REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Mai puține urgențe anul acesta, de Paște!

Mai puține urgențe anul acesta, de Paște!

Replica API 22 aprilie 2020 | 00:12 864

În acest an, de Sfintele Sărbători Pascale, dat fiind contextul pandemiei de coronavirus, constănțenii se pare că s-au cumpătat și au mâncat cu limită. Mărturie acestui fapt stă numărul mult mai mic de pacienți care au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța, comparativ cu cel de anul trecut.

Unii români au uitat și în acest an să fie cumpătaţi în perioada sărbătorilor de Paşti. Carnea de miel, cozonacul şi pasca tradiţională au creat din nou probleme celor care au consumat în exces. Alcoolul s-a numărat, de asemenea, printre principalele cauze pentru care oamenii au avut nevoie de asistenţa medicilor. Cu toate acestea, conform reprezentanților Spitalului Județean Constanța, anul acesta numărul cazurilor de acest gen a scăzut considerabil. Se pare că pandemia de coronavirus a limitat și apetitul constănțenilor, mărturie stând numărul mai scăzut de cazuri care au ajuns la spital cu afecțiuni digestive sau consum excesiv de alcool.

În acest an în schimb, dat fiind contextul actual, a predominat patologia de cod galben și rosu și nu verde, cum era înainte.

Semnificația codurilor din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean

În cadrul Unității Primiri Urgențe din cadrul SCJU „Sf. Apostol Andrei”, accesul la consultație și tratament se face pe baza triajului care stabileşte prioritatea din punct de vedere medical. Astfel, în unităţile de primiri urgenţe funcţionează cinci coduri de culoare după care sunt clasificate urgenţele, timpii de aşteptare fiind determinaţi de gravitatea cazului, analizele solicitate, consulturile medicilor din spital şi investigaţiile suplimentare necesare: codul roşu – resuscitare (pacienții care necesită pe loc intervenție salvatoare de viață); cod galben – critic (pacienții cu risc de agravare rapidă); cod verde – urgent (pacienții cu funcții vitale stabile, urgențe minore); cod albastru – nonurgent; cod alb – consult. Primii pacienţi care sunt preluaţi, indiferent de cât de mult ar aştepta cineva, sunt cei al căror risc vital este imediat, risc evaluat în triaj, cât şi pacienţii pentru care există un risc de agravare rapidă.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
normal putine.oameni se trat acasa sau prefera sa moara tot acolo.decit pe mina unui nimeni care ii meneger GRASA CATALIN.dupa ce pleaca asta oameni vor avea incredere si spagile vor fi decente nu ca acum.
3
0
Dar cine mai are curajul sa sune la urgenta ? Te duci la spital cu o boala si te intorci cu doua.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272