a înlocuit magistrala în totalitate pe traseul Gara CFR, 1 Decembrie 1918, Lăpușneanu, până în intersecția Dacia, și până în intersecția străzii Soveja cu bulevardul Tomis. Ramificațiile către punctele termice, cu excepția străzii Nicolae Iorga, deoarece este prinsă într-o altă etapă, a V-a mai exact, însă acolo diametrele sunt mai mici și o avarie care apare pe Moldovei sau pe Iorga, nu afectează orașul cum afectau avariile din anii trecuți pe trunchiul magistralei. Urmează să înlocuim diametrele mici. În etapa a doua, luând-o invers, s-a înlocuit dinspre Tomis Nord, până la Institutul de Marină, la intersecția cu strada Baba Novac și a Biruinței. Lucrările sunt programate în următoarea perioadă, de la Institutul de Marină, Cutezătorii, Gladiolei, s-a ajuns până pe Costache Negruzzi înspre podul de la butelii și trecerea peste calea ferată. Toate lucrările se vor finaliza până la sfârșitul lunii octombrie 2024. Estimăm că vom furniza căldură în prima parte a lunii noiembrie, în funcție de evoluția temperaturii. Ce este îmbucurător față de anii trecuți este că avem magistralele puse la punct și nu mai avem problema avariilor, când opream întregul sau jumătate de oraș.

Video 1:

 

Sper să nu fie sau dacă sunt, vor fi prea puține. Toate aceste investiții sunt făcute în două moduri: confortul constănțenilor să fie asigurat la calitatea zilelor în care trăim și povara costurilor generate de subvenție pentru autoritatea locală să dispară. Conform studiului de fezabilitate, pierderile vor fi cu 90% mai mici, așadar prețul final trebuie să fie competitiv, cum este în toate țările europene. Pe lângă prețul final mic, autoritatea locală poate să mai acorde subvenție și atunci să fie mai mic. Însă valoarea subvenției nu are termen de comparație cu ceea ce a fost până acum. Nu am nicio informație că s-ar modifica prețul energiei, care a fost aprobat pentru întregul an“, a mai declarat directorul Termoficare.

Totodată, Liviu Popa a transmis că pierderile au scăzut foarte mult: „Sistemul acesta de termoficare a fost construit în perioada 1970-1980, iar la momentul acela era cel mai performant sistem de cogenerare care se multiplicase în marile orașe românești. Se produce energie electrică, se obținea căldură și s-au făcut rețelele de termoficare la blocuri. Perioada de viață a unor conducte de termoficare este undeva la 25-30 de ani, iar în perioada aceasta, n-au fost necesare investiții. Între timp, conductele au îmbătrânit. Am rămas pe o constantă din momentul în care am pus conductele noi. Nu mai avem teroarea această dată de avariile la conductele magistrale. Sunt ușor de rezolvat, sunt diametre mici, maximum DN400, nu mai vorbim de DN800 sau DN1000, cum au coloanele magistrale.

Liviu Popa: Constantenii care s-au debransat de la RADET se pot rebransa gratuit la Termoficare! Video

Am pus postere în oraș cu „Rebranșăm gratuit“

Constănțenii care s-au debranșat în trecut de la vechiul Radet se pot rebranșa gratuit la Termoficare: „Este o alegere greșită. Aș vrea să le spun tuturor că vine un moment în care trebuie să facem o decizie arbitrară. Știți că la Budapesta s-au interzis centralele de apartament. Modelul de la Budapesta este unul pe care îl putem găsi pe internet. Noi suntem pregătiți, suntem foarte aproape de acel moment, iar cu toate acestea, prețul și condițiile de predictibilitate a costului pe calitatea serviciului, vor fi bune. De ce au plecat oamenii la gaze? Pentru că serviciul era deficitar; avarii multe, întreruperi și costuri mari, toate acestea fiind contracarate de noile investiții și atunci clienții se vor întoarce. Sigur că da, avem și obiective importante în municipiul Constanța. În vara asta, la spitalul Municipal, de pe bulevardul Tomis, urmează Policlinica 1, Policlinica 2, unde am acordat termoficare, este funcțional sistemul. Sigur că se poate și probabil că au văzut, noi am pus niște postere în oraș «Rebranșăm gratuit!» Nu îl costă nimic pe cetățean, absolut nimic, să se rebranșeze la termoficare. Se gândește o strategie locală, națională, ca fondurile care sunt alocate pentru reabilitare energetică a clădirilor să prevadă înlocuirea vechilor rețele care trec prin apartamente.

Suntem în verificări și facem probe la rece

În final, Liviu Popa a declarat că instalațiile sunt pregătite pentru a da drumul la căldură, în cazul unor temperaturi mici: „Anul trecut s-a schimbat legislația, iar aceasta prevedea că operatorul să stabilească o procedură locală pe care toți locatarii trebuiau să o respecte. Orice societate de termoficare, inclusiv noi, avem prin legislație, stabilit raportul contractual cu consumatorul. Raportul nostru este cu Asociația de Proprietari, ci nu cu apartamentele din interior. Noi măsurăm consumul de energie la branșamentul clădirii sau scării, iar asociația este obligată prin lege să repartizeze corect, pe niște reguli foarte bine stabilite, căldura către membrii asociației. Iar în situația în care asociația nu repartizează corect, administratorul creează venituri necuvenite unora și prejudicii altora. Dacă temperatura exterioară este sub 10 grade Celsius, atunci se îndeplinesc condițiile de furnizare a căldurii și atunci sistemul pleacă. Noi, din 9 septembrie, am umplut instalațiile, deci suntem în verificări și facem probe la rece. Dacă vor fi temperaturi, mai devreme, care îndeplinesc acest standard, pornim căldura. Este un preț aprobat până la finalul anului. Spre exemplu, Electrocentrale Constanța care este producător, a declarat la ANRE un preț mai mic.“

Video 2:

 

Mai jos puteți urmări interviul integral:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445