REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

LOCATARII blocului DISTRUS în incendiu NU se vor întoarce prea curând în CASELE lor! Video

LOCATARII blocului DISTRUS în incendiu NU se vor întoarce prea curând în CASELE lor! Video

Replica API 17 decembrie 2021 | 00:28 2813

În urma incendiului ce a avut loc la un imobil din cartierul constănțean 4-5, principala întrebare de pe buzele tuturor este: „oare când se vor întoarce acești oameni în casele lor?”. Conform specialiștilor… nu prea curând deoarece toate instalațiile au fost afectate și totodată, și fațadele. Până când vor afla ce se întâmplă cu casele lor și dacă mai pot fi recuperate, locatarii blocului afectat de incendiu vor sta în Căminul Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza", la Spitalul Modular Militar instalat pe Stadionul Portul și la căminul Direcției Generale de Asistență Socială. Totodată, Primăria a identificat 23 de locuințe care ar putea fi puse la dispoziția locatarilor blocului afectat de flăcări.

Locatarii blocului ce a ars în noaptea de miercuri spre joi, respectiv 15 spre 16 decembrie, în jurul orei 1.00, au fost transportați, printr-o mobilizare de forte, cu autocarele în Căminul fostului Liceu Navrom, actual liceu militar. Conform oficialilor, în cursul zilei de 16 decembrie, o parte din locatarii blocului afectat vor rămâne în căminul Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza", cinci adulți au fost transportați la Spitalul Modular Militar instalat pe Stadionul Portul, 4 bărbați și o femeie, la căminul Direcției Generale de Asistență Socială au fost transportați o femeie și un copil.

Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza"

Primăria a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile, în caz de nevoie, ce au fost puse la dispoziție de un operator privat, conform informațiilor oferite de reprezentanții Primăriei. Deocamdată, sunt analizate mai multe variante de ai caza pe cei rămași fără locuință, în prag de sărbători.

Spitalul Modular Militar

Primăria, mobilizare de forțe pentru familiile lăsate fără locuințe

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, viceprimarul Ionuț Rusu, împreună cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și ai Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență s-au întâlnit cu rezidenții ansamblului de locuințe afectat de incendiul izbucnit noaptea trecută în parcarea subterană a unui bloc situat pe strada Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu. Se va acționa pe două paliere prin implementarea unor măsuri care vizează refacerea construcției și ajutorul acordat persoanelor care nu au un adăpost.

„Trebuie să acționăm rapid. Am creat un grup de lucru cu care să lucrăm și să discutăm concret cu toate părțile implicate. Am luat legătura cu cei de la RAJA, vor face un deviz necesar pentru demararea lucrărilor de refacerea a instalațiilor de apă și canalizare. În momentul de față, se fac cercetări. După finalizarea acestora vom interveni pentru igienizarea zonei, pentru care ca persoanele evacuate să se poată muta într-un timp cât mai scurt”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

În prezent, echipele Direcției Generale de Asistență Socială desfășoară anchete sociale. În urma discuțiilor cu reprezentanții asociațiilor de proprietari se va face o listă cu persoanele care au nevoie de cazare. „Știu că o parte din dumneavoastră nu are unde să stea în perioada următoare. Din acest motiv avem un partener care ne va ajuta cu 23 de apartamente pe care ni le va pune la dispoziție. Împreună vreau să identificăm familiile care au nevoie de o locuință”, a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu.

Incendiu puternic, în toiul nopții

Vă reamintim faptul că un incendiu puternic a izbucnit la un bloc situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu din zona Km 4 - 5. Se pare că focul a pornit din parcarea subterană, de la un vehicul, ulterior extinzându-se spre apartamente. Panica s-a instalat imediat, oamenii au ieșit desculți în stradă, disperați și speriați, în timp ce focul devenea tot mai amenințător și pompierii se luptau pentru stingerea flăcărilor. Planul Roșu de intervenție a fost activat în jurul orei 02.00, incendiul a fost lichidat la ora 04:00, planul fiind dezactivat la ora 4:30. Clădirea a fost afectată în întregime.

Un bărbat, internat în spital

În urma incendiului izbucnit, la Spitalul Județean au fost transportați 9 pacienți (2 copii și 7 adulți). La nivelul unității medicale a fost activat planul alb. Pacienții au fost preluați imediat și investigați de către echipe medicale multidisciplinare. Un singur pacient a fost preluat pe codul rosu, fiind urgență majoră, cu arsuri de căile aeriene superioare și arsuri de gradul II pe 7 % din suprafața corporală. Acesta a rămas internat la chirurgie plastică, la terapie intensivă. Starea de sănătate a bărbatului este stabile, conform reprezentanților Spitalului Județean.

Bilanțul incendiului

„150 de apartamente nelocuibile, 8 victime spitalizate temporar, aproape 300 de oameni pentru care sărbătorile de iarnă au fost ruinate. Este bilanțul incendiului care noaptea trecută ne-a șocat, pe fiecare dintre noi.

Am fost prezent la fața locului, încă din timpul nopții și m-am asigurat că toate instituțiile abilitate sunt concentrate 101% pe limitarea efectelor incendiului. Ca de obicei, pompierii, polițiștii și paramedicii au fost prompți, au acționat eficient, altfel puteam vorbi acum de o reală tragedie.

Ca prefect, mi-a venit misiunea să pun toate autoritățile implicate în legătură, pentru fluiditatea acțiunii. Apoi, am discutat cu reprezentanții Armatei, care mereu ne ajută, să găsim soluții temporare de cazare, ceea ce s-a și întâmplat (la spitalul modular de pe stadionul Portul). Totodată, am fost în contact permanent cu reprezentanții Primăriei Constanța pentru găsirea soluțiilor de cazare pe termen mediu.

Mai departe, administrația locală va gestiona această situație, iar noi vom facilita orice acțiune care poate ajuta familiile năpăstuite cu doar câteva zile înaintea sărbătorilor de iarnă”, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Video:

Citește și:

NOUĂ PERSOANE au ajuns la SPITAL în urma INCENDIULUI din KM 4-5

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468