REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Maia Sandu şi Josep Borrell susţin că nu există un risc de extindere a războiului din Ucraina în R. Moldova

Maia Sandu şi Josep Borrell susţin că nu există un risc de extindere a războiului din Ucraina în R. Moldova

Replica API 4 martie 2022 | 23:34 574

Preşedinta Maia Sandu şi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, aflat miercuri într-o vizită la Chişinău, au declarat într-o conferinţă de presă comună că nu există un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit deschide.md, citat de Agerpres.

Maia Sandu

"Riscurile de securitate pentru Republica Moldova sunt mari, în situaţia în care auzim de la Chişinău răsunetul bombelor din ţara vecină. E o situaţie complicată, dar aşa cum am mai spus nu există premise pe moment ca să credem că această acţiune militară, acest război, va ajunge pe teritoriul Republicii Moldova. Autorităţile fac tot ce se poate face pentru ca să asigure securitatea şi pacea în continuare", a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova, a spus ea, condamnă agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva ţării vecine şi prietene, Ucraina, şi din prima zi a îndemnat la încetarea luptelor.

"Evident că vă aflaţi, din punct de vedere geografic, în centrul acestor acţiuni, vă ciocniţi de afluxul de refugiaţi, puteţi să auziţi, să vedeţi practic exploziile bombelor. E o sursă de îngrijorare pentru toţi. O instabilitate la frontiere întotdeauna poate crea probleme, dar nu credem că există un risc pentru ca războiul în sine să se extindă şi asupra teritoriului dvs. Dar întotdeauna mai există motive de îngrijorare, precum dezinformarea", a afirmat Josep Borrell.

În acest sens, Înaltul Reprezentant pentru politica externă al Uniunii Europene s-a angajat să acorde sprijin Republicii Moldova pentru a face faţă dezinformării şi împotriva ameninţărilor cibernetice în cadrul atacului Rusiei asupra Ucrainei, potrivit EFE.

"Dezinformarea a devenit un război în sine şi o componentă activă a ceea ce se întâmplă în Ucraina", a spus Borrell după întâlnirea cu Maia Sandu.

"Suntem pregătiţi să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de a garanta dreptul cetăţenilor săi la informare", a adăugat Borrell.

Cu o importantă populaţie rusofonă şi o opoziţie apropiată de Kremlin, Republica Moldova este scena unei bătălii îndelungi şi intense între cei care sunt în favoarea apropierii de Europa şi cei care pledează pentru revenirea în sfera de influenţă a Moscovei, comentează EFE.

Borrell a mai promis Chişinăului şi sprijin în domeniul securităţii cibernetice, care a devenit un front decisiv în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

"O misiune de experţi este deja aici la Chişinău pentru a stabili nevoile şi a identifica măsuri concrete de sprijin care pot fi puse în practică în cel mai scurt timp posibil", a indicat el.

Şeful diplomaţiei europene a mulţumit Republicii Moldova pentru eforturile depuse în primirea celor peste 100.000 de refugiaţi ucraineni care au intrat pe teritoriul său şi a promis că va continua sprijinirea materială a Republicii Moldova pentru a face faţă acestei urgenţe umanitare.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, o politiciană proeuropeană, a reafirmat voinţa ţării sale de a adera la UE ca garanţie a unui viitor de pace şi stabilitate pentru Republica Moldova.

"Republica Moldova va depune o cerere de aderare la UE. Despre când şi cum vom face acest lucru o să vă informăm neapărat", a declarat Maia Sandu, citată de Unimedia.info.

"UE este o organizaţie deschisă pentru oricine şi orice ţară europeană care îşi doreşte să se alăture. Evident că există nişte reguli şi condiţii foarte clare ce trebuie întrunite. În acest proces este necesară să fie depusă o cerere şi acest lucru ţine strict de decizia suverană a Republicii Moldova în acest caz. Atunci când această cerere va fi depusă, UE o va analiza", a declarat comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, care l-a însoţit pe Borrell în vizita la Chişinău.

La 28 februarie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, ceea ce a stârnit nemulţumirea Turciei, candidată la aderarea la UE din 1987.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212