REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Localități din Spania, sub asediul imigranților: Mașina premierului, atacată la aeroport

Localități din Spania, sub asediul imigranților: Mașina premierului, atacată la aeroport

Replica API 19 mai 2021 | 00:03 1152

„Fie mor, fie trec” este deviza adoptată de mii de imigranți africani care au luat cu asalt, marți, exclavele spaniole Ceuta și Melilla. Situația este atât de gravă, încât ambasadorul Marocului a fost convocat de Ministerul de Externe de la Madrid, în timp ce premierul Spaniei, Pedro Sanchez, s-a deplasat personal în zonă, promițând că va restabili ordinea, dar fiind el însuși ținta violențelor.

Sursa foto: Profimedia Images

În momentul în care ieșea din aeroportul din Ceuta, mașina premierului spaniol a fost atacată de un grup de manifestanți, care i-au adresat injurii. Iată momentul:

Cele două exclave spaniole din nordul Marocului sunt singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană, iar premierul Spaniei avertizează că acest aflux brusc de imigranţi ilegali „este o gravă criză” nu numai pentru Spania, ci şi pentru Europa, scrie digi24.ro.

Cel puțin 6.000 de imigranți ilegali au pătruns în 24 de ore, un număr record pentru o singură zi, potrivit Spaniei. Între ei sunt circa 1.500 de minori. Imigranții vin fie înot și sar apoi gardurile de graniță, fie pur și simplu vin pe jos, când mareea este în reflux.

Majoritatea sunt marocani, susține Spania. Forțele de securitate spaniole au reușit să trimită înapoi în jur de 2.700 de oameni, dar nu și minorii.

Spania a desfășurat armata pe plajele din Ceuta, pentru a-i ajuta pe grăniceri.

În plus, și cealaltă exclavă a Spaniei din Africa, Melilla, a început, marți după-amiază, să fie luată cu asalt de imigranți. Cel puțin 86 de persoane au reușit să treacă de barierele de securitate.

„Vom restabili ordinea în oraş şi la frontierele noastre cât mai rapid posibil”, a promis premierul Sanchez într-o alocuțiune televizată înainte de a pleca spre Ceuta şi Melilla.

Forțele de securitate spaniole, cu ajutorul blindatelor armatei, au folosit gaze lacrimogene pentru a domoli afluxul de migranți, în timp ce Madridul reproșează Marocului o anume pasivitate, care a permis trecerea miilor de persoane. Acesta este unul din motivele tensiunilor diplomatice dintre Madrid și Rabat.

Relaţiile dintre Madrid şi Rabat s-au tensionat, însă, încă de la sfârşitul lunii aprilie, când liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19, decizie ce a iritat guvernul marocan. Statele Unite au recunoscut în decembrie suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, dar Frontul Polisario, susţinut de Algeria, revendică independenţa acestui teritoriu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272