REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Replica API 3 mai 2021 | 00:28 961

Deși multe medicamente ajung și în laptele matern, majoritatea nu au niciun efect asupra lactației sau asupra bunăstării sugarului, susțin specialiștii. Un raport clinic, efectuat în 2013, de Academia Americană de Pediatrie (AAP), indică faptul că majoritatea medicamentelor pot fi utilizate și în timpul alăptării, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Conform AAP, medicii ar trebui să cântărească riscurile și beneficiile atunci când prescriu medicamente mamelor care alăptează, luând în considerare următoarele:

Nevoia mamei de a urma un tratament medicamentos;

Efectele potențiale ale medicamentului asupra lactației;

Cantitatea de medicament excretată în laptele matern;

Extensia absorbției orale de către sugarul care este alăptat;

Efecte adverse potențiale asupra sugarului care este alăptat;

Vârsta sugarului.

Totuși, sunt câteva medicamente care nu sunt indicate mamelor care alăptează. Printre acestea se numără:

Antineoplazicele. Medicamente anticancer utilizate în chimioterapie sunt, în general, considerate incompatibile cu alăptarea, deoarece chiar și niveluri foarte scăzute pot fi toxice pentru făt, atrag atenția specialiștii.

Anticonvulsivante. Doar câteva anticonvulsivante sunt excretate în cantități mari în laptele matern. Fenobarbital, etosuximidă și primidonă ajung în laptele matern. Monitorizarea atentă a sugarilor expuși la fenobarbital este justificată, mai ales că bebelușul se poate confrunta cu somnolență și există și riscul de înțărcare a bebelușului.

Amiodaronă: Excreția amiodaronei în lapte variază de la persoană la persoană. Sugarii alăptați ar putea ingera până la 50% din doza administrată. De asemenea, amiodarona conține cantități mari de iod care ar putea afecta tiroida sugarilor.

Abuzul de substanţe cu risc de dependenţă. În general, toate substanțele cu risc de dependență ar trebui să fie evitate de femeile care alăptează. Pe lângă expunerea inutilă a sugarului, capacitatea mamelor de a-i îngriji pe bebeluși, atunci când sunt sub influența unor astfel de substanțe, este scăzută. Fenacetina, substanță medicamentoasă cu proprietăți analgezice și antipiretice, poate ajunge în laptele matern, motiv pentru care este contraindicată mamelor care alăptează.

Deși medicamentele enumerate mai jos pot fi utilizate cu precauție, medicul ar trebui să recomande medicamente sigure, dacă nu există indicații particulare.

Ciclosporina.Deoarece ciclosporina este un puternic imunosupresor, este indicată monitorizarea bebelușului pe tot parcursul tratamentului.

Radiofarmaceuticele. În cazul în care mama care alăptează urmează un tratament cu radiofarmaceutice, este nevoie de încetarea temporară a alăptării, deoarece acestea ajung în laptele matern. Înainte de proceduri, laptele matern poate fi pompat și pus la congelator, pentru a fi administrat sugarilor când alăptarea este temporar oprită. În plus, mamele ar trebui să pompeze și să arunce laptele matern pe durata procedurilor, pentru ca alăptarea să nu fie compromisă.

Analgezice și antipiretice neopioide și antiinflamatoare nesteroidiene. Ibuprofenul și paracetamolul au cea mai bună documentație privind siguranța pe parcursul alăptării. Ambele sunt compatibile cu alăptarea, dar trebuie administrate la recomandarea medicului. De altfel, specialiștii avertizează că pot totuși să apară probleme doar dacă sunt utilizate pe termen lung.

Acid acetilsalicilic. Este compatibil cu alăptarea în doze ocazionale. Este necesară evitarea terapiei pe termen lung, dacă este posibil, și monitorizarea sugarului pentru efecte secundare posibile (hemoliză, timp de sângerare prelungit și acidoză metabolică). Mamele trebuie să știe că aspirina este contraindicată copiilor și adolescenților în cazul febrei, al răcelilor, al gripei, al varicelei sau al altor infecții virale. Administrarea acestui medicament la copii și adolescenți crește riscul pentru dezvoltarea Sindromului Reye.

Analgezice opioide. Dozele unice ale opioidelor sunt excretate în laptele matern numai în cantități mici. Evită dozele repetate, în special dacă sugarul este prematur sau mai mic de 4 săptămâni. Evită medicamentele din această categorie dacă sugarul a avut un episod de apnee, bradicardie sau cianoză.

Codeina, morfina și petidina sunt compatibile cu alăptarea în doze ocazionale. Este necesară monitorizarea sugarului pentru reacțiile adverse posibile (apnee, bradicardie și cianoză).

Dacă alăptezi și intenționezi să iei medicamente, consultă-te înainte cu medicul. Dacă ai luat un medicament și ai observat că bebelușul pe care-l alăptezi și-a schimbat obiceiurile alimentare sau de somn, se confruntă cu oboseală sau cu erupții cutanate, ia legătura cât mai repede cu medicul și oprește tratamentul pe care-l iei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212