Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța: Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat, în această iarnă. Vezi cât va fi. Video
Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța: Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat, în această iarnă. Vezi cât va fi. Video
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestPrezent în studioul Replica, directorul Termoficare Constanța SRL, Liviu Popa, a vorbit despre investițiile în sistemul municipal de termie, despre prețul pe care îl va plăti populația în această iarnă pentru căldură, dar și despre reglementările legislative referitoare la normele de poluare a centralelor pe gaz. Potrivit lui Liviu Popa, investițiile făcute și cele ulterioare în sistemul de termie vor conduce la o reîntoarcere a consumatorilor care au ales centralele pe gaz datorită reducerii costurilor serviciilor mult mai bune.
Liviu Popa a vorbit, în debutul interviului, despre lucrările de modernizare a sistemului de termoficare, un proiect de anvergură. „Dacă nu ar fi procedat Primăria la modernizarea sistemului de termoficare, nu mai eram astăzi aici, nu mai aveam termie în oraș. Am trecut printr-o situație deosebit de dificilă în perioada 2021-2022 și abia după ce s-au înlocuit o parte din tronsoanele de magistrală, pe care se transportă agentul termic, produs în CET Palas și dus până la punctele termice, am început să ne revenim. Deci, din cauza multiplelor avarii succesive nu reușeam să mai facem față cu repararea magistralelor și acolo a fost punctul critic. La momentul acesta, s-a înlocuit o foarte mare parte de magistrale și au început lucrări de înlocuire a vechilor conducte care fac legătura între puncte termice și blocuri. Finanțarea obținută din Fondul de modernizare pe următoarea etapă de municipalitate va permite să se înlocuiască o mare parte din sistemul de termoficare. În plus, au început lucrările la o sursă nouă, la un nou CET Palas. Agentul termic va fi transportat prin rețelele noi, și va fi transformat în punctele termice în apă caldă de consum și căldură pentru calorifere, care vor fi distribuite tot pe conducte noi. Noutatea este că se vor monta contoare la fiecare scară a blocului ți nu va mai fi un contor pe tot blocul“, a declarat directorul Termoficare Constanța, Liviu Popa.
Aceste lucrări se realizează cu bani europenei, dar și cu fonduri accesate de Primăria Constanța, prin programul PNRR. „Sunt fonduri pentru CET-ul nou din PNRR de 749 de milioane lei accesate de către Primăria Constanța. S-au luat 50 de milioane de euro pe POIM Axa 7.1, cu care s-au modernizat magistralele de transport. Încă 50 de milioane de euro din Fondul de modernizare pentru modernizarea punctelor termice și rețelele aferente acestora“, a mai spus Popa.
Video 1:
Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat
În ceea ce privește prețul gigacaloriei din această iarnă, directorul Termoficare Constanța a afirmat că va fi similar cu cel din iarna 2023-2024.
„Constănțenii plătesc ceea ce arată contorul montat la branșament, consum împărțit la fiecare apartament pe niște reguli foarte clare stabilite de ANRE. Costul a fost stabilit în ianuarie anul curent, nu are termen de valabilitate și este de 350 lei per gigacalorie sau 300 lei/ megawattoră. Prețul gazelor naturale, cel plafonat, este de 310 lei pe megawattoră, ori prețul pe care îl practică municipalitatea este mai mic decât prețul plafonat al gazelor naturale. Stabilirea prețului de populație este apanajul Consiliului Municipal. El stabilește prețul, noi, ca operator, îl punem în practică. Rolul nostru este să eficientizăm activitățile, astfel încât ca prețul local să fie cât mai apropiat de prețul plătit de populație“, a explicat directorul Termoficare Constanța.
Centrale de apartament vs sistemul public de termoficare
Dacă în urmă cu 7-8 ani debranșarea de la sistemul centralizat de termie devenise o modă, în câțiva ani vom asista la o revenire a consumatorilor la acest sistem. Potrivit directorului Termoficare Constanța, prin investițiile făcute în sistemul public de termie va deveni cu adevărat competitiv pe piața energiei termice.
„La momentul acesta, discutăm de centralele de apartament care erau o variantă a ceea ce sistemul municipal nu putea să ofere cetățeanului. Din cauza vechimii sistemului și lipsei investițiilor, prețul mare al energiei termice și frecvența disconfortului dat de avarii a determinat o parte dintre constănțeni să treacă la centrale. La un moment dat, poluarea care se crea la centralele de apartament genera atât de multe gaze toxice, încât a pus specialiștii în gardă pentru a găsi metode de depoluare. Branșarea la Termoficare Constanța este gratuită. Când oferi condiții mai bune decât are în casă, iar cele din casă vor fi influențate de politicile de mediu și vor genera costuri suplimentare, îi va determina să revină la sistemul public“, a adăugat Popa.
Explicații privind plata energiei termice pentru spațiile comune
Disputa la nivelul proprietarilor debranșați de la sistemul public și cei rămași a fost reglementată din punct de vedere legislativ. Liviu Popa a explicat care este noua modalitate de calcul ce va fi aplicată în această iarnă.
„În orice localitate, prin lege, este stabilită limita unde se termină sistemul de termoficare municipal și unde începe instalația utilizatorului. Deci, noi avem competență până la branșament. La momentul acesta, contoarele sunt montate în vecinătatea branșamentelor, de regulă în subsol, pentru că sunt mai protejate. Branșamentul este locul unde o clădire este conectată la sistemul public. Proiectul de modernizare spune că un bloc cu mai multe scări va avea la fiecare scară un contor la căldură și unul la apă caldă. Ce avantaj este aici? Odată este pentru apa caldă care va permite să fi recirculată până la fiecare scară în parte, ceea ce micșorează timpul apei de a ajunge la temperatura dorită. Doi, nu se mai face de către administrator, la grămadă, repartizarea căldurii măsurată la gigacalorimetru, ci se va face la fiecare scară în parte și atunci vor fi consumuri diferențiate de la o scară la alta. Nu se mai face ca până acum, adică mult mai corect“, a mai spus directorul Termoficare Constanța.
Iată cum, după foarte mulți ani de dezbateri în spațiul public, sistemul public de termie începe să devină competitiv, constănțenii putând beneficia cu adevărat de servicii de calitate.
Video 2:
Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News