REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Medic: Câtă sare pot consuma cei care suferă de inimă

Medic: Câtă sare pot consuma cei care suferă de inimă

Replica API 16 iulie 2022 | 00:00 794

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să fie atenți la cantitatea de sare consumată. Iată de ce: Organismul uman are nevoie de sodiu pentru a funcționa cum trebuie. Sodiul ajută la menținerea unui echilibru în ceea ce privește lichidele din corp și la transmiterea impulsurilor nervoase.

De asemenea, sodiul mai influențează și contracțiile musculare. Sodiul din organism este controlat de rinichi.

În cazul în care nivelul sodiului este prea scăzut, rinichii rețin sodiul; dacă este prea ridicat elimina excesul prin urina.

Dacă dintr-un anume motiv rinichii nu functionează cum trebuie, sau consumi prea multa sare, sodiul începe să se acumuleze în sânge.

Atenție! Sarea poate crește tensiunea arterială!

Si pentru ca sodiul retine apa, se va produce o creștere a volumului de sânge și o creștere a tensiunii arteriale.

O tensiune arterială mărită este un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

De altfel, România este pe locul patru în lume după numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Despre sănătatea inimii și excesul de sare ne-a vorbit Conf.univ.dr. Luminița Iliuță, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, Șef disciplină Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, Romania.

Câtă sare poate consuma un om sănătos

„Pentru majoritatea oamenilor, consumul de sare nu este dăunător, recomandarea specialiștilor pentru persoanele sănătoase este de a consuma 2.300-2500 mg sodiu/zi (adică aproximativ 6 g sare/zi sau atât cât încape într-o linguriță).

Sarea, un factor de risc major pentru sănătatea inimii, este bine să nu depășească 2,5 g pe zi, dar, dacă se preferă mâncarea mai sărată, încercați să folosiți variante de sare dietetică (cu conținut redus de sodiu).

Reducerea aportului de sare va conduce la scăderea valorilor tensiunii arteriale și a riscului de boală cardiovasculară și de insuficiență cardiacă.

Excesul de sare (mai mult de 4-5 grame pe zi) afectează în mod negativ întregul organism. Sarea poate îngroșa arterele și poate afecta integritatea endoteliului (aflat între sânge și țesuturile care îl înconjoară).

Deteriorarea acestuia favorizează apariția aterosclerozei și, prin urmare, poate provoca formarea de plăci în vasele de sânge coronare sau periferice.

Deteriorarea arterelor coronare care vascularizează inima are efecte negative asupra inimii însăși. Consumul excesiv de sare compromite și funcția renală, favorizează retenția de apă și formarea edemelor”, ne-a explicat medicul cardiolog.

Exces de sare, kilograme în plus!

Mai mult, spune medicul cardiolog, sarea stimulează pofta de mâncare.

Astfel, cu cât este mai sărat un fel de mâncare, cu atât vrei să continui să îl consumi. Prin urmare, sarea poate fi, chiar și indirect, responsabilă pentru creșterea în greutate

„Practic, reducerea aportului de sare în alimentație se poate realiza prin respectarea următoarelor reguli:

nu adăugați sare la gătitul alimentelor (atenție la produsele tip Delikat/Vegeta care conțin foarte multă sare !);

nu puneți sare la masă în timp ce mâncați;

evitați alimentele cu conținut crescut de sare (sodiu) – atenție la conservanți, la tipul de apă plată/minerală pe care îl consumați; evitați murăturile în saramură, varza murată (inclusiv zeama de varză), alune/chipsuri/snacksuri sărate, brânza sărată, măsline sărate, afumături, mezeluri, conserve, condimente sărate, amelioratorii de gust pe bază de sare (Vegeta, Delikat);

consumați cu prioritate sare dietetică cu conținut redus de sodiu și ridicat de potasiu (Kalas cu o treime sodiu și două treimi potasiu – ambalaj maro, Pic de sare..). folosiți substituenții de sare pe care vi-i recomandă medicul cardiolog”, a mai spus medicul.

Potrivit medicului cardiolog, aceste principii de viață sunt aplicabile atât pentru cei sănătoși care astfel previn apariția unui fenomen cardiac, cât și celor care suferă deja de o afecțiune cardiovasculară și care pot reduce riscul agravării bolii și, totodată, își pot îmbunătăți calitatea vieții.

„În egală măsură, eficacitatea respectării acestor direcţii de acţiune va crește dacă-i veți convinge pe toți membrii familiei să vi se alăture în adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos.

O colaborare apropiată atât cu medicul cardiolog poate adăuga beneficii suplimentare obiectivului de a vă păstra inima sănătoasă”, a mai explicat Conf.univ.dr. Luminița Iliuță, medic primar cardiolog, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272