REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Loredana Bătărigă: Nu CANCERUL ne OMOARĂ, ci INDIFERENȚA!

Loredana Bătărigă: Nu CANCERUL ne OMOARĂ, ci INDIFERENȚA!

Replica API 1 octombrie 2021 | 23:01 2127

Octombrie este luna luptei împotriva cancerului de sân: Să prevenim ca să nu murim! Loredana Bătărigă, președinte OFLDE Constanța, a vorbit despre faptul că nu cancerul ne omoară, ci indiferența, nepăsarea, amânarea controalelor. Și știe ce vorbește, având în vedere că a trecut prin cumplita boală, fiind o dovadă vie că... se poate!

Loredana Bătărigă

”Nu cancerul ne omoară, ci indiferența, nepăsarea, amânarea ”pe mai târziu” a controalelor! Cancerul de sân poate fi învins și eu sunt dovada vie! Lupta a fost crâncenă. Nu o să vă spun că a fost ceva simplu și ușor de dus, însă totul este posibil dacă ai încredere că tot ceea ce ți se întâmplă este spre bine, și nu spre rău. Un banal control, un medic ginecolog și o ecografie mi-au schimbat viața. Toate acestea și credința că am o misiune: să împărtășesc altor femei din experiența pe care am avut-o cu acest inamic nevăzut. Perfid, înșelător și nemilos. Putem însă să i-o luăm înainte. Primul pas în această luptă este prevenția și controlul anual. Cercetările și estimările în domeniu arată că cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei este cel de sân, iar acest neoplasm reprezintă și principala cauză de deces la femei. Nu ar fi mai simplu să mergem măcar o dată pe an la un consult de specialitate și să ne programăm la o mamografie?!”, potrivit Loredanei Bătărigă.

Cifrele vehiculate de specialiștii în domeniu sunt înspăimântătoare. Potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology), în Europa, o femeie din nouă va face, la un moment dat în viaţă, cancer de sân.

”În România, conform Institutului Oncologic Bucureşti, sunt diagnosticate anual aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare. Medicii îndeamnă femeile de peste 40 de ani să facă o mamografie măcar o dată pe an, iar pentru cele sub vârsta de 40 de ani, este recomandată ecografia mamară. După spusele specialiștilor, o mamografie poate depista o afecţiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată. Așadar, este necesar să conștientizăm că prevenția este primul instrument de combatere a cancerului, că depistarea precoce a acestui neoplasm ne poate salva efectiv viața”, a mai spus Loredana Bătărigă, președinte OFLDE Constanța.

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468