REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
14.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Macedonia de Nord: Autorităţile promit că vor stabili cauzele incendiului în care au murit 14 persoane

Macedonia de Nord: Autorităţile promit că vor stabili cauzele incendiului în care au murit 14 persoane

Replica API 11 septembrie 2021 | 00:00 563

Autorităţile din Macedonia de Nord au promis joi că vor face lumină în legătură cu originile exploziei urmate de un incendiu violent care a devastat o unitate COVID-19 în oraşul Tetovo, în nord-vestul ţării, provocând moartea a 14 persoane, relatează AFP, citată de Agerpres.

Deplasat la Tetovo, prim-ministrul Zoran Zaev a vorbit joi despre o 'tragedie imensă', survenită în chiar ziua în care fosta republică iugoslavă sărbătorea 30 de ani de la obţinerea independenţei.

'O explozie a provocat un incendiu. Acesta a fost stins, dar s-au pierdut numeroase vieţi', a scris pe Facebook şeful guvernului, promiţând că vor fi identificate cauzele catastrofei. 'Instituţiile judiciare sunt pe teren', a transmis el.

Parchetul a anunţat că a ordonat autopsierea trupurilor a 14 persoane decedate, dar, pentru identificarea unora dintre victime, vor fi necesare analize ADN.

'Investigăm pentru a afla dacă există şi alţi morţi', a menţionat parchetul într-un comunicat, conform căruia 'niciun membru al personalului medical nu figurează printre defuncţi'.

Incendiul s-a produs în noua unitate COVID-19 a centrului spitalicesc din Tetovo, la puţin timp după festivităţile organizate la Skopje pentru sărbătorirea independenţei Macedoniei de Nord, care au inclus o defilare a armatei şi poliţiei, precum şi un concert al orchestrei filarmonice naţionale.

La Tetovo, flăcările au distrus o parte din structurile modulare construite recent în faţa ansamblului spitalicesc pentru primirea bolnavilor de COVID-19. Numărul pacienţilor care se aflau spitalizaţi în această unitate cu o capacitate de 35 de locuri nu era cunoscut în primă fază. Nici cauzele exploziei nu au fost stabilite deocamdată. Cinci magistraţi ai parchetului erau la faţa locului pentru a încerca să determine cauzele tragediei.

Serviciile de pompieri, care au fost alertate miercuri, în jurul orei 19:00 GMT, au explicat că au stins focul în 45 de minute, dar fără a reuşi să evite victime.

'Incendiul a fost uriaş pentru că spitalul este modular, exista plastic', a relatat comandantul adjunct al pompierilor din Tetovo, Saso Trajcevski, la televiziunea locală. 'Scoteam victimele în timp ce stingeam flăcările', a adăugat el.

Răniţii au fost evacuaţi spre spitalele din capitală.

Doisprezece pacienţi care erau spitalizaţi în structurile modulare au putut fi transferaţi în clădirile principale ale spitalului din Tetovo, potrivit site-ului cotidianului Sloboden Pecat. 'Toţi pacienţii care au supravieţuit tragediei când centrul COVID-19 a ars au fost salvaţi graţie personalului medical', a declarat doctorul Ilber Besimi pentru cotidianul menţionat.

Premierul Zoran Zaev le-a transmis 'profunde condoleanţe familiilor şi apropiaţilor celor decedaţi', urându-le 'însănătoşire rapidă' răniţilor.

Unitatea modulară îşi deschisese porţile în luna aprilie în acest oraş cu 52.000 de locuitori, un mare număr dintre ei aparţinând minorităţii albaneze.

Macedonia de Nord, unde salariul mediu este de 460 de euro, înregistrează de ceva timp o creştere a numărului de infectări cu coronavirus, provocată de varianta Delta şi de ridicarea restricţiilor în timpul verii.

Spitalele nu mai fac faţă numărului de pacienţi în unele localităţi, mai ales acolo unde ratele de vaccinare sunt scăzute. Zilnic se înregistrează în jur de 30 de decese. În total, epidemia a făcut peste 6.100 de morţi în Macedonia de Nord. A

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272