REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Mai bine de 4 milioane de şoferi vor plăti mai mult la RCA. Motivul este unul ABSURD

Mai bine de 4 milioane de şoferi vor plăti mai mult la RCA. Motivul este unul ABSURD

Replica API 16 decembrie 2016 | 00:07 222

Voi sunteţi nebuni?!?

Voi sunteţi nebuni?!?

O nouă modificare impusă de transportatori nemulţumeşte milioane de şoferi din România. Sistemul bonus/malus a fost modificat, după multe presiuni făcute de organizaţiile patronale de transporturi. Concret, şoferii care nu provoacă accidente nu vor mai beneficia de reduceri.

Cel târziu din 19 mai 2017, sistemul bonus/malus aplicat şoferilor asiguraţi în România va trebui să fie modificat, arată Ordonanţa de Urgenţă 54/2016 privind RCA şi Norma ASF care o pune în aplicare. Mai exact, clasele de bonus şi malus vor fi egale, astfel încât vor fi câte opt pentru fiecare categorie, faţă de 14 clase de bonus şi 8 de malus cum sunt în prezent. Efectul va fi în aplicarea reducerilor. Astfel, şoferii care nu provoacă accidente vor avea un bonus maxim de 34% aplicat la tariful de bază RCA, faţă de 50% cât este în prezent. Şoferii care nu provoacă accidente cu aceeaşi maşină, timp de patru ani de zile, vor plăti pentru RCA cu 16% mai mult. Analiza făcută de Profit.ro arată că din 5 milioane de şoferi asiguraţi, doar 7% produc daune pe parcursul unui an, iar restul beneficiază de încadrarea la o categorie de bonus. Şoferii care provoacă daune sunt, de asemenea, dezavantajaţi. Dacă un şofer provoacă o daună soldată cu vătămări corporale, acesta va fi trimis cu 6 categorii de malus mai jos, ceea ce echivalează cu plata unui RCA mai scump cu 80%. O altă problemă este că sistemul bonus/malus nu mai poate să fie aplicat pentru poliţele pe o lună deoarece nu sunt suficiente clase. Ideea modificărilor a apaeţinut COTAR, una dintre organizaţiile reprezentantive ale transportatorilor, şi a fost promovată intens de către Vasile Ştefănescu, preşedintele organizaţiei. Modificările aduc bani în plus asiguratorilor prin micşorarea bonusurilor plătite asiguraţilor, precizează jurnaliştii de la Profit.ro. Şoferii sunt revoltaţi de această modificare, ei precizând că pot face liniştiţi accidente, pentru că nu le mai aduce nici un beneficiu. „Păi atunci să dorm puţin la volan, în felul ăsta să lovesc nişte tâmpiţi kamikaze în trafic. Ce rost are să-i mai evit dacă la final tot pe mine mă costă?”, a punctat o femeie. O altă persoană prezintă o posibilă „ofertă” a asiguratorilor – „La 5 accidente o să avem RCA-ul gratis un an sau cum?”. Un alt şofer se amuză pe seama modificării, prezentând o posibilă ofertă din partea altoe şoferi: „O să vedem anunţuri de tipul: Lovesc maşini contra cost! Asigur RCA mai ieftin!”.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272